CARMEN DAN:"Siguranţa frontierelor - o prioritate pentru ţara noastră"

Vlad Dobrea
Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda /

"Siguranţa frontierelor - o prioritate pentru ţara noastră"

Ileana Dumitru, BAT: "Statul a pierdut 640 de milioane de dolari din cauza contrabandei, anul trecut" 

Piaţa ilegală a produselor din tutun reprezintă 17,2% din consumul total

Siguranţa frontierelor este o prioritate pentru ţara noas­tră, însă lipsurile acumulate în ultimii ani de zile au efecte cât se poate de grave, consideră Carmen Dan, ministrul Administraţiei şi Internelor.

Domnia sa a declarat în cadrul unei conferinţe de presă: "Siguranţa frontierelor e o prioritate pentru România. Cred că împreună, cu voinţă şi fără patimă, să încercăm să găsim cele mai bune soluţii. Lipsurile acumulate în ultimii ani de zile au efecte. Dintre aceste deficienţe, deficienţa de personal e cea mai gravă problemă. Lipsa de oameni: 24.000 oameni lipsă în MAI. Anul trecut am încadrat 6.000 de oameni. Anul acesta vrem să aducem 7.000 oameni".

Pe de altă parte, ministrul Adminis­traţiei şi Internelor, susţine că în cadrul MAI exista o deficienţă gravă de personal: "Dintre aceste deficienţe, deficienţa de personal e cea mai gravă problemă. Lipsa de oameni: 24.000 oameni lipsă în MAI. De asemenea, 930 au ieşit din sistem în 2017, iar 12.000 de angajaţi lucrează la Poliţia de frontieră. Anul trecut am încadrat 6.000 de oameni, iar anul acesta vrem să aducem 7.000 oameni. În ceea ce privesc achiziţiile speciale, acestea au fost în valoare de 120 milioane de lei, dintre care 30 de milioane lei alocate de guvern".

Ministrul mai susţine că dintre toate formele de infracţiuni, 17% au fost cu ţigarete ilegale.

În România, piaţa ilegală a produselor din tutun reprezintă 17,2% din consumul total, potrivit datelor companiei Novel Research. Invitaţii forumului organizat de Intact Media Group au consemnat o serie de reglemetări, dar şi investiţii care se vor aplica pe termen mediu şi lung, pentru combaterea evaziunii fiscale, dar şi a traficului ilegal.

De asemenea s-au dezbătut, pe de o parte, securitatea frontierelor - principalele probleme cu care se confruntă România şi soluţiile pe care mediul privat din domeniu le propune autorităţilor, pe de altă parte, măsurile internaţionale de combatere unitară a criminalităţii organizate şi a comerţului ilicit, dar şi securitatea aeronautică - o problemă de maximă importanţă la nivel mondial.

Totodată, ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, prezent în cadrul conferinţei, a abordat subiectul combaterii contrabandei susţinând că: "Pe lângă ţigări poate intra orice tip de produse care au efect asupra pieţei noastre. E important de spus că trebuie să includem ministerul cu toate instituţiile în întreg aparatul. Evident, cu o alocare financiară mai mare pentru combaterea acestei forme. Trebuie să găsim toate căile legale pentru ca efectele să se vadă în viaţa de zi cu zi. Sper ca mâine (n.r. azi) în guvern să adoptam acest document (n.r. memorandum pentru schimbarea prevederilor legale pe evaziune fiscală). Propuneri noi şi necesare vizavi de modificarea documemtelor privind evaziunea fis­cală. Intenţia e să ne inspirăm din practicile europene (...) La final de iunie, poate iulie, am dori ca acest set de modificări legislative să se poată prezenta public şi, dacă mai sunt anumite lucruri de făcut, să fie făcute într-un cadru deschis, transparent, inspirându-ne din practica europeană.

Ileana Dumitru, director juridic şi Relaţii Publice, British American Tobacco România (BAT), afirmă că industria producătorilor şi procesatorilor de tutun este foarte afectată de traficul ilicit, în condiţiile în care una din şase ţigări consumate în România provine din surse ilicite: "Una din şase ţigarete consumate în România provine din surse ilicite. Acest lucru afectează nu numai producătorii oneşti, ci şi bugetul de stat într-o foarte mare măsură şi bineînţeles şi consumatorii acestor produse necontrolate.

Doar anul trecut contrabanda cu ţigări a cauzat pierderi la bugetul de stat de peste 2,8 miliarde de lei. Fiecare container care trece graniţa şi nu este verificat, cu produse ilegale, poate să aducă un profit de 1 milion de euro reţelelor de contrabandă. Aş dori să menţionez un aspect important. Până pe 20 mai 2019 trebuie să implementăm sistemul de trasabilitate a produselor în condiţii optime pentru piaţa legală a tutunului".

De asemenea, domnia sa susţine că este de acord cu dotarea graniţelor, datorită faptului că: "Statul a pierdut 640 de milioane de dolari din cauza contrabandei, anul trecut".

În ceea ce privesc măsurile de combatere a traficului ilegal şi a evauziunii fiscale, reprezentantul Poliţiei de Frontieră, prezent la forum, a susţinut că principalele măsuri de combatere se pot implementa prin intermediul inves­tiţiilor : "Atributele poliţiei de frontieră sunt de supraveghere, aici avem un proiect de 4,5 milioane de euro pentru a sprijini această activitate. De asemenea, avem un contract în care vom achiziţiona 200 de autospeciale".

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. DEFICIÉNȚĂ, deficiențe, s. f. Scădere, lipsă, greșeală; rămânere în urmă. ♦ Lipsă în integritatea anatomică și funcțională a unui organ; absență a anumitor facultăți fizice sau psihice. [Pr.: -ci-en-] – Din fr. déficience, lat. deficientia.

  Numai la asemenea ministru putem avea o "deficiență de personal" ! :-) 

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Pai daca deficienta inseamna lipsa , scadere ...cu ce a gresit cand a zis ca este o lipsa de personal sau o scadere de personal in urma pensionarilor.. ca nu inteleg la ce te referi.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS