CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 23 - 30 AUGUSTTransgaz - liderul rentabilităţilor din BET şi BET-XT

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

Transgaz - liderul rentabilităţilor din BET şi BET-XT

Cu un avans de 4,6%, în raport cu moneda euro, în intervalul 23 - 30 august, acţiunile transportatorului de gaze Transgaz (TGN) se situează printre cele mai rentabile titluri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ocupând prima poziţie în topul aprecierilor din indicii BET şi BET-XT, în perioada menţionată.

Pentru perioada avută în vedere, cotaţia TGN a oscilat între o scădere de 1,57%, apărută pe data de 23 august, pe fondul unui volum de 463 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare de circa 1.830 de titluri şi o creştere de 2,25%, consemnată pe 28 august, în contextul unui rulaj de 2.516 de unităţi.

Pe data de 29 august, Ciprian Alic, directorul Departamentului de Fonduri Europene şi Relaţii Internaţionale din cadrul companiei, a precizat, citat de Agerpres, că este posibil ca Transgaz să primească fonduri europene nerambursabile în valoare de 46 de milioane de euro pentru a creşte capacitatea conductei care va transporta gaze spre Republica Moldova.

Luni, 27 august, Ministerul Economiei a anunţat că preluarea Întreprinderii de Stat Vestmoldtransgaz din Republica Moldova de către Transgaz va fi finalizată săptămâna următoare, după ce clauzele suspensive ale contractului de privatizare vor fi închise.

În luna februarie a acestui an, Eurotransgaz, subsidiară a Transgaz, a câştigat contractul de privatizare al Vestmoldtransgaz.

Din punct de vedere tehnic, cotaţia TGN s-a înscris, recent, pe o tendinţă ascendentă pe termen scurt şi mediu pe graficul zilnic, preţul acţiunii tranzacţionându-se peste mediile mobile simple (instrumente de analiză tehnică folosite, îndeosebi, pentru identificarea trendului unui instrument financiar listat) de 20 şi 50 de zile, ce definesc aceste orizonturi de timp.

Totuşi, pe termen lung, cotaţia transportatorului de gaze se situează pe un trend descendent, tranzacţionându-se sub media mobilă simplă de 200 de zile, relevantă pentru acest termen.

După primele şase luni ale anului curent, compania a obţinut un profit net 279,6 milioane de lei, în scădere de la 400,49 milioane de lei, rezultat obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cifra de afaceri a Transgaz la finalul primului semestru al anului 2018 a fost de 883,52 milioane de lei, mai mică decât cea de la finalul primului semestru al anului 2017, când compania a înregistrat o cifră de afaceri de 1,027 miliarde de lei.

Transportatorul de gaze este controlat de Statul Român, care prin Ministerul Economiei, deţine 58,5% din acţiunile TGN.

Ponderea acţiunilor TGN în indicele BET, care a crescut cu 1,78%, în intervalul 23 - 30 august, este de 6,17%, în timp ce în cazul indicelui BET-XT, a cărui cotaţie a urcat cu 1,6%, în perioada menţionată, titlurile transportatorului de gaze au o greutate de 5,57%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP) a crescut cu 1,21%, în intervalul 23 - 30 august.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile SIF Transilvania (SIF3), a căror cotaţie a urcat cu 3,91%, în raport cu moneda euro, în perioada menţionată.

Joi, 30 august, cotaţia SIF3 s-a apreciat cu 2,06%, pe fondul unui volum de 5,58 milioane de unităţi, cu mult peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 0,38 milioane de titluri.

Ponderea acţiunilor SIF3 în indicele financiar este de 6,77%, cea mai mică dintre toate componentele indicelui BET-FI.

Topul titlurilor cu cea mai mare apreciere de la BVB, în intervalul 23 - 30 august, este condus de acţiunile Dafora (DAFR), ce au marcat un avans de 8,25%, în raport cu moneda euro.

Cu o rentabilitate de 6,8%, titlurile Amonil (AMO) se situează pe poziţia a doua a randamentelor bursei noastre, podiumul acestei ierarhii fiind completat de acţiunile TGN.

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 22 - 29 august, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, care au urcat cu 1,91%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află BRD Index, cu o creştere de 1,63%, în timp ce titlurile OTP Expert, care s-au apreciat cu 1,61%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a crescut cu 0,09%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a apreciat cu 0,13%, în intervalul 23 - 30 august.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,17%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a urcat cu 6%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), vineri, în jurul orei 10:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 7.000 de dolari.

Tot vineri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 120,7 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS