GALA revistei BURSA ConstrucţiilorGALA revistei BURSA Construcţiilor

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 18 FEBRUARIE - 18 MARTIEBrokerii: "Aşteptările pentru dividend au impulsionat cotaţia Nuclearelectrica"

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

Brokerii: "Aşteptările pentru dividend au impulsionat cotaţia Nuclearelectrica"

Simion Tihon: "Titlurile Nuclearelectrica - destul de stabile pe perioada turbulenţelor generate de problemele din Crimeea"  

Georgiana Androne: "SIF-urile au fost vândute din cauza turbulenţelor geopolitice şi a propunerilor de dividend"

Acţiunile "Nuclearelectrica" (SNN) ar fi adus investitorilor un câştig de 3,62%, în perioada 18 februarie - 18 martie, raportat la moneda europeană. Titlurile SNN au ocupat locul al treilea în topul randamentelor oferite pe Bursa de valori Bucureşti, oferind cel mai mare câştig în cadrul indicilor BET şi BET-XT.

Brokerii pun evoluţia pozitivă din ultima lună pe seama aşteptărilor pieţei pentru dividende.

Georgiana Androne, analist "Tradeville", ne-a spus: "Pe o piaţă extrem de volatilă a ultimelor săptămâni, acţiunile Nuclearelectrica au reuşit să le aducă investitorilor un randament pozitiv.

Această evoluţie se datorează unui cumul de factori: rezultatele financiare pentru 2013, cele mai bune din istoria companiei, vor permite plata unor dividende atractive; anunţul privind respingerea în AGA a proiectului de buget pentru 2014, ceea ce lasă loc planificării unei scăderi mai puţin abrupte a profitului în acest an; nu în ultimul rând, vânzările importante din ultimele luni, inclusiv de pachete mari de acţiuni, au creat premisele tehnice ale unei stabilizări a cotaţiei în intervalul 8.6-9 lei".

Doamna Androne adaugă că, în mod particular, la rata de distribuţie prevăzută prin lege pentru companiile de stat, de 85% din profitul net, Nuclearelectrica ar putea plăti un dividend brut de 1,18 lei, care ar aduce un randament de 13% la preţul de referinţă - mult peste dobânzile oferite de bănci pentru depozitele în lei.

"Investitorii aşteaptă acum convocatorul pentru AGA cu propunerea exactă a dividendului, iar un anunţ favorabil poate oferi un suflu nou de creştere pentru acţiuni", ne-a spus analistul citat, continuând: "Pe termen mai lung, însă, fundamentele încă slabe ale pieţei locale de energie, pe care preţurile au continuat să scadă în februarie, fac mai puţin atractive titlurile SNN".

În opinia lui Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", titlurile "Nuclearelectrica" au fost destul de stabile pe perioada turbulenţelor generate de problemele din Crimeea.

Domnia sa ne-a spus: "Cred că, în jurul cotaţiei de 9 lei/acţiune, s-a format un nivel suport, preţ ce este cu 20% mai mic decât cel din oferta publică. Evoluţia din ultima luna vine şi în contextul în care ne apropiem de momentul propunerii de dividend".

Indicele BET al celor mai lichide zece companii listate la Bursă, a scăzut în perioada analizată cu 2,74%, raportat la euro, iar indicele BET-XT, cel care include primele 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, s-a depreciat cu 3,41%.

Simion Tihon consideră că, pe termen scurt, piaţa va reacţiona, în primul rând, la modul în care vor evolua relaţiile dintre Ucraina şi Rusia şi dacă va exista sau nu o contagiune în zonă. "Propunerile de dividend pentru companiile din sectorul energetic şi apropierea datelor de referinţă la SIF-uri sunt alţi factori catalizatori în perioada următoare", ne-a mai spus domnia sa.

BET-FI, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) plus Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat, în perioada 18 februarie - 18 martie 2014, cu 6,01%, raportat la moneda euro.

Georgiana Androne a comentat: "În ceea ce priveşte slaba performanţă a indicelui BET-FI, SIF-urile au fost vândute atât din cauza turbulenţelor geopolitice de pe pieţele externe, la care sectorul financiar este sensibil, cât şi pentru că dividendele propuse pentru acest an au dezamăgit puternic investitorii, unele fonduri alegând să nu distribuie nimic din profitul pentru 2013. Având în vedere că aceasta a fost o sursă tradiţională de creştere pentru SIF-uri, ne aşteptăm la continuarea evoluţiei modeste în perioada următoare, în linie cu cea a pieţei în ansamblu".

La BVB, cel mai bun randament, în perioada analizată, ar fi fost adus de acţiunile companiei "Retrasib" (RTRA), care au crescut cu 12,06%, raportat la moneda europeană, fiind urmate de "Prodplast", cu o apreciere de 11,38%.

Pe segmentul fondurilor de investiţii, cel mai bun plasament ar fi fost unităţile "Cerinvest Short Fund", al căror preţ a urcat cu 2,64%. Topul a fost completat de OTP Dollar Bond (+0,37%) şi FDI Monolith (+0,30%).

În perioada 18 februarie - 18 martie 2014, nicio bancă nu ar fi oferit un randament pozitiv investitorilor care au depozite bancare în moneda naţională. "MKB Nexte Bank" ar fi adus cea mai mică pierdere pentru acţionari (-0,14%), pe fondul deprecierii monedei naţionale faţă de euro, cu 0,47%.

În cazul depozitelor în euro, "Marfin Bank" ar fi adus investitorilor un profit de 0,21%, în perioada analizată.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 2,27%, în intervalul analizat, raportat la moneda europeană, iar această creştere ar putea continua până la soluţionarea situaţiilor tensionate din Ucraina, sunt de părere brokerii.

Precizare 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSustainable Mobility Forum
Cabinet de avocatTMPS