GALA revistei BURSA ConstrucţiilorGALA revistei BURSA Construcţiilor

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 6 - 13 MARTIETopul rentabilităţilor bursei, dominat de societăţi cu lichiditate scăzută

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

Topul rentabilităţilor bursei, dominat de societăţi cu lichiditate scăzută

Clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este ocupat, în intervalul 6 - 13 martie, de emitenţi care au o capitalizare şi o lichiditate redusă, în comparaţie cu societăţile importante listate la bursa noastră, elemente care favorizează oscilaţii mari de preţ.

Practic, topul randamentelor de la BVB este condus de titlurile companiei producătoare de echipamente electrice Electrocontact (ECT), a cărei cotaţie a înregistrat un avans de 8,73%, în raport cu moneda euro.

Cotaţia emitentului s-a tranzacţionat doar în patru din cele şase şedinţe bursiere cuprinse în intervalul 6 - 13 martie, preţul acţiunii ECT înregistrând, în aceste patru zile bursiere numai aprecieri (calculate la preţul mediu), cea mai mare fiind de 3,03%, înregistrată în data de 7 martie, în contextul unui volum tranzacţionat de 135.000 de unităţi, peste media celor 20 de zile anterioare, de 45.022 de acţiuni.

Pentru întreaga perioadă avută în vedere, valoarea transferurilor cu titlurile emitentului se ridică la 9.078,46 lei.

În 2018, compania producătoare de produse electrice a înregistrat un profit de 0,66 milioane de lei, în comparaţie cu pierderea de 0,85 milioane de lei raportată în anul anterior, de doar 0,75 milioane de lei.

Raportat la preţul de închidere din data de 13 martie, de 0,018 lei/acţiune, capitalizarea emitentului la BVB este de circa 2,61 milioane de lei.

Pe poziţia a doua în topul rentabilităţilor bursei, în intervalul avut în vedere, se află acţiunile Altur (ALT), a căror apreciere a fost de 5,44%, în raport cu moneda euro.

Preţul acţiunii ALT s-a tranzacţionat, de asemenea, în doar patru din cele şase zile bursiere din perioada 6 - 13 martie, cotaţia fluctuând între o scădere de 6,76%, avută în data de 13 martie, în contextul unui volum de 610.192 de titluri, peste media ultimei luni de tranzacţionare, de 206.176 de unităţi, şi un salt de 8,7%, consemnat la data 7 martie, în condiţiile unui rulaj de 50.000 de titluri.

Emitentul, a cărui capitalizare este de 28,44 milioane de lei, a raportat pentru perioada încheiată la 31 decembrie 2018 o pierdere netă de circa 0,83 milioane de lei, faţă de un profit net de 0,24 milioane de lei consemnat la 31 decembrie 2017, în timp ce cifra de afaceri a societăţii a scăzut, în 2018, la 96,04 milioane de lei, cu circa 1,82% mai mică decât cea înregistrată pentru anul anterior, de 97,82 milioane de lei.

Valoarea transferurilor cu titlurile companiei, pentru perioada analizată, este de 28.959,4 de lei.

Cu o apreciere de 3,82%, în intervalul 6 - 13 martie, acţiunile SSIF BRK Financial Group (BRK) completează podiumul rentabilităţilor de la BVB, pentru perioada avută în vedere.

În cele patru zile bursiere din intervalul anualizat în care s-au înregistrat tranzacţii cu titlurile BRK, cotaţia emitentului a oscilat între o creştere de 3,88% (calculată pe baza preţului mediu al titlului BRK), înregistrată pe 13 martie, în contextul unui volum de circa 3.027.805 de unităţi, cel mai mare din ultimele douăsprezece luni, şi trei stagnări.

Suma transferurilor cu titlurile BRK, în intervalul menţionat, a fost de 232.651,66 de lei.

Societatea a raportat, pentru 2018, o pierdere netă de 2,21 milioane de lei, înjumătăţită faţă de pierdere a anului precedent, de 4,56 milioane de lei.

Valoarea de piaţă a emitentului la bursă este de circa 24,45 milioane de lei.

Astfel, privit în ansamblu, rulajul total consemnat de acţiunile celor mai rentabile trei societăţi de la BVB, pentru întreaga perioadă avută în vedere, a fost de doar 270.689,52 de lei, cu mult mai mic decât valoarea tranzacţiilor efectuate cu titlurile Nuclearelectrica (SNN), cel mai rentabil emitent din indicele BET, în perioada 6 - 13 martie care, doar în şedinţa din 8 martie, a înregistrat transferuri în sumă de 1.106.983,76 de lei.

Totodată, valoarea de piaţă însumată a celor mai rentabili trei emitenţi de la BVB, în intervalul avut în vedere, este de circa 55,5 milioane de lei. Spre deosebire, capitalizarea SNN la bursă este de aproximativ 2,84 miliarde de lei.

Indicele BET-XT, care cuprinde cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noastră, a suferit o retragere de 0,93%, în raport cu moneda euro, în perioada avută în vedere, în timp ce indicele BET-FI, a celor cinci SIF-uri, plus Fondul Proprietatea (FP), a crescut, în raport cu moneda europeană, cu 0,31%, în intervalul analizat.

Din cadrul celor două coşuri de acţiuni, cea mai bună evoluţie a fost avută de titlurile SIF Moldova (SIF2), care au raportat un avans de 1,51%, în perioada avută în vedere, în raport cu moneda euro.

Indicele BET a scăzut cu 1,09%, în intervalul 6 - 13 martie, titlurile SNN marcând un avans de 0,85%.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 5 - 12 martie, este condus de titlurile Certinvest BET-FI Index, care au urcat cu 0,99%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află FDI Monolith, cu o creştere de 0,84%, în timp ce titlurile Certinvest Bet Index, care s-au apreciat cu 1,36%, s-au situat pe ultima treaptă a podiumului fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a crescut cu 1,8%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, s-a depreciat cu 0,33%, în intervalul 6 - 13 martie.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,3%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a consemnat o retragere de 0,66%, în intervalul menţionat.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 16:00, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 3.846 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 69 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova
PODUL DE LUT
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSustainable Mobility Forum
Cabinet de avocatTMPS