ALEXANDRU GRĂDINAR, AMBASADORUL ROMÂNIEI ÎN REGATUL DANEMARCEI ȘI REPUBLICA ISLANDA:
BURSA 16.05.2018

A consemnat Adelina Toader
 
mărește imaginea
Alexandru Grădinar: "La sfârșitul anului trecut, schimburile bilaterale au fost de aproape 600 milioane euro, înregistrând o creștere de 18% față de 2016, iar exporturile noastre au crescut cu 7,5% față de anul anterior, până la 262 milioane euro."
       Firmele daneze care operează în România au aceleași așteptări ca și cele autohtone: un mediu de afaceri stabil, predictibil și transparent și o povară administrativă redusă, ne-a declarat Ambasadorul României în Regatul Danemarcei și Republica Islanda, domnul Alexandru Grădinar.
       Excelența sa ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre relațiile economice și diplomatice dintre România și Danemarca, despre cele trei "momente" care oferă un excelent cadru de intensificare a cooperării bilaterale dintre cele două țări, cât și despre "secretul" care a clasat Danemarca, frecvent, ca cea mai fericită și mai puțin coruptă țară din lume.

 
     Reporter: Excelența voastră, cum descrieți relațiile economice și diplomatice dintre România și Danemarca?
     Alexandru Grădinar: Relațiile bilaterale sunt foarte bune și dispun de un potențial palpabil de a deveni și mai bune.
     Mă gândesc aici, în special, la potențialul oferit de numeroasa comunitate românească din Danemarca (aproximativ 30.000 de români) și de oportunitățile de afaceri, încă insuficient explorate. În plan politic, beneficiem substanțial de apartenența țărilor noastre la UE și NATO și de convergențele de interese pe mai multe dosare: Brexit, Parteneriatul Estic, gestionarea crizei refugiaților sau securitatea în flancul estic al NATO.
     Parteneriatul economic dintre România și Danemarca are o evoluție constant pozitivă, atât în ceea ce privește dinamica schimburilor comerciale bilaterale, cât și prezența investițiilor daneze în România. Unul dintre cele mai importante obiective ale mandatului meu în acest domeniu rămâne valorificarea cât mai înaltă a potențialului economic din relația bilaterală, corespunzător dimensiunilor celor două economii.
     Revin și precizez că mă consider norocos pentru faptul că mandatul meu de ambasador este marcat de trei "momente" care oferă un excelent cadru de intensificare a cooperării bilaterale. Primul, în 2017, când România și Danemarca au sărbătorit 100 de ani de relații diplomatice bilaterale. Am organizat, anul trecut, într-un ritm intensificat, o serie amplă de evenimente politico-economice și culturale. Am căutat și să intensificăm contactele și consultările în sfera socială, a justiției și colaborării polițienești, aspecte de interes direct pentru partea daneză. Al doilea "moment" este chiar anul aces­ta - anul Centenarului Marii Uniri. Ne-am propus și cu această ocazie să punem în lumină parcursul impresionant al societății românești de la 1918 până în prezent. Am organizat deja o serie de evenimente dedicate antreprenoriatului feminin sau tradițiilor româ­nești, și avem în vedere alte câteva proiecte pentru toamna acestui an. Al treilea "moment" se va petrece în 2019, când România va deține Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene și va da un test important de maturitate și profesionalism.
     Reporter: Care sunt principalele domenii de colaborare dintre Româ­nia-Danemarca?
     Alexandru Grădinar: În ultimii ani, România a căutat să dezvolte relațiile economice bilaterale în domenii în care ambele țări au un grad ridicat de specializare. Companiile daneze sunt interesate, în principal de sectoare precum energia regenerabilă, cercetare, clean-tech, în timp ce firmele românești doresc să-și valorifice potențialul din domeniul IT, de exemplu.
     Există, de asemenea, colaborări între firme românești și daneze pe terțe piețe, în special în realizarea de obiective industriale, pentru care companiile din România livrează diverse componente (motoare, turbine etc.)
     Din punct de vedere instituțional, România dorește relansarea colaborării în cadrul oferit de Acordul privind gestiunea fermelor zootehnice și de Declarația comună privind creșterea verde, semnate la Copenhaga în 2013.
     Aș dori să adaug și două exemple concrete de proiecte economice pe care le urmărim și care sperăm să fie concretizate, cât de curând, de investitorii danezi:
     - grupul Rockwool, lider mondial în producția de vată bazaltică (material izolant folosit în construcții), vizează construirea unei fabrici în România. A fost deja achiziționat terenul noii unități de producție - circa 30 ha în comuna Ariceștii Rahtivani (lângă Ploiești), activitatea urmând să înceapă în 2019. Este vorba de o investiție de circa 50 milioane euro care va crea în mod direct 150 locuri de muncă și indirect alte 300 (servicii și logistică).
     - DC Pork ocupă al doilea loc la nivel global în domeniul sacrificării porcinelor și este cel mai mare exportator mondial de carne de porc și vizează extinderea activității sale din Româ­nia.
     Reporter: Care sunt principalele sectoare din țara noastră care atrag investiții din Danemarca și care este valoarea acestora?
     Alexandru Grădinar: Conform datelor de la Oficiul Național Regis­trul Comerțului, la nivelul lunii ianuarie 2018, în România erau înregistrate 912 companii cu capital danez, cu o investiție totală de aproape 274 milioane euro (locul 21 in topul investitorilor străini).
     Investitorii danezi sunt prezenți în agricultură și industria alimentară (creșterea porcinelor, cultivarea cerealelor, producția de bere), energie eoliană, IT, servicii de consultanță, trans­port maritim și servicii logistice.
     Reporter: Care este, în prezent, valoarea comerțului bilateral dintre Danemarca și România? Și care sunt principalele produse pe care Danemarca le importă din țara noastră? Dar care sunt exportate în țara noastră?
     Alexandru Grădinar: La sfârșitul anului trecut, schimburile bilaterale au fost de aproape 600 milioane euro, înregistrând o creștere de 18% față de 2016, iar exporturile noastre au crescut cu 7,5% față de anul anterior, până la 262 milioane euro. Este adevărat că în această perioadă au crescut și importurile din Danemarca, astfel încât avem deficit comercial pe această relație, dar o parte a acestor importuri este legată de intensificarea activității investiționale a companiilor daneze.
     Autoturismele Dacia reprezintă cea mai importantă componentă a exporturilor României în Danemarca, cu o valoare de aproape 35 milioane euro. În recenta întâlnire cu directorul Renault Danemarca am discutat inclusiv despre poziția mărcii românești pe această piață - o cotă de 1,8% atinsă în 2017, în numai patru ani de la lansare, iar perspectivele sunt încurajatoare și pentru perioada următoare.
     Alte produse importante sunt aparatele și echipamentele electrice, articolele din oțel și aluminiu și îmbrăcăminte și accesorii.
     Din Danemarca importăm medicamente, animale vii (în special porcine, legat de prezența investițiilor daneze în creșterea porcilor în România) și produse industriale (pompe, radiatoare, echipamente electrice și componente pentru energie eoliană).
     Reporter: În ochii investitorilor din Danemarca este imaginea țării noastre afectată de ceea ce se întâmplă la nivel politic?
     Alexandru Grădinar: Investitorii danezi sunt, în general, bine informați în ceea ce privește evoluțiile politice din țările cu care au relații de afaceri și nu ezită să semnaleze eventuale derapaje care le-ar putea afecta interesele comerciale. De aceea, în toate întâlnirile cu conducerile marilor companii daneze prezente în România am încercat, pe de o parte, să prezint o imagine corectă a evoluțiilor politice și economice din țara noastră, iar pe de altă parte, să aflu cât mai multe informații despre experiența acestora în relațiile cu instituțiile românești. Aceste relații sunt corecte, atât la nivelul autorităților centrale, cât și în plan local/regional.
     Reporter: Care este opinia domniei voastre despre mediul de afaceri din România și ce părere aveți despre legile care se aplică mediului de afaceri?
     Alexandru Grădinar: Mediul de afaceri românesc are o evoluție pozitivă, reflectată în creșterea economică și în avansul constant al exporturilor. Programele de stimulare a antreprenoriatului, de susținere a microindustrializării sau de promovare a exporturilor - adresate în principal IMM-urilor - vor contribui și în perioada următoare la consolidarea companiilor româ­nești.
     Pot să vă mai spun că firmele daneze care operează în România au aceleași așteptări ca și cele autohtone: un mediu de afaceri stabil, predictibil și transparent și o povară administrativă redusă.
     Reporter: Care este rolul diplomatului în promovarea investitorilor români peste hotare și cum susțineți mediul de afaceri românesc în Danemarca?
     Alexandru Grădinar: Componenta de informare este esențială în creșterea prezenței companiilor românești pe piețele altor țări. Mă refer atât la monitorizarea și transmiterea constantă către mediul de afaceri românesc a evoluțiilor principalilor indicatori macroeconomici, cât și la diseminarea de informații de piață, oportunități de afaceri, potențiali parteneri etc. Într-o etapă ulterioară, ambasada poate juca rolul de interfață între instituțiile țării de reședință și companiile naționale și de mediator pentru rezolvarea amiabilă a unor eventuale neînțelegeri.
     În prezent, din informațiile deținute de Ambasadă, companiile românești din Danemarca sunt în general mici, cu 2-3 angajați (fiind vorba chiar de persoane self-employed). Evident, ne dorim o prezență mai activă a firmelor românești și avem semnale că există companii interesate de deschiderea unor reprezentanțe pe piața daneză.
     Reporter: Ce evenimente își propune Ambasada României în Danemarca cu ocazia Centenarului Marii Uniri?
     Alexandru Grădinar: În perioada 2017-2019, sărbătorirea a 100 de ani de relații diplomatice româno-daneze, a Centenarului Marii Uniri, respectiv exercitarea Președinției române a Consiliului European, oferă României oportunități semnificative de promovare a culturii și intereselor sale în plan local. În acest an, urmărim să valorificăm capitalul de imagine pe care anul aniversar 2017 l-a generat deja, prin prezentarea parcursului nostru socio-economic și cultural din ultimul secol, în vederea consolidării prezenței noastre în spațiul public danez, asigurării unei imagini pozitive și creării afinităților pentru patrimoniul româ­nesc pe termen lung. Agenda de marcare a Centenarului a fost adaptată publicului local, puțin familiarizat cu aceste aspecte, și cererii locale de produse culturale (expoziții de design ves­timentar, festivaluri de film, concerte de jazz etc.)
     Dorim, prin intermediul acestora, să depășim clișeele asociate României din trecut și să redăm situația economică din prezent, a dinamismului societății civile române, inclusiv ca răs­puns la amenințările populiste din Europa, și a caracterului profund european al valorilor ce ne ghidează și pe care le promovăm în plan extern rămân priorități ale mandatului meu și în următorii ani.
     Reporter: Danemarca s-a clasat, frecvent, ca cea mai fericită și mai puțin coruptă țară din lume. Care este "secretul" și ce ar trebui să învățăm de la danezi?
     Alexandru Grădinar: Danezii excelează în promovarea unui stil de viață relaxat, având la bază preferința pentru confort și o stare de bine generată de bucuria lucrurilor simple. Această abordare a vieții de zi cu zi-denumită "hygge" și recunoscută ca atare la nivel internațional drept un brand danez, este rezultatul unui cumul de factori precum gradul ridicat de capital social, siguranța cetățeanului privind accesul neîngrădit și universal la servicii publice de bază și încrederea în comunitate și instituții și explică clasarea constantă a danezilor în clasamentele celor mai fericiți cetățeni din lume. Totodată, implicarea în activitățile comunității lor permit danezilor să exercite control asupra activității instituțiilor statului, prevenirea și penalizarea eventualelor acte de corupție.
     Reporter: Vă mulțumesc! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
LA JUMĂTATE DE SECOL DE VIAȚĂ A PRODUCĂTORULUI AUTO DE LA MIOVENI
REFERITOR LA ORDONANȚA PRIVIND GARANTAREA PACHETELOR TURISTICE:
DUPĂ SUSPENDAREA CONTRACTELOR DE MUNCĂ PENTRU O PERIOADĂ DE ZECE ZILE LUCRĂTOARE
Miscellanea
CAUZĂ CARITABILĂ:
     Sara Elena Gabriela Dragan, o fetiță în vârstă de 4 luni și jumătate, din localitatea Voluntari, județul Ilfov, a fost diagnosticată cu Renitoblastom Bilateral (cancer la ochi), o boală foarte gravă, care avansează destul de repede.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul a coborât cu 4,17 bani în fața monedei naționale.
     * Francul s-a depreciat la 4,0809 lei
     Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,6434 lei pentru moneda europeană, în depreciere cu 0,49 bani, comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6483 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni stagnează la 3,27%, valoarea înregistrată și în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în depreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.08.2018
BVB
     * Prime Transaction: "Săptămâna se deschide cu creșteri pentru toți indicii bursieri"
     
     Prima ședință de tranzacționare a Bursei de Valori București (BVB) din această săptămână s-a...  click să citești tot articolul
21.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, în baza speranțelor legate de rezultatele negocierilor comercicale China - SUA, care vor avea loc săp­tămâna aceasta.
     Titlurile gigantului...  click să citești tot articolul
20.08.2018
BVB
     * Prime Transaction: "Circa jumătate din rulaj, dat de titlurile Banca Transilvania"
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat în teritoriul pozitiv ultima zi de...  click să citești tot articolul
20.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ușor vineri, investitorii având temeri cu privire la situația băncilor din Italia. Sectorul bancar din Italia este în atenție din cauza îngrijorărilor ce privesc...  click să citești tot articolul
17.08.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice care a închis ședința de tranzacționare în teritoriu negativ
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de...  click să citești tot articolul
17.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, pe fondul redresării prețurilor metalelor.
     În acest conext, titlurile "BHP Billiton" Plc., cel mai mare grup minier din lume, s-au apreciat cu 1,2%, la...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Prognoza Meteo
Vezi harta temperaturilor
harta temperaturilor
     21.08.2018 
     Prognoza pentru România
     Vremea va fi în general frumoasă și călduroasă în cea mai mare parte a țării, iar indicele de confort termic, temperatură-umezeală (ITU), va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități, local în Câmpia de Vest și pe suprafețe mici în Câmpia Română. Cerul va fi variabil, însă după-amiaza și seara gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere și se va manifesta prin înnorări accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, local în zona de deal și munte, pe arii restrânse în sud-sud-vest și cu totul izolat în rest. Punctiform se pot înregistra cantități de apă mai însemnate. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 27 și 35 de grade, iar cele minime între 13 și 23 de grade. Dimineața și noaptea, în depresiunile din estul Transilvaniei, vor fi condiții de ceață.
     Prognoza pentru București
     Vremea va fi în general frumoasă și călduroasă, iar indicele de confort termic, temperatură umezeală (ITU), se va apropia și posibil va atinge pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiaza și seara, când vor crește șansele pentru ploi de scurtă durată și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi în jur de 33 de grade, iar cea minimă de 18...20 de grade.
      
Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 august 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9655
2.3742
3.0947
4.0809
0.1804
0.6226
0.2250
4.6434
5.1688
1.4366
3.6561
0.2431
0.4782
1.0782
0.0599
0.4419
0.6566
4.0320
0.2801
1.0162
0.5889
0.0577
0.3604
0.2130
2.6875
0.0394
0.1455
1.0977
0.6258
0.1232
154.7773
5.6228
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
.