BURSA 11.07.2011

Ovidiu VRÂNCEANU
 
Compania Națională a Uraniului mai construiește două fabrici la Feldioara
     Compania Națională a Uraniului va demara la finele acestui an un proces amplu de investiții în comuna Feldioara din județul Brașov. Potrivit unui anunț postat pe site-ul companiei, la Feldioara vor fi construite încă două fabrici, pe lângă cea exis­tentă în prezent - de preparare a minereurilor uranifere și, respectiv, de rafinare a concentratelor tehnice de uraniu.
     În prezent, sucursala Feldioara a Companiei Naționale de Uraniu are 600 de angajați și desfășoară activități de prepararea/prelucrarea și concentrarea minereurilor uranifere și de rafinare a concentratelor tehnice uranifere în vederea realizării pulberii sinterizabile de UO2 (dioxid de uraniu) - materie primă pentru fabricarea combustibilului nuclear necesar la Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă.
     Suma care va fi investită în construcția celor două uzine nu a fost făcută publică. Reprezentanții companiei susțin că "studiile de fezabilitate pentru cele două uzine sunt în curs de elaborare".
     "După predarea studiilor de fezabilitate, prin devizul general aferent, se va cuantifica valoarea acestor acțiuni de investiții", se mai arată în răspunsul primit de la Compania Națională a Uraniului.
     Compania nu va angaja personal nou la cele două uzine care se vor construi, acestea urmând să fie deservite de personalul existent.
     "În trimestrul IV 2011, studiile de fezabilitate pentru cele două uzine vor fi avizate și înaintate spre aprobare Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri. După avizarea și aprobarea studiilor de fezabilitate se va trece la elaborarea proiectelor tehnice. Demararea lucrărilor de amenajare și execuție a obiectivelor de investiții este condiționată de nivelul fondurilor ce vor fi alocate", se mai arată în răspunsul companiei.
     *  Feldioara - singura fabrică din Europa care produce combustibil nuclear pentru centrale de tip CANDU
     Uzina Feldioara a fost concepută și construită ca urmare a necesității de a se prelucra minereul de uraniu din țară, în conformitate cu programul nuclear național adoptat în deceniul 1970-1980 pentru producerea energiei electrice în centrale nucleare. Unitatea de producere a concentratului uranifer a fost pusă în func­țiune în anul 1978, iar cea de rafinare în anul 1986.
     Sucursala Feldioara desfășoară activități de procesare a minereului prin procedeu hidrometalurgic cu obținere a concentratului tehnic de diuranat de sodiu, octoxidul de uraniu (produs intermediar stabil) și pulberea sinterizabilă de dioxid de uraniu (materia primă pentru combustibilul nuclear necesar centralelor nuclearo-electrice tip CANDU).
     Capacitatea de prelucrare a celor două unități asigură producerea cantității de pulbere sinterizabilă de UO2 necesară funcționării a doar două grupuri energetice de la Centrala Nuclearo-electrică Cernavodă. Produsul final, pulberea sinterizabilă de UO2, a fost testat în anul 1994 de către partenerul canadian ce a asigurat și calificarea unității de fabricare a combustibilului nuclear de la Pitești. Urmare a promovării testelor canadiene, uzina a primit calificarea de furnizor de materie primă necesară fabricării combustibilului nuclear de tip CANDU.
     Prin uzina Feldioara, România este singura țară din Europa ce produce combustibil nuclear pentru centrale nuclearo-electrice de tip CANDU. 

 * Centrala de la Cernavodă a produs peste 5,6 milioane MWh, în primul semestru din 2011
 Cele două unități ale Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă au produs, în primul semestru din 2011, o cantitate de energie electrică de 5,644 milioane MWh, din care circa 5,2 milioane MWh au fost livrați în Sistemul Energetic Național, conform datelor publicate pe site-ul Nuclearelectrica.
 Unitatea 1 a produs, în primele șase luni, 3,037 milioane MWh și a livrat pes­te 2,792 milioane MWh, înregistrând un factor mediu de capacitate de 99,70%, iar Unitatea 2 a produs 2,607 milioane MWh și a livrat 2,404 milioane MWh, având un factor mediu de capacitate de 85,2%, din cauza opririi planificate din luna mai.
 De la punerea în funcțiune până la finele lui iunie, cele două unități ale centralei nuclearelectrice au produs 101,68 milioane MWh și au livrat în sistem 93,809 milioane MWh.
 *
 * 100 de tone de minereu de uraniu prelucrat pe an
 Potrivit site-ului companiei, uzina de prelucrare a minereurilor uranifere, în structură modulară, va fi amplasată în Feldioara din următoarele motive - "se reduc cheltuielile cu transportul minereului, se gestionează mai eficient și ecologic sterilul rezultat atât din exploatare, cât și din activitatea de preparare prin rambleerea acestuia în spațiile exploatate, se reduc semnificativ cheltuielile de ecologizare postînchidere".
 Investiția va avea o capacitate anuală de prelucrare proiectată de 100 tone de uraniu în minereu/an și are ca scop creșterea randamentului de extracție și scăderea costurilor de procesare datorată introducerii în fluxul de producție a metodei de extracție prin leșiere acidă și utilizarea echipamentelor și instalațiilor performante de ultimă generație apărute în domeniul nuclear.
 *
 * Combustibilul pentru Cernavodă se va face la Brașov
 Investiția în uzina de rafinare a concentratelor tehnice de uraniu vizează o capacitate proiectată de 600 de tone de uraniu. Uzina va rafina concentrate provenite atât din import, cât și din producția internă, pentru asigurarea combustibilului nuclear necesar Unităților 1-4 de la Cernavodă pe toată durata lor de viață.
 La noul proiect se va avea în vedere eliminarea deficiențelor tehnologice constatate la actualul flux de rafinare cu referire în principal la îmbunătățirea alimentării secției cu acid azotic, îmbunătățirea procesului de dizolvare a concentratelor tehnice și pregătirea soluțiilor de azotat de uranil, introducerea în flux a unor utilaje performante la filtrare și uscare, precum și introducerea automatizării fluxului prin conducerea acestuia prin calculator de proces.
Citește noutăți și tendințe din domeniu în Revista BURSA Construcțiilor
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
FAȚĂ DE ACCEAȘI PERIOADĂ A ANULUI PRECEDENT,
PHILIP MORRIS INTERNATIONAL INVESTEȘTE JUMĂTATE DE MILIARD DE EURO ÎN UNITATEA DE PRODUCȚIE DE LA OTOPENI
TURIȘTII ISRAELIENI S-AU PLÂNS CĂ AU FOST DISCRIMINAȚI ÎN HOTELUL PHOENICIA DIN MAMAIA
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 12:44
SURSE:
     * Raportul prezentat de acesta va fi făcut public
     -----
       * ACTUALIZARE 16:55
     Conform unor surse oficiale, ministrul Sănătății i-a prezentat, astăzi, la Guvern, premierului raportul privind situația vaccinării copiilor și graficele de implementare pentru perioada următoare.  detalii
Politică, 17:39
     Președintele Klaus Iohannis a avut astăzi o întâlnire cu ministrul Apărări Naționale, Adrian Țuțuianu, în cadrul căreia, ministrul i-a prezentat șefului statului Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2017 - 2026, care prevede respectarea și implementarea angajamentului politic asumat în 2015 de către toate partidele politice de a aloca 2% din PIB sectorului Apărării pentru 10 ani, începând cu acest an, potrivit unui comunicat de presă trimis Redacției.  detalii
Politică, 17:28
SIEGFRIED MUREȘAN:
     Europarlamentarul Siegfried Mureșan afirmă că, după cum arată datele Ministerului Finanțelor Publice, în primele șase luni de guvernare PSD - ALDE investițiile s-au redus la jumătate, iar deficitul bugetar s-a dublat, potrivit unui comunicat de presă trimis Redacției.  detalii
Internaţional, 17:21
     Uniunea Europeană a avertizat azi că este gata să acționeze în câteva zile pentru a contracara noile sancțiuni propuse de Statele Unite împotriva Rusiei. UE consideră că aceste sancțiuni dăunează securității energetice a blocului, potrivit Reuters.  detalii
Internaţional, 17:12
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
26.07.2017
BVB / LICHIDITATE DE PESTE 140 MILIOANE DE EURO
     * 95% din rulajul total, realizat prin finalizarea ofertei derulate de instituția bancară
       Piața Bursei de Valori București (BVB) a fost dominată, în ședința de tranzacționare de ieri, de raportarea încheierii ofertei publice derulate cu obligațiuni lansate de "Unicredit Bank".  detalii
26.07.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile companiilor listate la bursele din Europa au urcat ieri, pentru prima oară în ultimele patru zile, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  detalii
25.07.2017
BVB
     * Săptămâna a debutat cu scăderi, pe o lichiditate de doar 6 milioane de euro
      * Titlurile "SIF Banat-Crișana", cele mai lichide
       Opt din indicii Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămâ¬nii în teriroriul negativ, în contextul în care a fost înregistrat un volum de...  detalii
25.07.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile companiilor listate la bursele din Europa au scăzut ieri, sectorul auto consemnând cele mai mari pierderi, după ce Guvernul de la Berlin a confirmat că autoritățile de concurență...  detalii
24.07.2017
BVB
     * Indicele BET a atins maximul ultimei luni
       Ultima zi de tranzacționare a săptămânii a fost dominată de tranzacțiile cu acțiuni "Fondul Proprietatea" (FP), simbol pe care s-au înregistrat transferuri în valoare de 32,15 milioane de...  detalii
24.07.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au urmat un curs negativ vineri, după ce revista Der Spiegel a informat că este posibil ca producătorii auto germani "Volkswagen" AG, BMW AG,...  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 26 iulie 2017
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,1028
2,3330
3,1381
4,1008
0,1753
0,6136
0,2188
4,5628
5,1101
1,4902
3,5086
0,2160
0,4909
1,0709
0,0655
0,4768
1,1015
3,9248
0,3008
1,2370
0,5811
0,0610
0,3506
0,2211
2,9140
0,0378
0,1522
1,0685
0,6156
0,1172
157,2684
5,4986
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
25.07.2017
SPECIALISTS:
     * The BRUA project can no longer be funded, after Hungary announced that it would stop on the Hungarian territory, our sources are saying
       The BRUA pipeline, which was supposed to go through Bulgaria, Romania, Hungary and Austria, will have the same fate as Nabucco, meaning it won't be built, some market specialists think.  details
24.07.2017
CEC BANK CHAIRMAN REACTS TO THE STATEMENTS OF LUCIAN ISAR:
     * (Interview with Mr. Radu Grațian Ghețea, the president of CEC Bank)
     * CEC Bank intends to end this year with a three figure profit
     * CEC Bank chairman: "When the EBA makes moves and finds an easing of interest rates is possible, then that will happen over here as well"
     * Radu Ghețea: "In the case of Romcab, we have begun the foreclosure, we have foreclosed some of the collaterals and we will continue to foreclose on others"
       CEC Bank intends to end this year with a three figure profit, Radu Grațian Ghețea, the chairman of the bank told us in a sizeable interview.  details
22.07.2017
MIRCEA URSACHE, ASF:
     * Ursache: "Romcab is required to file the same reports during its restructuring period as it would during normal operation"
       "Romcab" (MCAB) has the same reporting obligations, during the restructuring period, that it does during its regular operation, said Mircea Ursache, vice-president of the Financial...  details
19.07.2017
MIRCEA URSACHE CONFIRMS:
     * Ursache: "We are asking the market operator to comply with corporate governance"
     * In fact, the investigation targets Lucian Anghel, the president of the BSE, because he is the one that can summon the board
       The Financial Oversight Authority is conducting an analysis of the manner of summoning and unfolding of the Board of Directors of the Bucharest Stock Exchange Mircea Ursache, vice-president of the...  details
17.07.2017
     The Association of Brokers has taken a stand against the exclusion of the BURSA newspaper from the guest list of the official events of the Bucharest Stock Exchange, reported on Friday.  details
14.07.2017
THE WEAKNESS OF THE MANAGEMENT OF THE BSE IN ACTION
     The officials of the Bucharest Stock Exchange avoid explaining why they are excluding BURSA from events.  details
13.07.2017
AFTER FOUR YEARS AT THE HELM OF THE BSE
     * The Board of the Stock Exchange has been waiting for Ludwik Sobolewski's answer for about three weeks now
       Ludwik Sobolewski, who called himself the Alpha Male of the stock market, has received from BSE president Lucian Anghel, an offer for a new term as CEO of the Bucharest Stock Exchange, which...  details
11.07.2017
     The commotion caused by the old news that BURSA published, which were revealed as if they were new, by the Rise Project "investigators", drew attention to the detail, (that we presented...  details
11.07.2017
JOURNALISTS WITHOUT MORAL BOUNDARIES
     The news that PSD president Liviu Dragnea is the shareholder of Tel Drum S.A., which does road infrastructure works and which was awarded all the contracts of the County Council of Teleorman in...  details
08.07.2017
MINISTRY OF PUBLIC FINANCES (MFP):
     * MFP: "CEC Bank has decided to terminate the loan agreements of Romcab, after the company refused to allow the bank access to its raw materials warehouses"
     * MFP: "The decisions to lend the money as well as the allocation of the exposure limits by Romanian insurers and international insurers were done based on the financial statements made available by the company"
       "Romcab", which filed for insolvency in February, had inventories of 493 million lei at the end of 2016, according to the certification report received by EximBank, according to a response...  details
08.07.2017
IN 2012, THE OPENING OF THE BIDS FOR THE PRIVATIZATION OF THE PLANT TOOK PLACE IN THE PRESENCE OF THE PRESS
     * Chimcomplex has announced it has made a bid
     * Sources: "PCC did not participate in the call for bids"
     * Gheorghe Piperea: "We have several offers, both for the five asset packages of Râmnicu Vâlcea, as well as for other packages"
       Whereas in 2012, the privatization of "Oltchim" generated a media blitz, as the opening of the bids occurred with the participation of the press, yesterday, the closing of the call for...  details
05.07.2017
     The Italian Chamber of Deputies recently organized the conference called "Italy's public debt in the Eurozone", which saw experts in the restructuring of public debt, academics,...  details
04.07.2017
     * A new blunder, trademark Toma Petcu: "Energy companies do not have investments in the pension funds "
       While Agriculture Minister Petre Daea causes amusement through his speeches about sheep, Energy Minister Toma Petcu seems to be the champion of blunders.  details
03.07.2017
FINES OF 337,000 LEI, FOR ABUSIVE CLAUSES IN LENDING CONTRACTS
     * Some Non-Banking Financial Companies (NBFCs) have been forced to return to their borrowers the money collected illegally, as well as to freeze their advertising campaigns until their activity complies with the law * The ANPC has also audited Easy Credit, managed by Ianfred Silberstein, consultant with the NBR * Dan Suciu, NBR: "Ianfred Silberstein is no longer on the payroll since 2015, but he can work as a project-based consultant" * Provident fined 40,000 lei
       The non-banking financial institutions have been fined a total of 337,000 lei, following the audit conducted by the National Consumer Protection Agency (ANPC), between May 8th, 2017 - June 16th,...
  details
30.06.2017
     Liviu Dragnea "swore", in December 2016, on the electoral program, which then became the governing program and the "Bible of the PSD": he guaranteed, in a TV Show, that he would...  details
.