COLLIERS INTERNATIONAL ROMANIA:"Este posibil ca investiţiile imobiliare să depăşească 1 miliard de euro, în 2018"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii /

"Este posibil ca investiţiile imobiliare să depăşească 1 miliard de euro, în 2018"

Silviu Pop: "Valoarea medie a activelor vândute în primul semestru se ridică la circa 40 milioane euro, probabil cea mai mare din ultimul deceniu" 

Valoarea investiţiilor pe piaţa imobiliară a fost de 404 milioane de euro, în primul semestru al anului în curs, în creştere cu aproape 18% faţă de aceeaşi perioadă din 2017, conform Colliers International Romania. Specialiştii din cadrul Colliers arată că există şanse ca pragul de un miliard de euro să fie depăşit în acest an. Cele mai mari tranzacţii au fost încheiate în Bucureşti, pe segmentele de birouri şi retail (inclusiv prin vânzarea Oregon Park către Lion's Head, vânzarea primei faze a proiectului Campus 6 către CA Immo, vânzarea Militari Shopping Center către asocierea Prime Kapital/MAS REI). O tranzacţie interesantă cu un investitor instituţional a fost încheiată în Cluj-Napoca, unde fondul britanic de investiţii First Property a cumpărat clădirea de birouri Maestro Business Center, potrivit sursei citate. Randamentele mai mari şi creşterea economică puternică din oraşele regionale sprijină tranzacţii viitoare în afara Capitalei.

Tot în primul semestru a crescut şi numărul de investitori, precum şi mărimea tranzacţiilor, subliniază Colliers, apreciind că valoarea medie a activelor vândute în primul semestru se ridică la aproximativ 40 de milioane de euro, faţă de 25 milioane euro în anul precedent. "Este, probabil, cea mai mare valoare medie din ultimul deceniu, un semn de maturizare a pieţei", evidenţiază specialiştii citaţi.

Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania, subliniază: "Disponibilitatea produselor investiţionale nu mai este o problemă, ceea ce ar trebui să facă posibilă o comprimare a randamentelor în următorul an şi jumătate în lipsa unor şocuri economice (interne sau externe), în contextul unui volum total de tranzacţii care ar putea atinge 0,5 miliarde euro în acest an, doar pe segmentul birourilor (de aproximativ trei ori mai mari decât 2017). Mai mult, există apetit tot mai mare în piaţă şi din partea investitorilor locali, care au beneficiat de pe urma creşterii economice din ultimii ani şi au mai mult capital disponibil pentru a-l aloca pieţei imobiliare".

Colliers: "Pe toate segmentele pieţei imobiliare au fost remarcate rezultate foarte bune în oraşele regionale"

Pe toate segmentele pieţei imobiliare au fost remarcate rezultate foarte bune în oraşele regionale, la sfârşitul primului semestru al acestui an, arată specialiştii Colliers International Romania. Aceştia menţionează că şi Bucureştiul a avut o evoluţie bună, iar perspectivele pentru restul anului rămân solide.

De la începutul lui 2018, pe piaţa de birouri din Capitală au avut loc livrări de 33.000 mp, alţi peste 150.000 mp fiind aşteptaţi în semestrul al doilea. Oraşele regionale au fost mai active, Timişoara şi Cluj-Napoca adăugând în jur de 72.000 mp spaţii de birouri moderne. Altfel, în ton cu estimările consultanţilor Colliers, cererea totală de închiriere din Bucureşti a scăzut la 150.000 mp.

Cererea netă s-a situat la peste 84.000 mp, uşor peste nivelul de anul trecut şi un nou maxim post-criză pentru primul semestru. Interesul chiriaşilor s-a îndreptat către Centru-Vest şi zonele centrale (28%, respectiv 26% din cererea totală).

Silviu Pop subliniază: "Lipsa forţei de muncă va testa planurile ambi­ţioase ale dezvol­tatorilor (pes­te 650.000 mp au fost a­nunţaţi pentru 2019 şi 2020 pentru piaţa de birouri din Bucureşti), în condiţiile în care chiriaşii concurează cu statul pentru angajaţi şi se luptă cu o rată scăzută a şomajului (puţin peste 2% pentru persoanele cu studii superioare). Având în vedere că lucrările de îmbunătăţire a infrastructurii progresează lent, zonele care oferă acces la un bun serviciu de transport public (pieţele centrale, Centru-Vest sau Floreasca/ Barbu-Văcărescu) vor rămâne cele mai interesante. Atracţia pentru zonele periferice de nord din afara Bucureştiului se va păstra la un nivel redus, în timp ce noua linie de metrou din sud-vestul Bucureştiului ar putea des­chide calea către noi pieţe de birouri".

Peste un sfert din cererea totală de spaţii de birouri a fost generată de sectorul IT&C, acesta fiind urmat de companiile din sectorul energetic şi industrial (aproape 25% din cererea totală). Companiile de co-working au închiriat suprafeţe record de 16.800 mp, cele mai mari provenind din două nume noi importante - Mindspace (12.000 mp) şi Spaces (3.000 mp). Cererea din partea acestui sector este deja de două ori mai mare decât pentru întreg anul 2017. Astfel de tranzacţii vor continua să apară în contextul în care România urmează tendinţa globală, apreciază sursele citate. Acestea arată că investitorii instituţionali sunt interesaţi de achiziţii de birouri din afara Bucureştiului.

Evoluţie explozivă pe piaţa industrială

În primele şase luni ale anului în curs au fost livraţi 330.000 mp de spaţii de depozitare moderne (excluzând spaţiile dezvoltate direct de către potenţiali chiriaşi). Livrările din Bucureşti au fost înregistrate cu precădere în zonele de vest şi nord, însumând pes­te 110.000 mp, Timişoara a adăugat 38.000 mp, iar Piteşti şi Ploieşti câte 20.000 mp fiecare. Tranzacţiile de închiriere raportate au fost puţin mai mici de 110.000 mp; specialiştii Colliers apreciază că tranzacţiile directe (neraportate) constituie o parte semnificativă a pieţei, în condiţiile în care rata de neocupare se menţine la valori foarte scăzute.

Până la sfârşitul anului, un total de aproximativ 750.000 mp de spaţii de depozitare ar putea fi livraţi pe piaţă, faţă de circa 500.000 mp din anul 2017. "Doar dezvoltatorii majori se aşteaptă să livreze 630.000 mp, iar dezvoltatorii mici/independenţi sunt şi ei destul de activi", arată sursa citată. În acelaşi timp, spaţiile de depozitare autonome, construite şi deţinute de mari companii industriale, FMCG sau retail, se ridică la peste 300.000 mp, conform Colliers, care menţionează că, de exemplu, se aşteaptă ca eMAG.ro să finalizeze anul acesta un depozit de 120.000 mp lângă Bucureşti, iar o parte semnificativă a acestuia ar putea fi subînchiriată pentru o perioadă de timp. Chiar dacă stocul de spaţii moderne de depozitare poate depăşi pragul de 4 milioane mp până la sfârşitul lui 2018, România continuă să se afle în urma celorlalte ţări din regiune, fapt ce sugerează că încă ar mai fi loc de creştere.

Nume noi pe piaţa de retail

În sectorul de retail, au fost livrate proiectele Bistriţa Retail Park - 15.000 mp şi Focşani Value Center - 6.400 mp, în prima parte a anului în curs. A doua jumătate a lui 2018 va fi mai încărcată, cu livrări de 168.000 mp în acest domeniu. Rata de neocupare a fost aproape inexistentă în proiectele bune de retail, ca urmare a faptului că brandurile existente continuă să se extindă, în timp ce alte nume noi intră pe piaţă: Pinko, Tumi, Sizeer, Obsentum, Karaca. O revenire notabilă a fost cea a Hugo Boss, care şi-a inaugurat un magazin în zona de high-street de lux din hotelul Radisson Blu. O altă intrare interesantă a fost cea a Momax, care şi-a deschis primul magazin din Româ­nia în Timişoara, nu în Bucureşti. S-au extins, de asemenea, şi branduri româneşti precum S-karp, Gerovital, Bebe Tei, Cartofisserie.

În ceea ce priveşte dezvoltatorii, aceştia vor continua să vizeze oraşe regionale, inclusiv oraşe mai mici (cu mai puţin de 50.000 de locuitori). Pe măsură ce concurenţa se intensifică şi consumatorii devin din ce în ce mai exigenţi, dezvoltatorii vor include renovări în proiectele lor, concentrându-se în special pe componentele de divertisment şi de food court, dar şi prin adăugarea de noi chiriaşi din zona de fashion. O altă tendinţă va fi adaptarea formatelor de retail mari (big box) la restricţiile de spaţiu ale centrelor comerciale, permiţând apropierea de zonele dens populate.

IN TRIMESTRUL AL DOILEA FAŢĂ DE PRIMUL

Imobiliare.ro: Preţurile locuinţelor au crescut cu 1,4%

Preţurile solicitate pentru locuinţele disponibile spre vânzare în ţara noastră s-au majorat, per ansamblu, cu 1,4% în trimestrul al doilea din 2018, faţă de primul trimestru, iar aşteptările actuale ale proprietarilor sunt cu 4,7% mai ridicate faţă de aceeaşi perioadă din 2017, în condiţiile în care, în cel de-al doilea trimestru de anul trecut, avansul anual al preţurilor ajungea la 13%, se arată într-o analiză a Imobiliare.ro, preluată de Agerpres.

Adrian Erimescu, CEO Imobiliare.ro, arată: "Începând din a doua jumătate a anului trecut, ritmul de creştere a preţurilor proprietăţilor rezidenţiale a încetinit din cauza volatilităţii cererii pe segmentul Prima Casă, din cauza scăderii ofertei de proprietăţi existente, precum şi a numărului insuficient de locuinţe nou-construite".

Statisticile Imobiliare.ro relevă un declin de 5% la nivelul marilor centre regionale ale ţării, faţă de perioada similară din 2017, în condiţiile în care doar trei dintre acestea au consemnat, de fapt, scăderi, respectiv Constanţa (-15%), Bucureşti (-8%) şi Braşov (-4%). Această tendinţă poate fi pusă pe seama influenţei crescute a ceea ce se întâmplă în domeniul creditării. Dacă anul trecut mulţi români s-au grăbit să acceseze un credit Prima Casă din pricina fondurilor limitate, în 2018 lucrurile s-au mai potolit pe fondul creşterii susţinute a indicelui ROBOR, unii dintre potenţialii cumpărători preferând chiar să-şi amâne decizia de achiziţie.

În ultimele trei luni, valorile de listare ale apartamentelor au avut o evoluţie ascendentă în toate marile centre regionale. În conformitate cu ceea ce s-a întâmplat la nivel naţional, creşterile au fost, însă, vizibil mai mici decât în anii precedenţi. În Cluj-Napoca, spre exemplu, apartamentele au consemnat una dintre cele mai mici creşteri, respectiv 1,9%, până la 1.510 euro/mp. Cu toate acestea, nivelul actual al preţurilor locuinţelor din oraş este cu circa 14% mai mare decât în urmă cu 12 luni. Cluj-Napoca continuă să fie, totodată, singurul mare centru regional în care apartamentele sunt mai scumpe acum decât în urmă cu zece ani, la o diferenţă de 13,6% faţă de T2 2008.

În Bucureşti, pretenţiile vânzătorilor s-au majorat cu 2,2% în intervalul aprilie-iunie, până la 1.280 euro/mp. Dintre marile oraşe analizate, Capitala se remarcă prin cea mai mică diferenţă de preţ la 12 luni, respectiv 4,4%. Aceasta se află la polul opus faţă de Cluj-Napoca şi în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor din 2008 încoace. Aici, apartamentele au recuperat cel mai puţin din ieftinirile provocate de recesiune, acest tip de proprietăţi fiind, în momentul de faţă, cu aproape 40% mai scumpe decât în trimestrul secund din 2008.

Dintre reşedinţele de judeţ, cele mai mari creşteri pe segmentul apartamentelor au avut loc în Sfântu-Gheorghe (6,3%), Alexandria (6%), Piatra-Neamţ (5%), Târgovişte (4,8%) şi Buzău (4,5%). Aceste variaţii au fost vizibil mai temperate decât în primele trei luni ale anului, când Miercurea-Ciuc consemna un avans-record, de 17,8% (în ultimele trei luni, în capitala Harghitei a avut loc o creştere de 4,4%). La polul opus, Baia Mare a înregistrat o uşoară scădere (de 0,1%) a aşteptărilor vânzătorilor, lista celor mai mici variaţii de preţ fiind completată de Oradea (un plus de 0,7%), Alba Iulia (+1%), Ploieşti (+1,2%) şi Satu Mare (+1,2%).

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cybersecurity Romania 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.roRoEnergyOlimpiada ONU 2019
Cabinet de avocatTMPS