GALA revistei BURSA ConstrucţiilorGALA revistei BURSA Construcţiilor

BVB SI RASDAQLichiditate de 4,3 milioane euro

ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Lichiditate de 4,3 milioane euro

Alin Brendea, "Prime Transaction": "Se vede lipsa investitorilor mari de pe piaţă"  

Scăderi semnificative pentru cotaţiile BVB (-9,69%) şi BRD (-4,70%) şi plus de 7,81% pentru Erste

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, vineri, o lichiditate de 19,3 milioane lei (aproximativ 4,3 milioane euro) din care 30,5% au reprezentat două "deal"-uri cu acţiuni "Romgaz", în valoare de 3,3 milioane lei, şi unul cu BRD, în sumă de 2,5 milioane lei.

Alin Brendea, director general adjunct la "Prime Transaction", pune volumele scăzute de vineri pe seama aşteptării investitorilor a unei rezolvări a situaţiei din Ucraina. "În acest moment, acţionarii sunt temători şi neîncrezători în privinţa pieţei", ne-a spus domnia sa, adăugând:"Faptul că investitorii mari stau deoparte de piaţă, este motivul pentru care Bursa înregistrează o lichiditate aşa de redusă. În acest moment, starea de incertitudine planează asupra pieţei".

Domnia sa a remarcat evoluţii contradictorii pe segmentul bancar, titlurile Erste Bank (EBS) urcând cu 7,81%, în timp ce acţiunile "Băncii Transilvania" (TLV) s-au depreciat cu 0,47%, iar BRD cu 4,79%.

Scăderea BRD s-a produs, brusc, chiar la finalul şedinţei, pe seama unor tranzacţii care au cumular jumătate din rulaj.

În total, cu acţiunile băncii au fost realizate 70 de transferuri în valoare de 732.000 de lei, iar preţul a ajuns la 7,95 lei.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), s-a depreciat cu 0,83%, până la 6.239,38 puncte, iar indicele BET-FI, care include cele cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP) a scăzut cu 0,41%, ajungând la 28.868,98 puncte.

Gabriel Aldea, director general adjunct la "Intercapital Invest", ne-a declarat : "Situaţia din Ucraina a făcut ca BET să se deprecieze constant începând cu prima parte din luna ianuarie, când indicele era la un nivel maxim. Din păcate, până nu se va rezolva situaţia din Crimeea, indicii bursieri nu au motive de creştere".

De asemenea, indicii extinşi BET-BK şi BET-XT, s-au depreciat cu 0,73% primul şi 0,78% al doilea, până la 1.186,51 puncte, respectiv 572,78 puncte.

Singurul indice care a închis sesiunea de tranzacţionare pe plus a fost BET-NG, care s-a apreciat cu 0,08%, până la 647,67 puncte.

"Majoritatea indicilor bursieri interni au scăzut în ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii trecute, evoluţie determinată de persistenţa unui climat investiţional în regiune (determinat de relaţiile din ce în ce mai tensionate între Rusia şi UE/NATO), dar şi din pieţele emergente în general - în contextul semnalelor emise de FED la a doua şedinţă de politică monetară din acest an - banca centrală din Statele Unite ar putea termina programul QE3 (n.r. relaxare cantitativă) în acest an şi demara procesul de normalizare/majorare a dobânzii de referinţă în 2015-", ne-a spus Andrei Rădulescu, analist senior la SSIF Broker.

Potrivit domniei sale, aceşti factori au determinat persistenţa lichidităţii la un nivel redus, sub 5 milioane euro (din care tranzacţiile de tip DEAL cu titlurile SNG şi BRD au reprezentat circa 30%).

În opinia analistului, pe termen scurt, evoluţia pieţei interne de capital va fi influenţată de tensiunile între Rusia şi UE/NATO, dar şi de dinamica indicatorilor macroeconomici din Statele Unite (cu impact pentru viitoarele decizii ale FED), dar şi din China.

"De asemenea, măsurile de politică economică pe plan intern (deciziile cu privire la redevenţe şi liberalizarea preţurilor la gaze în sectorul energetic, strategiile de business la SIF-uri, climatul din sectorul bancar intern şi riscurile din plan politic în contextul anului electoral) vor avea impact asupra lichidităţii şi direcţiei cotaţiilor pe piaţa de capital românească", ne-a mai spus domnul Rădulescu.

Tranzacţiile de pe finalul şedinţei au adus scăderi şi pentru acţiunile SNP Petrom, Transelectrica sau Nuclearelectrica.

Titlurile SNP au încheiat ziua în scădere cu 2,23%, la 0,4302 lei, pe fondul unor schimburi de 1,07 milioane de lei.

Acţiunile Transelectrica au scăzut cu 3,65%, la 15,29 lei, pe un rulaj de aproape 559.000, iar cotaţia Nuclearelectrica a ajuns la 8,75 lei, după o depreciere de 2,45%, pe schimburi de 516.000 de lei.

SIF Moldova, singura pe plus dintre SIF-uri

SIF2 Moldova a închis cu un plus de 0,54% în şedinţa de vineri, fiind alături de Fondul Proprietatea (+0,13%) singura societate cu un randament pozitiv de pe indicele BET-FI.

În schimb, SIF1 Banat - Crişana s-a depreciat cu 0,17%, SIF3 Transilvania a scăzut cu 1,01%, SIF4 Muntenia a coborât cu 0,47% şi SIF5 Oltenia cu 1,48%.

Acţiunile "Bursei de Valori Bucureşti" au închis şedinţa de vineri cu un minus de 9,69%, ajungând la 24,7 lei/acţiune.

După valoarea tranzacţiilor, Fondul Proprietatea se află pe primul loc, cu 3 milioane de lei, fiind urmat de Romgaz (SNG), cu 1,9 milioane lei, şi Banca Transilvania (TLV), cu 1,5 milioane lei.

Titlurile "Siretul Paşcani"(SRT) au înregistrat cea mai mare creştere de pe BVB, urcând cu 14,61%, fiind urmate de acţiunile "Turbomecanica"(TBM) care au avansat cu 14,45%.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni în valoare de 1,3 milioane lei, aproximativ 295.000 euro.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSustainable Mobility Forum
Cabinet de avocatTMPS