GALA revistei BURSA ConstrucţiilorGALA revistei BURSA Construcţiilor

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 16 - 23 NOIEMBRIEDividendele suplimentare - atracţia BVB

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

Dividendele suplimentare - atracţia BVB

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a avut o evoluţie negativă săptămâna trecută din punctul de vedere al cotaţiilor, toţi cei trei indici avuţi în vedere (BET, BET-XT şi BET-FI) înregistrând scăderi, în intervalul 16 - 23 noiembrie.

În acest context, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la bursa locală, a înregistrat cea mai uşoară depreciere, de 0,47%, în raport cu moneda euro, în perioada avută în vedere, cele mai rentabile trei companii din structura sa din intervalul 16 - 23 noimebrie urmând, foarte probabil, să distribuie dividende la finalul acestui an.

Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au marcat cel mai mare avans, de 6,63%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat, pe fondul anunţului din data de 19 noiembrie, prin care emitentul a anunţat că acţionarul majoritar al companiei, Statul Român, a cerut repartizarea a 485,4 milioane de lei sub formă de dividende suplimentare, o sumă de două ori mai mare decât cea comunicată iniţial, în data de 8 noiembrie.

Astfel, dividendul brut care urmează să fie plătit acţionarilor în data de 28 decembrie este de 1,61 lei/unitate, valoare care, raportată la cotaţia de închidere SNN din data de 23 noiembrie, oferă un randament de 17,92%.

Podiumul aprecierilor din BET-XT, în perioada avută în vedere, este completat de titlurile producătorului de aluminiu Alro (ALR), care au raportat un avans de 2,78%, în raport cu moneda euro, în intervalul 16 - 23 noiembrie şi de acţiunile Romgaz (SNG), cu o creştere de 1,27%.

Conducerea Alro a convocat Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) pentru 13 decembrie, în vederea supunerii la vot a repartizării unui dividend trimestrial de 0,45756 lei/acţiune, echivalentul unui randament brut de aproape 13,14%, raportat la cotaţia din data de 23 noiembrie, de 34,8 lei/acţiune.

Acţionarii Romgaz sunt convocaţi, în data de 6 decembrie, la cererea acţionarului majoritar Ministerul Energiei, pentru repartizarea sumei de aproape 717 milioane de lei, respectiv 1,86 lei/acţiune, sub formă de dividende.

Practic, raportat la cotaţia SNG din data de 23 noiembrie, de 35,3 lei, randamentul brut al dividendului este de 5,27%.

Acţiunile Turbomecanica (TBM) şi Transgaz (TGN) au înregistrat aprecieri de 1,17%, respectiv 0,84%, în raport cu moneda euro, în timp ce titlurile Electrica (EL), cu o apreciere de 0,3%, completează clasamentul aprecierilor din BET-XT.

În cazul TGN, compania este solicitată să acorde sub formă de dividende suma de 13,5 milioane de lei, dividendul brut/acţiune fiind de 1,14 lei, valoare care, raportat la cotaţia acţiunii din data de 14 noiembrie, de 354,5 lei, oferă un randament brut de doar 0,32%.

Indicele BET, al celor mai tranzacţionate cincisprezece acţiuni de la bursa locală, cu excepţia SIF-urilor, a înregistrat o depreciere de 0,49%, în raport cu moneda euro, în intervalul 16 - 23 noiembrie, acţiunile SNN având cea mai bună evoluţie, din cadrul acestui coş de acţiuni, în perioada menţionată.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 0,76%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat. Toţi emitenţii din cadrul aces­tui coş de acţiuni au înregistrat deprecieri, cea mai mică dintre acestea fiind consemnată de titlurile FP, care au scăzut cu 0,31%, în intervalul 16 - 23 noiembrie.

Deprecierile generalizate ale celor trei indici ai BVB analizaţi în această rubrică au avut loc în contextul în care, pieţele internaţionale, atât cele europene cât şi nord-americane au avut de-a face cu scăderi importante ale cotaţiilor.

Clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la BVB, în intervalul 16 - 23 noiembrie, este condus de titlurile Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO), care au marcat un salt de 15,94%, în raport cu moneda euro, în timp ce titlurile Electromagnetica (ELMA) s-au clasat pe poziţia a doua în acest clasament, înregistrând o creştere de 10,29%.

Titlurile SNN completează podiumul rentabilităţilor de la BVB.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 15 - 22 noiembrie, este condus de titlurile Fortuna Classic, care au urcat cu 0,7%.

Pe poziţia secundă în acest clasament s-a clasat ERSTE Bond Flexible RON, cu o apreciere de 0,22%, în timp ce titlurile Raiffeisen RON PLUS, care au urcat cu 0,2%, completează topul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,25%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a întărit, în intervalul 16 - 23 noiembrie, cu 0,12%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,16%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 30,51%, în intervalul 16 - 23 noiembrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 17:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 3,754 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 66,48 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSustainable Mobility ForumConferinţa CCIB 'Excelena în afaceri. Modelul EFQM – soluţie pentru creşterea competitivităţii'
Cabinet de avocatTMPS