Conferinta BURSA Codul insolventei 2019Conferinta BURSA Codul insolventei 2019

BVB ŞI RASDAQ"Deal" cu 1,94% din SIF Oltenia

A.D.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

"Deal" cu 1,94% din SIF Oltenia

Plus de 12,5% pentru acţiunile Băncii Carpatica 

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, ieri, o lichiditate de 38,45 milioane lei (aproximativ 8,54 milioane euro), din care patru "deal"-uri au reprezentat pete jumătate.

Andrei Rădulescu, senior analist la SSIF Broker ne-a declarat: "Astăzi (n.r. ieri) am avut o şedinţă pe «verde» în ton cu pieţele europene, având o lichiditate de 8,8 milioane euro, din care tranzacţiile deal cu titluri SIF5, BRD şi SNP au reprezentat 67%. Rulajele pe piaţa regular sunt foarte reduse de la începutul anului".

Cel mai mare schimb negociat a fost cu 1,9% din capitalul SIF5 "Oltenia", în valoare de 22 de milioane lei. Preţul a fost de 1,95 lei/acţiune, cu 0,57% peste cotaţia de referinţă.

La finalul lunii trecute, au mai avut loc patru "deal"-uri care cumulează 3% din capitalul SIF5 Oltenia

Schimburile negociate au însumat 34,8 milioane de lei, preţul fiind de 2 lei.

Tranzacţiile au loc în contextul în care SIF Oltenia nu şi-a convocat, încă, acţionarii la Adunarea Generală de bilanţ, iar, recent, a izbucnit un conflict în interiorul Consiliului de Administraţie.

Preşedintele SIF5 Oltenia, Tudor Ciurezu, s-a contrat, public, cu Ana Bobircă, care a fost susţinută, la alegeri, de fondul "Business Capital for Romania Opportunity Fund".

Tot ieri, au mai avut loc trei "deal"-uri cu acţiuni BRD (3,76 milioane lei) şi un "deal" cu OMV Petrom (883.000 lei).

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", a comentat: "Piaţa a fost amorţită astăzi (n.r. ieri), avansul preţurilor acţiunilor realizându-se, în general, pe volume slabe. Lichidatea a fost susţinută de tranzacţiile «deal» cu acţiuni SIF5.

Transferul a 1,9% din capitalul SIF5 este greu de atribuit unui singur factor, precum cel legat de ultimul comunicat al companiei, însă cred că sunt şanse mai mari ca aceste "deal"-uri-uri să fie o consecinţă a deciziei ASF (prin care SIF-urile pot cumpăra alte SIF-uri)".

La finalul şedinţei, indicele BET a crescut cu 0,91%, până la 6389,20 puncte, în timp ce indicele BET-NG a urcat cu 0,69%, ajungând la 649,87 puncte.

Indicele BET-FI, a ajuns la 30.151,45 puncte, după o creştere de 1,31%, iar indicii extinşi BET-XT şi BET-BK s-au apreciat cu 1,02% şi 1,17% ajungând la 588,95 puncte respectiv 1.229,67 puncte.

Acţiunile Alro (ALR) au scăzut cu 3,5%, la 1,38 lei, pe un rulaj de aproape 13.000 de lei.

Simion Tihon este de părere că, deşi "Alro" este o companie cu o capitalizare de peste 1 miliard de lei, free-float-ul foarte redus face ca aceste acţiuni să aibă o lichiditate slabă. "Ca atare, acţiunile ALR au o predictibilitate redusă", ne-a spus domnia sa.

Compania a anunţat miercuri seară că va elabora un plan pentru închiderea unei părţi importante a capacităţilor-cheie pentru producerea aluminiului primar, în vederea reducerii drastice a consumului de energie, decizie care ar putea avea ca efect scăderea semnificativă a numărului de angajaţi.

"Noua cotă pentru certificate verzi, mai mare cu 17% faţă de estimarea anterioară, va avea un impact negativ asupra rezultatelor financiare aferente acestui an. Consiliul de Administraţie va pregăti un plan pentru oprirea temporară a unei părţi din operaţiunile companiei, pentru a evalua viabilitatea continuării activităţii", se arată într-un comunicat transmis de producătorul de aluminiu Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Acţiunile "Banca Comercială Carpatica" (BCC) au înregistrat, ieri, cea mai mare creştere de pe Bursă (12,5%), fiind urmată de "Prodplast" (PPL) cu un avans de 9,52%.

Directoratul băncii a cerut acordul acţionarilor pentru analizarea unei posibile fuziuni cu altă bancă.

Banca Carpatica a transmis cu puţin înaintea orei 16:00 un convocator AGA în care, printre altele, figurează şi solicitarea Directoratului de a primi acordul acţionarilor pentru analizarea unei posibile fuziuni, o decizie finală urmând să fie prezentată ulterior spre aprobare acţionarilor.

În schimb, "Fondul Proprietatea" a fost în topul BVB după volumul de tranzacţionare (3,87 milioane acţiuni).

Pe piaţa Rasdaq, s-au înregistrat tranzacţii în valoare de 1,66 milioane lei (aproximativ 369.000 euro).

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Si care ar fi concluzia acestui articol?

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocat