Apanova
BURSA 13.04.2018

 

 

SORIN ROȘCA STĂNESCU
 
mărește imaginea
     Am făcut cu mai multă vreme în urmă, împreună cu avocatul Dan Chitic, o dezvăluire vizând modul în care este fraudat statul român, prin exploatarea zăcămintelor de gaze dintr-un singur perimetru din Marea Neagră, denumit Neptun Deep. Iar prejudiciul adus, asupra căruia voi reveni, este cu adevărat cutremurător. Între timp, avem imaginea catastrofei în întregul ei. Știm ce se va întâmpla cu toate resursele de petrol și gaze din Marea Neagră, cine va câștiga de pe urma lor, prin ce inginerie românii nu se vor alege cu nimic și mai știm și care sunt consecințele absolut dramatice pe care le va avea de suferit litoralul românesc, ca o consecință directă a modului în care vor decurge operațiunile de exploatare și de transport a unor bogății uriașe, pe care Dumnezeu ni le-a dat nouă și generațiilor viitoare și nicidecum unor societăți străine.
     Când am scris despre descoperirea Domino din perimetrul denumit Neptun Deep, estimat de către cei care îl vor exploata între 48 și 82 miliarde metri cubi de gaze naturale (http://www.corectnews.com/politics/mega-atac-la-siguran-na-ional), perimetru din care statul român nu se va alege cu absolut nimic, nu cunoșteam un detaliu. Și anume că, din motive pur negustorești, societățile care au făcut explorarea din perimetrele offshore , finalmente în beneficiul Exxon Mobil, OMV și LukOil, au exagerat mult valoarea cheltuielilor legate de prospectare și au minimalizat în mod deliberat valoarea reală a resurselor identificate. Asta s-a întâmplat pentru a prezenta unor guverne, în mod straniu și suspect din ce în ce mai binevoitoare, cifre din care să rezulte că investițiile societăților străine sunt uriașe și extrem de riscante, în timp ce beneficiile sunt foarte mici.
     Cum-necum, au reușit performanța de a obține un proiect de lege clocit de Cioloș, pus la încălzire de Grindeanu și promovat de Guvernul Tudose și aprobat în Senatul României, urmând ca în aceste zile să aibă loc o dezbatere și în Camera Deputaților, care este cameră decizională.
     Conform acestui proiect de lege, statul român nu primește absolut nimic din cantitatea preconizată între 48 și 82 de miliarde de metri cubi de gaz, cu excepția redevențelor, care, procentual, probabil sunt printre cele mai mici din lume.
     Deși aceste redevențe vor intra în bugetul statului, proiectul a mai venit cu o jonglerie oribilă, numită credit fiscal, rezultatul fiind că, din milă față de respectivele multinaționale, vom renunța până la urmă la dreptul legitim de a legifera in viitor impozitele pe supraprofit și vom ramane doar cu echivalentul prăpăditelor de redevențe.
     Cred că este necesar să clarificăm un lucru.
     Proiectul de lege mai prevede că titularii acordurilor petroliere sunt obligați să achiziționeze bunuri și servicii de la persoane juridice române cu capital deținut în proporție de peste 25% de persoane fizice și juridice române. Titularii acordurilor petroliere au obligația ca cel puțin o pătrime din numărul total de angajați utilizați în vederea acordurilor petroliere să fie cetățeni români cu rezidență fiscală în România. Greu de crezut că se va întâmpla așa ceva întrucât nici forarea, nici asamblarea conductelor pe fundul Mării Negre și nici conductele de pe litoral nu presupun sub nici o formă munca specializată care ar putea fi rezovată de români.
     Dar aceste exploatări offshore nu au nevoie de forță de muncă autohtonă decât accidental. Probabil că nu se va produce niciun fel de transfer de tehnologie în beneficiul statului nostru.
     Ceea ce nu știam în urmă cu câteva săptămâni când am făcut dezvăluiri și știm acum, este că, așa cum vom dovedi, conductele care vor transporta petrolul și gazele vor avea diametre corespunzătoare unor capacități de câteva ori mai mari decât cele raportate statului român drept potențial exploatabil. Concret, cele 48-82 miliarde de metri cubi de gaze de la Nepun Deep s-ar putea să fie în realitate 200 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.
     A doua informație care ne lipsea se referă la întreg dezastrul care se va produce de-a lungul litoralului româ­nesc. Și aici intră în discuție, atenție, nu doar perimetrul menționat, Neptun Deep, ci toate perimetrele din care va fi extrasă o uriașă bogăție a României pe care, repet, Dumnezeu ne-a dat-o nouă și generațiilor viitoare și în niciun caz unor multinaționale, din care lipsește orice urmă de capital ro­mâ­nesc.
     Vom prezenta pe rând situația tuturor acestor perimetre, însoțite de planșe, care dovedesc afirmațiile care urmează, și vom urmări două obiective:
     1). Demonstrarea faptului că jaful este cu adevărat de dimensiuni colosale;
     2). România nu numai că nu câștigă nimic, dar pierde imens prin dezastrul care va fi creat pe ultima porțiune virgină din litoralul românesc.
     Și vom sublinia cu informații cât se poate de exacte că legea care urmează să fie adoptată în Camera Deputaților va sta din punct de vedere legislativ la baza întregii catastrofe.
     * Care sunt zăcămintele de petrol și gaze din Marea Neagră?
     În 1982, printr-un acord internațional, s-a stabilit ca fundul mării să fie împărțit în mai multe zone (http://dan-caragea.ro/blog/2014/04/28/impartirea-marii-negre/): mare (apa teritorială); platou continental; zonă economică exclusivă. Zonele de explorare și, acum, zonele de exploatare există așadar și pe platoul continental și în afara platoului continental. Situația este identică pentru toate statele riverane. Până în prezent, în Zona Economica Exclusivă din Marea Neagră aferentă României au fost identificate și explorate cel putin șase asemenea câmpuri gazeifere, toate urmând să intre în exploatare. Campul Domino din perimetrul Neptun Deep fiind doar una dintre aceste șase zăcăminte.
     Dacă privim harta perimetrelor din Marea Neagră, vom vedea ceva aparent ciudat. În dreptul coastei Turciei, vom observa perimetre mult mai multe și foarte mici ca suprafață, în timp ce în dreptul coastei României, perimetrele sunt mult mai mari. Ceea ce înseamnă că turcii au avut grijă să încredințeze spre explorare și exploatare contractele unui număr cât mai mare de societăți din întreaga lume, astfel încât între acestea să se creeze o veritabilă concurență. Și, în aceste condiții, nu ne mirăm de ce redevențele în Turcia sunt de câteva ori mai mari decât în România și de ce statul turc, pe lângă redevențe, primește și cota parte din producția obținută.
     În România, avem așadar cel puțin șase campuri gazeifere, fiecare dintre acestea având una sau mai multe pungi de gaze naturale, la adâncimi și în concentrații diferite.
     1). Lebăda din perimetrul Istria
     Pentru moment este singura care exploatează gazele naturale în beneficiul OMV și într-o cantitate de un miliard de metri cubi pe an. Dacă cifrele sunt corecte, dar am văzut că nu sunt, în acest ritm Lebăda, care este estimată la 10 miliarde de metri cubi, se va epuiza în zece ani. Exploatarea a început pe vremea regimului comunist, sub Ceaușescu, și a continuat după ce Petrom a fost vândut, cum a fost vândut, cu resurse cu tot, în beneficiul OMV Austria, care, în prezent, are și capital rusesc. Zăcământul are terminalul la Midia, unde există și o stație de tratare a gazelor, un mizerabil iaz de decantare, precum și un contor care măsoară cantitatea extrasă. Din acest punct, gazele sunt preluate de Transgaz și primesc destinația dictată de OMV din rațiuni comerciale sau chiar politice, dacă ținem cont și de existența capitalului rusesc.
     Imaginile din satelit ne arată cât de mare este dezastrul creat de stația de tratare, pe care vizual o putem identifica prin turnul cu flacără continuă, iar olfactiv prin mirosul pestilențial, care în func­ție de intensitatea și direcția vântului, se simte la kilometri distanță.
     2). Perimetrul Cobălcescu tot din perimetrul Istria.
     Care urmează să fie exploatat tot de OVM Petrom, este o descoperire recentă. Cantitatea de gaze de aici nu este încă publică. Ceea ce știm este că se duc tratative cu Exxon pentru o exploatare comună.
     3). Ana si Doina din perimetrul Midia (fost Sterling).
     Alcătuit din două zăcăminte, la o sută zece kilometri de țărm, care va fi exploatat de firma BSOG, deținută integral de Carlyle International Energy Partners, în spatele căreia se spune că s-ar afla actuali sau foști ofițeri superiori din CIA și Pentagon. Ele își vor descărca gazele la Vadu comuna Corbu, mai sus de Năvodari, chiar în rezervația naturală. Acolo urmează să aibă loc și prelucrarea gazelor, tot cu flacără deschisă, după care gazele vor fi preluate de Transgaz, în beneficiul exclusiv al clienților identificați de BSOG.
     4). Domino din perimetrul Neptun Deep, despre care am vorbit pe larg, al cărui terminal va fi la Tuzla, în apropierea epavei de la Costinești, în care din nou între altele, poate exista un turn cu flacără.
     5). Lira din Perimetrul Trident concesionat de LukOil, care cuprinde pungi estimate la 30 de miliarde de metri cubi.
     * Ce se întâmplă pe litoralul românesc al Mării Negre?
     O resursă rară, litoralul românesc se situează între Vadu (comuna Corbu) și Vama Veche (comuna 2 Mai) și are 245 de kilometri. Disponibili pentru construcții turistice nu mai sunt în prezent decât 17 kilometri lineari. Dacă ne imaginăm 10-15 rânduri de construcții pe malul mării, cu deschidere de circa 17 metri, vom avea maximum 10 mii de loturi, pe care se vor putea ridica vile, hoteluri și pensiuni în viitor. Este infim. Ei bine, chiar și această parte a litoralului românesc este pusă în pericol și deja afectată de proiectele de exploatare.
     Ce urmează să se întâmple de fapt?
     Pretutindeni, acolo unde conductele se vor înțepa în malul mării, există o dis­pută între autoritățile statului român și riverani, pe de-o parte, care doresc ca toate instalațiile la vedere să fie cât mai departe de țărm, pentru a nu afecta viața locuitorilor și turismul și companiile multinaționale, care, din rațiuni de reducere a cos­turilor, sunt interesate ca, dimpotrivă, să-și termine treaba cât mai aproape de mare. Aceste dispute înseamnă kilometri întregi de conducte, fie aparținând Trans­gazului, care nu poate prelua gazele decât după ce acestea au fost prelucrate și măsurate cantitativ, fie firmelor care fac exploatarea. Hărțile publicate ne arată ce se preconizează în cazul fiecărui zăcământ în parte.
     Terminalul poate fi doar un contor sau o stație de tratare gaze, care, în final, contorizează și ea cantitățile. Stația de tratare gaze poate fi complexă sau simplă. Pentru cititor, stația simplă este doar cu flacără la vedere, care degajă un miros urât pe zeci de kilometri, stația complexă necesitând o prelucrarea mult mai laborioasă, în func­ție de compoziția resursei. Această prelucrarea presupune de cele mai multe ori și iazuri de decantare. Cum este de pildă cea de la Terminalul Midia. Acestea au un miros pestilențial și presupun poluarea unor largi suprafețe de teren.
     Exploatarea zăcămintelor de gaze, indiferent cât de modernă este, are mai multe prețuri inevitabile:
     1). Poluarea mării, aerului și pă­mântului;
     2). Pericolul în caz de accidente a unor explozii cu consecințe catastrofale. La Tuzla, de pildă, chiar dacă va fi un singur contor de gaze, la 12 miliarde de metri cubi și presiunea de 63 de bari, în caz de accident explozia va fi majoră. Va fi afectat un perimetru de mii sau chiar zeci de mii de metri pătrați. Și, pentru a nu fi acuzat de science-fiction, le amintesc cititorilor de explozia uriașă din 12 decembrie 2017 de la Baumgarten-Austria, soldată cu răniți și pagube însemnate sau explozia din 15 ianuarie 2018 de la obiectivul Hurezeni-Gorj.
     Ambele incidente au fost cauzate de unele derogări criminale, prin încălcarea unor reguli elementare, dar și a unor drepturi ale primăriilor și comunităților de cetățeni. Exact ce se preconizează în proiectul de lege aflat la Camera Deputaților;
     3). Vocația turistică și nu numai a zonelor limitrofe conductelor și instalațiilor este compromisă și dintr-o altă perspectivă. Pentru diminuarea consecințelor unor posibile explozii, conductele îngropate în pământ vor avea în mod obligatoriu o zonă de siguranță de 400 de metri în stânga și în dreapta. Pe acest culoar, practic, nu se va putea construi. Multinaționalele, prin interpuși, au cumpărat, așa cum se vede în hărțile pe care le pos­tăm, numeroase terenuri situate în zonele din litoralul românesc unde intenționează să se înțepe cu conductele submarine, iar aceste terenuri ne conduc, așa cum rezultă tot din planșele publicate, către punctele de prelucrare a combustibilului până în locul preluării de către Trans­gaz. Din motive de oportunitate financiară, multinaționalele au cumpărat acolo unde este mai ieftin. Astfel încât, așa cum se observă cu ochiul liber, aceste conducte, însumând pe întreg litoralul românesc mii de metri , nu vor fi instalate linear, ci vor șerpui, așa cum șerpuiesc proprietățile achiziționate de multinaționale. În felul acesta, dată fiind obligativitatea unei zone de siguranță, o parte însemnată din litoralul românesc nu va mai putea fi utilizată turistic sau acolo unde, în proximitate, există localități turistice, acestea vor fi grav afectate.
     Pe de altă parte, Nicolae Demetriade, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, susține că turismul în zonă nu va fi afectat: "Nu consider un pericol pentru turism începrea lucrărilor de exploatare a gazelor în Marea Neagră. România nu va fi singura țară care face asemenea exploatări de gaze". (http://www.bursa.ro/?s=companii_afaceri&articol=342415).
     
     Anchetă realizată de Sorin Roșca Stănescu, în colaborare cu avocatul Dan Chitic și Diaconescu Ioan Tiberius, membru al Asociației Dominocost. O parte din informațiile din cadrul acestei anchete au fost publicate deja în ziarul BURSA, cu prioritate. 

     Dominocost prezintă prevederile cele mai contestate ale proiectului de lege "pl-x 33"
     Prevederile cele mai contestate ale proiectului de lege "pl-x 33", argumente și alte aspecte puse în discuție:
     1. - art.2 litera b), aliniatul (i)  și litera j) introduce ca lucrări executate, în baza actului de autorizare emis de Ministerul Energiei, construirea pe uscat a Terminalelor de Coastă compuse din instalații, echipamente și construcții necesare operațiunilor de tratare, curățare, uscare, comprimare a gazelor naturale ori a țițeiului;
     -art.3 alin.(1) întărește faptul că actul de autorizare emis de Ministerul Energiei înlocuiește autorizatia de construire / desființare pentru Terminalul de Coastă de pe uscat. Construirea unui obiectiv gen Petromidia, de către titularii de acorduri petroliere offshore, va fi autorizată de Ministerul Energiei și nu de către Primăria, pe raza căruia va funcționa obiectivul, așa cum prevede legislația în vigoare. Astfel, se încalcă dreptul fundamental al unei comunități locale și al autorității publice locale de a participa și a decide în privința autorizării construirii și funcționarii unui obiectiv de tipul Petromidia, în localitatea lor;
     2. -art.7 alin (1) legiferează construirea unui obiectiv ca Petromidia pe uscat, prin derogare de la toate cerințele urbanistice și toate interdicțiile și restricțiile legale exis­tente, adică fără a ține cont de PUZ, PUG, PATJ și fără a necesita întocmirea documentațiilor de urbanism. În schimb, prin art.7 alin(3), interdicțiile și restricțiile pe care un astfel de obiectiv le va impune zonelor învecinate, trebuie introduse în PUZ, PUG, PATJ, și respectate de toată lumea.   Prin proiectul de lege votat în Senat, sunt total avantajate companiile petroliere care vor construi obiective gen Petromidia, fără a res­pecta cerințele urbanistice, restricțiile legale și toate interdicțiile din planurile de urbanism, din planurile de amenajare a teritoriului, din planurile de management, din planurile de gospodărire integrată a zonei costiere, fără a se întocmi documentații de urbanism și de amenajarea teritoriului. Toate celelalte persoane fizice și juridice trebuie  să respecte cerințele urbanistice, restricțiile legale și toate interdicțiile din planurile de urbanism, din planurile de amenajare a teritoriului, din planurile de management și din planurile de gospodărire integrată a zonei costiere și, de asemenea, trebuie să întocmească documentații de urbanism și de amenajarea teritoriului, adică, să respecte tot ceea ce titularii de acorduri petroliere offshorei nu sunt obligați, conform art.7 alin. (1) din "pl-x 33". Prin aceste derogări totale de la legea urbanismului și amenajării teritoriului, titularii de acorduri petroliere offshore, pot construi obiective gen Petromidia, în zona litorală și limitrofă, lângă locuințe, turism și agrement. În schimb, după ce au construit limitrof sau chiar în zone cu vocație turistică, companiile petroliere offshore impun interdicții și restricții de construire în zonele cu vocație turistică și limitrofe;
     3. - art.16 alin(2) "derogă de la prevederile art. 68 din Ordonanța de urgență a Guvemului nr. 202/2002, privind gospodărirea integrată a zonei costiere, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 280/2003, cu modificările ulterioare", astfel încât titularii de acorduri petroliere offshore pot construi conducte, instalații, adică obiective gen Petromidia pe uscat, în zona costieră, fără avizarea studiilor de impact aferente de către C.N.Z.C. Această derogare este o încălcare a tratamentului egal, în fața legii, a celor care vor să construiască în zona litoral - costieră;
     4. -  art. 18 și art.19 reglementează statutul redevențelor pentru zăcămintelor offshore într-o manieră în care răpește guvernelor si parlamentelor viitoare dreptul de reglementare în materia impozitării operațiunilor offshore. De asemenea, pentru operațiunile petroliere offshore se păstrează din legislația veche doar reglementările favorabile titularilor de acorduri petroliere offshore, în timp ce reglementarile nefavorabile aces­tora sunt scoase complet și se propun măsuri fiscale care ar putea opera retroactiv.
     În consecință, ne întrebăm dacă  proiectul "pl-x 33" a fost propus și redactat  de guvern sau doar de avocații ROPEPCA, pentru că interesele companiilor petroliere offshore sunt foarte bine reprezentate, în schimb interesele turiștilor români, cât și interesele fiscale prezente și viitoare ale statului, nu sunt deloc apărate și reprezentate.
     Având în vedere cele prezentate mai sus, cerem parlamentarilor să voteze împotriva  "pl-x 33" și cerem organelor abilitate, care au ca misiune apărarea României și a cetățenilor săi, să se autosesizeze cu privire la aspectele semnalate mai sus. Parlamentul României este obligat să cerceteze cine și cum a pus în operă un astfel de proiect de lege și să apere echilibrul dintre interesele statului, solicitările legitime ale cetățenilor din zona litoral - costieră și interesele companiilor petroliere. Asociația Dominocost
     
     
     
     
     Asociația Dominocost a prezentat într-un comunicat anomaliile proiectului de lege aflat la Camera Deputaților
     (http://www.bursa.ro/?s=companii_afaceri&articol=344293, http://www.bursa.ro/?s=companii_afaceri&articol=342415)
     Care sunt anomaliile proiectului de lege aflat la Camera Deputaților?
     1. Încalcă autonomia locală (adică dreptul primăriilor de a hotărî ce se construiește în localitățile lor) în favoarea companiilor petroliere;
     2. Încalcă dreptul cetățenilor de a participa la luarea deciziilor în materie de urbanism și construire pentru proiecte gen Petromidia, executate în localitățile lor de companiile petroliere;
     3. Încalcă dreptul constituțional la un tratament egal în fața legii, fie că sunt cetățeni simpli, care trebuie să întocmească documentații de urbanism și să respecte restricții și interdicții de urbanism pentru construirea unei case pe litoral, fie că sunt companii petroliere cu cifre de afaceri de zeci de miliarde de dolari ce doresc să construiască obiective gen Petromidia;
     4. Creează precedente grave prin derogarea totală de la legislația urbanismului și construcțiilor pentru obiective cu impact major, gen Petromidia, caracteristice începutului revoluției industriale, perioadă în care nu exis­tau meseria de urbanist sau conceptul de dezvoltare durabilă;
     5. Creează posibilitatea legală și morală ca, prin legiferarea derogărilor și încălcărilor autonomiei locale, și alte entități, din alte domenii cu impact semnificativ gen Roșia Montană, să solicite legi speciale cu aceleași avantaje și derogări;
     6. Impune interdicții și restricții pe terenurile românilor, situate în zone rare și valoroase pentru ei și pentru potentialul turistic - litoral limitat al țării, în favoarea unor companii petroliere private ( titularii de acorduri petroliere offshore);
     7. Face o expropiere mascată, fără justă și dreaptă despăgubire, în folosul unor companii petroliere, prin instituirea interdicțiilor și restricțiilor de construire impuse terenurilor oamenilor, în favoarea companiilor petroliere;
     8. Exclude Comitetul Național al Zonei Costiere (C.N.Z.C.) de la luarea deciziilor de amplasament în zona costieră a obiectivelor companiilor petroliere. CNZC este instituția care, în mod legal, se ocupa de armonizarea dezvoltării în zona costieră de 16 ani, având în componența ei,  printre alții, Institutul de Cercetare "Grigore Antipa" și alte ONG-uri care apără mediul și litoralul;
     9. Permite irosirea a cel puțin 3 kilometri liniari, de deschidere la Marea Neagră, pretabili pentru turism, doar la un singur obiectiv, construit de companiile petroliere în zona litorală. România mai are aproximativ 17 kilometri liniari, deschidere la Marea Neagră, liberi pentru construcții, care sunt potriviți turis­mului de masă. Aceste obiective gen Petromidia pot fi construite mai în interiorul uscatului pentru a lăsa litoralul tu­rismului și recreerii.
     10. Proiectul de lege permite companiilor petroliere:
     - să nu respecte planurile de urbanism,  planurile de amenajare a teritoriului, planurile de management și planurile de gospodărire integrată a zonei costiere;
     - să nu întocmească documentații de urbanism și de amenajarea teritoriului, la construirea de obiective  gen Petromidia, în zone cu vocație turistică;
     - Creează o inegalitate fiscală între titularii de acorduri petroliere offshore și titularii de acorduri petroliere onshore;
     - Răpește guvernelor și parlamentelor viitoare, dreptul legal de a modifica fis­calitatea în privința activităților comerciale ale titularilor de acorduri petroliere offshore. În viitor, în funcție de nevoi si de condițiile economice, legiuitorii au dreptul să modifice diverse impozite aplicate românilor, dar, conform proiectului acesta, nu vor mai putea modifica, cel puțin 30 ani, ce vor plăti companiile petroliere offshore;
     - Preia din legislația anterioară (legis­lația din perioada vânzării dezastruoa­se a Petromului) reglementările fiscale favorabile companiilor petroliere și abrogă reglementările fiscale care aduc mai mulți bani la buget, adoptate în guvernările anterioare.
     Notă: Membrii Asociației Dominocost sunt proprietarii de terenuri afectați de proiectele catastrofale preconizate pe malul Mării Negre.

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Rusia
    (mesaj trimis de Gelu în data de 13.04.2018, ora 00:32)  
 Rusia nu doreste ca americanii sa produca gaz natural in Romania. In aceste conditii, au fost activati tot felul de fosti secu! E simplu. E clar.


 
  1.1.   Mesaj eliminat conform regulamentului  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Redacția , in data de 13.04.2018, ora 06:49)
 
 ...


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 13.04.2018, ora 08:58)
 
 Argumentul - Rusia - e penibil! Ce legatura are Rusia cu obedienta si prostia guvernantilor. Ce e de facut? Vedem ca nici cei cu pretentii de scoala europeana,intelectuali, nu dimboviteni, nu sunt capabili sa guverneze si sa negocieze interesul Romaniei .


 
  1.3.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de bizonu' , in data de 13.04.2018, ora 09:26)
 
 La "calitatile" guvernantilor, corect enuntate de tine, ar trebui adaugata cel mai probabil si tradarea. Dar cine s-o constate, serviciile care au facut blat cu "colegii" lor?


 
2.  Spionii KGB s-au activat
    (mesaj trimis de Mariana Gheorghe în data de 13.04.2018, ora 09:19)  
 Noi suntem in stare sa investim miliarde de dolari sa extragem gazul de la zeci de Km adancime?
 NU, dar nu vrem sa-i lasam nici pe altii. Cheltuielile pentru extractiile off-shore sunt enorme! Daca nu au loc extractiile, nu castiga nimeni. Macar asa ramanem singura tara europeana care nu va importa gaze.


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de ion , in data de 13.04.2018, ora 09:38)
 
 OMV=Moscova-de ce banii Petrom se plimba pe la banci din Moscova in drumul lor spre Viena??? LUKOIL=Moscova (sper ca aici suntem toti de acord!) ;)


 
3.  fără titlu
    (mesaj trimis de ioan din Ardeal în data de 13.04.2018, ora 09:42)  
  Rusofili din toate partile uniti-va!


 
4.  abureala, pentru facibookii
    (mesaj trimis de prostu' satului în data de 13.04.2018, ora 10:10)  
 autorul face confuzie intre omv si omv petrom, iar genul asta de articol se foloseste in presa scrisa si audio vizuala ca santaj!!! adica firma nu a mai cotizat demult la cine trebuie.........cum sar firmele cu bistanii, se baga subiectul la sertar, numai postaci de facibuuuk cred ca vegheaza cineva pentru binele lor..............


 
5.  este prea grav, nu se poate
    (mesaj trimis de John Derrek în data de 13.04.2018, ora 11:29)  
 trecand peste unele inexactitati cum at fi distanta de la Corbu la Vama Veche, prelucrarea cu foc a gazelor si altele,nu pot sa cred ca suntem asa de fraieri sa nu luam si o cota parte din gaze.Daca nu luam gaze ce mai vindem la Unguri?Nu pot sa cred ca se intampla asa ceva.NU CRED.


 
6.  Mesaj eliminat conform regulamentului
    (mesaj trimis de Redacția în data de 13.04.2018, ora 16:07)  
  ...


 
  6.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 6 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 15.04.2018, ora 03:22)
 
 Poate vom avea parte de o Gala Bute
 cu petrol si gaze in folosul pensionarilor si in general al a balaurului Deficit


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
DIRECTORUL ARCELORMITTAL GALAȚI DESPRE VÂNZAREA COMBINATULUI:
INVESTIȚIE DE 20 DE MILIOANE DE EURO LA TÂRGOVIȘTE
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Bănci-Asigurări, 13:39
     * Dolarul a crescut cu 0,44 bani în fața monedei naționale.
     * Francul s-a depreciat la 3,8973 lei
     Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,6516 lei pentru moneda europeană, în scădere cu 0,47 bani, comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6563 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări, 11:35
ALERT: CEL MAI MARE NIVEL DIN ULTIMII TREI ANI ȘI JUMĂTATE
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut, astăzi, la 2,28%, față de 2,22%, valoare înregistrată în ședința anterioară, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Internaţional, 20:48
     Principalii indici bursieri europeni au închis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 20:32
     Tarom ,transportatorul aerian național, a anunțat că va muta ghișeele de check-in din vechiul terminal al aeroportului Henri Coandă în terminalul nou, începând din această noapte, informează News.ro.  click să citești tot articolul
Politică, 20:15
ALEKSANDAR VUÈIÆ:
     Președintele Republicii Serbia, Aleksandar Vuèiæ, a declarat, astăzi, la reuniunea cvadrilaterală de la București dintre Serbia, România, Grecia și Bulgaria, că statul sârb își dorește să intre în Uniunea Europeană, dar nu poate fără ajutorul celorlalte țări balcanice. Vuèiæ a adăugat că este un lucru important că România sprijină Serbia pe calea ei europeană.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
24.04.2018
BVB
     Bursa de Valori București (BVB) a avut parte de un debut de săptămână pozitiv din punctul de vedere al cotațiilor, toți indicii încheind ședința de tranzacționare de ieri în creștere.  click să citești tot articolul
24.04.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au urmat un curs pozitiv în a doua parte a zilei de ieri, pe fondul unor date mixte privind economia regiunii.  click să citești tot articolul
23.04.2018
BVB
     * Fondul Proprietatea - pe primul loc în topul lichidității
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte, în ședința de tranzacționare de vineri, de un rulaj de doar 32,23...  click să citești tot articolul
23.04.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ușor vineri, din cauza pierderilor de pe segmentul bunurilor de larg consum, generate de rezultatele anunțate de companiile din domeniu, precum "Reckitt Benckiser...  click să citești tot articolul
19.04.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, un volum de numai 24,19 milioane de lei (5,2 milioane de euro), în scădere...  click să citești tot articolul
18.04.2018
BVB
     * Acțiunile Transgaz au crescut cu peste 2%
     
