BURSA 13.04.2018

 

 

SORIN ROȘCA STĂNESCU
 
mărește imaginea
     Am făcut cu mai multă vreme în urmă, împreună cu avocatul Dan Chitic, o dezvăluire vizând modul în care este fraudat statul român, prin exploatarea zăcămintelor de gaze dintr-un singur perimetru din Marea Neagră, denumit Neptun Deep. Iar prejudiciul adus, asupra căruia voi reveni, este cu adevărat cutremurător. Între timp, avem imaginea catastrofei în întregul ei. Știm ce se va întâmpla cu toate resursele de petrol și gaze din Marea Neagră, cine va câștiga de pe urma lor, prin ce inginerie românii nu se vor alege cu nimic și mai știm și care sunt consecințele absolut dramatice pe care le va avea de suferit litoralul românesc, ca o consecință directă a modului în care vor decurge operațiunile de exploatare și de transport a unor bogății uriașe, pe care Dumnezeu ni le-a dat nouă și generațiilor viitoare și nicidecum unor societăți străine.
     Când am scris despre descoperirea Domino din perimetrul denumit Neptun Deep, estimat de către cei care îl vor exploata între 48 și 82 miliarde metri cubi de gaze naturale (http://www.corectnews.com/politics/mega-atac-la-siguran-na-ional), perimetru din care statul român nu se va alege cu absolut nimic, nu cunoșteam un detaliu. Și anume că, din motive pur negustorești, societățile care au făcut explorarea din perimetrele offshore , finalmente în beneficiul Exxon Mobil, OMV și LukOil, au exagerat mult valoarea cheltuielilor legate de prospectare și au minimalizat în mod deliberat valoarea reală a resurselor identificate. Asta s-a întâmplat pentru a prezenta unor guverne, în mod straniu și suspect din ce în ce mai binevoitoare, cifre din care să rezulte că investițiile societăților străine sunt uriașe și extrem de riscante, în timp ce beneficiile sunt foarte mici.
     Cum-necum, au reușit performanța de a obține un proiect de lege clocit de Cioloș, pus la încălzire de Grindeanu și promovat de Guvernul Tudose și aprobat în Senatul României, urmând ca în aceste zile să aibă loc o dezbatere și în Camera Deputaților, care este cameră decizională.
     Conform acestui proiect de lege, statul român nu primește absolut nimic din cantitatea preconizată între 48 și 82 de miliarde de metri cubi de gaz, cu excepția redevențelor, care, procentual, probabil sunt printre cele mai mici din lume.
     Deși aceste redevențe vor intra în bugetul statului, proiectul a mai venit cu o jonglerie oribilă, numită credit fiscal, rezultatul fiind că, din milă față de respectivele multinaționale, vom renunța până la urmă la dreptul legitim de a legifera in viitor impozitele pe supraprofit și vom ramane doar cu echivalentul prăpăditelor de redevențe.
     Cred că este necesar să clarificăm un lucru.
     Proiectul de lege mai prevede că titularii acordurilor petroliere sunt obligați să achiziționeze bunuri și servicii de la persoane juridice române cu capital deținut în proporție de peste 25% de persoane fizice și juridice române. Titularii acordurilor petroliere au obligația ca cel puțin o pătrime din numărul total de angajați utilizați în vederea acordurilor petroliere să fie cetățeni români cu rezidență fiscală în România. Greu de crezut că se va întâmpla așa ceva întrucât nici forarea, nici asamblarea conductelor pe fundul Mării Negre și nici conductele de pe litoral nu presupun sub nici o formă munca specializată care ar putea fi rezovată de români.
     Dar aceste exploatări offshore nu au nevoie de forță de muncă autohtonă decât accidental. Probabil că nu se va produce niciun fel de transfer de tehnologie în beneficiul statului nostru.
     Ceea ce nu știam în urmă cu câteva săptămâni când am făcut dezvăluiri și știm acum, este că, așa cum vom dovedi, conductele care vor transporta petrolul și gazele vor avea diametre corespunzătoare unor capacități de câteva ori mai mari decât cele raportate statului român drept potențial exploatabil. Concret, cele 48-82 miliarde de metri cubi de gaze de la Nepun Deep s-ar putea să fie în realitate 200 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.
     A doua informație care ne lipsea se referă la întreg dezastrul care se va produce de-a lungul litoralului româ­nesc. Și aici intră în discuție, atenție, nu doar perimetrul menționat, Neptun Deep, ci toate perimetrele din care va fi extrasă o uriașă bogăție a României pe care, repet, Dumnezeu ne-a dat-o nouă și generațiilor viitoare și în niciun caz unor multinaționale, din care lipsește orice urmă de capital ro­mâ­nesc.
     Vom prezenta pe rând situația tuturor acestor perimetre, însoțite de planșe, care dovedesc afirmațiile care urmează, și vom urmări două obiective:
     1). Demonstrarea faptului că jaful este cu adevărat de dimensiuni colosale;
     2). România nu numai că nu câștigă nimic, dar pierde imens prin dezastrul care va fi creat pe ultima porțiune virgină din litoralul românesc.
     Și vom sublinia cu informații cât se poate de exacte că legea care urmează să fie adoptată în Camera Deputaților va sta din punct de vedere legislativ la baza întregii catastrofe.
     * Care sunt zăcămintele de petrol și gaze din Marea Neagră?
     În 1982, printr-un acord internațional, s-a stabilit ca fundul mării să fie împărțit în mai multe zone (http://dan-caragea.ro/blog/2014/04/28/impartirea-marii-negre/): mare (apa teritorială); platou continental; zonă economică exclusivă. Zonele de explorare și, acum, zonele de exploatare există așadar și pe platoul continental și în afara platoului continental. Situația este identică pentru toate statele riverane. Până în prezent, în Zona Economica Exclusivă din Marea Neagră aferentă României au fost identificate și explorate cel putin șase asemenea câmpuri gazeifere, toate urmând să intre în exploatare. Campul Domino din perimetrul Neptun Deep fiind doar una dintre aceste șase zăcăminte.
     Dacă privim harta perimetrelor din Marea Neagră, vom vedea ceva aparent ciudat. În dreptul coastei Turciei, vom observa perimetre mult mai multe și foarte mici ca suprafață, în timp ce în dreptul coastei României, perimetrele sunt mult mai mari. Ceea ce înseamnă că turcii au avut grijă să încredințeze spre explorare și exploatare contractele unui număr cât mai mare de societăți din întreaga lume, astfel încât între acestea să se creeze o veritabilă concurență. Și, în aceste condiții, nu ne mirăm de ce redevențele în Turcia sunt de câteva ori mai mari decât în România și de ce statul turc, pe lângă redevențe, primește și cota parte din producția obținută.
     În România, avem așadar cel puțin șase campuri gazeifere, fiecare dintre acestea având una sau mai multe pungi de gaze naturale, la adâncimi și în concentrații diferite.
     1). Lebăda din perimetrul Istria
     Pentru moment este singura care exploatează gazele naturale în beneficiul OMV și într-o cantitate de un miliard de metri cubi pe an. Dacă cifrele sunt corecte, dar am văzut că nu sunt, în acest ritm Lebăda, care este estimată la 10 miliarde de metri cubi, se va epuiza în zece ani. Exploatarea a început pe vremea regimului comunist, sub Ceaușescu, și a continuat după ce Petrom a fost vândut, cum a fost vândut, cu resurse cu tot, în beneficiul OMV Austria, care, în prezent, are și capital rusesc. Zăcământul are terminalul la Midia, unde există și o stație de tratare a gazelor, un mizerabil iaz de decantare, precum și un contor care măsoară cantitatea extrasă. Din acest punct, gazele sunt preluate de Transgaz și primesc destinația dictată de OMV din rațiuni comerciale sau chiar politice, dacă ținem cont și de existența capitalului rusesc.
     Imaginile din satelit ne arată cât de mare este dezastrul creat de stația de tratare, pe care vizual o putem identifica prin turnul cu flacără continuă, iar olfactiv prin mirosul pestilențial, care în func­ție de intensitatea și direcția vântului, se simte la kilometri distanță.
     2). Perimetrul Cobălcescu tot din perimetrul Istria.
     Care urmează să fie exploatat tot de OVM Petrom, este o descoperire recentă. Cantitatea de gaze de aici nu este încă publică. Ceea ce știm este că se duc tratative cu Exxon pentru o exploatare comună.
     3). Ana si Doina din perimetrul Midia (fost Sterling).
     Alcătuit din două zăcăminte, la o sută zece kilometri de țărm, care va fi exploatat de firma BSOG, deținută integral de Carlyle International Energy Partners, în spatele căreia se spune că s-ar afla actuali sau foști ofițeri superiori din CIA și Pentagon. Ele își vor descărca gazele la Vadu comuna Corbu, mai sus de Năvodari, chiar în rezervația naturală. Acolo urmează să aibă loc și prelucrarea gazelor, tot cu flacără deschisă, după care gazele vor fi preluate de Transgaz, în beneficiul exclusiv al clienților identificați de BSOG.
     4). Domino din perimetrul Neptun Deep, despre care am vorbit pe larg, al cărui terminal va fi la Tuzla, în apropierea epavei de la Costinești, în care din nou între altele, poate exista un turn cu flacără.
     5). Lira din Perimetrul Trident concesionat de LukOil, care cuprinde pungi estimate la 30 de miliarde de metri cubi.
     * Ce se întâmplă pe litoralul românesc al Mării Negre?
     O resursă rară, litoralul românesc se situează între Vadu (comuna Corbu) și Vama Veche (comuna 2 Mai) și are 245 de kilometri. Disponibili pentru construcții turistice nu mai sunt în prezent decât 17 kilometri lineari. Dacă ne imaginăm 10-15 rânduri de construcții pe malul mării, cu deschidere de circa 17 metri, vom avea maximum 10 mii de loturi, pe care se vor putea ridica vile, hoteluri și pensiuni în viitor. Este infim. Ei bine, chiar și această parte a litoralului românesc este pusă în pericol și deja afectată de proiectele de exploatare.
     Ce urmează să se întâmple de fapt?
     Pretutindeni, acolo unde conductele se vor înțepa în malul mării, există o dis­pută între autoritățile statului român și riverani, pe de-o parte, care doresc ca toate instalațiile la vedere să fie cât mai departe de țărm, pentru a nu afecta viața locuitorilor și turismul și companiile multinaționale, care, din rațiuni de reducere a cos­turilor, sunt interesate ca, dimpotrivă, să-și termine treaba cât mai aproape de mare. Aceste dispute înseamnă kilometri întregi de conducte, fie aparținând Trans­gazului, care nu poate prelua gazele decât după ce acestea au fost prelucrate și măsurate cantitativ, fie firmelor care fac exploatarea. Hărțile publicate ne arată ce se preconizează în cazul fiecărui zăcământ în parte.
     Terminalul poate fi doar un contor sau o stație de tratare gaze, care, în final, contorizează și ea cantitățile. Stația de tratare gaze poate fi complexă sau simplă. Pentru cititor, stația simplă este doar cu flacără la vedere, care degajă un miros urât pe zeci de kilometri, stația complexă necesitând o prelucrarea mult mai laborioasă, în func­ție de compoziția resursei. Această prelucrarea presupune de cele mai multe ori și iazuri de decantare. Cum este de pildă cea de la Terminalul Midia. Acestea au un miros pestilențial și presupun poluarea unor largi suprafețe de teren.
     Exploatarea zăcămintelor de gaze, indiferent cât de modernă este, are mai multe prețuri inevitabile:
     1). Poluarea mării, aerului și pă­mântului;
     2). Pericolul în caz de accidente a unor explozii cu consecințe catastrofale. La Tuzla, de pildă, chiar dacă va fi un singur contor de gaze, la 12 miliarde de metri cubi și presiunea de 63 de bari, în caz de accident explozia va fi majoră. Va fi afectat un perimetru de mii sau chiar zeci de mii de metri pătrați. Și, pentru a nu fi acuzat de science-fiction, le amintesc cititorilor de explozia uriașă din 12 decembrie 2017 de la Baumgarten-Austria, soldată cu răniți și pagube însemnate sau explozia din 15 ianuarie 2018 de la obiectivul Hurezeni-Gorj.
     Ambele incidente au fost cauzate de unele derogări criminale, prin încălcarea unor reguli elementare, dar și a unor drepturi ale primăriilor și comunităților de cetățeni. Exact ce se preconizează în proiectul de lege aflat la Camera Deputaților;
     3). Vocația turistică și nu numai a zonelor limitrofe conductelor și instalațiilor este compromisă și dintr-o altă perspectivă. Pentru diminuarea consecințelor unor posibile explozii, conductele îngropate în pământ vor avea în mod obligatoriu o zonă de siguranță de 400 de metri în stânga și în dreapta. Pe acest culoar, practic, nu se va putea construi. Multinaționalele, prin interpuși, au cumpărat, așa cum se vede în hărțile pe care le pos­tăm, numeroase terenuri situate în zonele din litoralul românesc unde intenționează să se înțepe cu conductele submarine, iar aceste terenuri ne conduc, așa cum rezultă tot din planșele publicate, către punctele de prelucrare a combustibilului până în locul preluării de către Trans­gaz. Din motive de oportunitate financiară, multinaționalele au cumpărat acolo unde este mai ieftin. Astfel încât, așa cum se observă cu ochiul liber, aceste conducte, însumând pe întreg litoralul românesc mii de metri , nu vor fi instalate linear, ci vor șerpui, așa cum șerpuiesc proprietățile achiziționate de multinaționale. În felul acesta, dată fiind obligativitatea unei zone de siguranță, o parte însemnată din litoralul românesc nu va mai putea fi utilizată turistic sau acolo unde, în proximitate, există localități turistice, acestea vor fi grav afectate.
     Pe de altă parte, Nicolae Demetriade, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, susține că turismul în zonă nu va fi afectat: "Nu consider un pericol pentru turism începrea lucrărilor de exploatare a gazelor în Marea Neagră. România nu va fi singura țară care face asemenea exploatări de gaze". (http://www.bursa.ro/?s=companii_afaceri&articol=342415).
     
     Anchetă realizată de Sorin Roșca Stănescu, în colaborare cu avocatul Dan Chitic și Diaconescu Ioan Tiberius, membru al Asociației Dominocost. O parte din informațiile din cadrul acestei anchete au fost publicate deja în ziarul BURSA, cu prioritate. 

     Dominocost prezintă prevederile cele mai contestate ale proiectului de lege "pl-x 33"
     Prevederile cele mai contestate ale proiectului de lege "pl-x 33", argumente și alte aspecte puse în discuție:
     1. - art.2 litera b), aliniatul (i)  și litera j) introduce ca lucrări executate, în baza actului de autorizare emis de Ministerul Energiei, construirea pe uscat a Terminalelor de Coastă compuse din instalații, echipamente și construcții necesare operațiunilor de tratare, curățare, uscare, comprimare a gazelor naturale ori a țițeiului;
     -art.3 alin.(1) întărește faptul că actul de autorizare emis de Ministerul Energiei înlocuiește autorizatia de construire / desființare pentru Terminalul de Coastă de pe uscat. Construirea unui obiectiv gen Petromidia, de către titularii de acorduri petroliere offshore, va fi autorizată de Ministerul Energiei și nu de către Primăria, pe raza căruia va funcționa obiectivul, așa cum prevede legislația în vigoare. Astfel, se încalcă dreptul fundamental al unei comunități locale și al autorității publice locale de a participa și a decide în privința autorizării construirii și funcționarii unui obiectiv de tipul Petromidia, în localitatea lor;
     2. -art.7 alin (1) legiferează construirea unui obiectiv ca Petromidia pe uscat, prin derogare de la toate cerințele urbanistice și toate interdicțiile și restricțiile legale exis­tente, adică fără a ține cont de PUZ, PUG, PATJ și fără a necesita întocmirea documentațiilor de urbanism. În schimb, prin art.7 alin(3), interdicțiile și restricțiile pe care un astfel de obiectiv le va impune zonelor învecinate, trebuie introduse în PUZ, PUG, PATJ, și respectate de toată lumea.   Prin proiectul de lege votat în Senat, sunt total avantajate companiile petroliere care vor construi obiective gen Petromidia, fără a res­pecta cerințele urbanistice, restricțiile legale și toate interdicțiile din planurile de urbanism, din planurile de amenajare a teritoriului, din planurile de management, din planurile de gospodărire integrată a zonei costiere, fără a se întocmi documentații de urbanism și de amenajarea teritoriului. Toate celelalte persoane fizice și juridice trebuie  să respecte cerințele urbanistice, restricțiile legale și toate interdicțiile din planurile de urbanism, din planurile de amenajare a teritoriului, din planurile de management și din planurile de gospodărire integrată a zonei costiere și, de asemenea, trebuie să întocmească documentații de urbanism și de amenajarea teritoriului, adică, să respecte tot ceea ce titularii de acorduri petroliere offshorei nu sunt obligați, conform art.7 alin. (1) din "pl-x 33". Prin aceste derogări totale de la legea urbanismului și amenajării teritoriului, titularii de acorduri petroliere offshore, pot construi obiective gen Petromidia, în zona litorală și limitrofă, lângă locuințe, turism și agrement. În schimb, după ce au construit limitrof sau chiar în zone cu vocație turistică, companiile petroliere offshore impun interdicții și restricții de construire în zonele cu vocație turistică și limitrofe;
     3. - art.16 alin(2) "derogă de la prevederile art. 68 din Ordonanța de urgență a Guvemului nr. 202/2002, privind gospodărirea integrată a zonei costiere, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 280/2003, cu modificările ulterioare", astfel încât titularii de acorduri petroliere offshore pot construi conducte, instalații, adică obiective gen Petromidia pe uscat, în zona costieră, fără avizarea studiilor de impact aferente de către C.N.Z.C. Această derogare este o încălcare a tratamentului egal, în fața legii, a celor care vor să construiască în zona litoral - costieră;
     4. -  art. 18 și art.19 reglementează statutul redevențelor pentru zăcămintelor offshore într-o manieră în care răpește guvernelor si parlamentelor viitoare dreptul de reglementare în materia impozitării operațiunilor offshore. De asemenea, pentru operațiunile petroliere offshore se păstrează din legislația veche doar reglementările favorabile titularilor de acorduri petroliere offshore, în timp ce reglementarile nefavorabile aces­tora sunt scoase complet și se propun măsuri fiscale care ar putea opera retroactiv.
     În consecință, ne întrebăm dacă  proiectul "pl-x 33" a fost propus și redactat  de guvern sau doar de avocații ROPEPCA, pentru că interesele companiilor petroliere offshore sunt foarte bine reprezentate, în schimb interesele turiștilor români, cât și interesele fiscale prezente și viitoare ale statului, nu sunt deloc apărate și reprezentate.
     Având în vedere cele prezentate mai sus, cerem parlamentarilor să voteze împotriva  "pl-x 33" și cerem organelor abilitate, care au ca misiune apărarea României și a cetățenilor săi, să se autosesizeze cu privire la aspectele semnalate mai sus. Parlamentul României este obligat să cerceteze cine și cum a pus în operă un astfel de proiect de lege și să apere echilibrul dintre interesele statului, solicitările legitime ale cetățenilor din zona litoral - costieră și interesele companiilor petroliere. Asociația Dominocost
     
     
     
     
     Asociația Dominocost a prezentat într-un comunicat anomaliile proiectului de lege aflat la Camera Deputaților
     (http://www.bursa.ro/?s=companii_afaceri&articol=344293, http://www.bursa.ro/?s=companii_afaceri&articol=342415)
     Care sunt anomaliile proiectului de lege aflat la Camera Deputaților?
     1. Încalcă autonomia locală (adică dreptul primăriilor de a hotărî ce se construiește în localitățile lor) în favoarea companiilor petroliere;
     2. Încalcă dreptul cetățenilor de a participa la luarea deciziilor în materie de urbanism și construire pentru proiecte gen Petromidia, executate în localitățile lor de companiile petroliere;
     3. Încalcă dreptul constituțional la un tratament egal în fața legii, fie că sunt cetățeni simpli, care trebuie să întocmească documentații de urbanism și să respecte restricții și interdicții de urbanism pentru construirea unei case pe litoral, fie că sunt companii petroliere cu cifre de afaceri de zeci de miliarde de dolari ce doresc să construiască obiective gen Petromidia;
     4. Creează precedente grave prin derogarea totală de la legislația urbanismului și construcțiilor pentru obiective cu impact major, gen Petromidia, caracteristice începutului revoluției industriale, perioadă în care nu exis­tau meseria de urbanist sau conceptul de dezvoltare durabilă;
     5. Creează posibilitatea legală și morală ca, prin legiferarea derogărilor și încălcărilor autonomiei locale, și alte entități, din alte domenii cu impact semnificativ gen Roșia Montană, să solicite legi speciale cu aceleași avantaje și derogări;
     6. Impune interdicții și restricții pe terenurile românilor, situate în zone rare și valoroase pentru ei și pentru potentialul turistic - litoral limitat al țării, în favoarea unor companii petroliere private ( titularii de acorduri petroliere offshore);
     7. Face o expropiere mascată, fără justă și dreaptă despăgubire, în folosul unor companii petroliere, prin instituirea interdicțiilor și restricțiilor de construire impuse terenurilor oamenilor, în favoarea companiilor petroliere;
     8. Exclude Comitetul Național al Zonei Costiere (C.N.Z.C.) de la luarea deciziilor de amplasament în zona costieră a obiectivelor companiilor petroliere. CNZC este instituția care, în mod legal, se ocupa de armonizarea dezvoltării în zona costieră de 16 ani, având în componența ei,  printre alții, Institutul de Cercetare "Grigore Antipa" și alte ONG-uri care apără mediul și litoralul;
     9. Permite irosirea a cel puțin 3 kilometri liniari, de deschidere la Marea Neagră, pretabili pentru turism, doar la un singur obiectiv, construit de companiile petroliere în zona litorală. România mai are aproximativ 17 kilometri liniari, deschidere la Marea Neagră, liberi pentru construcții, care sunt potriviți turis­mului de masă. Aceste obiective gen Petromidia pot fi construite mai în interiorul uscatului pentru a lăsa litoralul tu­rismului și recreerii.
     10. Proiectul de lege permite companiilor petroliere:
     - să nu respecte planurile de urbanism,  planurile de amenajare a teritoriului, planurile de management și planurile de gospodărire integrată a zonei costiere;
     - să nu întocmească documentații de urbanism și de amenajarea teritoriului, la construirea de obiective  gen Petromidia, în zone cu vocație turistică;
     - Creează o inegalitate fiscală între titularii de acorduri petroliere offshore și titularii de acorduri petroliere onshore;
     - Răpește guvernelor și parlamentelor viitoare, dreptul legal de a modifica fis­calitatea în privința activităților comerciale ale titularilor de acorduri petroliere offshore. În viitor, în funcție de nevoi si de condițiile economice, legiuitorii au dreptul să modifice diverse impozite aplicate românilor, dar, conform proiectului acesta, nu vor mai putea modifica, cel puțin 30 ani, ce vor plăti companiile petroliere offshore;
     - Preia din legislația anterioară (legis­lația din perioada vânzării dezastruoa­se a Petromului) reglementările fiscale favorabile companiilor petroliere și abrogă reglementările fiscale care aduc mai mulți bani la buget, adoptate în guvernările anterioare.
     Notă: Membrii Asociației Dominocost sunt proprietarii de terenuri afectați de proiectele catastrofale preconizate pe malul Mării Negre.

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Rusia
    (mesaj trimis de Gelu în data de 13.04.2018, ora 00:32)  
 Rusia nu doreste ca americanii sa produca gaz natural in Romania. In aceste conditii, au fost activati tot felul de fosti secu! E simplu. E clar.


 
  1.1.   Mesaj eliminat conform regulamentului  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Redacția , in data de 13.04.2018, ora 06:49)
 
 ...


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.04.2018, ora 08:58)
 
 Argumentul - Rusia - e penibil! Ce legatura are Rusia cu obedienta si prostia guvernantilor. Ce e de facut? Vedem ca nici cei cu pretentii de scoala europeana,intelectuali, nu dimboviteni, nu sunt capabili sa guverneze si sa negocieze interesul Romaniei .


 
  1.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de bizonu' , in data de 13.04.2018, ora 09:26)
 
 La "calitatile" guvernantilor, corect enuntate de tine, ar trebui adaugata cel mai probabil si tradarea. Dar cine s-o constate, serviciile care au facut blat cu "colegii" lor?


 
2.  Spionii KGB s-au activat
    (mesaj trimis de Mariana Gheorghe în data de 13.04.2018, ora 09:19)  
 Noi suntem in stare sa investim miliarde de dolari sa extragem gazul de la zeci de Km adancime?
 NU, dar nu vrem sa-i lasam nici pe altii. Cheltuielile pentru extractiile off-shore sunt enorme! Daca nu au loc extractiile, nu castiga nimeni. Macar asa ramanem singura tara europeana care nu va importa gaze.


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de ion , in data de 13.04.2018, ora 09:38)
 
 OMV=Moscova-de ce banii Petrom se plimba pe la banci din Moscova in drumul lor spre Viena??? LUKOIL=Moscova (sper ca aici suntem toti de acord!) ;)


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de ioan din Ardeal în data de 13.04.2018, ora 09:42)  
  Rusofili din toate partile uniti-va!


 
4.  abureala, pentru facibookii
    (mesaj trimis de prostu' satului în data de 13.04.2018, ora 10:10)  
 autorul face confuzie intre omv si omv petrom, iar genul asta de articol se foloseste in presa scrisa si audio vizuala ca santaj!!! adica firma nu a mai cotizat demult la cine trebuie.........cum sar firmele cu bistanii, se baga subiectul la sertar, numai postaci de facibuuuk cred ca vegheaza cineva pentru binele lor..............


 
5.  este prea grav, nu se poate
    (mesaj trimis de John Derrek în data de 13.04.2018, ora 11:29)  
 trecand peste unele inexactitati cum at fi distanta de la Corbu la Vama Veche, prelucrarea cu foc a gazelor si altele,nu pot sa cred ca suntem asa de fraieri sa nu luam si o cota parte din gaze.Daca nu luam gaze ce mai vindem la Unguri?Nu pot sa cred ca se intampla asa ceva.NU CRED.


 
6.  Mesaj eliminat conform regulamentului
    (mesaj trimis de Redacția în data de 13.04.2018, ora 16:07)  
  ...


 
  6.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 15.04.2018, ora 03:22)
 
 Poate vom avea parte de o Gala Bute
 cu petrol si gaze in folosul pensionarilor si in general al a balaurului Deficit


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
VREI CA STATUL SĂ ÎȚI GARANTEZE CREDITUL? DAI ȘPAGĂ!
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.07.2018
BVB
     * Circa 64% din rulaj, dat de transferurile cu acțiunile Romgaz
     
     Toți indicii Bursei de Valori București (BVB) au înregistrat scăderi, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii,...  click să citești tot articolul
20.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, din cauza evoluțiilor sectorului minier, afectat de declinul cotațiilor metalelor.
     Titlurile grupului minier global "Anglo American" Plc s-au depreciat...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii în teritoriul negativ, majoritatea cotațiilor terminând ziua în scădere, pe fondul...  click să citești tot articolul
19.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv, ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.
     Titlurile producătorului suedez de echipamente de rețea "Ericsson" AB s-au...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BET-FI, SINGURUL INDICE ÎN SCĂDERE
     Opt din cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au cunoscut aprecieri moderate, în ședința de tranzacționare de ieri, pe fondul unui volum de numai 26,2 milioane de lei, sub valoarea...  click să citești tot articolul
18.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au avut o evoluție mixtă ieri, investitorii fiind atenți la rezultatele anunțate de corporațiile listate.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 20 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9463
2.3807
3.0169
4.0019
0.1800
0.6248
0.2232
4.6562
5.2019
1.4298
3.5534
0.2409
0.4865
1.0765
0.0630
0.4491
0.8319
3.9954
0.2967
1.0432
0.5894
0.0580
0.3522
0.2098
2.7025
0.0395
0.1511
1.0877
0.6297
0.1195
157.3290
5.5975
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
.