BVBRulaj de 122,7 milioane lei, cu obligaţiuni ale Ministerului de Finanţe

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Rulaj de 122,7 milioane lei, cu obligaţiuni ale Ministerului de Finanţe

Creştere de 3,54% pentru acţiunile BRD - Groupe Societe Generale 

Volumul a urcat, în şedinţa de tranzacţionare de ieri, la aproape 160 de milioane de lei (34,3 milioane de euro), o valoare de 122,7 milioane de lei fiind realizată pe piaţa de obligaţiuni.

Aproape în totalitate, rulajul cu acest tip de instrumente financiare a fost dat de cele 19 transferuri cu opt tipuri de obligaţiuni ale Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul societăţii de brokeraj Estinvest, ne­-a precizat: "Şedinţa de tranzacţionare de astăzi (n.r. ieri) a ieşit în evidenţă prin transferul unui întreg portofoliu de obligaţiuni, realizate pe piaţa «deal», în valoare de peste 122 de milioane de lei. Foarte probabil, aceste tranzacţii au fost efectuate între fondurile de investiţii.

Rulajul pieţei de acţiuni a fost de doar 35 de milioane lei, inferior celui de vineri, pe fondul creşterii majorităţii indicilor, BET urcând cu aproape 1%.

Din cadrul său, cele mai mari aprecieri le-au avut acţiunile celor două bănci, BRD - Groupe Societe Generale (BRD) şi Banca Transilvania (TLV). În cazul BRD, creşterea vine ca urmare a convocatorului cu privire la dividendul propus, de 1,64 de lei/unitate. Pentru TLV, chiar în lipsa unui convocator, probabil că investitorii mizează pe o politică de dividend similară cu cea din anii anteriori.

Un alt factor al creşterii pieţei este dat şi de evoluţia preponderent pozitivă a celor externe".

Topul lichidităţii pe piaţa "regular" a fost condus de acţiunile BRD, ultima cotaţie fiind de 14,64 lei/unitate, în creştere cu 3,54%, pe fondul unui volum de 10,84 milioane de lei.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile TLV, preţul de închidere fiind de 2,505 lei/acţiune, în urcare cu 1,42%, în contextul unor transferuri de 7,7 milioane de lei.

Acţiunile Romgaz (SNG) au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 36,8 lei, în apreciere cu 1,1%, pe fondul unui volum de 4,02 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile OMV Petrom (SNP), a căror cotaţie a avut un avans de 0,16%, la preţul de 0,308 lei/acţiune, în contextul unui rulaj de 3,36 milioane de lei.

Pe piaţa "deal" nu a avut loc nicio tranzacţie cu acţiuni.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii ale bursei, a crescut cu 0,97%, iar indicele BET-Plus, al celor mai tranzacţionate 40 de acţiuni de la BVB, s-a apreciat cu 0,9%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,5%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni ale bursei, a urcat cu 0,74%, iar indicele BET-BK, reperul fondurilor de inevstiţii, a crescut cu 0,31%.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Electroputere" (EPT): +4,88%

2. "Electrocontact" (ECT): +3,85%

3. "Alumil" (ALU): +3,65%

4. "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD): +3,54%

5. "IAR" (IARV): +3,52%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Amonil" (AMO): -10,00%

2. "Energopetrol" (ENP): -3,57%

3. "SIF Transilvania" (SIF3): -2,50%

4. "Socep" (SOCP): -2,13%

5. "Purcari Wineries" (WINE): -2,04%

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.hipo.ro
www.dreptonline.rowww.dreptonline.ro
modele cărţi de vizităInvitaţii de nuntăCărţi de vizită