Dezbaterea BURSA ELECTROMOBILITATEA - problematică şi soluţiiDezbaterea BURSA ELECTROMOBILITATEA - problematică şi soluţii

BVB şi RASDAQPierdere de peste 5%, în două zile, pentru FP

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Pierdere de peste 5%, în două zile, pentru FP

Ion Milea, "Muntenia Global Invest": "Corecţiile de la BVB sunt binevenite" 

Lichiditatea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) din a doua zi de tranzacţionare a săptămânii a fost de 58,29 milioane lei (13,09 milioane euro), cu aproximativ 31,22% sub cea de luni, când investitorii au tranzacţionat în sumă de 84,75 milioane lei (19,04 milioane euro).

Toţi indicii interni au continuat să înregistreze, şi ieri, evoluţii negative, indicele compozit al pieţei, BET-C, depreciindu-se cu 1,84%, la 3.244,08 puncte.

Aproape 60% din rulajul de ieri de la BVB a fost asigurat de 1.229 tranzacţii cu 41,5 milioane acţiuni "Fondul Proprietatea" (simbol FP), în valoare de 34,01 milioane lei. Acţiunile FP au scăzut, ieri, cu 3,21%, la 0,813 lei/unitate.

Pe piaţa reglementată, în a doua şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, au fost realizate două tranzacţii de tip deal: una cu un milion acţiuni SIF "Muntenia" (simbol SIF4), în valoare de 825.000 lei, şi una cu 20.000 acţiuni "Romgaz" (simbol SNG), în valoare de 700.000 lei.

Titlurile SNG au scăzut cu 0,85%, la 34,88 lei/unitate, în timp ce, pe bursa de la Londra, preţul certificatelor de depozit (GDR) "Romgaz" a coborât cu 4,82%, la 10,28 dolari.

Corecţiile din ultimele zile de la BVB sunt normale şi binevenite, potrivit lui Ion Milea, director general adjunct la "Muntenia Global Invest". Domnia sa ne-a declarat: "Şedinţa a fost caracterizată de o scădere binevenită, pe de o parte. Bursa crescuse foarte mult în ultima perioadă. Corecţia era iminentă. Scăderea, care a venit pe volume destul de mari, sper să se oprească la un moment dat şi să nu se diminueze substanţial. Şi în afară se produc corecţii la care investitorii se aşteptau, întrucât se ajunsese la maxime istorice. La noi, se urmează aceeaşi cale. Două sau trei şedinţe de scăderi nu înseamnă că este rău. În mod normal, piaţa ar trebui să îşi revină până la sfârşitul anului. Nu ştiu care va fi impactul aşa zisului impozit «pe stâlp» asupra companiilor. Când se va afla cât anume va trebui să plătească fiecare companie, sub formă de impozit, atunci se vor face evaluările şi fiecare investitor va putea estima ce profit vor avea societăţile".

Tensiunile din mediul extern şi-au spus din nou cuvântul asupra pieţei autohtone, potrivit brokerului Simion Tihon de la "Prime Transaction". Domnia sa ne-a declarat: "Incertitudinile de la nivelul pieţelor străine a determinat acumularea unui stres, investitorii în acţiuni listate la BVB preferând să-şi diminueze expunerea. În topul scăderilor se află şi titlurile «Fondul Proprietatea» care au pierdut, în două zile, peste 5%, programul de răscumpărări fiind insuficient să acopere presiunea la vânzare".

În piaţa reglementată, acţiunile tuturor celor cinci societăţi de investiţii financiare au încheiat prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii în scădere. Astfel, cotaţia SIF "Banat- Crişana" (simbol SIF1) a coborât cu 1,2%, la 1,234 lei/unitate, cea a SIF "Moldova" (simbol SIF2) s-a depreciat cu 0,7%, la 1,418 lei/unitate, cea a SIF "Transilvania" (simbol SIF3) s-a micşorat cu 2,38%, la 0,636 lei/unitate, cea a SIF "Muntenia" (simbol SIF4) a scăzut cu 1,56%, la 0,82 lei/unitate, iar cea a SIF "Oltenia" (simbol SIF5) s-a diminuat cu 1,58%, la 1,87 lei/unitate.

Evoluţia SIF-urilor şi cea a "Fondului Proprietatea" (simbol FP) au condus la deprecierea indicelui BET-FI cu peste 2%, la 29.898,39 puncte.

Indicele BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 1,42%, la 1.212,69 puncte, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), s-a micşorat cu 1,9%, la 574,53 puncte, BET, indicele celor mai lichide zece companii listate, s-a diminuat cu 2,04%, la 6.226,23 puncte, iar BET-NG, indicele companiilor din sectorul energetic, s-a depreciat cu 0,61%, la 649,21 puncte.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat, ieri, acţiuni de 300.759,23 lei (67.531,71 euro), de aproximativ 12 ori mai puţin decât luni, când rulajul a fost de 3,66 milioane lei (822.125,25 euro).

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSustainable Mobility ForumConferinţa CCIB 'Excelena în afaceri. Modelul EFQM – soluţie pentru creşterea competitivităţii'
Cabinet de avocatTMPS