Organizator: Ziarul BURSA
 

  Parteneri media
 

 
 

 
Cât de ECO sunt Programele Casa Verde și Casa Verde Plus

mărește imaginea
    Georgescu: "România este țara europeană cu cele mai multe case ecologice - acelea făcute de bunicii noștri din chirpici -, însă... ele pică la prima inundație"
    Programele Casa Verde și Casa Verde Plus, lansate recent de Ministerul Mediului, trebuie stopate și regândite, este de părere Claudiu Georgescu, președintele Asociației Producătorilor de Materiale de Construcții din România (APMCR).
    Ghidurile de finanțare elaborate de Mediu au condus, în ultima vreme, la discuții aprinse, contradictorii, pe marginea materialelor prevăzute în lista ministerului spre a fi utilizate în termoizolarea locuințelor.
    Domnul Georgescu a declarat: "Trebuie să regândim totul, în stilul în care România este parte integrantă a Comunității Europene. Aș prefera să știu că banii se duc la Agenția Națională de Locuințe și se construiesc 20 de case cu 20 de tipuri de materiale care să aibă acești parametri de izolație (n.r. prevăzuți în cele două programe), iar în 1-2 ani pot fi monitorizate, astfel încât să putem să ne exprimăm în privința eficienței tipurilor de materiale folosite. (...) Astfel, am putea crea în subsidiar o industrie de profil. Nu avem indusŹtrie pentru așa ceva. Orice material de termoizolație depinde de materiile din străinătate. Trebuie să facem un program coerent, în care să vedem scopurile mari ale României, nu faptul că vrem să îmbunătățim calitatea mediului".
    Domnul Georgescu a subliniat că, în acest domeniu, nu există o coordonare între factorii care "trebuie să răspundă". Reprezentantul APMCR a adus în atenție faptul că, în țara noastră, asisŹtăm la un paradox: "România este țara europeană care are cele mai multe case ecologice în acest moment.
    Conform Institutului Național de Statistică, România are 20% din fondul de locuințe (1.600.000) construit din chirpici - acele cărămizi făcute de bunicii noștri. Dar, din cauza modului neglijent în care au fost construite, unele din ele în zone inundabile, ele pică la prima inundație".
    Reprezentantul asociației a mai declarat, referitor la materialele termoizolante prevăzute în cele două programe guvernamentale, că, din punct de vedere tehnic, niciunul dintre acestea nu este, de fapt, termoizolant. "Practic, sunt materii prime pentru produse termoizolante - și lâna, și cânepa etc.", a afirmat domnia sa, menționând: "Va trebui să fim foarte atenți cu introducerea acestor produse pe piață".
    Domnul Georgescu a arătat că "nu avem nici legislație care să definească ce este un produs ecologic".
    "În Germania există două sisteme de definire, în Norvegia - un sistem, în Austria - un sistem. Există institute care găsesc criterii de definire a acestor produse, cum ar fi, spre exemplu, un produs care nu conține substanțe volatile sau care se bazează pe ciclul de viață, pe amprenta de carbon. Trebuie să avem o legislație foarte clară care să spună ceea ce este un produs ecologic", a mai atras atenția Claudiu Georgescu.
    Domnia sa a adus în discuție și primul program similar, care s-a desfășurat în urmă cu câțiva ani: "Am avut, acum cinci ani, un program a cărui mare realizare a fost doar că s-au cheltuit niște bani. După ce s-au cheltuit, eficiența energetică a programului nu o știe nimeni, nici în ziua de astăzi. De ce am reluat acest program fără să avem niște fundamnete clare pentru a-l porni?".
    Bugetul avansat de autorități pentru programele Casa Verde și Casa Verde Plus este de aproape 200 de milioane de lei, numărul potențialilor beneficiari ridicându-se la circa 10.000.

    CRISTIAN PÂRVAN, PIAROM: "Nu înțelegem cum a fost ales bugetul programului Casa Verde"
    MARIUS BARNA, ADEPLAST: "Diferența între vata bazaltică și polistiren nu justifică discrepanța de preț"
    DAN ANGHEL, ROMEPS: "Programul Casa Verde ne-a creat un deficit de imagine"
    CERNA MLADIN, AAECR: "Programul este penibil, lăsați specialiștii să găsească soluțiile de la caz la caz!"
    MIRCEA OROS, ARACO: "Niciun material termoizolant nu poate lipsi din lista ministerului"


.