CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 19 - 26 NOIEMBRIEElectromagnetica, printre performerii bursei

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

Electromagnetica, printre performerii bursei

Acţiunile Electromagnetica (ELMA) şi-au continuat creşterea demarată la mijlocul lunii curente, titlurile ELMA înregistrând un salt de 16,07%, în raport cu moneda euro, în intervalul 19 - 16 noiembrie, menţinându-se, astfel, pe poziţia a doua în clasamentul celor mai rentabili emitenţi de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

În cele şase şedinţe de tranzacţionare cuprinse în perioada menţionată, cotaţia emitentului s-a tranzacţionat între o apreciere de 8,7%, înregistrată în data de 23 noiembrie, pe fondul unui rulaj de 1,94 milioane de acţiuni, peste media celor 20 de şedinţe anterioare, de 0,9 milioane de titluri, şi o depreciere de 2,92%, consemnată pe 16 noiembrie, în contextul unui volum tranzacţionat de aproape 0,5 milioane de unităţi.

De altfel, în trei din aceste şase zile bursiere, rulajul cu ELMA s-a situat peste media ultimelor 20 de şedinţe, ceea ce relevă un interes ridicat pentru titlurile emitentului.

Pe 15 noiembrie, societatea care desfăşoară activităţi de producţie şi servicii în domeniul energiei electrice a publicat rezultate financiare pozitive, societatea înregistrând în ziua respectivă o apreciere de 10,48%, acesta fiind cel mai mare rulaj din ultimii trei ani de tranzacţionare.

Potrivit documentului remis BVB, în primele nouă luni ale anului, profitul net raportat de societate a fost în sumă de 16,67 milioane de lei, faţă de o pierdere de 6,82 milioane de lei pentru perioada încheiată la 30 septembrie 2017, în timp ce cifra de afaceri a Electromag­netica a avut o creştere de 52% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Din punct de vedere tehnic, în ultima săptămână, cotaţia ELMA a intrat pe un trend ascendent pe termen scurt, preţul acţiunii trecând peste media mobilă simplă (instrument folosit, îndeosebi, pentru identificarea tendinţei unui instrument financiar listat) de 20 de zile, care defineşte acest orizont de timp, pe graficul zilnic.

De asemenea, pe termen mediu şi lung, preţul titlului se află pe o tendinţă ascendentă, cotaţia ELMA tranzacţionându-se peste mediile mobile simple de 50, şi 200 de zile, relevante pentru aceste termene.

De la începutul anului şi până în prezent, titlurile ELMA se află în teritoriu negativ, cu o depreciere de 4,73%, în raport cu moneda euro.

Cel mai important acţionar al societăţii este Asociaţia Salariaţilor (PAS), cu o deţinere de 29,63%, iar SIF Oltenia are o participaţie de 25,4%.

Electromagnetica are o valoare de piaţă la BVB de 101,4 milioane de lei.

Clasamentul randamentelor de la bursa noastră, în perioada 19 - 26 noiembrie, este condus de către acţiunile Energopetrol (ENP), care au marcat un salt de 25,17%, în raport cu moneda euro, în timp ce acţiunile Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO) se situează pe poziţia a treia, cu o creştere de 13,47%.

De menţionat că avansul celor trei emitenţi care compun, în perioada menţionată, topul celor mai rentabile titluri de la BVB, iese în evidenţă în contextul în care acestea sunt societăţi cu o lichiditate şi capitalizare reduse, elemente care favorizează oscilaţiile mari de preţ.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF­-uri plus Fondul Proprietatea (FP) a coborât cu 0,88%, în raport cu moneda euro, în intervalul 19 - 26 noiembrie.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile SIF Transilvania (SIF3), a căror cotaţie s-a apreciat cu 0,39%, în perioada menţionată, în raport cu moneda euro.

În data de 26 noiembrie, cotaţia SIF3 a urcat cu 0,5%, pe fondul unui volum de 0,25 milioane de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 0,77 milioane de unităţi.

Ponderea acţiunilor SIF3 în indicele financiar este de 6,47%, cea mai redusă dintre toate componentele coşului de acţiuni.

Indicele BET, al celor mai tranzacţionate cincisprezece titluri de la BVB, cu excepţia celor cinci SIF­-uri, a suferit o retragere de 0,45%, în intervalul 19 - 26 noiembrie, în timp ce indicele BET-XT, care adună în structura sa cele mai lichide 25 de titluri de la bursa noastră a avut o retragere similară, de 0,43%.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie afost marcată, în perioada menţionată, de acţiunile Nuclearelectrica (SNN), a căror cotaţie a urcat cu 6,51%.

Pe 26 noiembrie, preţul acţiunii SNN s-a apreciat cu 0,78%, pe fondul unui volum de 0,058 milioane de unităţi, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 0,13 milioane de titluri.

Ponderea titlurilor producătorului de energie nucleară în indicele BET este de 1,54%, în timp ce în cazul indicelui BET-XT, importanţa companiei este de 1,43%.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 16 - 23 noiembrie, este condus de titlurile Fortuna Classic, care au urcat cu 0,72%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află BRD Index, cu o creştere de 0,32%, în timp ce titlurile Erste Bond Flexible RON, care au urcat cu 0,23%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 0,85%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut, în intervalul 19 - 26 noiembrie, cu 0,14%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,18%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 20,43%, în intervalul 19 - 26 noiembrie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 17:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 3.713 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 65,3 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

   Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova
Schlumberger
Legestart
Gorgandin
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS