CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 9 - 16 IANUARIESIF Oltenia - printre performerii de la BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

SIF Oltenia - printre performerii de la BVB

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) au înregistrat o apreciere de 1,68%, în raport cu moneda euro, în intervalul 9 - 16 ianuarie, evoluţie care plasează titlurile societăţii de investiţii financiare cu sediul în Craiova pe prima poziţie a randamentelor atât din indicele financiar BET-FI cât şi din cel extins BET-XT, în perioada menţionată.

Performanţa titlurilor SIF5 se datorează, îndeosebi, şedinţei din data de 16 ianuarie când SIF Oltenia a anunţat că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat oferta publică de cumpărare de acţiuni SIF5, prin care societatea doreşte să îşi răscumpere 19,62 milioane de titluri, reprezentând 3,3822% din capitalul său social, la un preţ de 2,5 lei/titlu, cu circa 23% peste cel de închidere al şedinţei din data de 15 ianuarie, de 2,03 lei/unitate.

Pe acest fond, preţul acţiunii SIF5 a urcat cu 2,46%, în şedinţa din 16 ianuarie, cea mai mare creştere din perioada 9 - 16 ianuarie, până la 2,08 lei, în contextul unui volum de 659.286 de acţiuni, peste media celor 20 de zile anterioare de tranzacţionare, de circa 368.500 de unităţi.

Pentru restul şedinţelor bursiere din intervalul menţionat, cotaţia SIF5 a oscilat între o scădere de 2,42%, apărută în data de 14 ianuarie, pe fondul unui volum de 411.393 de acţiuni şi o apreciere de 0,72%, consemnată în 9 ianuarie, în condiţiile unui rulaj de 98.026 de titluri.

În data de 15 ianuarie a fost realizat şi un transfer "deal" cu 2,28% din acţiunile SIF Oltenia, la preţul unitar de 2 lei, cu 0,99% sub referinţa din piaţa "regular".

De menţionat că performanţa acţiunilor societăţii de investiţii financiare iese în lumină în condiţiile în care cotaţiile emitenţilor de la BVB au suferit preponderent scăderi în perioada 9 - 16 ianuarie, vânzările fiind precipitate de măsurile pe care urmează să le implementeze Guvernul privind taxarea băncilor, a companiilor din domeniile energetic şi telecom, precum şi o reformă a cadrului de funcţionare a sistemului de pensii, toate cu impact potenţial major asupra activităţii pieţei noastre de capital.

În luna octombrie a anului trecut, societatea de investiţii financiare a finalizat tranzacţia prin care şi-a vândut către Erste Group Bank participaţia avută la Banca Comercială Română, pentru suma de 140 de milioane de euro.

În primele nouă luni ale lui 2018, SIF Oltenia a afişat un profit net în valoare de 88,25 milioane de lei, în creştere cu 76% comparativ cu rezultatul net obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut, de 50,32 milioane de lei.

Pentru finalul lunii decembrie a anului trecut, SIF Oltenia raportat o Valoare Unitară a Activului Net (VUAN) de 3,168 lei/unitate, care, raportat la cotaţia SIF5 din data de 16 decembrie, de 2,08 lei, oferă un discount de tranzacţionare de circa 34%.

Valoarea de piaţă la BVB a SIF Oltenia este de circa 1,2 miliarde de lei.

Ponderea titlurilor SIF5 în indicele financiar, care s-a depreciat cu 3,77%, în intervalul menţionat, este de 19,71%, cea mai mare dintre toate cele cinci SIF-uri, în timp ce în cazul indicelui extins, a cărui depreciere a fost de 4,72%, importanţa societăţii de investiţii financiare cu sediul în Craiova este de 3,82%.

Indicele BET, al celor mai lichide cincisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a coborât cu 5,24%, în perioada 9 - 16 ianuarie.

Cu un avans de 1,26%, în raport cu moneda euro, acţiunile OMV Petrom (SNP) reprezintă titlurile cu cea mai bună evoluţie din cadrul principalului coş de acţiuni al pieţei noastre, în intervalul avut în vedere.

Miercuri, 16 ianuarie, preţul acţiunilor grupului petrolier la bursa bucureşteană a scăzut cu 1,78%, pe fondul unui volum de 6,2 milioane de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de 19 milioane de titluri după ce, cu o şedinţă în urmă, cotaţia SNP înregistrase o creştere de 9,75%.

Ponderea acţiunilor OMV Petrom în indicele BET este de 17,64%.

Topul rentabilităţilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este condus de acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), a căror apreciere a fost de 58,24%, în raport cu moneda euro, în intervalul 9 - 16 ianuarie.

Pe locul al doilea în acest clasament se găsesc acţiunile Electroputere (EPT), al căror randament a fost de 42,53%, podiumul rentabilităţilor de la bursa noastră fiind completat de titlurile Uamt (UAM), cu un avans de 11,88%, în raport cu moneda euro.

Pe prima poziţie a clasamentului fondurilor de investiţii, în intervalul 8 - 15 ianuarie, se află titlurile OTP Real Estate & Construction, cu o creştere de 0,75%, în timp ce pe locul al doilea se situează fondul YOU Invest Active EUR, al cărui avans a fost de 0,62%.

Podiumul topului de investiţii este completat de titlurile YOU Invest Balanced RON, ale cărui unităţi de fond au urcat cu 0,47%.

Cotaţia aurului s-a apreciat cu 1,11%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a scăzut cu 0,23%, în intervalul de timp precizat.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,01%, în intervalul 9 - 16 ianuarie, în timp ce depozitele în lei au avut un randament negativ de 0,19%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 8,87%, în perioada 9 - 16 ianuarie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 14:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 3.590 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 63,6 de miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS