CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 11 - 18 IANUARIECompa - poziţia a doua în topul randamentelor de la BVB

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

Compa - poziţia a doua în topul randamentelor de la BVB

Marcând un avans de 6,02%, în intervalul 11 - 18 ianuarie, în raport cu moneda euro, acţiunile producătorului de piese auto Compa Sibiu (CMP) au urcat pe locul al doilea în topul celor mai rentabile titluri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.

În data de 18 ianuarie, înaintea deschiderii şedinţei de tranzacţionare, emitentul a anunţat transferul de proprietate a unui număr de 119,47 milioane de acţiuni CMP, reprezentând un pachet echivalent cu 54,5992% din capitalul social al Compa din contul asociaţiei angajaţilor, respectiv Asociaţia SC Compa SA.

Ca urmare a operaţiunii derulate, Ioan Deac, preşedinte şi director general al Compa şi Ioan Miclea, director financiar şi membru în Consiliul de Administraţie al companiei, au dobândit deţineri de 18,8274% (41,19 milioane de acţiuni), respectiv 18,5966% (40,69 milioane de titluri) din capitalul social al societăţii.

În acea zi, cotaţia CMP a urcat cu 11,19%, până la 0,974 lei, pe fondul unui rulaj de 0,6 milioane de titluri, cel mai ridicat din luna mai a anului trecut şi până în prezent.

Pentru restul şedinţelor cuprinse în intervalul menţionat, preţul acţiunii CMP a oscilat între o scădere de 2,01%, pe fondul unei lichidităţi de 14.623 de titluri, apărută în data de 15 ianuarie şi o creştere de 0,45%, în contextul unui rulaj de 31.500 de unităţi, din data de 11 ianuarie, în toate şedinţele bursiere, cu excepţia celei din 18 ianuarie, volumul situându-se cu mult sub media ultimei luni de tranzacţionare.

Pentru primele nouă luni ale anului anterior, Compa a obţinut un profit net de 32,98 milioane de lei, cu 6,66% mai mare decât cel raportat la sfârşitul perioadei similare din 2017, în timp ce cifra de afaceri a societăţii, în perioada de nouă luni încheiată la 30 septembrie 2018, a înregistrat o variaţie pozitivă de 7,54%, până la 572,36 milioane de lei, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

La preţul de închidere al titlurilor CMP din data de 18 ianuarie, valoarea de piaţă a companiei la BVB este de 213,13 milioane de lei.

Premergător lichidării deţinerilor Asociaţiei Angajaţilor, compania avea un free-float de 45% la BVB.

Pe prima poziţie în topul rentabilităţilor de la bursa locală, în intervalul 11 - 18 ianuarie, s-au clasat titlurile Amonil (AMO), care au înregistrat o creştere de 28,64%, în raport cu moneda unică europeană, ultima treaptă a acestui podium fiind ocupat de acţiunile Electroputere (EPT), cu un avans al cotaţiei de 5,12%.

Toţi cei trei indici analizaţi au înregistrat deprecieri ale cotaţiilor, în perioada menţionată, cea mai redusă fiind a indicelui BET-XT, care este compus din cele mai tranzacţionate 25 de acţiuni ale bursei noastre, care a consemnat o scădere de 0,51%, în raport cu moneda unică europeană.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea (FP), a suferit cea mai accentuată depreciere, de 1,58%, în raport cu moneda unică europeană.

Preţul acţiunii SIF Transilvania (SIF3) a crescut cu 0,91%, în perioada 11 - 18 ianuarie, cotaţia SIF3 având cel mai bun parcurs în perioada menţionată, din cadrul acestui indice financiar.

Totodată, indicele BET a consemnat o depreciere de 0,95%, în raport cu moneda euro, în condiţiile în care preţul acţiunii OMV Petrom (SNP) a înregistrat un avans de 4,59%, în perioada 11 - 18 ianuarie.

De menţionat că în şedinţa din 15 ianuarie, titlul SNP a înregistrat un salt de 9,75%, pe fondul unui rulaj redus, sub media celor 20 de şedinţe precedente, în ton cu evoluţia pozitivă generală din acea şedinţă.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 10 - 17 ianuarie, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, care au urcat cu 1,78%.

Pe locul al doilea în acest top se află OTP Real Estate & Construction, cu o creştere de 0,83%, în timp ce titlurile YOU Invest Active Eur, care s-au apreciat cu 0,72%, s-au situat pe ultima treaptă a podiumului fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a cunoscut o apreciere de 0,47%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a consemnat o depreciere de 0,41%, în intervalul 11 - 18 ianuarie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,37%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a cunoscut o creştere de 1,86%, în intervalul 11 - 18 ianuarie. 

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 17:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de circa 3.532 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 62,57 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS