BVB ŞI RASDAQ - NICU GRIGORAŞ, "INTERCAPITAL INVEST": "Investitorii nu sunt încă pregătiţi să cumpere la preţuri mai ridicate"

ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

"Investitorii nu sunt încă pregătiţi să cumpere la preţuri mai ridicate"

Bursa de Valori Bucureşti (simbol BVB) a înregistrat, ieri, o lichiditate de 24,8 milioane lei (aproximativ 5,5 milioane euro), din care 4,3 milioane de lei au reprezentat "deal"-uri cu BRD (3,8 milioane lei) şi SNP Petrom (0,5 milioane lei).

Nicu Grigoraş, director departament front - office la "Intercapital Invest", ne-a declarat: "Evoluţia indicilor BVB din şedinţa curentă a fost în ton cu evoluţiile pieţelor europene. Lichiditatea a rămas în media ultimelor şedinţe de tranzacţionare, excepţie făcând şedinţa de vineri când s-au înregistrat tranzacţiile speciale cu acţiuni Banca Transilvania (TLV)".

Domnia sa adaugă: "Majoritatea indicilor externi urmăriţi de investitori, S&P500, DJIA, EU Stocks50, DAX, care arată tendinţa pieţelor la nivel general, sunt foarte aproape de maximele perioadei. Din păcate, similar situaţiilor anterioare, comportamentul pieţelor în zona de maxime este destul de ezitant, sugerând faptul că investitorii nu sunt încă pregătiţi să cumpere acţiuni la preţuri mai ridicate".

Nicu Grigoraş este de părere că aşteptările pieţelor referitoare la creşterea economică din SUA, Europa şi China s-au îmbunătăţit, în ultima perioadă, iar situaţia din Ucraina pare că s-a mai detensionat, cel puţin pentru moment.

"În aceste condiţii, probabilitatea ca pieţele externe să înregistreze noi maxime în viitorul apropiat este în creştere", ne-a relatat domnia sa, care concluzionează: "Dacă vom asista la înregistrarea unor noi maxime pe pieţele externe, atunci putem spera că investitorii vor reintra la cumpărare şi pe piaţa locală şi vom putea asista la creşteri atât de preţuri, cât şi de lichiditate. Motive atât din punct de vedere fundamental, cât şi din punct de vedere macroeconomic există, acţiunile listate la BVB fiind în continuare la preţuri atractive".

Scăderi pe linie pentru indicii bursieri

Toţi indicii bursieri au închis şedinţa de tranzacţionare de ieri pe minus. Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la BVB, s-a depreciat cu 0,05%, ajungând la 6.509,83 puncte, iar BET-NG a scăzut cu 0,12%, până la 680,40 puncte.

De asemenea, indicii extinşi BET-XT şi BET-BK au scăzut, primul cu 0,14% până la 586,39 puncte, iar al doilea cu 0,11%, până la 1.212,81 puncte.

În ceea ce priveşte indicele BET-FI, al celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) plus Fondul Proprietatea, acesta s-a depreciat cu 0,46%, ajungând la valoarea de 27.914,33 puncte.

SIF Muntenia - cea mai mare creştere de pe BET-FI

SIF4 Muntenia a înregistrat, ieri, un avans de 0,42%, fiind astfel compania cu cea mai mare creştere de pe BET-FI.

De asemenea, Fondul Proprietatea a crescut în şedinţa de tranzacţionare de ieri cu 0,19%, până la 0,8085 lei per acţiune.

În schimb, SIF1 Banat - Crişana a scăzut cu 2,28%, SIF2 Moldova s-a depreciat cu 0,08%, SIF3 Transilvania a coborât cu 1,13%, iar SIF5 Oltenia a scăzut cu 0,73%.

Titlurile "Comelf" - creştere de 14,65%

Acţiunile companiei "Comelf" (simbol CMF) au înregistrat cea mai mare creştere de ieri de pe Bursa de Valori Bucureşti, urcând cu 14,65%.

În urma lor s-au situat titlurile societăţii "Uztel" (UZT), care s-au apreciat cu 11,08%, şi acţiunile companiei "Alro" Slatina (ALR) cu un avans de 7,79%.

Titlurile Fondul Proprietea (FP) au înregistrat cea mai mare valoare de tranzacţionare de pe piaţă (7.754.460 lei), fiind urmate de acţiunile Romgaz (3.553.351 lei) şi Transelectrica (1.184.253 lei).

În ceea ce priveşte volumul de tranzacţionare, FP a înregistrat cea mai mare creştere (9.573.600 acţiuni), urmate de SIF Transilvania (2.127.000 acţiuni) şi SNP Petrom (1.922.500 acţiuni).

Pe piaţa Rasdaq, s-au înregistrat tranzacţii în valoare totală de 1.164.649 lei, aproximativ 260.500 euro.

Opinia Cititorului ( 5 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Deci, cum este totusi posibili ca indicii, adica preturile actiunilor straine sa fie la maxime istorice, iar "investitorii romani sa nu aibe curajul sa cumpere"? Nu este evident ca ceva lipseste in Romania, nefiind vorba de bani? Adica de ceva care sa-i determine pe investitorii cu lichiditati sa cumpere actiuni care dau dividende la randamente de cel putin 5%/an sau care nu dau dividende dar capitalizeaza profitul (speculatie de crestere fara reflux)? Revin cu aceeasi remarca: conducatorii nostri sunt pur si simplu neglijenti si needucati. In afara ca sunt nesimtiti si mincinosi, mai sunt si complet needucati si habar nu au ce inseamna investitie, dezvoltare, piata de capital si in general piata financiara. Ganditi-va ce s-ar intampla daca ar injumatati impozitul pe venitul de capital: este ca s-ar dubla investitiile in actiunile cotate la burse? Ce s-ar intampla daca ar reduce cu 25% impozitul pe profit la soc.com.cotate la burse? Bineinteles ca asta ar trebui sa fie o politica de minim 5 ani, ca sa permita efectuarea unor planuri de dezvoltare. Este ca ar migra toate soc.com.cu sanse de succes si ar face oferte publice, si ar veni catre noi si bani straini si s-ar reinvesti si banii romanesti? De ce nu s-ar face asta? Sa tragem concluzia, sa tragem apa, sa tragem...

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. .... nu mai indemna Investitoru` la Oarba Credinta. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   .... pentru a-si permite o asigurare obligatorie (la masina nu-si permite sa cumpere nici macar cauciucuri de iarna si/sau de vara, ori rovigneta) daramite sa-i mai ramana bani pentru investitii de capital. 

   Iar romanu` cu bani nu investeste, pentru ca stie clar ca in Romania n-ar avea CUI sa vanda, deoarece: 

   1) "prosti sunt foarte multi"; 

   2) dar a avut grija Isarescu + Basescu ca MASA sa ramana saraca lipta; 

   3) si de-aia nici investitorii straini nu se inghesuie sa cumpere nimic, pentru ca pur si simplu nici n-au CUI sa revanda cu profit=in castig. 

   Apropos de "vanzari"=desfacere, am fost de curand la Mall Grand Arena din Berceni (ca sa-mi cumpar cauciucuri de vara de la Norauto) si mall-ul era APROAPE GOL ..... asa cum il vazusem si asta iarna (cand mi-am cumparat cauciucuri de iarna tot de la Norauto). 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   .... dividende. 

   Pai: 

   1) daca nici macar amortizarea de capital nu are loc ? 

   2) atunci ce mai chichirez tu crestere de curs de "piata" ? 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   ..... pentru ca chiar asta este PROFILUL POLITICIANULUI ROMAN sprijinit de catre conspireatia anglo-saxona ca sa ajunga la PUTERE in Romania , tocmai pentru ca: 

   poporul roman sa nici nu ajunga sa faca CONCURENTA la BUNA_STARE altor popoare europene. 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS