Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
BURSA CONSTRUCȚIILOR
BURSA 12.03.2018
mărește imaginea
Adrian Popescu, președinte TMK Artrom
     *  Interviu cu Adrian Popescu, președinte TMK Artrom
     *  La finalul anului, TMK Artrom va avea o cifră de afaceri de circa 1,3 miliarde lei și 1.450 de salariați, ambii indicatori în creștere față de 2017, conform estimărilor lui Adrian Popescu
         Exporturile TMK Artrom vor crește de la 81% la 88%, în acest an față de 2017, ne-a spus Adrian Popescu, președintele companiei din Slatina, care activează pe piața producției de țevi cu aplicații industriale. Domnia sa ne-a precizat, într-un interviu, că, la finalul anului în curs, TMK Artrom va avea o cifră de afaceri de circa 1,3 miliarde lei și 1.450 de salariați, ambii indicatori în creștere față de anul trecut. Obiectivul central al TMK Artrom este creșterea ponderii de produse premium în totalul mixului de fabricație, de la circa 10%, cât este în prezent, la peste 50%, în anii care urmează. Un pas în acest sens este realizarea unui complex de tratamente termice, investiție în valoare de 36 de milioane de dolari, din surse proprii. Capacitatea noului proiect este de peste 160.000 de tone de țevi pe an, iar proiectarea și furnizarea echipamentelor este realizată de Grupul SMS, unul dintre jucătorii mondiali pe piața echipamentelor pentru industria metalurgică. Investiția de la Slatina a creat 240 de locuri de muncă la TMK Reșița și TMK Artrom. Lucrările de construcții la noul complex au demarat în luna iunie 2016, iar în noiembrie 2017 au fost testate la cald.

 
     Reporter: Obiectivul central al TMK Artrom este creșterea ponderii de produse premium în totalul mixului de fabricație, de la circa 10%, cât este în prezent, la peste 50%, în anii care urmează. Lansarea recentă a complexului de tratamente termice este un pas important în acest sens. Care este următorul pas pe care îl veți face pentru majorarea ponderii de produse premium în mixul de fabricație?
     Adrian Popescu: După realizarea acestui proiect important, urmează asimilarea în fabricație de noi oțeluri, în special oțeluri aliate cu tratamente termice care să asigure proprietăți mecanice ridicate, conform cerințelor tot mai mari ale clienților noștri. Totodată, urmărim intrarea pe noi piețe de desfacere, livrarea la noi clienți utilizatori finali ai produselor noastre, cum ar fi producătorii de automobile și utilaje grele din SUA și nu numai.
     Reporter: Care este ponderea exporturilor companiei și la cât intenționați să creșteți volumul vânzărilor în afara țării, în acest an?
     Adrian Popescu: În 2017, aproximativ 85% din volumul producției realizată de TMK-Artrom a fost livrat în afara țării, iar pentru 2018 estimăm că circa 88% din producție va fi exportată, țările unde urmează să vindem cel mai mult fiind Germania, Italia, SUA, Canada, Olanda, Spania, Polonia, Franța, Bulgaria, Turcia etc.
     Reporter: Care au fost problemele cu care v-ați confruntat în timpul implementării noii investiții?
     Adrian Popescu: Ca la orice proiect de această anvergură, au fost întâmpinate și unele probleme, dar care și-au găsit imediat rezolvarea prin implicarea și profesionalismul de care au dat dovadă echipa implicată în realizarea proiectului, furnizorul de echipamente și firma care a realizat construcția. Cel mai dificil pas a fost selecționarea furnizorului principal de utilaje (din cauza cerințelor tehnice extrem de ridicate pe care le-am pus acestui proiect), apoi selecția constructorilor și, în al treilea rând, angajarea personalului care să lucreze în viitor pe aceste instalații.
     Reporter: Ce cifră de afaceri a realizat TMK Artrom anul trecut, și care sunt estimările pentru acest an?
     Adrian Popescu: Cifra de afaceri realizată anul trecut a depășit un miliard de lei (233 milioane euro), iar pentru acest an estimăm vân­zări de aproape 1,3 miliarde lei (în jur de 281 milioane euro).
     Reporter: Câți angajați are compania?
     Adrian Popescu: 1.398 de persoa­ne la zi, cifra la care am ajuns în urma ultimelor angajări generate în special de necesarul de personal calificat pentru noul Complex de Tratamente Termice și care vor continua în următoarea perioadă. Astfel, preconizăm că, la finalul anului acesta, vom ajunge la circa 1.450 de angajați.
     Reporter: Cum apreciați piața pe care activați?
     Adrian Popescu: Competitivă și dinamică, prețul la țeavă fiind influențat de numeroși factori, printre care evoluția prețurilor fierului vechi, petrolului și gazelor, dar și de încrederea investitorilor, care se resimte în volumul investițiilor și, implicit, în consumul de țeavă.
     Reporter: Ce perspective are aceasta?
     Adrian Popescu: Apreciez că trendul actual de creștere înregis­trat de piața țevii în ultimele luni va continua, în anul 2018, deși indicele de creștere va fi ușor mai mic decât ceea ce s-a înregistrat în ultimele șase luni. Este o piață care, pe termen mediu, a cunoscut o tendință crescătoare chiar dacă pe perioade scurte a scăzut, pentru ca apoi să recupereze. Fiind dominată de industria auto și, în general, de utilaje și echipamente cu mai multe nișe de tehnicitate ridicată, are și o stabilitate bună în timp.
     Reporter: Ce considerați că ar tre­bui schimbat în legislația care guvernează mediul de afaceri de la noi?
     Adrian Popescu: Ar trebui să fie mai puține schimbări legislative și o mai mare stabilitate, în vederea creșterii încrederii investitorilor în economia României și în potențialul acestei țări. O reducere a birocrației în obținerea oricărei aprobări sau document emis de o autoritate centrală sau locală, sunt, de asemenea, de dorit. La acestea așteptăm o mai rapidă decizie în orice implică autoritățile statului sau cele locale și mai mult curaj în luarea unor decizii la nivel de promovare, precum și susținerea agen­ților economici care investesc în teh­nologie și dezvoltări indus­triale.
     Lipsa predictibilității, schimbările tot mai dese ale legislației, lipsa infrastructurii rutiere, lipsa personalului muncitor calificat, o birocrație excesivă în obținerea autorizațiilor necesare construcțiilor, funcționarii, termene lungi în obținerea aprobărilor și autorizărilor (de multe ori edificarea în timp scurt a unei afaceri sau dezvoltări sunt esențiale pentru succes) sunt doar câteva dintre punctele care afec­tea­ză activitatea oamenilor de afa­ceri care activează în România.
     Reporter: În acest context, cum vedeți modificările fiscale din 2018?
     Adrian Popescu: În general, politica fiscală aparține statului și aces­ta are dreptul să își judece politicile fiscale așa cum crede. Desigur, răs­punsul mediului de afaceri este imediat și el se manifestă negativ sau pozitiv, după cum îl afectează aceste schimbări în raport cu aș­teptările sale de business. Acesta este sensul unei economii libere de piață, în relația cu statul.
     Ceea ce deranjează în general este o dinamică a schimbărilor prea dese și în termen scurt, fără o pregătire prealabilă. TMK-Artrom are experiența sistemelor fiscale din alte țări (de exemplu SUA, unde deține o companie în proporție de 100%) și se poate adapta la schimbări, dar marile companii care fac planificări pe perioade lungi și cu cel puțin un an înainte de exercițiul bugetar trebuie să știe de astfel de schimbări din timp, cu cel puțin 12 luni înainte de planificarea bugetului și a planului anual.
     Referitor la schimbările fiscale, cred că cea mai mediatizată schimbare este cea a plătitorului contribuțiilor sociale. Companiile care au o relație bazată pe respect cu salariații nu au avut probleme majore atâta vreme cât aplicarea acestei schimbări pur matematică nu afectează nici costul companiilor, nici venitul net al salariaților.
     Reporter: Vă mulțumesc! 

     Adrian Popescu: "În primii ani după privatizarea uzinei și intrarea ei în familia TMK am avut ca țintă să consolidăm și să creștem capacitățile de laminare, să creștem volumele de vânzări, să asigurăm integrarea TMK-Artrom pe plan local cu un flux complet de producție a oțelului și, mai ales, ridicând nivelul calitativ al prezenței noastre pe piață prin produse cu un înalt standard de calitate și prin servicii ante și post vânzare, personalizate necesităților reale ale fiecărui client. Apoi am înțeles că drumul nostru trebuie să cunoască o cotitură, o schimbare radicală, dacă vrem să supraviețuim într-o piață cu concurență acerbă și cu supracapacități semnificative. Cum ținta noastră au fost și rămân piețele cu nivel ridicat de tehnicitate - și am numit aici Europa și America -, la un moment dat a devenit clar că singura noastră șansă de a performa în viitor e să creștem semnificativ ponderea produselor premium în portofoliul nostru. De aceea, cu ceva ani în urmă am definit și propus acționarilor companiei o schimbare radicală în strategia de dezvoltare a TMK-Artrom până în 2020. (...) În urmă cu doi ani și jumătate, am pus în funcțiune prima etapă a acestui program premium, și anume secția de țevi pentru cilindri hidraulici și componente auto. (...) Ca de fiecare dată după ce am pornit un nou obiectiv de investiții, ne așteaptă o altă provocare la fel de grea ca realizarea proiectului însuși: implementarea business planului care a susținut această investiție și atingerea pentru companie, acționari, societatea înconjurătoare și mediu a țintelor pe care ni le-am propus în viitor".
     _________________
     Înființată în 1982 ca întreprindere de stat, uzina de la Slatina și-a început producția în 1988, ulterior fiind transformată în societate pe acțiuni cu capital de stat Artrom SA. La 20 noiembrie 1995, a fost listată la Bursa de Valori București și în anul 1999 - transformată în companie cu capital mixt, public-privat, acționar majoritar devenind compania austriacă STARO GmbH. Pe fondul redresării economiei și accelerării procesului de privatizare, Artrom a fost preluată, în 2001, de compania germană Sinara Handel GmbH (redenumită ulterior TMK-Europe).
     De la înființare, Artrom a fost proiectată pentru o capacitate de 100.000 tone/an. La momentul privatizării, avea o producție efectivă de 26.000 tone/an, capacități nefinalizate tehnologic și performanțe economice scăzute. Din anul 2001, Grupul TMK a demarat un vast plan de modernizări care continuă și astăzi. După ce, în anul 2007, a fost dată în folosință a doua linie de fabricare a țevilor, capacitatea de producție a TMK-Artrom s-a dublat, ajungând la peste 200.000 tone anual. Lanțul productiv a fost completat prin achiziționarea TMK-Reșița, ca sursă sigură de țaglă pentru fabrica de la Slatina.
     Finalizarea primei etape a programului de investiții a făcut posibilă realizarea a două obiective principale. În primul rând, TMK-Reșița și TMK-Artrom au devenit un complex metalurgic unic, care funcționează pe principiul "de la materie primă până la produse finite de înaltă tehnologie". În cel de-al doilea rând, TMK-Artrom a ajuns în topul producătorilor europeni de țevi, în special, fără sudură pentru uz industrial.
     În cea de-a doua etapă a programului de investiții, anul 2015, a început producția de noi tipuri de oțel și aliaje cu valoare adăugată mai mare, fiind lansată producția de țevi Premium pentru fabricarea cilindrilor hidraulici și telescopici. În 2016, urmărind creșterea continuă a volumului de export cu valoare adăugată către piața americană, TMK- Artrom a înființat propria subsidiară comercială la Houston, SUA. Compania numită TMK Industrial Solutions este responsabilă de vânzările a circa 20% din producția TMK-Artrom, precum și a tuturor țevilor industriale produse de TMK în Rusia și SUA.

 


 link: "Statul român nu este capabil să rezolve problemele din infrastructură de unul singur"

 link: "Soluțiile smart-city îmbunătățesc sensibil viața cetățenilor și aduc economii la bugetul public"

 link: "Înainte de a fi «smart», un oraș românesc trebuie să fie «clean»"

 link: "Am trecut de perioada în care oamenii își cumpărau prima casă"

 link: Valorile impozabile ale clădirilor (și) în 2018

 link: "Conceptul de clădire «smart» - una din tendințele internaționale pe piața construcțiilor"

 link: "Balanța riscurilor este favorabilă imobiliarelor, ca investiție"

 link: "Piața spațiilor de birouri a fost efervescentă, anul trecut"

 link: "Piața de retail - la unul dintre cele mai reduse niveluri din ultimii ani"

 link: "Ne așteptăm ca în următorii ani să intre nume mari pe piața noastră de construcții"

 link: Livrări record de spații moderne de depozitare

 link: Amsterdam, Dublin și Paris, orașele cu cele mai mari creșteri ale prețurilor locuințelor

 link: Suedezii de la Linotol construiesc case de lux eficiente energetic la Snagov

 link: UE investește 873 de milioane de euro în infrastructură pentru energie curată

 link: Noi spații de office în nordul Capitalei

 link: Locuințe și spații comerciale noi în Calea Văcărești

 link: Trei clădiri noi de birouri - în Sectorul 1 al Capitalei

 link: Cel mai înalt hotel din lume, inaugurat recent în Dubai

 link: Proiecte Case Mexi

 link: Editor"s Choice

 link: Prețuri medii ale materialelor de construcție

 link: Câștigătorii licitațiilor deschise organizate pentru lucrări din fonduri publice
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8801
2.3806
3.0614
4.1351
0.1822
0.6242
0.2206
4.6559
5.2123
1.4386
3.5050
0.2364
0.4852
1.0851
0.0595
0.4496
0.6306
3.9517
0.2773
0.9692
0.5774
0.0547
0.3541
0.2093
2.6455
0.0394
0.1409
1.0759
0.6269
0.1220
153.4508
5.5550
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.