BURSA 13.06.2018
mărește imaginea
     Micii producători de energie regenerabilă vor avea în curând posibilitatea să furnizeze electricitate în rețea și să compenseze factura emisă de furnizorul lor, la zece ani de la apariția unei legi care le promitea persoanelor fizice acest lucru.
     Afirmația a fost făcută ieri de Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), într-o conferință organizată de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, pe teme energetice, potrivit Agerpres.
     Oficialul ANRE a spus: "În Legea 220/2008, deci într-o lege aprobată acum zece ani, exista o prevedere că pentru producătorii casnici de energie regenerabilă se vor aproba niște scheme de sprijin. Principala barieră în calea acestei scheme de sprijin a fost legislația fiscală. Încă din 2009 - 2010, am început discuțiile cu Ministerul Finanțelor pentru a găsi soluții pentru acești mici producători și am eșuat".
     Între timp, legislația a fost modificată, iar OUG 24/2017, care modifică Legea 220, a venit cu câteva obligații pentru Ministerul Finanțelor privind modificarea legislației în favoarea micilor producători, lucru care nu s-a întâmplat.
     "Însă, de la începutul acestui an, am inițiat discuții mai intense cu Ministerul Finanțelor și, spre bucuria mea, am găsit soluții relativ repede. Practic, sunt trei subiecte care au fost discutate și, sper eu, lămurite, în cadrul dezbaterilor privind Legea de aprobare a OUG 24", a arătat Nagy-Bege.
     Primul aspect se referă la faptul că un producător mic, casnic, nu va fi nevoit să se autorizeze pentru a genera electricitate.
     "În Parlament va fi inclus în lege un articol prin care se exceptează acești mici producători de la obligația de a se autoriza pentru această activitate", potrivit oficialului ANRE.
     A doua problemă a fost modul de impozitare, însă aici lucrurile nu sunt încă foarte clare. Din declarația lui Nagy-Bege reiese doar că Ministerul Finanțelor s-a angajat să informeze în curând micii producători dacă și cât vor plăti impozit pe venit din această activitate.
     Vicepreședintele ANRE a precizat: "Ministerul Finanțelor a spus că este o decizie de oportunitate dacă aceste persoane fizice ar putea să fie exceptate de la plata impozitelor pe veniturile realizate din activitatea de producție de energie electrică. Nu știu dacă în lege va fi scris că vor fi exceptați sau va fi o decizie a Ministerului Finanțelor, important este că, chiar dacă nu se exceptează de la plata impozitelor, Ministerul Finanțelor a găsit și va implementa o normă de impozitare a acestor persoane. Important este să fie clar pentru toată lumea dacă plătește sau nu impozit și, dacă plătește, în ce formă și în ce cuantum".
     Al treilea subiect fierbinte a fost regimul de TVA.
     "Există o decizie a Curții Europene de Justiție, care obligă toți producătorii casnici de energie electrică din Europa să țină evidența producției. Din păcate, acest termen de a ține evidența, în interpretarea Ministerului Finanțelor, a fost egal cu obligația de a emite factură. Până la suma de 300.000 de lei, orice comerciant este exceptat de la plata TVA, iar un mic producător de energie nu va produce niciodată 300.000 de lei, dar, cu toate astea, în înțelegerea Ministerului Finanțelor, ei trebuie să emită factură", a mai explicat Nagy-Bege.
     Potrivit acestuia, a fost găsită o soluție și la această problemă, care ține de faptul că tot în legislația europeană există posibilitatea ca persoanele fizice să împuternicească o altă entitate să emită factură pe numele lor.
     Reprezentantul ANRE a adăugat: "În cazul nostru concret, furnizorii de energie cu care acești mici producători au contract vor fi obligați să preia energia electrică produsă de acești consumatori, ei vor emite factură în numele acestor consumatori și se vor compensa financiar. Propunerea ANRE a fost ca această compensare să se facă la prețul mediu din ultimele 12 luni de pe Piața pentru Ziua Următoare (piața spot a bursei de energie OPCOM - n.r.), dar este un proiect și chiar acum voi merge în Parlament să susțin punctul de vedere al ANRE". 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Sunt mai multe de comentat...
    (mesaj trimis de Prostu satului în data de 13.06.2018, ora 08:57)  
 .. dar ma opresc doar la ultimul punct, pretul.
 Din perspectiva furnizorului (reprezint o astfel de firma), compensarea/facturarea la preul mediu PZU al ultimelor 12 luni este o bataie de cap inutila si cumva ilogica.
 Practic toti furnizorii sunt prezenti zi de zi pe PZU, cu cantitati mai mari sau mai mici, la cumparare sau la vanzare. Toate tranzactiile, fireste, se fac la preturile pietei, diferite de la o zi la alta.
 Ar urma sa existe o exceptie - energia cumparat in mod obligatoriu de la prosumerii din portofoliu. Nu reusesc sa vade absolut nicio logica pentru care eu, furnizor, cumpar energie pentru un anumit interval orar de maine la doua preturi diferite. Singurul motiv este mentalitatea contorsionata a cam tuturor autoritatilor romane, obisnuite sa dea intai o lege, urmata apoi de 100 de exceptii.
 Pentrur orice interval orar, media PZU a ultimelor 12 luni este, fireste, diferita de pretul zilnic; daca va fi mai mica, furnizorul va iesi in castig; daca va fi mai mare, va iesi in pierdere. Va fi invers pentru prosumer. Statistic, acesta din urma nu va avea nici de castigat, nici de pierdut fata de situatia in care i s-ar plati, pur si simplu, pretul zilei.
 Pentru furnizori insa, va fi o bataie de cap suplimentara, noi si complicate raportari etc. etc etc. - si totul pentur niste cantitati de energie care, cel putin pe termen mediu, vor fi extrem de mici.
 Este un joc pe care unii dintre furnizori nu tin neaparat sa-l joace - si mai ales nu la categoria "exercitii impuse".


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
LA JUMĂTATE DE SECOL DE VIAȚĂ A PRODUCĂTORULUI AUTO DE LA MIOVENI
REFERITOR LA ORDONANȚA PRIVIND GARANTAREA PACHETELOR TURISTICE:
DUPĂ SUSPENDAREA CONTRACTELOR DE MUNCĂ PENTRU O PERIOADĂ DE ZECE ZILE LUCRĂTOARE
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.08.2018
BVB
     * Prime Transaction: "Săptămâna se deschide cu creșteri pentru toți indicii bursieri"
     
     Prima ședință de tranzacționare a Bursei de Valori București (BVB) din această săptămână s-a...  click să citești tot articolul
21.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, în baza speranțelor legate de rezultatele negocierilor comercicale China - SUA, care vor avea loc săp­tămâna aceasta.
     Titlurile gigantului...  click să citești tot articolul
20.08.2018
BVB
     * Prime Transaction: "Circa jumătate din rulaj, dat de titlurile Banca Transilvania"
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat în teritoriul pozitiv ultima zi de...  click să citești tot articolul
20.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ușor vineri, investitorii având temeri cu privire la situația băncilor din Italia. Sectorul bancar din Italia este în atenție din cauza îngrijorărilor ce privesc...  click să citești tot articolul
17.08.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice care a închis ședința de tranzacționare în teritoriu negativ
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de...  click să citești tot articolul
17.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, pe fondul redresării prețurilor metalelor.
     În acest conext, titlurile "BHP Billiton" Plc., cel mai mare grup minier din lume, s-au apreciat cu 1,2%, la...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 august 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9775
2.3766
3.1168
4.0891
0.1808
0.6232
0.2274
4.6483
5.1896
1.4353
3.6815
0.2447
0.4817
1.0808
0.0607
0.4437
0.6697
4.0737
0.2806
1.0413
0.5942
0.0584
0.3631
0.2156
2.6965
0.0394
0.1472
1.1090
0.6267
0.1232
155.6363
5.6593
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
.