GALA BURSA CONSTRUCTIILOR - 2018
BURSA 13.06.2018
mărește imaginea
     Micii producători de energie regenerabilă vor avea în curând posibilitatea să furnizeze electricitate în rețea și să compenseze factura emisă de furnizorul lor, la zece ani de la apariția unei legi care le promitea persoanelor fizice acest lucru.
     Afirmația a fost făcută ieri de Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), într-o conferință organizată de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, pe teme energetice, potrivit Agerpres.
     Oficialul ANRE a spus: "În Legea 220/2008, deci într-o lege aprobată acum zece ani, exista o prevedere că pentru producătorii casnici de energie regenerabilă se vor aproba niște scheme de sprijin. Principala barieră în calea acestei scheme de sprijin a fost legislația fiscală. Încă din 2009 - 2010, am început discuțiile cu Ministerul Finanțelor pentru a găsi soluții pentru acești mici producători și am eșuat".
     Între timp, legislația a fost modificată, iar OUG 24/2017, care modifică Legea 220, a venit cu câteva obligații pentru Ministerul Finanțelor privind modificarea legislației în favoarea micilor producători, lucru care nu s-a întâmplat.
     "Însă, de la începutul acestui an, am inițiat discuții mai intense cu Ministerul Finanțelor și, spre bucuria mea, am găsit soluții relativ repede. Practic, sunt trei subiecte care au fost discutate și, sper eu, lămurite, în cadrul dezbaterilor privind Legea de aprobare a OUG 24", a arătat Nagy-Bege.
     Primul aspect se referă la faptul că un producător mic, casnic, nu va fi nevoit să se autorizeze pentru a genera electricitate.
     "În Parlament va fi inclus în lege un articol prin care se exceptează acești mici producători de la obligația de a se autoriza pentru această activitate", potrivit oficialului ANRE.
     A doua problemă a fost modul de impozitare, însă aici lucrurile nu sunt încă foarte clare. Din declarația lui Nagy-Bege reiese doar că Ministerul Finanțelor s-a angajat să informeze în curând micii producători dacă și cât vor plăti impozit pe venit din această activitate.
     Vicepreședintele ANRE a precizat: "Ministerul Finanțelor a spus că este o decizie de oportunitate dacă aceste persoane fizice ar putea să fie exceptate de la plata impozitelor pe veniturile realizate din activitatea de producție de energie electrică. Nu știu dacă în lege va fi scris că vor fi exceptați sau va fi o decizie a Ministerului Finanțelor, important este că, chiar dacă nu se exceptează de la plata impozitelor, Ministerul Finanțelor a găsit și va implementa o normă de impozitare a acestor persoane. Important este să fie clar pentru toată lumea dacă plătește sau nu impozit și, dacă plătește, în ce formă și în ce cuantum".
     Al treilea subiect fierbinte a fost regimul de TVA.
     "Există o decizie a Curții Europene de Justiție, care obligă toți producătorii casnici de energie electrică din Europa să țină evidența producției. Din păcate, acest termen de a ține evidența, în interpretarea Ministerului Finanțelor, a fost egal cu obligația de a emite factură. Până la suma de 300.000 de lei, orice comerciant este exceptat de la plata TVA, iar un mic producător de energie nu va produce niciodată 300.000 de lei, dar, cu toate astea, în înțelegerea Ministerului Finanțelor, ei trebuie să emită factură", a mai explicat Nagy-Bege.
     Potrivit acestuia, a fost găsită o soluție și la această problemă, care ține de faptul că tot în legislația europeană există posibilitatea ca persoanele fizice să împuternicească o altă entitate să emită factură pe numele lor.
     Reprezentantul ANRE a adăugat: "În cazul nostru concret, furnizorii de energie cu care acești mici producători au contract vor fi obligați să preia energia electrică produsă de acești consumatori, ei vor emite factură în numele acestor consumatori și se vor compensa financiar. Propunerea ANRE a fost ca această compensare să se facă la prețul mediu din ultimele 12 luni de pe Piața pentru Ziua Următoare (piața spot a bursei de energie OPCOM - n.r.), dar este un proiect și chiar acum voi merge în Parlament să susțin punctul de vedere al ANRE". 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Sunt mai multe de comentat...
    (mesaj trimis de Prostu satului în data de 13.06.2018, ora 08:57)  
 .. dar ma opresc doar la ultimul punct, pretul.
 Din perspectiva furnizorului (reprezint o astfel de firma), compensarea/facturarea la preul mediu PZU al ultimelor 12 luni este o bataie de cap inutila si cumva ilogica.
 Practic toti furnizorii sunt prezenti zi de zi pe PZU, cu cantitati mai mari sau mai mici, la cumparare sau la vanzare. Toate tranzactiile, fireste, se fac la preturile pietei, diferite de la o zi la alta.
 Ar urma sa existe o exceptie - energia cumparat in mod obligatoriu de la prosumerii din portofoliu. Nu reusesc sa vade absolut nicio logica pentru care eu, furnizor, cumpar energie pentru un anumit interval orar de maine la doua preturi diferite. Singurul motiv este mentalitatea contorsionata a cam tuturor autoritatilor romane, obisnuite sa dea intai o lege, urmata apoi de 100 de exceptii.
 Pentrur orice interval orar, media PZU a ultimelor 12 luni este, fireste, diferita de pretul zilnic; daca va fi mai mica, furnizorul va iesi in castig; daca va fi mai mare, va iesi in pierdere. Va fi invers pentru prosumer. Statistic, acesta din urma nu va avea nici de castigat, nici de pierdut fata de situatia in care i s-ar plati, pur si simplu, pretul zilei.
 Pentru furnizori insa, va fi o bataie de cap suplimentara, noi si complicate raportari etc. etc etc. - si totul pentur niste cantitati de energie care, cel putin pe termen mediu, vor fi extrem de mici.
 Este un joc pe care unii dintre furnizori nu tin neaparat sa-l joace - si mai ales nu la categoria "exercitii impuse".


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.06.2018
BVB
     * Volum de numai 21,6 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte de un început de săptămână negativ, majoritatea cotațiilor suferind deprecieri în ședința...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     
     Volumul consemant în ședința de tranzacționare de vineri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de numai 17,7 milioane de lei (3,8 milioane de...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, oprindu-se din avansul generat joi de anunțul Băncii Centrale Europene (BCE) privind încheierea, anul acesta, a programului de achiziții de obligațiuni. Cele...  click să citești tot articolul
15.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs ascendent ieri, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că va menține dobânzile la un nivel scăzut încă un an.  click să citești tot articolul
14.06.2018
BVB
     * Salt de 12,44% pentru SIF Moldova, ca urmare a aprobării programului de răscumpărare de acțiuni la un preț cu mult peste cel din piață
     
     Volumul consemnat în ședința de tranzacționare de la...  click să citești tot articolul
14.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, investitorii așteptând decizia de după reuniunea de politică monetară a Federal Reserve din SUA (Fed), care a avut loc în zilele de 12-13...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 18 iunie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9961
2.3858
3.0565
4.0360
0.1812
0.6264
0.2254
4.6662
5.3310
1.4454
3.6386
0.2400
0.4938
1.0880
0.0636
0.4548
0.8518
4.0240
0.2988
1.0788
0.6249
0.0591
0.3644
0.1944
2.7958
0.0395
0.1527
1.0955
0.6322
0.1231
165.6750
5.6755
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
.