CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 - 11 DECEMBRIEClasamentul randamentelor de la BVB, dominat de emitenţi cu lichiditate scăzută

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

Clasamentul randamentelor de la BVB, dominat de emitenţi cu lichiditate scăzută

Topul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este ocupat, în intervalul 4 - 11 decembrie, de emitenţi care au o capitalizare şi o lichiditate redusă, în comparaţie cu societăţile importante listate la bursa noastră, elemente care favorizează oscilaţii mari de preţ, în contextul în care doar nouă dintre emitenţii cu acţiunile cărora s-au înregistrat tranzacţii, în perioada avută în vedere, au consemnat aprecieri ale cotaţiei.

Practic, topul randamentelor de la BVB este condus de titlurile Ves (VESY), al căror preţ a înregis-trat salt de 20,29%, în raport cu moneda euro.

Cotaţia emitentului s-a tranzacţionat în doar cinci din cele şase şedinţe bursiere cuprinse în intervalul 4 - 11 decembrie, preţul acţiunii VESY oscilând între o apreciere de 11,48%, înregistrată în data de 6 decembrie, în contextul unui volum tranzacţionat de 20.000 de unităţi, şi o depreciere de 11,59%, suferită în şedinţa din 5 decembrie, pe fondul unui rulaj de 108.640 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare, de 35.667 de titluri.

Pentru întreaga perioadă avută în vedere, valoarea transferurilor cu titlurile emitentului se ridică la 5.702,42 lei.

Pentru primele nouă luni ale acestui an, compania producătoare de sobe şi vase emailate a înregistrat o pierdere de 8,56 milioane de lei, pe fondul scăderii veniturilor din exploatare, cu mult peste pierderea raportată pentru perioada similară de anul trecut, de doar 0,75 milioane de lei.

Raportat la preţul de închidere din data de 11 decembrie 2018, de 0,0385 lei/acţiune, capitalizarea emitentului la BVB este de circa 4,57 milioane de lei.

Pe poziţia a doua în topul rentabilităţilor bursei, în intervalul avut în vedere, se află acţiunile Conted (CNTE), a căror apreciere a fost de 5,48%, în raport cu moneda euro.

Preţul acţiunii CNTE s-a tranzacţionat, de asemenea, în doar cinci din cele şase zile bursiere din perioada 4 - 11 decembrie, cotaţia CNTE fluctuând între o scădere de 0,92%, avută în data de 6 decembrie, şi un salt de 6,48%, consemnat în 10 decembrie, pe fondul unui rulaj de doar 27 de titluri.

Emitentul, a cărui capitalizare este de 5,51 milioane de lei, a raportat pentru perioada încheiată la 30 septembrie 2018 o pierdere netă de circa 0,12 milioane de lei, în scădere cu 86% faţă de pierderea consemnată în primele nouă luni ale anului trecut, de puţin peste 0,2 milioane de lei, în timp ce cifra de afaceri a societăţii a scăzut, în primele nouă luni din 2018, la 7,41 milioane de lei, cu 32,86% mai mică decât afacerile înregistrate pentru perioada similară din anul trecut, de 11 milioane de lei.

Valoarea transferurilor cu titlurile companiei, pentru perioada analizată, este de 4.032,4 de lei.

Cu o apreciere de 3,31%, în intervalul 4 - 11 decembrie, acţiunile Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (EFO) completea-ză podiumul rentabilităţilor de la BVB, pentru perioada avută în vedere.

În cele şase zile bursiere din intervalul analizat, cotaţia emitentului a oscilat între o creştere de 6,58%, înregis-trată pe 10 decembrie, în contextul unui volum de circa 202.700 de unităţi şi o scădere de 4,32%, avută pe 11 decembrie, pe fondul unui rulaj de 15.000 de acţiuni.

Suma transferurilor cu titlurile EFO, în intervalul menţionat, a fost de 122.899,62 de lei.

Societatea a raportat, pentru primele nouă luni ale acestui an, un profit net de 12,16 milioane de lei, în creştere cu circa 212% faţă de perioada similară a anului trecut, de 5,74 milioane de lei.

Valoarea de piaţă a emitentului la bursă este de circa 53,84 milioane de lei.

Astfel, privit în ansamblu, rulajul total consemnat de acţiunile celor mai rentabile trei societăţi de la BVB, pentru întreaga perioadă avută în vedere, a fost de doar 132.634,44 lei, cu mult mai mic decât valoarea tranzacţiilor efectuate cu titlurile SIF Muntenia (SIF4), cel mai rentabil emitent din indicii BET-FI şi BET-XT, în perioada 4 - 11 decembrie, care, pe întreaga perioadă analizată, a cumulat transferuri în sumă de 570.319,39 lei.

Totodată, valoarea de piaţă însumată a celor mai rentabili trei emitenţi de la BVB, în intervalul avut în vedere, este de circa 63,92 milioane de lei. Spre deosebire, capitalizarea SIF4 la bursă este de 500 milioane de lei.

Toţi cei trei indici ai bursei noastre avuţi în vedere, anume BET, BET-FI şi BET-XT au înregistrat deprecieri ale cotaţiei bursiere în intervalul 4 - 11 decembrie, cea mai mare, de 2,36%, fiind marcată de indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece titluri de la BVB, cu excepţia SIF-urilor.

Din cadrul acestui coş de acţiuni, singurul emitent care a înregistrat o creştere a cotaţiei bursiere, în perioada menţionată, a fost Purcari Wineries (WINE), ale cărui titluri s-au apreciat cu 0,26%.

Indicele BET-FI, indicele celor cinci SIF-uri, plus Fondul Proprietatea (FP), a înregistrat o depreciere de 0,95%, comparativ cu moneda unică, în timp ce indicele extins BET-XT, care include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de companii listate la bursa locală, a suferit o retragere de 2,24%, în intervalul 4 - 11 decembrie.

Din cadrul acestor două coşuri de acţiuni, acţiunile SIF4 au avut cea mai bună performanţă, crescând cu 0,96%, în raport cu moneda euro, în intervalul menţionat.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 3 - 10 decembrie, este condus de titlurile Erste Bond Flexible RON, care au urcat cu 0,23%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află BRD Simfonia, cu o creştere de 0,2%, în timp ce titlurile BRD Obligaţiuni, care s-au apreciat cu 0,18%, s-au situat pe ultima treaptă a podiumului fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a crescut cu 0,88%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,02%, în intervalul 4 - 11 decembrie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig identic.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a consemnat o retragere de 13,88%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 17:30, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 3.377 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de puţin peste 60 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Invatamantul profesional dual - solutie pentru forta de munca
BIG FOUR
smart city industry awards 2019
PODUL DE LUT
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS