Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
BURSA 13.06.2018
mărește imaginea
     Micii producători de energie regenerabilă vor avea în curând posibilitatea să furnizeze electricitate în rețea și să compenseze factura emisă de furnizorul lor, la zece ani de la apariția unei legi care le promitea persoanelor fizice acest lucru.
     Afirmația a fost făcută ieri de Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), într-o conferință organizată de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, pe teme energetice, potrivit Agerpres.
     Oficialul ANRE a spus: "În Legea 220/2008, deci într-o lege aprobată acum zece ani, exista o prevedere că pentru producătorii casnici de energie regenerabilă se vor aproba niște scheme de sprijin. Principala barieră în calea acestei scheme de sprijin a fost legislația fiscală. Încă din 2009 - 2010, am început discuțiile cu Ministerul Finanțelor pentru a găsi soluții pentru acești mici producători și am eșuat".
     Între timp, legislația a fost modificată, iar OUG 24/2017, care modifică Legea 220, a venit cu câteva obligații pentru Ministerul Finanțelor privind modificarea legislației în favoarea micilor producători, lucru care nu s-a întâmplat.
     "Însă, de la începutul acestui an, am inițiat discuții mai intense cu Ministerul Finanțelor și, spre bucuria mea, am găsit soluții relativ repede. Practic, sunt trei subiecte care au fost discutate și, sper eu, lămurite, în cadrul dezbaterilor privind Legea de aprobare a OUG 24", a arătat Nagy-Bege.
     Primul aspect se referă la faptul că un producător mic, casnic, nu va fi nevoit să se autorizeze pentru a genera electricitate.
     "În Parlament va fi inclus în lege un articol prin care se exceptează acești mici producători de la obligația de a se autoriza pentru această activitate", potrivit oficialului ANRE.
     A doua problemă a fost modul de impozitare, însă aici lucrurile nu sunt încă foarte clare. Din declarația lui Nagy-Bege reiese doar că Ministerul Finanțelor s-a angajat să informeze în curând micii producători dacă și cât vor plăti impozit pe venit din această activitate.
     Vicepreședintele ANRE a precizat: "Ministerul Finanțelor a spus că este o decizie de oportunitate dacă aceste persoane fizice ar putea să fie exceptate de la plata impozitelor pe veniturile realizate din activitatea de producție de energie electrică. Nu știu dacă în lege va fi scris că vor fi exceptați sau va fi o decizie a Ministerului Finanțelor, important este că, chiar dacă nu se exceptează de la plata impozitelor, Ministerul Finanțelor a găsit și va implementa o normă de impozitare a acestor persoane. Important este să fie clar pentru toată lumea dacă plătește sau nu impozit și, dacă plătește, în ce formă și în ce cuantum".
     Al treilea subiect fierbinte a fost regimul de TVA.
     "Există o decizie a Curții Europene de Justiție, care obligă toți producătorii casnici de energie electrică din Europa să țină evidența producției. Din păcate, acest termen de a ține evidența, în interpretarea Ministerului Finanțelor, a fost egal cu obligația de a emite factură. Până la suma de 300.000 de lei, orice comerciant este exceptat de la plata TVA, iar un mic producător de energie nu va produce niciodată 300.000 de lei, dar, cu toate astea, în înțelegerea Ministerului Finanțelor, ei trebuie să emită factură", a mai explicat Nagy-Bege.
     Potrivit acestuia, a fost găsită o soluție și la această problemă, care ține de faptul că tot în legislația europeană există posibilitatea ca persoanele fizice să împuternicească o altă entitate să emită factură pe numele lor.
     Reprezentantul ANRE a adăugat: "În cazul nostru concret, furnizorii de energie cu care acești mici producători au contract vor fi obligați să preia energia electrică produsă de acești consumatori, ei vor emite factură în numele acestor consumatori și se vor compensa financiar. Propunerea ANRE a fost ca această compensare să se facă la prețul mediu din ultimele 12 luni de pe Piața pentru Ziua Următoare (piața spot a bursei de energie OPCOM - n.r.), dar este un proiect și chiar acum voi merge în Parlament să susțin punctul de vedere al ANRE". 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Sunt mai multe de comentat...
    (mesaj trimis de Prostu satului în data de 13.06.2018, ora 08:57)  
 .. dar ma opresc doar la ultimul punct, pretul.
 Din perspectiva furnizorului (reprezint o astfel de firma), compensarea/facturarea la preul mediu PZU al ultimelor 12 luni este o bataie de cap inutila si cumva ilogica.
 Practic toti furnizorii sunt prezenti zi de zi pe PZU, cu cantitati mai mari sau mai mici, la cumparare sau la vanzare. Toate tranzactiile, fireste, se fac la preturile pietei, diferite de la o zi la alta.
 Ar urma sa existe o exceptie - energia cumparat in mod obligatoriu de la prosumerii din portofoliu. Nu reusesc sa vade absolut nicio logica pentru care eu, furnizor, cumpar energie pentru un anumit interval orar de maine la doua preturi diferite. Singurul motiv este mentalitatea contorsionata a cam tuturor autoritatilor romane, obisnuite sa dea intai o lege, urmata apoi de 100 de exceptii.
 Pentrur orice interval orar, media PZU a ultimelor 12 luni este, fireste, diferita de pretul zilnic; daca va fi mai mica, furnizorul va iesi in castig; daca va fi mai mare, va iesi in pierdere. Va fi invers pentru prosumer. Statistic, acesta din urma nu va avea nici de castigat, nici de pierdut fata de situatia in care i s-ar plati, pur si simplu, pretul zilei.
 Pentru furnizori insa, va fi o bataie de cap suplimentara, noi si complicate raportari etc. etc etc. - si totul pentur niste cantitati de energie care, cel putin pe termen mediu, vor fi extrem de mici.
 Este un joc pe care unii dintre furnizori nu tin neaparat sa-l joace - si mai ales nu la categoria "exercitii impuse".


 
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
cel mai mare proiect de mediu
Jurnal Bursier
17.10.2018
BVB
     * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
       * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
     
     Ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de aprecieri ale tuturor indicilor bursei, evoluție...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, investitorii fiind atenți mai degrabă la raportările financiare ale companiilor, pentru trimestrul al treilea, decât la alte informații.  click să citești tot articolul
16.10.2018
BVB
     * Rulaj de 35,23 milioane de lei
       * Rulaj de 35,23 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut o evoluție pozitivă în ședința de debut a săptămânii, toți indicii pieței înregistrând aprecieri ale...  click să citești tot articolul
16.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au revenit pe curs pozitiv în a doua parte a zilei de ieri, în baza evoluțiilor din sectorul telecom și cel energetic.  click să citești tot articolul
15.10.2018
BVB
     * Rulaj de 36,9 milioane de lei
       * Rulaj de 36,9 milioane de lei
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au terminat ultima ședință de tranzacționare a săptămânii în teritoriul pozitiv, în contextul în...  click să citești tot articolul
15.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au avut un curs mixt vineri, după declinul puternic din cele două zile anterioare.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 16 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8739
2.3865
3.1090
4.0786
0.1808
0.6256
0.2252
4.6677
5.3242
1.4484
3.5984
0.2369
0.4950
1.0874
0.0616
0.4523
0.6964
4.0341
0.2816
1.0799
0.5830
0.0547
0.3585
0.2140
2.6526
0.0395
0.1445
1.0983
0.6295
0.1235
159.3098
5.6340
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.