CBRE:Rata de neocupare a spaţiilor de birouri - la minimul istoric al ultimilor 9 ani

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii /

Rata de neocupare a spaţiilor de birouri - la minimul istoric al ultimilor 9 ani

Rata de neocupare în domeniul spaţiilor de birouri a atins minimul istoric al ultimilor nouă ani, situându-se la 8%, iar stocul modern de spaţii de birouri din Capitală a ajuns la 2,79 milioane de metri pătraţi, conform unui comunicat transmis de CBRE. Conform acestuia, în semestrul întâi al acestui an au fost tranzacţionaţi 149.000 mp de astfel de spaţii. Din punct de vedere al livrărilor, prima parte a anului a înregistrat un ritm relativ lent, cu 28.000 mp finalizaţi şi daţi în folosinţă, dar estimările agenţiei pentru al doilea semestru al anului sunt optimiste: 158.000 mp sunt în construcţie şi vor fi terminaţi până la finalul anului. Din stocul total de spaţii de birouri, 47% sunt în clădiri de clasă A.

Mihai Păduroiu, Head of Advisory & Transaction Services - Office în cadrul CBRE Romania, subliniază: "Scăderea ratei de neocupare este un semnal clar că segmentul de spaţii de birouri din Bucureşti are nevoie de cât mai multe proiecte noi, pentru a face faţă cererii care creşte accelerat. Un aport important în majorarea gradului de ocupare îl au companiile de co-working, cum este Spaces, care au o activitate din ce în ce mai mare şi se extind cu rapiditate".

Din cei 149.000 mp tranzacţionaţi în prima jumătate a acestui an, 80% se găsesc în clădiri de birouri de clasă A. Din punct de vedere al tipului de tranzacţie, circa 20% este reprezentat de reînnoiri şi renegocieri, iar restul de aproximativ 80% se împarte între cereri noi de închirere (15%), relocări (22%), pre-închirieri (36%) şi extinderi (7%).

Clasamentul celor mai mari tranzacţii de închiriere, care au marcat piaţa spaţiilor de birouri în semestrul întâi 2018, cuprinde suprafeţe care variază între 12.000 mp şi 3.000 mp, acestea fiind ocupate de companii importante din domenii ca producţie industrială şi energie, IT, co-working sau retail.

În primele şase luni ale anului, segmentul spaţiilor de birouri a înregistrat cele mai multe cereri din partea companiilor din domeniul IT (27%), urmate de jucători importanţi din sectorul producţiei industriale şi al energiei (26%), precum şi de serviciile de afaceri (17%), retail (17%) şi financiar (6%).

Zonele cu cea mai mică rată de neocupare sunt zona de nord (4,2%), unde se găseşte şi cel mai mare stoc de spaţii de birouri din Capitală (782.000 mp) şi CBD (Piaţa Victoriei, Piaţa Charles de Gaulle - 4,7%), urmate de zona de Vest (7,3%).

Cele mai active zone, din punct de vedere al activităţii de închiriere, au fost zona de vest (36% din volumul total al închirierilor), zona centrală (24%) şi zona de nord (16%). În semestrul al doilea al anului, 62% din cei 158.000 mp programaţi pentru finalizare vor fi livraţi în zona de vest, iar 38% în centru şi în CBD. Circa 70% din spaţiile de birouri care sunt anunţate pentru a doua parte a lui 2018 au fost deja pre-închiriate. Chiria contractuală medie se menţine neschimbată faţă de ultima perioadă şi este estimată la 18,5 euro/mp/lună.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS