CĂTĂLIN TOBESCU, FORDAQ ROMÂNIA:
BURSA 07.12.2017

R.R.
 
mărește imaginea
     *  Tobescu: "Lipsa resursei lemnoase generează o creștere a prețului pentru lemnul de foc, la niveluri prohibitive pentru populația din mediul rural"
     *  Pârvan, PIAROM: "După părerea mea, ministrul Energiei nu există, nu-l vede nimeni, nu-l aude nimeni"
       Anul acesta este al doilea an consecutiv în care, pe fondul unui blocaj legislativ, lipsa resursei lemnoase generează o creștere a prețului pentru lemnul de foc, necesar populației în sezonul rece, iar industria de mobilă din România a intrat într-un declin accentuat, a afirmat, ieri, la Forumul Pădurilor, Industriei Lemnului și Economiei Verzi, Cătălin Tobescu, reprezentantul Fordaq România, citat de Agerpres.
     Potrivit domniei sale, sectorul forestier din țara noastră este afectat de o criză gravă de resursă lemnoasă, care a făcut ca lemnul de foc să ajungă la prețuri prohibitive pentru populația din mediul rural (aproximativ 500-600 lei/metrul cub).
     Domnul Tobescu a adăugat că, pentru prima dată din anii 2009-2010, anul acesta exporturile industriei mobilei de la noi au intrat pe o pantă descendentă, fiind afectate de lipsa resursei, de prețurile mai mari ale acesteia, comparativ cu cele din Europa și de criza forței de muncă.
     Cătălin Tobescu a mai spus, ieri, că politicile publice pe domeniul pădurilor au luat-o în direcții contradictorii, în ultimii patru-cinci ani și că, în prezent, ne confruntăm cu o criză artificială a lemnului de foc pentru populație.
     Reprezentantul Fordaq România a adăugat: "Nu cred că gândim atât de diferit, ci avem informații diferite. Până în ultimii patru-cinci ani am văzut că politicile publice pe păduri au luat-o în direcții contradictorii. Aceste schimbări contradictorii de direcție au condus la o criză teribilă în domeniul pădurilor și suntem într-o criză de resursă, artificială. Ar trebui să discutăm de această criză de resursă atât de gravă din sector. Populația are nevoie de un necesar de 14-15 milioane mc de lemn de foc și trebuie să plătească prețul pieței, iar prin modificarea Codului Silvic din iunie, factorul politic a decis să prioritizeze aprovizionarea populației cu lemn de foc".
     Domnul Tobescu a subliniat că transferul domeniului Păduri de la Ministerul Mediului către Ministerul Apelor și Pădurilor a făcut ca la noi în țară, să se dezvolte două legislații diferite, respectiv pe mediu și pe păduri.
     *  Pârvan: "Țara noastră trebuie să îi sprijine pe cei care vor să dezvolte culturi energetice sau pelete din lemn, pentru ca sistemul energetic să nu «sară în aer»"
     Președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM) a declarat, ieri, citat de Agerpres, că țara noastră trebuie să îi sprijine pe investitorii care vor să dezvolte culturi energetice sau să producă pelete din lemn, pentru ca sistemul energetic să nu "sară în aer", pe fondul restricționării cantității de lemn de foc.
     Președintele PIAROM este de părere că transformarea unei cantități de lemn în pelete ar fi o soluție viabilă, precizând: "Transformarea unei cantități de lemn de foc sistematic în pelete și arderea în cazane cu eficiență de 80%, nu de 10-15% ca în cazul lemnului de foc, este soluția. (...) Prin urmare, apelul nostru, al patronatelor, este să-i sprijinim pe toți investitorii, fie pe culturi energetice, fie în producerea de pelete și să integrăm acest lanț. Trebuie să gestionăm mult mai bine lemnul de foc, care în alte țări a dispărut și a fost interzis chiar și pentru utilizarea în șemineele luxoase. Eu susțin și apăr valoarea adăugată care se poate face în acest sector".
     Domnia sa a adăugat: "Industria mobilei este încă unul dintre sectoarele care mai valorifică resursele naturale. Toate celelalte resurse naturale, după cum vedeți de jur împrejur, degeaba, le avem că le valorifică alții. Avem niște politici total divergente, în România. De exemplu, Ministerul Agriculturii a dat un Ordin că nu se pot face culturi energetice decât pe terenuri de gradul 3 și 4. Nu pot fi de acord cu această decizie niciodată. Chiar dacă sunt proprietar de teren, chiar dacă nu am ce face cu producția agricolă, n-am voie să fac cultură energetică pe care aș putea să o valorific mai bine, pentru că are o valoare economică mai mare. Noi vom lucra cu Universitatea Agricolă și cu ASE-ul ca să demonstrăm în ce condiții trebuie lăsat proprietarul, la un moment dat, să facă ce vrea cu terenul pe care îl are. De asemenea, Ministerul Energiei, deși are un plan de acțiune pe resurse regenerabile încă din 2010, de șapte ani nu face nimic pe biomasă, în afară de solare și eoliene. După părerea mea, ministrul Energiei nu există, nu-l vede nimeni, nu-l aude nimeni".
     *  Fordaq România: "Prețul lemnului de foc a crescut în ultimii șase ani cu circa 250%"
     Prețul lemnului de foc a crescut, în ultimii șase ani, cu circa 250%, de la 120 lei/mc, în anul 2011, la 300 lei/mc, în 2017, dar există maxime de până la 600 de lei/mc, în sudul țării, potrivit datelor incluse în ediția actualizată a Raportului privind starea pădurilor și industriei lemnului, prezentat miercuri de Fordaq România.
     Conform Fordaq România, în țara noastră, prețul mediu al masei lemnoase a pornit, în 2011, de la valoarea de 71 lei/mc și a continuat să urce, ajungând în 2017 la 181,29 lei/mc.
     În viziunea realizatorilor raportului menționat, industria lemnului din România a ajuns să plătească cel mai mare preț pe resursa de lemn din Europa, respectiv la fag, buștean de gater, prețuri de 85-90 euro/mc, în timp ce Serbia plătește 45 euro/mc, Slovacia și Polonia 60-65 euro/mc, Franța 65 euro/mc și în Germania 80 euro/mc.
     Conform Inventarului Forestier Național, în prezent, la noi în țară, suprafața forestieră este de 6,9 milioane de hectare, iar datele Romsilva arată că 3,5 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc.
     Datele centralizate de Fordaq România arată faptul că exporturile industriei mobilei au scăzut pe toate cele trei destinații majore de export pe piața europeană: Germania (-3%), Italia (-10%) și Franța (-3%).
     Potrivit unui raport al Consiliului Concurenței privind piața primară a lemnului, indicele mediu de recoltare este anual de 5,86 mc/ha în Cehia, de 5 mc/ha în Germania, de 3,13 mc/ha în Franța, de 3,47 mc/an în Polonia și de 2,15 mc/ha în România.
     Totodată, statisticile Institutului Național de Statistică (INS) relevă faptul că, la noi în țară, creșterea naturală a pădurilor este, anual, de circa 5,4 mc/ha, Inventarul Forestier Național spune că ar fi circa 7,8 mc/ha. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  Pai cum!
    (mesaj trimis de gicu în data de 07.12.2017, ora 05:35)  
 Deci, pentru ca nu se mai pote fura asa usor(pentru ca inca se fura),baietii au inceput sa se agite. Pretul a inceput sa se aseze dupa o lege a pitii. Pe de alta parte,mai este si o componenta a pretului constituită din lacomia exacerbata care caracterizeaza romanul de dupa 1989...


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 07.12.2017, ora 08:55)
 
 Ati autorizat Sebesul sa rada.
 Sunt oameni care ar planta. Cine cu ce ii ajuta?


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
MINISTERUL ENERGIEI A AUTORIZAT PRIMA PLATĂ DIN PNI
SCANDALUL DINTRE CONDUCEREA TELEKOM ROMÂNIA ȘI SALARIAȚI CONTINUĂ
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Miscellanea, 08:24
     Peste 17.000 de români au mers la Palatul Regal, în ultimele 24 de ore, pentru a se reculege la catafalcul Regelui Mihai, așteptând la cozi câteva ore.  detalii
Internaţional, 08:15
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI,
     Principalii indici bursieri asiatici erau în depreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  detalii
Internaţional, 08:11
     Doi indicii bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  detalii
Revista Presei, 08:10
     * ADEVARUL
     * La căpătâiul Regelui. Câteva secunde, ca să ajungă toată lumea
     Mii de oameni au stat la coadă, miercuri seara și joi, pentru câteva secunde de reculegere la sicriul Regelui Mihai, depus la Palatul Regal. Cei care vor să aducă un ultim omagiu Regelui Mihai o pot face și vineri între orele 8.00 și 22.00. Porțile Palatului Regal nu se vor închide în noaptea de joi spre vineri, pentru ca toți cei care doresc să aducă un ultim omagiu Regelui Mihai să o poată face. Anunțul a fost făcut de Biroul de presă al Casei Regale. Joi seară, jandarmii au anunțat că aproximativ 10.000 de oameni au trecut pe la căpătâiul regelui.  detalii
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
15.12.2017
BVB
     Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în ședința de tranzacționare de ieri a fost de 34,1 milioane lei sub media zilnică anuală de 48 milioane lei și în scădere față de...  detalii
15.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Piețele din Europa s-au înscris pe un curs descendent ieri, în majoritate, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să mențină nemodificată dobânda de politică monetară, promițând totodată că...  detalii
14.12.2017
BVB
     * Acțiunile Electrica au mai pierdut 1,82%, până la 10,78 lei/unitate
       Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori București (BVB) în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a fost de 64,3 milioane lei, peste media zilnică anuală de 47,9 milioane lei și...  detalii
14.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, investitorii așteptând anunțul băncii centrale americane (Fed) privind politica sa monetară viitoare.  detalii
13.12.2017
BVB
     * "Întotdeauna, din piețele mici, se iese mai repede decât din cele mari, pentru că lichiditatea este mai scăzută", punctează analistul
     * "Deal" de aproape 17 milioane de lei cu titlurile DIGI
       Ședința de tranzacționare de ieri de la Bursa de Valori București (BVB) a fost marcată de o nouă scădere generalizată a pieței, toți indicii bursei suferind deprecieri ale cotațiilor.  detalii
13.12.2017
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele europene au urmat un curs ascendent ieri, în baza avansului din sectorul petrolului și gazelor.  detalii
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRL
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3,0007
2,3690
3,0517
4,9642
0,1804
0,6224
0,2191
4,6332
5,2671
1,4746
3,4752
0,2288
0,4753
1,0975
0,0668
0,4670
1,0209
3,9185
0,2908
1,1838
0,5929
0,0609
0,3596
0,2057
2,7403
0,0388
0,1429
1,0668
0,6140
0,1205
158,2582
5,5438
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
12.12.2017
AFTER BEING INVESTIGATED BY THE TAX ADMINISTRATION AND THE ANPC, BANKS GET INVESTIGATED BY THE COMPETITION COUNCIL
     * Chirițoiu: "We suspect an exchange of sensitive information on the banking market"
     * Dan Suciu, NBR: "The audits of the Competition Council can't be a reason for panic whatsoever"
     * Unannounced audit at Finmedia
     * The investigated institutions are at risk of being fined 10% of their turnover
     * Vasilescu: "The NBR has nothing to do with these investigations"
       The financial banking system seems to be the focus of most of the investigation entities. After being audited by the National Tax Administration Agency (ANAF) and by the National Consumer Protection Authority (ANPC), some of the banks which operate in Romania have also been investigated by the Competition Council (CC).  details
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  details
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  details
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  details
28.11.2017
AFTER THE TRANSACTION BETWEEN BANCA TRANSILVANIA AND BANCPOST
     * Customers with borrowers in CHF from Bancpost are waiting for a conversion program with a discount
       After moving to second spot last year in the domestic banking system, through the acquisition of Volksbank, Banca Transilvania (BT) ends up on equal footing with BCR, taking over Bancpost, from Greek group Eurobank.  details
27.11.2017
     * MAKE, BURSA: "I want the new CEO of the BSE to participate in the drafting of a new strategy for the development of capital market"
       On Thursday night, "BURSA" received the Award for the promoting of high standards of corporate governance on the capital market, as part of the 2017 Capital Market Awards Gala, organized by the Association of Brokers.  details
24.11.2017
     * Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, scheduled for meetings with the board
     * Both candidates seem to be closet o the group in the shareholder structure of the BSE
     * George Butunoiu is in charge of recruitment
     * The waiting list may include a few foreigners, including former BRD executive Jacek Panczyk
       According to some market sources, banker Ciprian Păltineanu and Adrian Tănase, Chief Investment Officer at NN Pensii România, will hold interviews in the beginning of next week with the Board of the BSE, after Ludwik Sobolewski's term expired in the summer.  details
23.11.2017
PATRICIA SUÁREZ RAMÍREZ, THE PRESIDENT OF THE ASSOCIATION OF FINANCIAL CONSUMERS OF SPAIN:
     * The head of the ASUFIN: "The ruling of the Supreme Court of Spain in which the Andriciuc case has been invoked will be part of the Spanish case law and the lower courts will be required to apply the principle that underlies this decision"
       The ruling issued by the Court of Justice of the European Union (CJUE) in the Andriciuc versus Banca Românească case represents a great advantage for Spanish debtors, said Patricia Suarez Ramírez, the president of the Association of Financial Consumers in Spain (ASUFIN), as part of a response recently sent to BURSA.  details
22.11.2017
     * Dragnea: "Those who are against me are hiding behind institutions"
       The president of the Chamber of Deputies, Liviu Dragnea, leader of the PSD, thinks that his enemies are hiding behind some institutions, "they crucify people", and the real stake is "the blocking of the Laws concerning the Justice system".  details
21.11.2017
     The Council of the European Union and the European Parliament have sent to the ECB, in the beginning of this year, a request concerning the sending of some proposals to revise the framework for managing crises.  details
20.11.2017
ANPC STRIKES AGAIN
     * BCR: "Ongoing contracts no longer contain the clauses that have been subjected to examination"
     * Sources: "ANPC has 6 lawsuits against BCR, which will lead to enormous losses for Erste Bank if BCR loses in court"
       After forcing Raiffeisen Bank to eliminate the unfair practices from the loan agreements, the National Consumer Protection Authority (ANPC) strikes again, this time the biggest bank in the system. BCR lost in the court of first instance, against the ANPC, in a class action lawsuit concerning abusive lending clauses.  details
16.11.2017
THE QUICK RISE OF THE INDEX WHICH SETS THE TREND FOR INTEREST RATES ON LOANS DENOMINATED IN LEI ISN'T STOPPING
     The 3-month ROBOR rate, which is used to calculate the interest rates, the majority of the loans denominated in lei, has jumped past the 2% psychological level, and yesterday reached 2.06%, up from Tuesday's 1.92%, according to data from the NBR.  details
16.11.2017
THE PARLIAMENT IS ASKING FOR INFORMATION CONCERNING THE INVESTIGATIONS WHICH OMV PETROM HAS BEEN SUBJECTED TO
     * Minister Toma Petcu, former ministers Răzvan Nicolescu and Victor Grigorescu, the representatives of the state in the executive structure of OMV Petrom and Mihai Busuioc, the president of the Court of Auditors were heard today in the Investigation Commission
       The executives of OMV Petrom mentioned, in a letter addressed to the parliament, the existence of four lawsuits brought by the National Energy Regulation Authority (ANRE) and of seven audits by the Authority, between 2012-2017, as the recent request for information by the Commission for the Investigation of the activity of the ANRE targeted a period of 12 years, from 2015 to 2017.  details
14.11.2017
THE EURO AT AN ALL-TIME HIGH
     * Vasilescu: "We cannot say that the currency market has gone off the rails, the exchange rate has moved 4 bani in 4 days"
     * "Perhaps it is a simple coincidence the fact that on November 8th was approved the Emergency Ordinance of the Fiscal Code and it was also on that day that the Euro rose past 4.6 lei", said Mr. Vasilescu
       The leu yesterday reached a historic low against the Euro, 4.6495 lei/Euro, up 1.05 over the previous meeting, marking the fourth day where the exchange rate was above 4.6 lei.  details
13.11.2017
     In October, the Romanian Commercial Bank, through Schoenherr și Asociații, has submitted, with the County Court of Bihor, a request for the insolvency of the European Drinks group, owned by the Micula brothers. That group includes: European Drinks, Transilvania General Import-Export, European Food, Starmill SRL, Scandic Distilleries SA, Rieni Drinks.  details
.