Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
ALEXANDRU GRĂDINAR, AMBASADORUL ROMÂNIEI ÎN REGATUL DANEMARCEI ȘI REPUBLICA ISLANDA:
BURSA 16.05.2018

A consemnat Adelina Toader
 
mărește imaginea
Alexandru Grădinar: "La sfârșitul anului trecut, schimburile bilaterale au fost de aproape 600 milioane euro, înregistrând o creștere de 18% față de 2016, iar exporturile noastre au crescut cu 7,5% față de anul anterior, până la 262 milioane euro."
       Firmele daneze care operează în România au aceleași așteptări ca și cele autohtone: un mediu de afaceri stabil, predictibil și transparent și o povară administrativă redusă, ne-a declarat Ambasadorul României în Regatul Danemarcei și Republica Islanda, domnul Alexandru Grădinar.
       Excelența sa ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre relațiile economice și diplomatice dintre România și Danemarca, despre cele trei "momente" care oferă un excelent cadru de intensificare a cooperării bilaterale dintre cele două țări, cât și despre "secretul" care a clasat Danemarca, frecvent, ca cea mai fericită și mai puțin coruptă țară din lume.

 
     Reporter: Excelența voastră, cum descrieți relațiile economice și diplomatice dintre România și Danemarca?
     Alexandru Grădinar: Relațiile bilaterale sunt foarte bune și dispun de un potențial palpabil de a deveni și mai bune.
     Mă gândesc aici, în special, la potențialul oferit de numeroasa comunitate românească din Danemarca (aproximativ 30.000 de români) și de oportunitățile de afaceri, încă insuficient explorate. În plan politic, beneficiem substanțial de apartenența țărilor noastre la UE și NATO și de convergențele de interese pe mai multe dosare: Brexit, Parteneriatul Estic, gestionarea crizei refugiaților sau securitatea în flancul estic al NATO.
     Parteneriatul economic dintre România și Danemarca are o evoluție constant pozitivă, atât în ceea ce privește dinamica schimburilor comerciale bilaterale, cât și prezența investițiilor daneze în România. Unul dintre cele mai importante obiective ale mandatului meu în acest domeniu rămâne valorificarea cât mai înaltă a potențialului economic din relația bilaterală, corespunzător dimensiunilor celor două economii.
     Revin și precizez că mă consider norocos pentru faptul că mandatul meu de ambasador este marcat de trei "momente" care oferă un excelent cadru de intensificare a cooperării bilaterale. Primul, în 2017, când România și Danemarca au sărbătorit 100 de ani de relații diplomatice bilaterale. Am organizat, anul trecut, într-un ritm intensificat, o serie amplă de evenimente politico-economice și culturale. Am căutat și să intensificăm contactele și consultările în sfera socială, a justiției și colaborării polițienești, aspecte de interes direct pentru partea daneză. Al doilea "moment" este chiar anul aces­ta - anul Centenarului Marii Uniri. Ne-am propus și cu această ocazie să punem în lumină parcursul impresionant al societății românești de la 1918 până în prezent. Am organizat deja o serie de evenimente dedicate antreprenoriatului feminin sau tradițiilor româ­nești, și avem în vedere alte câteva proiecte pentru toamna acestui an. Al treilea "moment" se va petrece în 2019, când România va deține Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene și va da un test important de maturitate și profesionalism.
     Reporter: Care sunt principalele domenii de colaborare dintre Româ­nia-Danemarca?
     Alexandru Grădinar: În ultimii ani, România a căutat să dezvolte relațiile economice bilaterale în domenii în care ambele țări au un grad ridicat de specializare. Companiile daneze sunt interesate, în principal de sectoare precum energia regenerabilă, cercetare, clean-tech, în timp ce firmele românești doresc să-și valorifice potențialul din domeniul IT, de exemplu.
     Există, de asemenea, colaborări între firme românești și daneze pe terțe piețe, în special în realizarea de obiective industriale, pentru care companiile din România livrează diverse componente (motoare, turbine etc.)
     Din punct de vedere instituțional, România dorește relansarea colaborării în cadrul oferit de Acordul privind gestiunea fermelor zootehnice și de Declarația comună privind creșterea verde, semnate la Copenhaga în 2013.
     Aș dori să adaug și două exemple concrete de proiecte economice pe care le urmărim și care sperăm să fie concretizate, cât de curând, de investitorii danezi:
     - grupul Rockwool, lider mondial în producția de vată bazaltică (material izolant folosit în construcții), vizează construirea unei fabrici în România. A fost deja achiziționat terenul noii unități de producție - circa 30 ha în comuna Ariceștii Rahtivani (lângă Ploiești), activitatea urmând să înceapă în 2019. Este vorba de o investiție de circa 50 milioane euro care va crea în mod direct 150 locuri de muncă și indirect alte 300 (servicii și logistică).
     - DC Pork ocupă al doilea loc la nivel global în domeniul sacrificării porcinelor și este cel mai mare exportator mondial de carne de porc și vizează extinderea activității sale din Româ­nia.
     Reporter: Care sunt principalele sectoare din țara noastră care atrag investiții din Danemarca și care este valoarea acestora?
     Alexandru Grădinar: Conform datelor de la Oficiul Național Regis­trul Comerțului, la nivelul lunii ianuarie 2018, în România erau înregistrate 912 companii cu capital danez, cu o investiție totală de aproape 274 milioane euro (locul 21 in topul investitorilor străini).
     Investitorii danezi sunt prezenți în agricultură și industria alimentară (creșterea porcinelor, cultivarea cerealelor, producția de bere), energie eoliană, IT, servicii de consultanță, trans­port maritim și servicii logistice.
     Reporter: Care este, în prezent, valoarea comerțului bilateral dintre Danemarca și România? Și care sunt principalele produse pe care Danemarca le importă din țara noastră? Dar care sunt exportate în țara noastră?
     Alexandru Grădinar: La sfârșitul anului trecut, schimburile bilaterale au fost de aproape 600 milioane euro, înregistrând o creștere de 18% față de 2016, iar exporturile noastre au crescut cu 7,5% față de anul anterior, până la 262 milioane euro. Este adevărat că în această perioadă au crescut și importurile din Danemarca, astfel încât avem deficit comercial pe această relație, dar o parte a acestor importuri este legată de intensificarea activității investiționale a companiilor daneze.
     Autoturismele Dacia reprezintă cea mai importantă componentă a exporturilor României în Danemarca, cu o valoare de aproape 35 milioane euro. În recenta întâlnire cu directorul Renault Danemarca am discutat inclusiv despre poziția mărcii românești pe această piață - o cotă de 1,8% atinsă în 2017, în numai patru ani de la lansare, iar perspectivele sunt încurajatoare și pentru perioada următoare.
     Alte produse importante sunt aparatele și echipamentele electrice, articolele din oțel și aluminiu și îmbrăcăminte și accesorii.
     Din Danemarca importăm medicamente, animale vii (în special porcine, legat de prezența investițiilor daneze în creșterea porcilor în România) și produse industriale (pompe, radiatoare, echipamente electrice și componente pentru energie eoliană).
     Reporter: În ochii investitorilor din Danemarca este imaginea țării noastre afectată de ceea ce se întâmplă la nivel politic?
     Alexandru Grădinar: Investitorii danezi sunt, în general, bine informați în ceea ce privește evoluțiile politice din țările cu care au relații de afaceri și nu ezită să semnaleze eventuale derapaje care le-ar putea afecta interesele comerciale. De aceea, în toate întâlnirile cu conducerile marilor companii daneze prezente în România am încercat, pe de o parte, să prezint o imagine corectă a evoluțiilor politice și economice din țara noastră, iar pe de altă parte, să aflu cât mai multe informații despre experiența acestora în relațiile cu instituțiile românești. Aceste relații sunt corecte, atât la nivelul autorităților centrale, cât și în plan local/regional.
     Reporter: Care este opinia domniei voastre despre mediul de afaceri din România și ce părere aveți despre legile care se aplică mediului de afaceri?
     Alexandru Grădinar: Mediul de afaceri românesc are o evoluție pozitivă, reflectată în creșterea economică și în avansul constant al exporturilor. Programele de stimulare a antreprenoriatului, de susținere a microindustrializării sau de promovare a exporturilor - adresate în principal IMM-urilor - vor contribui și în perioada următoare la consolidarea companiilor româ­nești.
     Pot să vă mai spun că firmele daneze care operează în România au aceleași așteptări ca și cele autohtone: un mediu de afaceri stabil, predictibil și transparent și o povară administrativă redusă.
     Reporter: Care este rolul diplomatului în promovarea investitorilor români peste hotare și cum susțineți mediul de afaceri românesc în Danemarca?
     Alexandru Grădinar: Componenta de informare este esențială în creșterea prezenței companiilor românești pe piețele altor țări. Mă refer atât la monitorizarea și transmiterea constantă către mediul de afaceri românesc a evoluțiilor principalilor indicatori macroeconomici, cât și la diseminarea de informații de piață, oportunități de afaceri, potențiali parteneri etc. Într-o etapă ulterioară, ambasada poate juca rolul de interfață între instituțiile țării de reședință și companiile naționale și de mediator pentru rezolvarea amiabilă a unor eventuale neînțelegeri.
     În prezent, din informațiile deținute de Ambasadă, companiile românești din Danemarca sunt în general mici, cu 2-3 angajați (fiind vorba chiar de persoane self-employed). Evident, ne dorim o prezență mai activă a firmelor românești și avem semnale că există companii interesate de deschiderea unor reprezentanțe pe piața daneză.
     Reporter: Ce evenimente își propune Ambasada României în Danemarca cu ocazia Centenarului Marii Uniri?
     Alexandru Grădinar: În perioada 2017-2019, sărbătorirea a 100 de ani de relații diplomatice româno-daneze, a Centenarului Marii Uniri, respectiv exercitarea Președinției române a Consiliului European, oferă României oportunități semnificative de promovare a culturii și intereselor sale în plan local. În acest an, urmărim să valorificăm capitalul de imagine pe care anul aniversar 2017 l-a generat deja, prin prezentarea parcursului nostru socio-economic și cultural din ultimul secol, în vederea consolidării prezenței noastre în spațiul public danez, asigurării unei imagini pozitive și creării afinităților pentru patrimoniul româ­nesc pe termen lung. Agenda de marcare a Centenarului a fost adaptată publicului local, puțin familiarizat cu aceste aspecte, și cererii locale de produse culturale (expoziții de design ves­timentar, festivaluri de film, concerte de jazz etc.)
     Dorim, prin intermediul acestora, să depășim clișeele asociate României din trecut și să redăm situația economică din prezent, a dinamismului societății civile române, inclusiv ca răs­puns la amenințările populiste din Europa, și a caracterului profund european al valorilor ce ne ghidează și pe care le promovăm în plan extern rămân priorități ale mandatului meu și în următorii ani.
     Reporter: Danemarca s-a clasat, frecvent, ca cea mai fericită și mai puțin coruptă țară din lume. Care este "secretul" și ce ar trebui să învățăm de la danezi?
     Alexandru Grădinar: Danezii excelează în promovarea unui stil de viață relaxat, având la bază preferința pentru confort și o stare de bine generată de bucuria lucrurilor simple. Această abordare a vieții de zi cu zi-denumită "hygge" și recunoscută ca atare la nivel internațional drept un brand danez, este rezultatul unui cumul de factori precum gradul ridicat de capital social, siguranța cetățeanului privind accesul neîngrădit și universal la servicii publice de bază și încrederea în comunitate și instituții și explică clasarea constantă a danezilor în clasamentele celor mai fericiți cetățeni din lume. Totodată, implicarea în activitățile comunității lor permit danezilor să exercite control asupra activității instituțiilor statului, prevenirea și penalizarea eventualelor acte de corupție.
     Reporter: Vă mulțumesc! 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
ALERT - MASA ROTUNDĂ BURSA "ROMÂNIA ȘI RUSIA/INIUSHKIN IGOR, MINISTRU CONSILIER LA AMBASADA RUSĂ:
VASILE ȘECLĂMAN, DIRECTOR ÎN CADRUL CONSILIULUI CONCURENȚEI
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 9,44 milioane lei (2,02 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri
ÎN DOMENIUL ACHIZIȚIILOR:
     Grupul KMG International (Grupul sau KMGI) este prima companie din România care a obținut certificarea "standard" pentru activitatea de achiziții din partea CIPS (Chartered Institute of Procurement and Supply).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul a crescut cu 0,13 bani în fața monedei naționale
     * Francul s-a apreciat la 4,0769
     Banca Națională a României (BNR) a anunțat astăzi un curs de referință de 4,6658 lei pentru moneda europeană, în depreciere cu 0,09 bani comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6667 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,17%, valoarea înregistrată și în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
cel mai mare proiect de mediu
Jurnal Bursier
18.10.2018
BVB
     * Rulaj de numai 37 milioane de lei, în condițiile lipsei transferurilor de tip "deal"
       Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 37,16 milioane de lei, sub valoarea înregistrată în ședința anterioară,...  click să citești tot articolul
18.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs negativ în a doua parte a zilei de ieri, din cauza evoluțiilor din sectorul auto, generate de apariția informației conform căreia vânzările de mașini s-au...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BVB
     * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
       * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
     
     Ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de aprecieri ale tuturor indicilor bursei, evoluție...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, investitorii fiind atenți mai degrabă la raportările financiare ale companiilor, pentru trimestrul al treilea, decât la alte informații.  click să citești tot articolul
16.10.2018
BVB
     * Rulaj de 35,23 milioane de lei
       * Rulaj de 35,23 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut o evoluție pozitivă în ședința de debut a săptămânii, toți indicii pieței înregistrând aprecieri ale...  click să citești tot articolul
16.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au revenit pe curs pozitiv în a doua parte a zilei de ieri, în baza evoluțiilor din sectorul telecom și cel energetic.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 18 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8934
2.3856
3.1071
4.0769
0.1805
0.6254
0.2261
4.6658
5.3102
1.4494
3.5981
0.2380
0.4931
1.0868
0.0618
0.4520
0.7283
4.0493
0.2849
1.0981
0.5837
0.0551
0.3572
0.2144
2.6609
0.0394
0.1445
1.1024
0.6288
0.1242
159.3087
5.6416
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.