Conferinta BURSA Codul insolventei 2019Conferinta BURSA Codul insolventei 2019

BVB şi RASDAQDeal-urile au continuat să susţină lichiditatea

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Deal-urile au continuat să susţină lichiditatea

Bursa a scăzut uşor şi marţi, cu 0,39%, într-o piaţă unde mai multe deal-uri, printre care unul cu aproape 5% din acţiunile SIF Moldova (SIF2), au ridicat rulajul la aproape 66 miloane lei, iar titlurile SIF Oltenia (SIF5) au coborât cu 4% după propunerile CA privind profitul de anul trecut.

Simion Tihon, broker la SSIF Prime Transaction, a comentat: "În şedinţa de azi (n.r. ieri) s-a manifestat o uşoară presiune la vânzare, cel mai probabil datorită apropierii ofertei Electrica, conform informaţiilor din presă. Punctual, titlurile SIF Oltenia au condus scăderile din BET-FI, deprecierea cu peste 4% fiind o consecinţă a noilor propuneri ale CA-ului privind repartizarea profitului. Un alt eveniment important în şedinţa de azi (n.r. ieri) a fost transferul a 4,96% din capitalul SIF Moldova, la un preţ cu 8% mai mare decât preţul de referinţă, cele două tranzacţii deal cu acţiuni SIF2 asigurând peste 50% din lichiditatea de azi.

Indicele general al Bursei, BET-C, a scăzut în ultimele două zile cu 0,8%, după ce în precedentele şapte şedinţe a crescut cumulat cu peste 4%.

La închiderea sesiunii de marţi, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,41%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,5% sub ziua anterioară.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborât cu 1,25%. Titlurile SIF Moldova (SIF2) au crescut cu 0,32%, în timp ce acţiunile Fondului Proprietatea şi titlurile a trei SIF-uri au înregistrat scăderi cuprinse între 0,19% şi 1,25%.

Acţiunile SIF Oltenia au consemnat cea mai vizibilă scădere, de 4,06%, şi au ajuns la preţul de 1,82 lei, după ce Consiliul de Administraţie a propus acţionarilor două variante privind profitul de anul trecut, respectiv acordare de dividende de 92,8 milioane lei (0,16 lei/acţiune), sau păstrarea întregului câştig, de 130 milioane lei, în companie.

Cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au încheiat şedinţa de marţi în coborâre cu 0,62% şi, respectiv, cu 0,77%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK include cele mai lichide 25 de titluri, printre care SIF-urile şi Fondul Proprietatea, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Pe piaţa principală rulaje de peste 500.000 de lei au înregistrat doar acţiunile Fondului Proprietatea (6,4 milioane lei), BRD (828.000 de lei), Romgaz (812.000 de lei) şi SIF Transilvania (645.000 de lei).

Brokerii au spus încă de săptămâna trecută că investitorii încep să facă anumite calcule privind banii de care dispun sau pe care îi pot obţine din vânzarea unor acţiuni din portofolii pentru ca apoi să îi utilizeze la subscrieri în oferta publică pe care Electrica urmează să o lanseze pentru listarea la bursă. Vânzarea de acţiuni din portofolii a determinat, de pe altă parte, oportunităţi de cumpărare pentru alţi investitori care aşteptau preţuri mai mici.

Surse au declarat că oferta publică iniţială prin care Electrica vrea să vândă 51% din acţiuni emise într-o majorare de capital ar urma să se deruleze în perioada 16 - 25 iunie, iar listarea companiei la bursele de la Bucureşti şi Londra este estimată pentru data de 3 iulie, potrivit Mediafax.

La fel ca în precedentele şedinţe, cele mai mari tranzacţii de marţi au fost realizate de investitori instituţionali prin deal-uri, aceste operaţiuni ducând rulajul pieţei la 65,8 milioane lei (15 milioane euro). Suma este cu aproape 7% sub rulajul de luni, de 70,5 milioane lei (16 milioane euro). Tranzacţiile negociate au reprezentat peste 80% din rulajul de marţi, faţă de aproape 70% în ziua anterioară.

La ora 16:36, au fost transferate două pachete de acţiuni reprezentând cumulat 4,96% din acţiunile SIF Moldova (SIF2), pentru 35,3 milioane lei (8 milioane euro), la un preţ cu 8,73% peste închiderea de luni şi cu aproape 10% peste cotaţia de la acel moment din piaţa principală.

După efectuarea celor două deal-uri, preţul acţiunilor SIF Moldova a revenit pe creştere uşoară, iar la închiderea zilei aceste titluri erau cotate la 1,264 lei, cu 0,32% peste închiderea de luni. Pe piaţa principală au fost realizate 110 transferuri cu titlurile SIF Moldova, pentru aproape 461.000 de lei, al cincilea rulaj din piaţă.

Alte deal-uri au fost realizate cu acţiuni Fondul Proprietatea (7,3 milioane lei), BRD (5,5 milioane lei), SIF Transilvania (3,7 milioane lei) şi Romgaz (2 milioane lei).

Deal-ul cu titlurile Fondului Proprietatea a fost realizat la 0,81 lei, cu 0,55% sub închiderea de luni. Pe piaţa principală cotaţia a încheiat ziua la 0,81 lei, apropiindu-se din nou de pragul de 0,8 lei/ acţiune.

Cu acţiunile BRD (BRD) au fost realizate trei deal-uri, la acelaşi preţ, de 9 lei/titlu, similar ultimei cotaţii de luni. Pe piaţa principală, preţul a rămas la 9 lei.

Tranzacţia negociată cu acţiunile SIF Transilvania a fost efectuată la un preţ cu 0,75% peste nivelul de luni, iar deal-ul cu titlurile Romgaz a fost efectuat la o cotaţie în scădere cu 0,23%. Pe piaţa principală, acţiunile SIF Transilvania au scăzut cu 1,25%, la 0,592 lei, iar titlurile Romgaz au coborât cu 0,25%, la 35,44 lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 509.000 de lei, faţă de 294.000 de lei în şedinţa precedentă.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocat