CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 17 - 24 AUGUSTAvans de 4,22% pentru SIF Oltenia

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

Avans de 4,22% pentru SIF Oltenia

Marcând un salt al cotaţiei de 4,22%, în raport cu moneda euro, în ultima săptămână (intervalul 17 - 24 august), acţiunile SIF Oltenia (SIF5) reprezintă titlurile cu cea mai mare creştere din indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), care a avut un avans de 2,43%, în intervalul avut în vedere.

Evoluţia titlurilor SIF5, în perioada menţionată, apare în contextul în care, pe data de 16 august, societatea de investiţii financiare a anunţat semnarea contractului de vânzare - cumpărare a pachetului de 6,29% (circa 1,02 miliarde de acţiuni) pe care-l avea la Banca Comercială Română (BCR), către Erste Group Bank, pentru 140 de milioane de euro, transfer anunţat încă de la finalul lunii iunie a acestui an.

Execuţia tranzacţiei este planificată pentru a doua jumătate a anului 2018, preţul/acţiune fiind de 0,136 euro (0,64 lei/acţiune, la cursul de schimb din 22 iunie), potrivit comunicatului SIF5.

Implementarea contractului de vânzare - cumpărare depinde de obţinerea aprobărilor acţionarilor în cazul SIF5 şi a Băncii Centrale Europene pentru Erste Group Bank, se specifică în comunicatul societăţii de investiţii financiare.

Legat de modul în care va utiliza SIF5 suma pe care este posibil să o primească de la Erste Bank pentru participaţia la BCR, Tudor Ciurezu, Preşedinte şi Director General al SIF Oltenia, a declarat pentru Ziarul BURSA la finalul lunii iunie: "Sumele obţinute din valorificarea participaţiei deţinute la BCR se vor utiliza în conformitate cu direcţiile investiţionale aprobate de acţionarii societăţii către noi investiţii în entităţi listate (n.r. la Bursa de Valori Bucureşti), lichide, cu randamente de piaţă superioare. Investiţiile se vor realiza, în special, pe piaţa de capital din România - în opinia noas­tră, există încă mulţi emitenţi subevaluaţi - şi vor avea ca scop consolidarea şi maximizarea valorii de piaţă a portofoliului administrat".

În intervalul 17 - 24 august, cotaţia SIF5 a oscilat între o scădere de 0,68%, apărută pe data de 23 august, declin înregistrat pe fondul unui volum de aproape 111.766 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare de circa 317.300 de titluri şi o creştere de 2,12%, consemnată pe 20 august, în contextul unui volum de 146.683 de unităţi.

La finalul lunii iulie a acestui an, SIF5 a raportat un profit net de circa 77,68 milioane de lei, în creştere cu 75,34% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când societatea de inves­tiţii financiare a obţinut un rezultat net de 44,3 milioane de lei.

Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) se situa, la finalul lunii iulie 2018, la 3,1371 lei, nivel care, raportat la preţul de închidere al acţiunii SIF5 din data de 24 august, de 2,195 lei/acţiune, oferă un discount de tranzacţionare de aproximativ 30%.

În acest an, SIF5 va oferi un dividend brut/acţiune de 0,07 lei, care, raportat la cotaţia emitentului din ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii trecute, oferă investitorilor un randament brut de circa 3,19%.

Ultima zi în care se pot achiziţiona acţiuni ale societăţii de investiţii financiare pentru a beneficia de dividende este 1 octombrie 2018, data plăţii fiind de 27 octombrie 2018.

Valoarea de piaţă a societăţii la BVB este de circa 1,27 miliarde de lei.

Ponderea acţiunilor SIF5 în indicele BET-FI este de 17,74%.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece acţiuni ale bursei, cu excepţia celor cinci SIF-uri, a urcat cu 1,47%, în raport cu moneda euro, în intervalul 17 - 24 august, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, s-a apreciat cu 1,41%.

Cu un avans de 4,25%, acţiunile Transelectrica (TEL) reprezintă titlurile cu cel mai mare randament din cadrul celor două coşuri de acţiuni.

Vineri, 24 august, cotaţia transportatorului de energie electrică a urcat cu 3,36%, în contextul unui volum de aproa­pe 5,47 milioane de titluri, cu mult peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 10.400 de unităţi.

Ponderea titlurilor societăţii bancare în indicii BET şi BET­-XT, este de 2,1%, respectiv 1,89%.

Clasamentul randamentelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este condus de acţiunile Vrancart (VNC), al căror randament, în raport cu moneda euro, în perioada 17 - 24 august, a fost de 9,46%, în timp ce titlurile Oltchim (OLT), care au urcat cu 5,18%, în perioada menţionată, se situează pe treapta a doua a acestei ierarhii. ­

Podiumul rentabilităţilor bursei noastre este completat de acţiunile TEL.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 16 - 23 august, este condus de titlurile FDI PLUS Invest, care au urcat cu 1,65%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află BRD Index, cu o creştere de 1,52%, în timp ce titlurile OTP Expert, care s-au apreciat cu 1,22%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a scăzut cu 0,38%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat cu 0,41%, în intervalul 17 - 24 august.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,45%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 4,09%, în intervalul 17 august - 24 august.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 10:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 6.700 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 115,9 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS