CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 23 - 30 IULIEOltchim - liderul aprecierilor de la BVB

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

Oltchim - liderul aprecierilor de la BVB

Beneficiind de o creştere de 17,49%, faţă de moneda euro, în intervalul 23 - 30 iulie, titlurile Oltchim (OLT) urcă pe prima poziţie în topul rentabilităţilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada menţionată.

Evoluţia acţiunilor combinatului din Râmnicu Vâlcea apare în contextul în care, la finalul săptămânii trecute, printr-un comunicat de presă, Chimcomplex Borzeşti a anunţat decizia Comisiei Europene prin care şi-a dat acordul preliminar privind preluarea Oltchim, de către Chimcomplex, fuziune ce va conduce la formarea Companiei Române de Chimie.

"În ultimele două luni, au fost finalizate auditurile şi rapoartele de Due Diligence făcute de PricewaterhouseCoopers şi Jacobson Londra şi au fost oferite potenţialilor finanţatori, care, în următoarele săptămâni, vor face ofertele angajante", se arată în comunicat.

Virgiliu Băncilă, preşedinte Consiliului de Administraţie al Chimcomplex, a subliniat că, în primii trei ani după achiziţia Oltchim, vor fi făcute investiţii de 117 milioane euro, iar începând cu al patrulea an urmând să se investească în noua companie 450 milioane euro.

Totodată, oficialul Chimcomplex a precizat că a convenit, împreună cu ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, şi cu experţii din minister, asupra unui plan strategic de colaborare deschisă în parteneriat public-privat.

După preluarea grupelor de active 1-5 şi parţial 7 de la Oltchim, Compania Română de Chimie va integra platformele industriale de la Borzeşti şi Râmnicu Vâlcea, se arată în comunicatul Chimcomplex.

Vineri, 27 iulie, cotaţia OLT s-a apreciat cu 3,1%, pe fondul unui volum de 22.000 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 9.200 de unităţi, pentru ca luni, 30 iulie, preţul acţiunii societăţii să urce cu 14,59%, fiind transferate 414.683 de acţiuni, cel mai mare rulaj înregistrat de titlurile emitentului de la începutul lunii octombrie 2017 şi până în prezent.

În celelalte trei şedinţe bursiere din perioada 23 - 30 iulie în care au avut loc tranzacţii cu acţiunile OLT, cotaţia emitentului a înregistrat variaţii şi volume mai reduse, în comparaţie cu cele consemnate în ultimele două şedinţe bursiere, din intervalul menţionat.

Ieri, în jurul orei 12:00, preţul titlului companiei era în urcare cu 12,73%, până la 0,301 lei/unitate, pe fondul unui volum de circa 35.350 de acţiuni.

Combinatul din Râmnicu Vâlcea se află în procedură de insolvenţă din luna ianuarie 2013, consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Busines Restructuring SPRL fiind numit administrator judiciar.

În luna februarie a acestui an, Adunarea creditorilor Oltchim a aprobat oferta şi contractul de vânzare de active privind Pachetul operaţional 6 - Divizia Materiale de Construcţii Ramplast, către Dynamic Selling Group SRL, preţul tranzacţiei fiind echivalentul în lei a 2,6 milioane euro, la care se adaugă TVA.

La finalul lui 2017, Consorţiul de administratori judiciari ai Oltchim, a anunţat că Adunarea Generală a creditorilor Oltchim a aprobat contractul de vânzare de active (Pachetele 1-5 şi parţial 7) încheiat între Oltchim, în calitate de vânzător, Chimcomplex Borzeşti, în calitate de cumpărător, şi Serviciile Comerciale Române, în calitate de Garant.

Chimcomplex Borzeşti a oferit 127 milioane de euro pentru o parte a activelor Oltchim, însă suplimentar a preluat şi probleme de mediu ce presupun investiţii de zeci de milioane de euro, angajându-se la un program de investiţii de 70 milioane euro în următorii trei ani.

În primul trimestru al anului curent, emitentul a raportat un profit net de 46,33 milioane de lei, de peste şase ori mai mare faţă de cel obţinut la 31 martie 2017, de 7,57 milioane de lei, în contextul unor venituri mai ridicate cu circa o treime.

Activele totale erau, la finalul primelor trei luni ale lui 2018, de 1,08 miliarde de lei, în creştere cu circa 1,5% faţă de cele înregistrate la 31 decembrie 2017, în timp ce datoriile totale au scăzut cu aproximativ 2,2%, până la nivelul de 1,308 miliarde de lei.

Pe data de 30 iulie, valoarea de piaţă a Oltchim la BVB era de aproape 91,64 milioane de lei.

Statul român, prin Ministerul Economiei, este principalul acţionar al societăţii, cu 54,8062% din acţiuni.

Podiumul randamentelor de la BVB este completat de titlurile Amonil (AMO) şi Cemacon (CEON), ce au marcat creşteri de 14,95%, respectiv 12,72%.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 1,97%, în raport cu moneda euro, în perioada 23 - 30 iulie.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost avută, în intervalul avut în vedere, de titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care au crescut cu 7,48%, în raport cu moneda euro.

Luni, 30 iulie, preţul acţiunii societăţii bancare a coborât cu 1,67%, pe fondul unui volum de 91.235 de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de 219.500 de unităţi.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a avut o apreciere de 1,22%, în raport cu moneda euro, în intervalul 23 - 30 iulie.

Cu o creştere de 2,93%, în raport cu moneda euro, titlurile SIF Banat - Crişana (SIF1) reprezintă acţiunile cu cea mai bună evoluţie din cadrul indicelui financiar, în perioada avută în vedere.

Pe data de 30 iulie, preţul acţiunilor SIF1 a urcat cu 1,15%, pe fondul unui rulaj de 31.283 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 145.100 de unităţi.

Indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de titluri ale bursei, a crescut cu 2,03%, în perioada 23 - 30 iulie.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost avută de acţiunile Turbomecanica (TBM), a căror apreciere a fost de 7,62%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat.

Luni, 30 iulie, cotaţia emitentului a înregistrat o depreciere de 0,19%, pe fondul unui volum de 14.300 de titluri, cu mult sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 108.000 de unităţi.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 20 - 27 iulie, este condus de titlurile BRD Index, care au urcat cu 2,69%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află BT Index Austria ATX, cu o creştere de 2,54%, în timp ce titlurile BT Maxim, care s-au apreciat cu 2,4%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a coborât cu 0,46%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat, în intervalul 23 - 30 iulie, cu 0,57%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,61%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 6,28%, în intervalul 23 - 30 iulie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 9:30, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 8.050 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 138,5 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS