CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 21 - 28 AUGUSTOltchim - pe poziţia a treia în topul rentabilităţilor de la BVB

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

Oltchim - pe poziţia a treia în topul rentabilităţilor de la BVB

Cu o apreciere de 4,49%, faţă de moneda euro, în intervalul 21 - 28 iulie, titlurile combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) se situează pe cea de-a treia poziţie în topul rentabilităţilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în intervalul 21 - 28 august, după acţiunile Electroputere (EPT) şi Fondul Proprietatea (FP), a căror creştere a fost de 8,6% şi 4,66%, în aceeaşi perioadă de raportare.

Pentru cele şase şedinţe de tranzacţionare incluse în intervalul avut în vedere, cotaţia bursieră a emitentului a oscilat între o scădere de 0,6%, consemnată pe data de 24 august, pe fondul unui volum de 21.146 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de 175.450 de unităţi, şi o creştere de 8,77%, apărută pe 22 august, în contextul unui rulaj de 169.703 de acţiuni.

De altfel, în toate şedinţele de la BVB din perioada 21 - 28 august, volumul înregistrat de titlurile OLT s-a situat sub media celor 20 de zile bursiere anterioare, ceea ce arată interesul relativ redus al investitorilor pentru titlurile emitentului, în comparaţie cu valoarea medie a ultimei luni de tranzacţionare.

Pentru primul semestru al acestui an, combinatul din Râmnicu Vâlcea a raportat un profit net de 83,628 milioane de lei, în creştere de peste trei ori faţă de perioada similară din 2017, când a întregistrat un rezultat de 27,68 milioane de lei, potrivit raportului emitentului publicat pe data de 13 august.

Activele totale au urcat cu 2,67%, după primele şase luni ale anului curent, faţă de finalul anului 2017, până la 1,09 miliarde de lei, în timp ce, pentru aceeaşi perioadă de raportare, datoriile totale au scăzut cu 0,4%, până la aproape 1,11 miliarde de lei.

La finalul lunii trecute, Chimcomplex Borzeşti a anunţat, printr-un comunicat de presă, decizia Comisiei Europene prin care şi-a dat acordul preliminar privind preluarea Oltchim, de către Chimcomplex, fuziune ce va conduce la formarea Companiei Române de Chimie.

Virgiliu Băncilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Chimcomplex, a subliniat că, în primii trei ani după achiziţia Oltchim, vor fi făcute investiţii de 117 milioane euro, iar începând cu al patrulea an urmând să se investească în noua companie 450 milioane euro.

Totodată, oficialul Chimcomplex a precizat că a convenit, împreună cu ministrul Economiei Dănuţ Andruşcă şi cu experţii din minister, asupra unui plan strategic de colaborare deschisă în parteneriat public-privat.

După preluarea grupelor de active 1-5 şi parţial 7 de la Oltchim, Compania Română de Chimie va integra platformele industriale de la Borzeşti şi Râmnicu Vâlcea, se arată în comunicatul Chimcomplex.

Combinatul din Râmnicu Vâlcea se află în procedură de insolvenţă din luna ianuarie 2013, consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Busines Restructuring SPRL fiind numit administrator judiciar.

În luna februarie a acestui an, Adunarea creditorilor Oltchim a aprobat oferta şi contractul de vânzare de active privind Pachetul operaţional 6 - Divizia Materiale de Construcţii Ramplast, către Dynamic Selling Group SRL, preţul tranzacţiei fiind echivalentul în lei a 2,6 milioane euro, la care se adaugă TVA.

La finalul lui 2017, Consorţiul de administratori judiciari ai Oltchim a anunţat că Adunarea Generală a creditorilor Oltchim a aprobat contractul de vânzare de active (Pachetele 1-5 şi parţial 7) încheiat între Oltchim, în calitate de vânzător, Chimcomplex Borzeşti, în calitate de cumpărător, şi Serviciile Comerciale Române, în calitate de Garant.

Chimcomplex Borzeşti a oferit 127 milioane de euro pentru o parte a activelor Oltchim, însă suplimentar a preluat şi probleme de mediu ce presupun investiţii de zeci de milioane de euro, angajându-se la un program de investiţii de 70 milioane euro în următorii trei ani.

Valoarea de piaţă a companiei la bursă este de 113,95 milioane de lei.

Statul român, prin Ministerul Economiei, este acţionarul majoritar al combinatului, cu 54,8% din acţiuni.

Toţi cei trei indici ai bursei noastre avuţi în vedere: BET, BET-FI şi BET--XT au înregistrat creşteri ale cotaţiei în intervalul 21 - 28 august, cea mai mare, de 1,88%, fiind marcată chiar de indicele principal BET, ce cuprinde în structura sa cele mai lichide treisprezece companii listate la BVB, cu excepţia celor cinci SIF-uri.

Din cadrul tuturor celor trei coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie, în perioada menţionată, a fost avută de acţiunile FP.

Pe data de 28 august, titlurile Fondului au stagnat, în contextul unui volum de aproape 2,77 milioane de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de 3,54 milioane de acţiuni.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 20 - 27 august, este condus de titlurile BT Index Austria ATX, care au urcat cu 1,84%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află BRD Index, cu o creştere de 1,56%, în timp ce titlurile OTP Euro Premium Return, care s-au apreciat cu 1,53%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a crescut cu 0,09%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,09%, în intervalul 21 - 28 august.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,05%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 8,03%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 12:30, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 7.100 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 121,95 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS