Chevron va deveni al doilea mare producător de petrol din lume prin preluarea Anadarko Petroleum

L.L.
Companii /

Sursă foto: Twitter

Sursă foto: Twitter

Chevron va deveni al doilea mare producător de petrol din lume prin preluarea producătorului american de ţiţei de şist Anadarko Petroleum, pentru 33 de miliarde de dolari, în numerar şi acţiuni, transmite Reuters.

Compania rezultată în urma preluării va produce 3,9 milioane de barili de echivalent de petrol pe zi, urmând să fie depăşită doar de Exxon Mobil în rândul companiilor tranzacţionate public, în creştere de pe locul patru.

Achiziţia va extinde prezenţa Chevron în două domenii unde producţia de energie a Statelor Unite depăşeşte recorduri: şisturile din Bazinul Permian din vestul Texasului şi New Mexico şi gazele naturale lichefiate. Aceste două segmente au contribuit ca Statele Unite să devină unul dintre cei mai mari exportatori de energie din lume, mai scrie Reuters.

"Chevron se alătură unei serii de mari companii, cei trei mari producători vor deveni patru. Achiziţia face ca grupul marilor producători să fie mult mai polarizat. Exxon Mobil, Chevron, Shell şi BP sunt acum într-o ligă proprie", a declarat Roy Martin, analist la firma de consultanţă Wood Mackenzie.

Companiile recurg acum la zăcămintele de şist şi la tehnici revoluţionare de fracturare, injectând nisip şi apă în formaţiuni, pentru a extrage petrol. Procedeul este mai ieftin şi produce petrol mai rapid decât proiectele offshore şi LNG care sunt mai cistisitoare şi au nevoie de ani de zile pentru a genera bani, mai informează Reuters.

Promisiunile Chevron de a reduce cheltuielile au făcut ca acţiunile grupului să fie favorite în rândul titlurilor companiilor din sectorul energiei, acestea avansând cu 13,8% în acest an. Pentru a compensa achiziţia, compania intenţionează să vândă în timp active în valoare de 15 miliarde de dolari, scrie agenţia.

Acţiunile Chevron au scăzut ieri cu 4,9%, la 119,76 dolari pe unitate, dar titlurile Anadarko au urcat cu 32%, reflectând prima de 39% din ofertă, de la închiderea de joi.

Preluarea va fi cea mai importantă din industria petrolieră de la achiziţia BG Group de către Royal Dutch Shell, efectuată în 2016, mai relatează Reuters.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
Invatamantul profesional dual - solutie pentru forta de munca
BIG FOUR
smart city industry awards 2019
PODUL DE LUT
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS