CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 31 IULIE - 7 AUGUSTSalt de 6,29% pentru Transelectrica

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

Salt de 6,29% pentru Transelectrica

Cu un avans de 6,29%, în raport cu moneda euro, acţiunile Transeletrica (TEL), reprezintă unele dintre cele mai performante titluri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), din perioada 31 iulie - 7 august.

Pentru intervalul avut în vedere, cotaţia TEL a oscilat între o scădere de 1,64%, consemnată pe data de 7 august, pe fondul unui rulaj de 5.973 de acţiuni, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 8.570 de unităţi, şi o creştere de 4,18%, apărută pe 1 august, în contextul în care au fost transferate 26.987 de unităţi.

Echipa de la BT Capital Partners analizeză, din punct de vedere tehnic, evoluţia acţiunii transportatorului de energie electrică din ultima perioadă, în raportul săptămânal pentru acţiuni listate la BVB, publicat pe data de 6 august.

Analiştii notează: "Aşa cum am anticipat (n.r. în analiza anterioară din data de 30 iulie), odată încheiată faza de consolidare din iulie şi învins obstacolul de la 22 de lei/titlu, cotaţia TEL a urcat în forţă, recuperând până la primul dintre nivelurile prevăzute de noi, respectiv 24,5 lei/titlu. Aici avem confluenţa Fibonacci (n.r. concept de analiză tehnică ce se referă la zone potenţiale de suport - ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa scăderii preţului, sau de rezistenţă - ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii preţului) şi, în plus, abia am ieşit din parametrii canalului de trend descendent (n.r. conturat încă din a doua parte a anului trecut. Astfel, este posibil ca piaţa să reacţioneze temporar sau să se consolideze preţ de câteva şedinţe înainte de a-şi relua ascensiunea spre următoarea confluenţă relevantă, cea de la 26,3 - 26,5 lei/acţiune".

Marţi, 7 august, preţul acţiunii TEL a încheiat şedinţa de tranzacţionare la 23,95 lei/titlu.

Pe data de 16 august, transportatorul de energie electrică urmează să îşi publice rezultatele financiare pentru primul semestru al acestui an.

La finalul primelor trei luni din 2018, emitentul a raportat un profit net de 68,2 milioane lei, în scădere cu 3,84%, faţă de rezultatul obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut, când rezultatul net a fost de 71,06 milioane de lei.

Pentru 2017, transportatorul de energie a înregistrat o pierdere contabilă de 47,94 milioane de lei, aceasta fiind generată, în principal, de o cheltuială stabilită în baza unei decizii de impunere a ANAF, în sumă de 99,89 milioane de lei. Iniţial, Transelectrica raportase, pentru 2017, un profit net de 26 milioane lei, în scădere cu aproximativ 90,29% faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului 2016.

Statul român, prin Ministerul Economiei, deţine 58,69% din titlurile operatorului de transport al energiei electrice.

Capitalizarea bursieră a Transelectrica la BVB este de circa 1,755 miliarde de lei.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece acţiuni ale bursei, cu excepţia SIF-urilor, a urcat cu 2,34%, în raport cu moneda euro, în intervalul 31 iulie - 7 august, în timp ce indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a avut un avans de 2,09%.

Cea mai mare creştere din cadrul celor două coşuri de acţiuni a fost avută, în perioada menţionată, de titlurile TEL.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a crescut cu 0,22%, în intervalul 31 iulie - 7 august, în raport cu moneda euro.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost avută de acţiunile SIF Transilvania (SIF3), care au coborât cu 0,08%, în intervalul avut în vedere.

După cum este menţionat în precizarea de la finalul articolului, în calculul preţului acţiunii este folosit preţul mediu, în timp ce pentru calculul indicelui este utilizată cotaţia de închidere, de unde şi situaţia apărută în care evoluţia BET-FI, din perioada menţionată, este mai bună decât a oricăreia dintre componentele din structura sa.

Calculat pe cotaţia de închidere şi raportat la moneda euro, randamentul acţiunilor SIF3, în perioada 31 aprilie - 7 august, este 0,4%.

Clasamentul rentabilităţilor de la BVB, în perioada menţionată, este condus de titlurile Oltchim (OLT), cu un avans de 40,05%, în raport cu moneda euro.

Pe poziţia a doua a acestei ierarhii se situează acţiunile Electromagnetica (ELMA), cu un avans de 8,89%, podiumul rentabilităţilor bursei fiind completat de titlurile TEL.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 30 iunie - 6 august, este condus de titlurile OTP Expert, care au urcat cu 1,93%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află BT Maxim, cu o creştere de 1,26%, în timp ce titlurile OTP AvantisRO, care s-au apreciat cu 1,21%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a crescut cu 0,83%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut cu 0,31%, în intervalul 31 iulie - 7 august.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,27%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 12,66%, în intervalul 31 iulie - 7 august.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 10:30, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 6.520 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 113 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS