Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
BURSA 07.12.2017

ANCUȚA STANCIU
 
mărește imaginea
     * Recent, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a declarat că, în acest an, va finaliza un caz privind o presupusă trucare de licitații privind achiziționarea de echipamente electrice de către firme din distribuția electricității, în special Electrica
       Acțiunile "Electrica" au închis, ieri, la 11,2 lei/acțiune, acestea cunoscând în ultima perioadă o scădere destul de mare, prețul fiind foarte aproape de cel de la lansarea la trazacționare în iulie 2014. Acțiunile Electrica (EL) au fost listate pe Bursă pe 4 iulie 2014, după o ofertă publică, prin care compania a atras 444 milioane euro. În prima zi de tranzacționare, acțiunile Electrica (EL) au închis la 11,25 lei, după ce în ofertă s-au vândut la 11 lei.
     Mihai Căruntu, Analist Senior Piața de Capital Departamentul Cercetare Direcția Strategie BCR, consideră: "Cotațiile Electrica au fost afectate în 2017 de rezultatele financiare raportate în acest an, care au semnalat un rezultat sub așteptările pieței și inclusiv sub bugetul de venituri și cheltuieli. O cauză pentru această situație este reprezentată de cheltuielile suplimentare cu consumul propriu tehnologic și rezultatul negativ pe linia de business furnizare generate de creșterea masivă a prețurilor la electricitate începând cu luna ianuarie. Compania a raportat pe segmentul de business furnizare pierderi atât pe trimestrul al treilea, cât și cumulat pentru primele nouă luni din 2017. Practic, Electrica nu a putut transfera către consumatorii individuali de pe piața reglementată costurile mai mari cu achiziția de electricitate. Totuși, în explicațiile oferite cu ocazia raportării rezultatelor financiare la 9 luni, compania s-a arătat încrezătoare în posibilitatea recunoașterii de către ANRE a costurilor suplimentare de achiziție de electricitate în 2018 și chiar ulterior, în condițiile în care în trecut, potrivit Electrica, autoritatea de reglementare a fost flexibilă în recunoașterea acestor cheltuieli.
     În condițiile rezultatelor slabe trimestriale, managementul Electrica a reiterat intenția de a propune ca distribuția de dividende pe 2017 să fie susținută din rezerve, astfel încât aceasta să fie consistentă cu bugetul pe 2017, ceea ce ar trebui să însemne în opinia noastră o distribuție de cash care să însemne un randament de peste 5% raportat la cotațiile actuale. Concretizarea acestei intenții ar fi de așteptat să susțină cotațiile acțiunii Electrica în cursul anului viitor. Pe de altă parte, în ceea ce privește estimările de profit pe 2018, acestea sunt foarte sensibile la condițiile de pe piața de electricitate care încă se arată dificile în prezent. Scenariul de bază ar fi că businessul de furnizare va redeveni profitabil, Electrica fiind în mod normal în poziția de a-și asigura costuri de achiziție de electricitate competitive din poziția sa de lider pe piața de furnizare. Bugetul pe 2018 ce va fi publicat în primăvară de companie va fi un document cu atât mai important pentru poziționarea investitorilor față de companie pe termen scurt și mediu. La elemente de atractivitate putem menționa disponibilitățile de cash importante (peste 300 milioane euro) ce îi permit Electrica să facă achiziții, în rețele de gaz/electricitate în regiune sau în zona de producție de electricitate, așa cum a confirmat recent și CEO-ul companiei. Acestea ar putea crește semnificativ forța companiei de a genera profit, dezvoltând sinergii cu businessul actual al companiei. De asemenea, un viitor punct forte al Electrica s-ar putea dovedi capacitatea relativ bună de a implementa programe de investiții mai semnificative decât spre exemplu se dovedește posibil în cazul Transelectrica. Acest fapt este de bun augur pe termen mediu deoarece susține creșterea activelor reglementate, ca principal driver al profitabilității. În ceea ce privește riscurile, există percepția unui risc de reglementare mai mare, la Electrica decât spre exemplu la Transelectrica, dată fiind ponderea mai mare a tarifului de distribuție în prețul final la consumator (peste 30%), față de o pondere apropiată de 5% în cazul tarifului de transport al Transelectrica".
     Gabriel Dumitrașcu, acționar al Electrica și fostul șef al privatizărilor din Energie, ne-a declarat: "Cotația de astăzi a acțiunilor Electrica este cea mai mică din ultimii doi ani. Prăbușirea acțiunilor de la 14,6 lei, în iulie 2017, la 11,2 lei, astăzi, este consecința lipsei de viziune și acțiune pe parcursul anului trecut, a măsurilor întârziate de investire a banilor proveniți din listarea din 2014, dar și a concentrării pe decizii și măsuri cu efect marginal în locul unor măsuri reale de reformare și adaptare la condițiile unei piețe competitive și liberalizate a grupului Electrica. Investitorii sancționează în același timp și politizarea Consiliului de Administrație, marcând prin cotația redusă lipsa de încredere în conducerea societății, dar și în manevrele acționarului semnificativ, Ministerul Energiei, care, în lipsa unor analize, strategii și viziuni validate de piață, își asumă perpetuarea unei administrații neprofesionale și neperformante, în timp ce niciunul dintre specialiștii români în energetică nu se regăsește în actuala structură de administrare".
     Recent, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a declarat că, în acest an, Autoritatea de Concurență va finaliza un caz privind o presupusă trucare de licitații privind achiziționarea de echipamente electrice de către firme din distribuția electricității, în special Electrica.
     Consiliul Concurenței a declanșat, din oficiu, acum câțiva ani, o investigație privind o posibilă încălcare a regulilor naționale și comunitare de concurență de către firmele AEM, Electromagnetica, Elster Rometrics, Energobit și Landis+Gyr A, active pe piața contoarelor electrice și a echipamentelor conexe. Investigația are ca obiect o posibilă trucare a licitațiilor organizate în perioada 2011-2015 de Electrica SA, E.ON, Enel și CEZ pentru atribuirea contractelor de furnizare a contoarelor electrice și echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice în cadrul licitațiilor.
     "Suspectăm că aceste companii s-au înteles și și-au împărțit contractele, stabilind dinainte câștigătorii licitațiilor organizate de operatorii de energie electrică", declara, în 2015, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.
     Autoritatea de concurență a efectuat inspecții inopinate la sediile AEM SA, Electromagnetica SA, Elster Rometrics SRL, Energobit SA, precum și la sediile operatorilor de distribuție a energiei electrice. 

     * Brokerii pun căderea acțiunilor Electrica pe seama rezultatelor financiare slabe
     Brokerii pieței de capital autohtone pun evoluția acțiunilor societății, din domeniul energiei electrice, îndeosebi, pe seama rezulatelor financiare slabe avute de companie în acest an.
     De asemenea, un alt motiv invocat de analiști îl reprezintă tranzacția de la începutul lunii noiembrie, prin care compania a cumpărat participațiile deținute de Fondul Proprietatea (FP) la filialele sale.
     În acest sens, Dragoș Mesaroș, director de tranzacționare în cadrul Goldring, ne-a transmis: "În opinia mea, cotația EL se depreciază din cauza rezultatelor financiare foarte slabe, iar scăderea din ultima perioadă poate fi pusă pe seama rezultatelor din trimestrul al treilea.
     Această situație a apărut din cauza prețului energiei care a fost foarte ridicat. Societatea are anumite contracte semnate pe termen lung, care trebuie respectate, atât în cazul clienților persoane fizice și juridice. Acestea au fost semnate la anumite prețuri, dar societatea a fost nevoită să cumpere de pe bursă la prețuri mai mari, astfel încât compania suferea pierderi. În tot acest an, piața prețului energiei a fost dominată de volatilitate, iar EL trebuie să achiziționeze energie din piață.
     Personal, am recomandat vânzare pe titlurile EL încă după rezultatele afișate în primul trimestru.
     Din punctul meu de vedere, în cazul tranzacției cu FP, societatea de energie electrică a pierdut niște bani. S-au cheltuit resurse din rezerve care, în momentul de față, aduc pierdere.
     Indiferent de sectorul de activitate, în situația unor astfel de tranzacții, când o companie cumpără niște active, prețul acțiunilor scade. Sigur că și acest element a influențat scăderea cotației, dar cauza principală este dată de rezultatele financiare foarte slabe".
     Din punctul de vedere al domnului Adrian Simionescu, director general Vienna Investment Trust, motivul principal pentru scăderea din ultima perioadă a cotației EL este dat de achiziționarea participațiilor subsidiarelor sale de la FP.
     Practic, investitorii consideră că prețul care a fost plătit este mult prea mare față de valoarea acestora, ne-a spus domnul Simionescu, care a adăugat: "Pe de altă parte, trebuie avut în vedere că societatea de energie electrică era acționar majoritar la aceste subsidiare, deci nu avea nevoie de întregul pachet, pentru că oricum deținea controlul".
     De asemenea, prin această achiziție, au dispărut lichiditățile deținute de companie și care ar fi putut fi investite pentru o extindere regională, eventual achiziționarea unor jucători din regiune sau modernizarea rețelei existente", a punctat domnul Simionescu, completând: "În această situație, evident că perspectivele unei dezvoltări de anvergură a societății, s-au redus considerabil, din lipsă de lichidități.
     Astfel, foarte mulți investitori au ales să vândă, unii ieșind chiar complet din investiție".
     Ovidiu Șerdean, broker în cadrul IFB Finwest, a punctat că, există riscul ca, după rezultatele financiare din trimestrul al treilea, societatea să se confrunte cu cel mai slab an, de când a fost admisă la cota bursei.
     Brokerul de la IFB Finwest a spus: "La finalul anului 2017 am observat o evoluție diferită a companiilor care compun indicele sectorului energetic BET-NG.
     Cu referire la energia electrică, am avut un an bun pentru producătorul de energie, Nuclearelectrica (SNN) și unul mai puțin bun pentru transportatori și distribuitori EL și Transelectrica (TEL).
     Din punctul meu de vedere, evoluția slabă a acțiunilor EL este dată, în special, de rezultatele sub așteptări raportate la cele trei trimestre ale anului, comparativ cu cele obținute în perioadele similare ale anului anterior, evoluție influențată de creșterea cheltuielilor cu achiziția de energie.
     Scaderea accelerată a prețului în noiembrie poate fi pusă și pe seama faptului că, după raportările de la trimestrul al treilea, există riscul ca la final de an să avem cele mai slabe rezultate ale companiei de la listarea din 2014.
     Cotația EL, în acest moment, este apropiată de valorile inițiale de la listare".
     Pe de altă parte, George Brande, broker în cadrul Interfinbrok, vede cu ochi buni volumul în creștere pe care a avut loc deprecierea acțiunilor EL din ultima perioadă. Domnul Brande a spus: "Acțiunile EL au înregistrat o creștere de circa 13% în prima parte a anului 2017, în ton cu indicele BET, până la publicarea, în luna mai, a rezultatelor financiare dezamăgitoare pentru primul trimestru din 2017.
     Apoi, rezultatele pentru primele șase luni ale anului 2017, anunțate în august, urmate de cele pentru primele nouă luni, publicate la mijlocul lunii noiembrie, au accelerat scăderea cotației EL.
     Aceste rezultate au fost afectate, în principal, de cele două perioade, din iarnă și din vară, în care prețul energiei electrice pe piața spot a OPCOM a atins valori record. Acordul cu FP pentru răscumpărarea filialelor a reprezentat un semnal pozitiv, dar nu a reușit să frâneze perspectiva unor rezultate financiare mai slabe pe anul 2017. Faptul că scăderea a avut loc pe fondul unor volume în creștere poate semnala, totuși, existența unor perspective bune".
     Pe data de 1 noiembrie, FP anunța vânzarea participațiilor deținute în filialele EL, valoarea tranzacției fiind de 752,03 de milioane de lei.
     EL a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an un profit net în scădere cu 79,6%, de 95 de milioane de lei, față de primele nouă luni ale anului 2016, de 466 milioane de lei.
     ANDREI IACOMI

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Ceva nu este normal...
    (mesaj trimis de Dr.WHO în data de 07.12.2017, ora 09:32)  
 Ceva nu functioneaza cum trebuie in top managementul organizatiei economice!Ar trebuie convocati actionarii si un management performant ar trebui instalat URGENT!


 
2.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 07.12.2017, ora 13:18)  
 uitati-va putin prin Transilvania si o sa descoperiti investii platite si nefinalizate


 
3.  Electrica, mda...
    (mesaj trimis de Andrei în data de 07.12.2017, ora 22:50)  
 Inteleg din articol ca brokerul ala de la Goldring a inceput sa cumpere actiuni EL. Multam pentru pont, o sa cumpar si eu cate putin


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
COMUNICAT DE PRESĂ POWERNET, LA ANIVERSAREA A 19 ANI:
MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ȘI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / INIUSHKIN IGOR, AMBASADA RUSIEI ÎN ROMÂNIA:
MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ȘI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / TUDOR AFANASOV, CAMERA DE COOPERARE ECONOMICĂ ȘI CULTURALĂ ROMÂNO-RUSĂ:
MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ȘI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / STRELTZOV SERGHEY ALEXANDROVICH, ENERCOM:
MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ȘI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / EGIDIU HENTES, BANCA INTERNAȚIONALĂ DE COOPERARE ECONOMICĂ:
MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ȘI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / ÎNCEPÂND DE IERI,
MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ȘI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / MURÂCIOV ALEXANDRU VASILIEVICH, UNIUNEA ÎNTREPRINZĂTORILOR ȘI INDUSTRIAȘILOR DIN RUSIA:
MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ȘI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / OPARIN DIMITRIE ATICOVICH, SINARA TRANSPORT MACHINES:
MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ȘI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / FLORIN LUCA, SECRETAR GENERAL FUNDAȚIA TITULESCU:
MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ȘI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / CĂTĂLIN IVAN, EURODEPUTAT:
MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ȘI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / EGOR IVANKOV, DIRECTOR GENERAL SALUS:
MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ȘI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / MIHAI IONESCU, ANEIR:
MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ȘI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / VIOREL MARIAN PANĂ, FOST PREȘEDINTE BVB:
Internaţional
      Indicii bursieri europeni au închis ședinta de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au închis în teritoriu pozitiv, lichiditatea totală fiind de 39,86 milioane de lei (8,54 milioane de euro)  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 29,1 milioane lei (6,24 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
cel mai mare proiect de mediu
Jurnal Bursier
19.10.2018
BVB
     * BET-NG, singurul indice în creștere
       * BET-NG, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de joi, deprecieri pentru opt dintre cei nouă indici,...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
18.10.2018
BVB
     * Rulaj de numai 37 milioane de lei, în condițiile lipsei transferurilor de tip "deal"
       Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 37,16 milioane de lei, sub valoarea înregistrată în ședința anterioară,...  click să citești tot articolul
18.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs negativ în a doua parte a zilei de ieri, din cauza evoluțiilor din sectorul auto, generate de apariția informației conform căreia vânzările de mașini s-au...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BVB
     * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
       * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
     
     Ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de aprecieri ale tuturor indicilor bursei, evoluție...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, investitorii fiind atenți mai degrabă la raportările financiare ale companiilor, pentru trimestrul al treilea, decât la alte informații.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9000
2.3862
3.1229
4.0936
0.1803
0.6256
0.2275
4.6669
5.3090
1.4425
3.6267
0.2387
0.4937
1.0844
0.0620
0.4512
0.7209
4.0761
0.2832
1.0953
0.5880
0.0555
0.3598
0.2131
2.6831
0.0394
0.1447
1.1097
0.6282
0.1249
160.9953
5.6653
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.