Cinci echipamente pentru Centrala Iernut au plecat, ieri, spre destinaţie

A.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie /

Cinci noi echipamente energetice, necesare pentru punerea în funcţiune a noilor grupuri construite de Romgaz la Centrala Termo - Electrică Iernut, au plecat, ieri, spre destinaţie, după ce au fost descărcate în Portul Constanţa, traseul urmat, pe timpul nopţii, fiind Urziceni - Centura Braşov - Sighişoara - Iernut.

Bela Balazs, director pentru management energetic al Romgaz, a precizat că noile echipamente energetice livrate de producătorul General Electric sunt trei turbine şi două generatoare ce vor fi instalate în a doua parte a anului.

Oficialul Romgaz a declarat: "Va fi o centrală termoelectrică de 430 de MW, cu un randament de 56,4%, cu circa 18% peste cel actual, fiind de calibru mediu. Este una dintre cele mai mari investiţii din ultimii ani, de 269 de milioane de euro, finanţarea făcându-se din sursele proprii ale Romgaz şi din surse atrase prin Planul Naţional de Investiţii. Centrala va produce energie electrică pentru aproximativ un milion de locuinţe. Este un nod foarte important pentru Sistemul Energetic Naţional, pentru că zona de Nord a ţării este deficitară din acest punct de vedere".

Potrivit domnului Balazs, proiectul, care a intrat în execuţie în 2017 şi va fi finalizat în luna ianuarie 2020, se află în grafic, cu toate etapele planificate.

Conform contractului, termenul de garanţie a instalaţiilor principale este de 3 ani, oficialii Romgaz estimând o viaţă a echipamentelor de circa 30 de ani, a precizat domnul Balazs.

Echipamentele principale şi ingineria de bază sunt furnizate de Duro Felguera, iar Romelectro se ocupă de lucrările de construcţii - montaj, de partea de inginerie de detaliu şi livrarea echipamentelor auxiliare.

Centrala cu ciclu combinat gaze - abur de la Iernut este formată din patru turbine cu gaz cu generatoarele aferente, furnizate de General Electric (4X67,3 MW), patru cazane recuperatoare pentru producere abur şi două turbine cu abur cu generatoarele aferente, furnizate de General Electric.

Romgaz a preluat termocentrala actuală de la Iernut în 2013 de la producătorul de energie termică Elcen, pentru stingerea unei datorii de 653 milioane lei.

Compania a realizat, anul trecut, un profit net de 1,87 miliarde lei, cu 82% mai mare faţă de anul anterior, pe fondul unei cifre de afaceri în valoare de 4,59 miliarde lei în 2017, comparativ cu 3,41 miliarde lei realizată în anul 2016.

Acţionar principal al Romgaz este Statul Român, prin Ministerul Energiei, cu o participaţie de 70%.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.hipo.ro
www.dreptonline.rowww.dreptonline.ro
modele cărţi de vizităInvitaţii de nuntăCărţi de vizită