Conferinta BURSA Codul insolventei 2019Conferinta BURSA Codul insolventei 2019

BVB şi RASDAQDeal-urile cu SIF Oltenia şi Rompetrol Rafinare au salvat rulajul

A.S.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Deal-urile cu SIF Oltenia şi Rompetrol Rafinare au salvat rulajul

Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere cu 0,11%, după o şedinţă cu volume reduse în cazul majorităţii acţiunilor, lichiditatea fiind susţinută mai ales de transferuri de tip deal cu titluri SIF Oltenia (SIF5) şi Rompetrol Rafinare (RRC), care au acoperit două treimi din volumul tranzacţionat pe BVB.

Piaţa a deschis marţi în urcare uşoară, dar a revenit ulterior sub referinţă, afişând variaţii modeste pe parcursul zilei. Acţiuni emise de şapte companii au înregistrat rulaje de peste 1 milion de lei, majoritatea din sectorul energiei, cărora li se alătură Fondul Proprietatea (FP) şi SIF Transilvania (SIF3).

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,26% faţă de referinţă, în timp ce indicele BET-NG al acţiunilor din sectorul energiei afişa o corecţie de 0,17%.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,64%.

Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,15%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,24% sub închiderea de luni.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK include cele mai lichide 25 de titluri, printre care SIF-urile şi Fondul Proprietatea, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Investitorii au tranzacţionat marţi acţiuni de 149,8 milioane lei (33,8 milioane euro), cea mai ridicată lichiditate începând cu 18 aprilie, valoare de aproape trei ori mai mare faţă de rulajul înregistrat luni, de 54,2 milioane lei.

Peste 80% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de tranzacţii negociate de tip deal cu acţiuni SIF Oltenia (56 milioane lei), Rompetrol Rafinare (42,25 milioane lei), Transgaz (12,28 milioane lei), Petrom (7,37 milioane lei), Romgaz (3,07 milioane lei), Rompetrol Well Services (1,87 milioane lei) şi Banca Transilvania (853.770 lei).

Tranzacţii mai ridicate decât nivelul de marţi au fost înregistrate în 18 aprilie, când Bank of Cyprus a vândut aproape 10% din acţiunile Băncii Transilvania (TLV), pentru 368,1 milioane lei (82,5 milioane euro). Tranzacţia a propulsat atunci lichiditatea bursei la 387,7 milioane lei (86,9 milioane euro), maximul ultimelor cinci luni.

Fondul Proprietatea (FP) a fost cea mai tranzacţionată acţiune marţi pe bursă, cu un rulaj de 5,14 milioane lei. Acţiunea FP a închis în urcare cu 0,88%, la 0,798 lei. Titlurile Petrom (SNP) au coborât marţi cu 0,52%, la 0,4595 lei, cu un rulaj de 4,3 milioane lei pe piaţă.

Rulaje importante, de aproximativ 3,6 milioane lei fiecare, au înregistrat şi acţiunile Romgaz (SNG), Nuclearelectrica (SNN) şi Transelectrica (TEL). Romgaz a închis în scădere cu 0,2%, la 34,76 lei, în timp ce titlurile Nuclearelectrica au coborât cu 1,54%, la 9,6 lei. Ultima tranzacţie cu acţiuni Transelectrica a fost efectuată la 20,5 lei, în urcare cu 1,38% faţă de închiderea de luni.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocat