BVBTranzacţii de 9,4 milioane euro, într-o şedinţă în care indicele BET a revenit pe minus

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier /

Tranzacţii de 9,4 milioane euro, într-o şedinţă în care indicele BET a revenit pe minus

Titlurile "Romgaz" şi "Transgaz" s-au depreciat cu peste 4%, respectiv 3%, ieri fiind data ex-dividend 

Piaţa Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat, în şedinţa de tranzacţionare de ieri, o lichiditate de 43,45 milioane de lei (9,45 milioane de euro), sub media zilnică a acestui an (48,75 milioane lei), în contextul în care indicele de referinţă BET a revenit în teritoriu negativ (-0,47%).

Scăderea celui mai important indice al bursei autohtone a fost determinată de data ex-dividend de la "Romgaz" (SNG) şi "Transgaz" (TGN), cotaţiile celor doi emitenţi depreciindu-se cu 4,25%, respectiv 3,02%.

Domnul Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul companiei de brokeraj "Estinvest", ne-a declarat: "Volumul de tranzacţionare de astăzi (ieri, n.r.) se situează în apropierea mediei zilnice din acest an, pe fondul unei evoluţii negative a indicelui BET, cu o scădere de aproape jumătate de punct procentual şi în condiţiile creşterii cu 2% a indicelui BET-FI. Din punctul de vedere al valorii tranzacţionate, titlurile Fondul Proprietatea şi Banca Transilvania au ţinut capul de afiş, cu transferuri de aproximativ 10 milioane de lei, şi, respectiv, 8 milioane de lei. Astăzi (ieri, n.r.) a fost prima zi de ex-divident a emitenţilor Romgaz şi Transgaz. Preţul cu care au scăzut aceşti emitenţi a fost mai mic decât valoarea dividendului brut ce urmează să fie încasat de către investitori, respectiv Transgaz a scăzut (până ieri la ora 18.00, n.r.) cu 12 lei în condiţiile în care dividendul brut distribuit este de 14,5 lei, iar Romgaz a scăzut cu 1,35 lei în condiţiile în care valoarea dividendului brut este de 1,94 lei.(...) În rest, suntem în aşteptarea rezultatelor financiare, a raportărilor financiare pe principalii emitenţi pentru a vedea evoluţia lor viitoare".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 10,2 milioane de lei. Preţul de închidere al transferurilor cu titluri FP a fost de 0,848 lei/unitate, în urcare cu 0,36.

Acţiunile "Banca Transilvania" (TLV) au încheiat şedinţa de tranzacţionare în scădere cu 1,4%, la preţul de 2,12 lei/titlu, în urma unui rulaj de 8,72 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate titluri "Romgaz" de 6,58 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 30,4 lei/acţiune.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit acţiunilor "OMV Petrom" (SNP), cu un rulaj de 5,3 milioane de lei, cotaţia emitentului terminând şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 0,2945 de lei, în apreciere cu 1,9%.

Titlurile "Digi Communications N.V." (DIGI) au coborât cu 0,28%, la preţul de 36 lei/unitate, fiind transferate acţiuni în valoare de 2,2 milioane lei.

Pe piaţa "deal" nu s-au derulat tranzacţii.

Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 34 de acţiuni de la BVB, a înregistrat o corecţie de 0,41%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborât cu 0,03%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a urcat cu 0,52%.

Topul celor mai mari creşteri 

1. "Mecanica Ceahlău" (MECF): +12,78%

2. "Petrolexportimport" (PEI): +8,42%

3. "Compania Energopetrol" (ENP): +8,33%

4. "SIF Moldova" (SIF2): +4,07%

5. "IAR Braşov" (IARV): +3,48%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Conted" (CNTE): -7,19%

2. "Romgaz" (SNG): -4,25%

3. "Electroargeş" (ELGS): -4,23%

4. "Ves" (VESY): -3,8%

5. "Transgaz" (TGN): -3,02%

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.hipo.ro
www.dreptonline.rowww.dreptonline.ro
modele cărţi de vizităInvitaţii de nuntăCărţi de vizită