Ceas inteligent pentru copii, retras de pe piaţă

O.D.
Ziarul BURSA #Companii #IT /

Dispozitivele inteligente adresate minorilor conţin, din păcate, şi unele capcane, care pot face foarte mult rău. Autorităţile Uniunii Europene (UE) au emis un ordin de retragere de la comercializare a ceasului inteligent Safe-KID-One destinat copiilor, comercializat de către o companie din Germania, pe motive de securitate sau confidenţialitate, această decizie fiind o premieră la nivelul Executivului comunitar.

Potrivit producătorului de soluţii de securitate Eset, gadget-ul comercializat de compania germană Enox Group este vândut ca un "smartwatch de înaltă tehnologie pentru protejarea şi supravegherea prin SIM/GPS a copiilor". De asemenea, ceasul este dotat cu o serie de caracteristici, inclusiv un tracker GPS, un difuzor şi un microfon, precum şi funcţii de apel şi SMS. În Ordinul de retragere din RAPEX (Rapid Alert System for Non-Food Products), un sistem utilizat de ţările din UE şi din Spaţiul Economic European (SEE) pentru schimbul rapid de informaţii privind produsele nealimentare periculoase se arată: "Aplicaţia mobilă care însoţeşte gadget-ul are o comunicare necriptată cu serverul sau de backend, iar acesta permite acces neautorizat la date. În consecinţă, date precum istoricul locaţiilor, numerele de telefon, numărul de serie pot fi cu uşurinţă preluate şi modificate. Un utilizator rău intenţionat poate să trimită comenzi unui ceas, să-l facă să apeleze orice număr îşi doreşte, poate comunica cu copilul care poartă dispozitivul sau îl poate localiza prin intermediul GPS-ului". În descrierea produsului se precizează că terminalul vine cu o aplicaţie mobilă dedicată, dis­ponibilă atât pentru sistemul iOS, cât şi pentru Android, pe care părinţii o pot folosi pentru a-şi localiza copiii "cu o precizie de aproape un metru'', dar şi pentru a înregistra şi a vedea deplasările lor într-un anumit interval. Tot din fişa produsului reiese că utilizatorul poate "desena" un "gard virtual" în jurul copilului, iar dacă minorul părăseşte perimetrul, părintele va fi informat sau avertizat imediat. Cu toate acestea, Comisia Europeană a concluzionat că partea de securitate a acestui gadget lasă mult de dorit, nivelul de risc asociat ceasului fiind serios. În replică la decizia forului european, un reprezentant al producătorului, citat de The Register, susţine că dispozitivul a trecut printr-un test al Agenţiei Federale a Reţelelor din Germania.

În octombrie 2018, mai multe asociaţii americane din domeniul protecţiei copilului, protejării drepturilor consumatorilor şi protecţiei vieţii private avertizau că gadgeturile in­teligente, concepute pentru a-i ajuta pe părinţi să-şi supravegheze copiii, sunt problematice în ceea ce priveşte securitatea şi respectul vieţii private a minorilor. Astfel, asociaţiile susţineau că, în loc să-i protejeze pe copii, ceasurile inteligente i-ar putea face vulnerabili în faţa pirateriei sau a criminalităţii informatice.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Today almost every Internet user uses YT or any other video hosting provider to upload and watch videos, free films and other content. But sometimes you want to download a videofile and the service doesn't allow you to do it. It's whe reVidmate is coming to help you. It allows you to get a movie fr om may services, including YT, Vimeo, Vimeo and many others. To do this you simply need to open video page and click download button. Plus, Vidmate is completely free of ch arge and has user-friendly UI with your Android smartphone! Download Vidmate APK now and start downloading your favourite video to share them with your friends or family!

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS