Conferinţa BURSA Antreprenoriat fără genConferinţa BURSA Antreprenoriat fără gen

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 9 - 16 IULIETopul creşterilor bursei, dominat de acţiuni cu lichiditate redusă

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale /

Topul creşterilor bursei, dominat de acţiuni cu lichiditate redusă

Clasamentul celor mai rentabile acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este dominat, în intervalul 9 - 16 iulie, de emitenţi ce au o capitalizare şi o lichiditate redusă, în comparaţie cu societăţile importante listate la bursa noastră, elemente ce favorizează oscilaţii mari ale preţului.

Practic, topul randamentelor de la BVB este condus de titlurile Romcarbon (ROCE), cu un avans de 7,36%, în raport cu moneda euro.

În cele şase şedinţe bursiere din intervalul 9 - 16 iulie în care au fost realizate tranzacţii cu acţiunile procesatorului de mase plastice, cotaţia ROCE a oscilat între o scădere de 3,47%, apărută pe data de 11 iulie, şi o creştere de 5,49%, consemnată pe 10 iulie, transferurile însumând, pentru întreaga perioadă menţionată, 235.969 de lei.

Acţionarii emitentului sunt convocaţi pentru data de 1 august, pentru a aproba repartizarea sumei de 2 milioane de lei ca dividende, din profitul realizat în anul 2017, echivalentul unui dividend brut/acţiune de 0,0076 lei.

Pentru primul trimestru al acestui an, compania a raportat un profit net de 1,14 milioane de lei, cu 11,64% mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, de 1,02 milioane de lei.

Valoarea de piaţă a emitentului la BVB este de 38,56 milioane de lei.

Pe poziţia a doua a clasamentului rentabilităţilor bursei se află acţiunile Dafora (DAFR), societate aflată în insolvenţă, a căror apreciere a fost de 6,59%, în raport cu moneda euro.

În perioada 9 - 16 iulie, cotaţia titlurilor companiei de foraj petrolier şi gaze naturale a variat între o scădere de 5,13%, consemnată pe data de 11 iulie şi o creştere de 13,7%, înregistrată pe 13 iulie, valoarea tranzacţiilor cu acţiunile emitentului, în intervalul menţionat, fiind de 30.870 lei.

Pe data de 23 iulie, acţionarii societăţii sunt chemaţi pentru aprobarea reducerii capitalului social de la 100,2 milioane de lei, la 5 milioane de lei, în vederea acoperirii parţiale a pierderilor înregistrate.

Compania, a cărei capitalizare este de 16,44 milioane de lei, a raportat, pentru primul trimestru al anului 2018, pierderi de 2,17 milioane lei, de două ori mai mici faţă de perioada similară de anul trecut, de 4,79 milioane lei.

Spre deosebire, valoarea înregistrată cu tranzacţiile acţiunilor Banca Transilvania (TLV), care se situează pe treapta a treia în topul creşterilor de la BVB, cu un avans de 5,19%, în raport cu moneda euro, a fost, doar pe data de 16 iulie, de 1,08 milioane de lei, de peste patru ori mai mare decât cea consemnată cu titlurile ROCE şi DAFR, pentru întreaga perioadă avută în vedere.

De altfel, acţiunile TLV reprezintă titlurile cu cea mai bună rentabilitate din cadrul indicilor BET şi BET-XT, care s-au depreciat, în intervalul menţionat, cu 1,6%, respectiv 1,22%, în raport cu moneda euro.

În comparaţie cu oscilaţiile înregistrate de preţul acţiunilor ROCE şi DAFR, cotaţia societăţii bancare a avut variaţii mai mici, în intervalul 9 - 16 iulie, acestea situându-se între o creştere de 0,41%, consemnată pe data de 12 iulie, şi un avans de 2,53%, apărut cu o zi înainte, pe 11 iulie.

Pentru primele trei luni din 2018, societatea bancară a afişat un rezultat net consolidat de 389 milioane lei, în creştere cu 45,73%, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017, pe fondul creşterii veniturilor din depozite şi comisioane, dar şi a ajustărilor pentru active, provizioane pentru alte riscuri şi angajamente de creditare, conform ultimului raport trimestrial al TLV.

Valoarea de piaţă a societăţii bancare la BVB este circa 10,79 miliarde de lei.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a avut un avans de 1,19%, în raport cu moneda euro, în intervalul 9 - 16 iulie.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost bifată de titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1), a căror cotaţie s-a apreciat cu 3,3%, în perioada menţionată.

Luni, 16 iulie, preţul acţiunii SIF1 s-a depreciat cu 0,75%, în contextul unui volum de 8396 de unităţi, sub media celor 20 de zile anterioare, de aproape 40.100 de unităţi.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 6 - 13 iulie, este condus de titlurile Certinvest BET Index, care au urcat cu 1,18%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află BT Index România ROTX, cu o creştere de 1,04%, în timp ce titlurile Certinvest BET-FI Index, care s-au apreciat cu 1,02%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a coborât cu 1%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a urcat, în intervalul 9 - 16 iulie, cu 0,09%.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus un câştig de 0,12%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a crescut cu 1,35%, în intervalul 9 - 16 iulie.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 9:00, criptovaluta se tranzacţiona în apropierea nivelului de 6700 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de circa 115,05 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări: 

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Deleanu
Apanova

ENGLISH SECTION

more articles

Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS