CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 8 - 15 MAICompa - liderul creşterilor din BET-XT

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

Compa - liderul creşterilor din BET-XT

Acţiunile producătorului de componente pentru industria auto Compa Sibiu (CMP) au crescut în ultima săptămână (intervalul 8 - 15 mai) cu 4,66%, în raport cu moneda euro, reprezentând, pentru perioada menţionată, cel mai rentabil emitent din cadrul indicelui BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Pe data 14 mai, compania îşi publica rezultatele financiare pentru primul trimestru al acestui an, raprortând un profit net de 15,3 milioane de lei, cu 45,2% mai mare faţă de rezultatul obţinut în aceeaşi perioadă a anului 2017, de 10,65 milioane de lei, în contextul creşterii veniturilor cu circa 5%, până la 201,73 milioane de lei.

Cheltuielile totale au fost, la data de 31 martie 2018, de 183,88 milioane de lei, în urcare cu 2,17% faţă de nivelul avut la 31 martie 2017.

Valoarea activelor totale era, la finalul primelor trei luni ale anului curent, de 615,42 milioane de lei, în urcare cu 3% faţă de nivelul înregistrat la finalul anului trecut, în timp ce nivelul datoriilor totale a crescut cu 1,54%, faţă de aceeaşi perioadă de raportare, până la 195,34 milioane de lei.

Piaţa a reacţionat, în acea zi cotaţia CMP urcând cu 2,95%, pe fondul unui volum de 786.933 de acţiuni, cel mai mare rulaj consemnat cu titlurile producătorului de componente auto în acest an.

În următoarea şedinţă de tranzacţionare, pe 15 mai, preţul acţiunii şi-a continuat creşterea, urcând cu 2,97%, în contextul în care au fost transferate 60.197 de titluri, puţin peste media celor 20 de zile anterioare, de circa 59.900 de unităţi.

Pentru restul zilelor de tranzacţionare cuprinse în intervalul 8 - 15 mai, cotaţia CMP a oscilat între o scădere de 1,68%, apărută pe data de 9 mai, pe fondul unui volum de 28.150 de titluri şi o creştere de 1,07%, consemantă pe data de 10 mai, rulajul înregistrat în acea zi fiind de 44.490 de unităţi.

Din punct de vedere tehnic, preţul acţiunii emitentului se găseşte pe un trend descendent pe termen lung, cotaţia tranzacţionându-se sub media mobilă simplă (instrument de analiză tehnică folosit, îndeosebi, pentru identificarea tendinţei unui titlu mobiliar listat) de 200 de zile, ce defineşte acest orizont de timp.

Odată cu aprecierea preţului titlului CMP consemnată în şedinţele din 14 şi 15 mai, cotaţia emitentului a trecut peste mediile mobile simple de 20 şi 50 de zile ce definesc termenul scurt şi mediu. Totuşi, pentru a putea afirma că titlul s-a înscris pe un trend ascendent pe aceste orizonturi de timp, este necesar ca preţul acţiunii să îşi continue creşterea, depăşind semnificativ aceste repere.

Anul trecut, Fondul Suveran de Investiţii al Norvegiei, a intrat în acţionariatul companiei, acesta raportând o deţinere de 2,24% din emitent.

Valorea de piaţă a companiei la BVB este de 219,9 milioane de lei, acţionarul majoritar fiind Asociaţia salariaţilor Compa, cu o deţinere de 54,6% din capitalul social al producătorului de componente pentru industria auto.

Ponderea emitentului în indicele BET-XT, care s-a depreciat cu 0,35%, în perioada avută vedere, este de 0,27%.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a scăzut cu 0,49%, în perioada 8 - 15 mai, în raport cu moneda euro.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost avută de acţiunile Nuclearelectrica (SNN), care au avut un avans de 3,41%, în intervalul menţionat.

Marţi, 15 mai, preţul acţiunii producătorului de energie nucleară a coborât cu 0,36%, pe fondul unui volum de 52.067 de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 58.100 de titluri.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), s-a depreciat cu 0,35%, în raport cu moneda euro, în perioada 8 - 15 mai.

Din componenţa sa, cea mai bună evoluţie a fost marcată de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), a căror cotaţie a urcat, în intervalul menţionat, cu 1,82%.

Pe data de 15 mai, preţul acţiunii emitentului creştea cu 0,1%, pe fondul unui volum de 1,44 milioane de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de 4,35 milioane de unităţi.

Clasamentul rentabilităţilor de la BVB este condus de acţiunile Oltchim (OLT), cu un avans de 36,67%, în raport cu moneda euro.

Pe locul al doilea al acestui top se găsesc titlurile Dafora (DAFR), care au urcat cu 7,1%, în perioada 8 - 15 mai, podiumul acestui top fiind completat de acţiunile Cemacon (CEON), cu un avans de 6,72%.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 7 - 14 mai, este condus de titlurile FDI Omninvest, care au urcat cu 1,84%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află Active Dinamic, cu o creştere de 2,16%, în timp ce titlurile BRD Index, care s-au apreciat cu 1,01%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a scăzut cu 0,4%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a crescut, în intervalul 8 - 15 mai, cu 0,46%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,5%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 7,08%, în intervalul 8 - 15 mai.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 11:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 8.220 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 140,55 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizare:  

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

  1. Ma intreb daca autorul acestui articol urmareste bursa sau scrie dupa preturile pe care le viseaza?

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Depozitarul Central
Cotnari
Flixi
Erfi

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo