GALA revistei BURSA ConstrucţiilorGALA revistei BURSA Construcţiilor

BVB SI RASDAQŞase deal-uri cu "Transgaz" şi lichiditate de 50 milioane lei

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Şase deal-uri cu "Transgaz" şi lichiditate de 50 milioane lei

"Romgaz" a scăzut la Bucureşti şi a crescut la Londra 

Lichiditatea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) din ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii a fost de 50 milioane lei (11,22 milioane euro), de aproximativ şapte ori mai mică decât cea de joi, când înregistrarea exit-ului "Fondul Proprietatea" din "Transgaz" (TGN) a dus rulajul la 366,27 milioane lei (82,26 milioane euro).

Indicii interni au încheiat vineri în urcare, indicele compozit al pieţei, BET-C, înregistrând un avans de 0,46%, la 3.279,2 puncte.

Şedinţa de vineri nu a fost deosebită comparativ cu cea de joi, iar investitorii ar putea intra mai repede în vacanţă, astfel că abia în ianuarie lucrurile ar putea deveni mai dinamice pe bursă, potrivit lui Marian Lupu, director adjunct la casa de brokeraj "Estinvest". Domnia sa ne-a declarat: "Volumele de astăzi (n.r. vineri) sunt mult mai mici decât ieri (n.r. joi), când a fost tranzacţia aceea specială (n.r. consemnarea exit-ului FP din < Transgaz >). Nu aş spune că volumele tranzacţionate ieri au fost peste media din ultimul an. S-a încadrat, chiar, cu aproximaţie, în această medie, având în vedere că în prima parte a anului au fost volume mai mici, iar, în a doua, ceva mai mari. Astăzi (n.r. vineri) nu a fost o şedinţă spectaculoasă pe Bursă. Nu ştiu cum va fi luna aceasta pe Bursă, având în vedere că vin şi Sărbătorile, iar investitorii vor intra în vacanţă mai devreme. Poate că din ianuarie vom vedea volume ceva mai consistente".

Perspectivele pentru finalul acestui an sunt optimiste, în viziunea analistului financiar Maxim Moldovan, de la "Prime Transaction". Domnia sa ne-a declarat: "Acţiunile autohtone s-au stabilizat după corecţiile de la începutul săptămânii, perspectivele pentru finalul anului rămânând pozitive. După finalizarea plasamentului privat, investitorii au marcat profituri cuprinse între 5-7% în cazul acţiunilor < Transgaz >, fiind tranzacţionate aproape 1% din titlurile transportatorului de gaze naturale. Majorarea freefloat-ului la peste 40% reprezintă catalizatorul creşterii lichidităţii titlurilor TGN".

Pe piaţa reglementată, în ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, au fost realizate şase tranzacţii de tip deal: şase cu 33.209 acţiuni "Transgaz" (simbol TGN), în valoare de 5,95 milioane lei, şi una cu 195.000 acţiuni BRD, în valoare de 1,71 milioane lei.

Titlurile "Romgaz" (simbol SNG) au continuat să se diminueze şi vineri, cu 0,72%, încheind şedinţa la un preţ de 34,25 lei/unitate. Pe bursa de la Londra, preţul certificatelor de depozit (GDR) "Romgaz" a urcat cu 0,15% la 10,2 dolari.

Acţiunile "Transgaz" (simbol TGN) s-au depreciat, vineri, cu 0,54%, la 183 lei/unitate, iar cele ale "Fondului Proprietatea" (simbol FP) au urcat cu 2,16%, la 0,85 lei/unitate.

În piaţa reglementată, cotaţiile celor cinci societăţi de investiţii financiare au consemnat evoluţii mixte. Astfel, acţiunile SIF "Banat Crişana" (simbol SIF1) şi cele ale SIF "Moldova" (SIF2) au crescut cu 0,24%, la 1,238 lei/unitate, şi, respectiv, cu 0,64%, la 1,409 lei/unitate. Titlurile SIF "Transilvania" (simbol SIF3) şi cele ale SIF "Muntenia" (simbol SIF4) s-au depreciat, cu 0,16%, la 0,639 lei/unitate, şi, respectiv, 0,24%, la 0,823 lei/unitate. Cotaţia SIF "Oltenia" (simbol SIF5) a stagnat, în ultima şedinţă a săptămânii trecute, la 1,87 lei/unitate.

Evoluţia SIF-urilor şi cea a "Fondului Proprietatea" (simbol FP) au condus la cea mai puternică apreciere din rândul indicilor interni, cea a BET-FI, care a avansat cu 0,73%, la 30.326,98 puncte.

Indicele BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a urcat cu 0,11%, la 1.215,04 puncte, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), s-a majorat cu 0,34%, la 579,12 puncte. BET, indicele celor mai lichide zece companii listate, a crescut cu 0,37%, la 6.295,38 puncte, iar BET-NG, indicele companiilor din sectorul energetic, cu 0,16%, la 653,78 puncte.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat, vineri, acţiuni de 207.630,44 lei (46.604,07 euro), cu aproximativ 40% mai puţin decât joi, când rulajul a fost de 346.399,86 lei (77.795,46 euro).

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS