CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 4 - 11 IANUARIEBT Index Austria ATX - liderul fondurilor de investiţii

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

BT Index Austria ATX - liderul fondurilor de investiţii

Pe fondul aprecierii, în ansamblu, a celor mai importante acţiuni listate la Bursa de Valori de la Viena (Wiener Borse), titlurile BT Index Austria ATX, care afişează un randament de 4,75%, pentru intervalul 3 - 10 ianuarie, s-au clasat pe prima poziţie în topul rentabilităţii fondurilor de investiţii, în perioada avută în vedere.

BT Index Austria ATX este un fond deschis de investiţii, denominat în euro, care investeşte în acţiuni listate pe piaţa de capital austriacă, minimum 85% din activele fondului urmărind să reproducă principalul indice al bursei din Viena, ATX (Austrian Traded Index), potrivit BT Asset Management, societatea care administrează fondul.

Diferenţa este reprezentată de plasamente în instrumente financiare cu venit fix, utilizate în vederea optimizării gradului de risc aferent investiţiilor în acţiunile cotate. 

La data de 31 decembrie 2018, circa 88,42% din activele sale erau investite în acţiuni, 7,2% depozite bancare, diferenţa fiind dată de disponibil la vedere. 

Astfel, evoluţia fondului BT Index Austria ATX se datorează evoluţiei coşului de acţiuni ATX, care a marcat, în intervalul menţionat, un salt de 5,43% (procentaj calculat pe baza valorilor de închidere).

Performanţa cotaţiei fondului de investiţii vine în contextul atât a evoluţiei slabe a emitenţilor listaţi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi a bursei locale, în general, cât şi pe fondul sentimentului pozitiv care a cuprins bursele internaţionale, în condiţiile în care, săptămâna trecută, Statele Unite şi China au ţinut trei zile de negocieri comerciale la finalul cărora cele două părţi au dat semnale că sunt dispuse să încheie războiul comercial, iar preşedintele Rezervei Federale (FED), Jerome Powell, a afirmat că board-ul FED va lua în calcul mersul pieţelor de capital când va decide dacă să mărească dobânda de politică monetară.

Totodată, în aceeaşi perioadă, indicele pan-european Stoxx 600 a crescut cu 4,48%, în timp ce FTSE 100, indicele bursei de la Londra, s-a apreciat cu 3,6%, iar al bursei de la Frankfurt, DAX, a raportat un avans de 4,84%.

Pentru perioada 3 - 10 ianuarie, cotaţia unora dintre cei mai importanţi emitenţi ce compun indicele austriac a înregis­trat aprecieri consistente. 

Practic, preţul acţiunilor OMV la Bursa din Viena, emitentul cu a doua cea mai mare pondere în indicele austriac şi, implicit, în fondul BT Index Austria ATX, a urcat cu 2,11%, în timp ce titlurile Voestalpine, cea de-a treia companie ca importanţă din indicele austriac, s-a apreciat cu 8,74%, în perioada 3 - 10 ianuarie.

Pentru acelaşi interval, titlurile Raiffeisen Bank International, al patrulea emitent ca reprezentativitate în ATX şi în BT Index Austria ATX, au urcat cu 4,9%.

Pe locul al doilea în clasamentul fondurilor de investiţii se află YOU Invest Active EUR, cu o creştere de 1,54%, în timp ce titlurile OTP Real Estate & Construction, care s-au apreciat cu 1,5%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

La BVB, principalii indici bursieri au consemnat scăderi importante ale cotaţiilor, în intervalul 4 - 11 ianuarie.

Cotaţia indicelui BET, referinţa pieţei noastre de capital, a suferit cea mai accentuată depreciere din cadrul celor trei indici analizaţi, de 5,81%, în condiţiile în care acţiunile bancare de la BVB, Banca Transilvania (TLV) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD), au scăzut cu 6,23%, respectiv 5,74%, în raport cu moneda euro, iar titlurile Nuclearelectrica (SNN) au înregistrat o depreciere de 7,82%.

Cea mai bună evoluţie din cadrul acestui indice, în perioada 4 - 11 ianuarie, a fost avută de acţiunile BVB, care au crescut cu 1,54%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu doar 2,2%, în raport cu moneda euro, în perioada avută în vedere, în timp ce indicele BET-XT, ce cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni ale bursei noastre, a coborât cu 5,32%, în intervalul 4 - 11 ianuarie.

Din cadrul ambelor coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile SIF Transilvania (SIF3), a căror creştere a fost de 2,43%, în perioada menţionată.

În şedinţa din 4 ianuarie, cotaţia SIF3 a avut parte de o apreciere de 4,18%, pe fondul unui volum de tranzacţionare de 1,24 milioane de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 2,24 milioane de titluri.

Clasamentul rentabilităţilor de la BVB, în perioada 4 - 11 ianuarie, este condus de acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), cu un avans de 126,56%, în raport cu moneda euro.

Poziţia a doua a topului randamentelor bursei noastre este ocupată de titlurile Condmag (COMI), care au înregistrat o creştere de 49,57%, podiumul acestei ierarhii fiind completat de acţiunile Electroputere (EPT), care au marcat o apreciere de 28,2%.

Cotaţia aurului s-a depreciat cu 0,92%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât cu 0,29%, în intervalul 4 - 11 ianuarie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,25%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a coborât cu 5,5%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 13:30, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 3,530 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 62,73 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

   Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Scoateti Bancpost din ecuatie ca nu mai exista de la 01.01.2019 deoarece a fost absorbita.

    Acum este BT.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS