Chiriţă: "Testele de stres pentru piaţa de energie trebuie instituite prin lege"

Ziarul BURSA #Companii #Energie /

Chiriţă: "Testele de stres pentru piaţa de energie trebuie instituite prin lege"

ANRE a redus numărul posturilor de conducere de la 72 la 55 

Testele de stres pentru piaţa de energie trebuie instituite prin lege, consideră Dumitru Chiriţă, preşedinte ANRE. În opinia domniei sale, piaţa de energie trebuie supusă unor teste de stres, precum cele aplicate băncilor comerciale, pentru a testa comportamentul jucătorilor în anumite situaţii.

Recent, la audierile din Parlament, Dumitru Chiriţă a explicat la audierile din Parlament: "Mi-aş permite să creionăm în legislaţia primară şi să dezvoltăm în legislaţia secundară nevoia unor teste de stres, pe modelul celor pe care BNR le foloseşte cu băncile comerciale, iar aceste teste de stres să fie induse în piaţă pentru a vedea cum reacţionează piaţa, astfel încât consumatorul final să fie protejat în faţa unor abuzuri de piaţă dominantă sau ale unor comercianţi care profită de anumite lucruri din piaţă şi obţin avantaje nemeritate".

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a redus numărul posturilor de conducere de la 72 la 55, a mai spus, ieri, într-o întâlnire cu presa, noul preşedinte al instituţiei, Dumitru Chiriţă. "Obiectivul era să restructurăm activitatea ANRE. Nu s-au făcut disponibilizări, persoanele respective au fost încadrate pe alte funcţii, conform noii structuri organizatorice", a spus Dumitru Chiriţă. De asemenea, el afirmă că a fost înfiinţată o direcţie de reglementări tehnice, licenţe şi autorizaţii, de care se ocupă vicepreşedintele Henorel Florin Soreaţă.

ANRE are acum circa 280 de angajaţi.

De asemenea, preşedintele ANRE a precizat că stocul minim de gaze a fost realizat conform deciziei ANRE. "Stocul minim a fost stabilit de autoritate la 1,76 miliarde metri cubi gaze, dar planul a fost depăşit. Acum sunt în depozite 2,2 miliarde metri cubi gaze", a adăugat Chiriţă.

Ministerele Economiei şi al Energiei au anunţat săptămâna trecută că aprovizionarea cu gaze naturale, în sezonul rece, va fi asigurată.

Precizările vin după ce directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a declarat , în Comisia parlamentară de anchetă a activităţii ANRE, că stocul pentru iarna 2017-2018 este cel mai mic din ultimii cinci ani şi că România va importa o cantitate mai mare gaze.

Pentru iarna trecută, 2016-2017, s-au înmagazinat 2,3 miliarde mc, din care au fost utilizate doar 1,8 miliarde mc, potrivit News.ro.

Dumitru Chiriţă a preluat funcţia de preşedinte al ANRE pe 23 octombrie 2017, înlocuindu-l pe Niculae Havrileţ.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

ADRBIwww.agerpres.rowww.hipo.ro
www.dreptonline.rowww.dreptonline.ro
modele cărţi de vizităInvitaţii de nuntăCărţi de vizită