CĂTĂLIN TOBESCU, FORDAQ ROMÂNIA:
BURSA 07.12.2017

R.R.
 
mărește imaginea
     *  Tobescu: "Lipsa resursei lemnoase generează o creștere a prețului pentru lemnul de foc, la niveluri prohibitive pentru populația din mediul rural"
     *  Pârvan, PIAROM: "După părerea mea, ministrul Energiei nu există, nu-l vede nimeni, nu-l aude nimeni"
       Anul acesta este al doilea an consecutiv în care, pe fondul unui blocaj legislativ, lipsa resursei lemnoase generează o creștere a prețului pentru lemnul de foc, necesar populației în sezonul rece, iar industria de mobilă din România a intrat într-un declin accentuat, a afirmat, ieri, la Forumul Pădurilor, Industriei Lemnului și Economiei Verzi, Cătălin Tobescu, reprezentantul Fordaq România, citat de Agerpres.
     Potrivit domniei sale, sectorul forestier din țara noastră este afectat de o criză gravă de resursă lemnoasă, care a făcut ca lemnul de foc să ajungă la prețuri prohibitive pentru populația din mediul rural (aproximativ 500-600 lei/metrul cub).
     Domnul Tobescu a adăugat că, pentru prima dată din anii 2009-2010, anul acesta exporturile industriei mobilei de la noi au intrat pe o pantă descendentă, fiind afectate de lipsa resursei, de prețurile mai mari ale acesteia, comparativ cu cele din Europa și de criza forței de muncă.
     Cătălin Tobescu a mai spus, ieri, că politicile publice pe domeniul pădurilor au luat-o în direcții contradictorii, în ultimii patru-cinci ani și că, în prezent, ne confruntăm cu o criză artificială a lemnului de foc pentru populație.
     Reprezentantul Fordaq România a adăugat: "Nu cred că gândim atât de diferit, ci avem informații diferite. Până în ultimii patru-cinci ani am văzut că politicile publice pe păduri au luat-o în direcții contradictorii. Aceste schimbări contradictorii de direcție au condus la o criză teribilă în domeniul pădurilor și suntem într-o criză de resursă, artificială. Ar trebui să discutăm de această criză de resursă atât de gravă din sector. Populația are nevoie de un necesar de 14-15 milioane mc de lemn de foc și trebuie să plătească prețul pieței, iar prin modificarea Codului Silvic din iunie, factorul politic a decis să prioritizeze aprovizionarea populației cu lemn de foc".
     Domnul Tobescu a subliniat că transferul domeniului Păduri de la Ministerul Mediului către Ministerul Apelor și Pădurilor a făcut ca la noi în țară, să se dezvolte două legislații diferite, respectiv pe mediu și pe păduri.
     *  Pârvan: "Țara noastră trebuie să îi sprijine pe cei care vor să dezvolte culturi energetice sau pelete din lemn, pentru ca sistemul energetic să nu «sară în aer»"
     Președintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM) a declarat, ieri, citat de Agerpres, că țara noastră trebuie să îi sprijine pe investitorii care vor să dezvolte culturi energetice sau să producă pelete din lemn, pentru ca sistemul energetic să nu "sară în aer", pe fondul restricționării cantității de lemn de foc.
     Președintele PIAROM este de părere că transformarea unei cantități de lemn în pelete ar fi o soluție viabilă, precizând: "Transformarea unei cantități de lemn de foc sistematic în pelete și arderea în cazane cu eficiență de 80%, nu de 10-15% ca în cazul lemnului de foc, este soluția. (...) Prin urmare, apelul nostru, al patronatelor, este să-i sprijinim pe toți investitorii, fie pe culturi energetice, fie în producerea de pelete și să integrăm acest lanț. Trebuie să gestionăm mult mai bine lemnul de foc, care în alte țări a dispărut și a fost interzis chiar și pentru utilizarea în șemineele luxoase. Eu susțin și apăr valoarea adăugată care se poate face în acest sector".
     Domnia sa a adăugat: "Industria mobilei este încă unul dintre sectoarele care mai valorifică resursele naturale. Toate celelalte resurse naturale, după cum vedeți de jur împrejur, degeaba, le avem că le valorifică alții. Avem niște politici total divergente, în România. De exemplu, Ministerul Agriculturii a dat un Ordin că nu se pot face culturi energetice decât pe terenuri de gradul 3 și 4. Nu pot fi de acord cu această decizie niciodată. Chiar dacă sunt proprietar de teren, chiar dacă nu am ce face cu producția agricolă, n-am voie să fac cultură energetică pe care aș putea să o valorific mai bine, pentru că are o valoare economică mai mare. Noi vom lucra cu Universitatea Agricolă și cu ASE-ul ca să demonstrăm în ce condiții trebuie lăsat proprietarul, la un moment dat, să facă ce vrea cu terenul pe care îl are. De asemenea, Ministerul Energiei, deși are un plan de acțiune pe resurse regenerabile încă din 2010, de șapte ani nu face nimic pe biomasă, în afară de solare și eoliene. După părerea mea, ministrul Energiei nu există, nu-l vede nimeni, nu-l aude nimeni".
     *  Fordaq România: "Prețul lemnului de foc a crescut în ultimii șase ani cu circa 250%"
     Prețul lemnului de foc a crescut, în ultimii șase ani, cu circa 250%, de la 120 lei/mc, în anul 2011, la 300 lei/mc, în 2017, dar există maxime de până la 600 de lei/mc, în sudul țării, potrivit datelor incluse în ediția actualizată a Raportului privind starea pădurilor și industriei lemnului, prezentat miercuri de Fordaq România.
     Conform Fordaq România, în țara noastră, prețul mediu al masei lemnoase a pornit, în 2011, de la valoarea de 71 lei/mc și a continuat să urce, ajungând în 2017 la 181,29 lei/mc.
     În viziunea realizatorilor raportului menționat, industria lemnului din România a ajuns să plătească cel mai mare preț pe resursa de lemn din Europa, respectiv la fag, buștean de gater, prețuri de 85-90 euro/mc, în timp ce Serbia plătește 45 euro/mc, Slovacia și Polonia 60-65 euro/mc, Franța 65 euro/mc și în Germania 80 euro/mc.
     Conform Inventarului Forestier Național, în prezent, la noi în țară, suprafața forestieră este de 6,9 milioane de hectare, iar datele Romsilva arată că 3,5 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc.
     Datele centralizate de Fordaq România arată faptul că exporturile industriei mobilei au scăzut pe toate cele trei destinații majore de export pe piața europeană: Germania (-3%), Italia (-10%) și Franța (-3%).
     Potrivit unui raport al Consiliului Concurenței privind piața primară a lemnului, indicele mediu de recoltare este anual de 5,86 mc/ha în Cehia, de 5 mc/ha în Germania, de 3,13 mc/ha în Franța, de 3,47 mc/an în Polonia și de 2,15 mc/ha în România.
     Totodată, statisticile Institutului Național de Statistică (INS) relevă faptul că, la noi în țară, creșterea naturală a pădurilor este, anual, de circa 5,4 mc/ha, Inventarul Forestier Național spune că ar fi circa 7,8 mc/ha. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Pai cum!
    (mesaj trimis de gicu în data de 07.12.2017, ora 05:35)  
 Deci, pentru ca nu se mai pote fura asa usor(pentru ca inca se fura),baietii au inceput sa se agite. Pretul a inceput sa se aseze dupa o lege a pitii. Pe de alta parte,mai este si o componenta a pretului constituită din lacomia exacerbata care caracterizeaza romanul de dupa 1989...


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 07.12.2017, ora 08:55)
 
 Ati autorizat Sebesul sa rada.
 Sunt oameni care ar planta. Cine cu ce ii ajuta?


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.07.2018
BVB
     * Prime Transaction: "Indicii - în creștere, după ce Ministerul Finanțelor a retras proiectul privind plafonarea prețului gazelor"
     
     Ultima ședință de tranzacționare a Bursei de Valori...  click să citești tot articolul
23.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs descendent vineri, după ce președintele american Donald Trump a amenințat China cu noi taxe vamale.  click să citești tot articolul
20.07.2018
BVB
     * Circa 64% din rulaj, dat de transferurile cu acțiunile Romgaz
     
     Toți indicii Bursei de Valori București (BVB) au înregistrat scăderi, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii,...  click să citești tot articolul
20.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, din cauza evoluțiilor sectorului minier, afectat de declinul cotațiilor metalelor.
     Titlurile grupului minier global "Anglo American" Plc s-au depreciat...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii în teritoriul negativ, majoritatea cotațiilor terminând ziua în scădere, pe fondul...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv, ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.
     Titlurile producătorului suedez de echipamente de rețea "Ericsson" AB s-au...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9463
2.3807
3.0169
4.0019
0.1800
0.6248
0.2232
4.6562
5.2019
1.4298
3.5534
0.2409
0.4865
1.0765
0.0630
0.4491
0.8319
3.9954
0.2967
1.0432
0.5894
0.0580
0.3522
0.2098
2.7025
0.0395
0.1511
1.0877
0.6297
0.1195
157.3290
5.5975
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
.