     Volumul consemnat în ședința de tranzacționare de ieri, a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 91,16 milioane de lei (19,61 milioane de...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Prognoza Meteo
Vezi harta temperaturilor
harta temperaturilor
     24.04.2018 
     Prognoza pentru România
     Vremea va fi deosebit de caldă, dar va deveni, în general instabilă, în majoritatea regiunilor. Îndeosebi pe parcursul zilei, în jumătatea de nord a țării și pe arii restrânse în rest, vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Ploile și cu caracter torențial, izolat vor fi mai însemnate cantitativ și vor fi condiții de grindină. Temperaturile maxime vor avea valori de la 17...18 grade în nordul litoralului, până în jur de 30 de grade în Oltenia și în Muntenia, iar cele minime vor fi cuprinse între 7 și 15 grade.
     Prognoza pentru București
     Vremea va fi în continuare deosebit de caldă, astfel că temperatura maximă va fi în jurul valorii de 29 de grade, iar minima de 12...14 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, mai ales după-amiaza, când se vor semnala averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.
      
Curs Valutar

Curs valabil din data de 24 aprilie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8997
2.3784
2.9689
3.8973
0.1829
0.6245
0.2153
4.6516
5.3161
1.4877
3.5027
0.2308
0.4835
1.1073
0.0618
0.4483
0.9320
3.8120
0.3101
1.1042
0.6045
0.0575
0.3538
0.2020
2.7148
0.0394
0.1457
1.0378
0.6272
0.1213
162.6060
5.5082
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
30.03.2018
     The website of the National Bank of Romania still includes the statement that its monetary policy strategy is the direct targeting of inflation.  click here to read the entire article
28.03.2018
     No investor has expressed interest in the privatization of the "Sanevit 2003" disposable syringes factory of Arad, as part of the last procedure initiated by the Ministry of the Economy, which took over the company in 2012 to save ut from bankruptcy, but since then, several attempts at privatization have failed, and since 2013 the plant hasn't manufactured anything, according to News.ro.  click here to read the entire article
27.03.2018
ALEXANDRU BOTEZ, ELECTRICA SHAREHOLDER:
     * The Ministry of Energy has requested the election of a new Board of Directors, even though the current management was elected in October, for a four-year term
     * The company's directors are entitled to compensation in the event of their unjustified dismissal
     * Challenges in court concerning the prior elections would remain groundless
       The proposal of the Ministry of Energy that the shareholders of Electrica (EL) decide, in the General Shareholder Meeting of April 27th, the election of the members of the Board of Directors, through the cumulative vote method, for a term of four years, even though the current directors were elected in October 2017, also for four years, has caused discontent among some shareholders.  click here to read the entire article
22.03.2018
     "The markets are turning into the markets' greatest enemy", wrote an analyst of Goldman Sachs in a note addressed to its customers, according to an article by Bloomberg, and the jump in the VIX volatility index last month "is a symptom of the financial fragility".  click here to read the entire article
19.03.2018
AS SHAREHOLDER,
     * The president of the Association of Brokers has taken the matter to the County Court of Cluj, to address the capital reduction of 2014 and the subsequent decisions of the company
     * Liviu Stoleru, CEO of Cemacon, told us on Thursday, that "no notification has been received from the company concerning such a topic"
     * The case was recorded on Friday, with the County Court of Cluj
     * BCR sold to BOF for 2 Euros the non-performing loans of 16.5 million Euros of "Cemacon" and "Ambient"
       * UPDATE 15.45 "Cemacon" confirms the lawsuit brought by Dan Paul
     "Cemacon" today sent the Bucharest Stock Exchange, a report whereby it confirms the existence of the lawsuit brought by Dan Paul, the president of the Association of Brokers. However, the officials of the company wrote that they have no details about the case.
     -------
     Dan Paul, the president of the Association of Brokers, has sued "Cemacon" (CEON), acting as shareholder, seeking the annulment of the shareholders' decision of March 24th, 2014, concerning the reduction of the share capital and of the subsequent acts, according to a notification seen by "BURSA".  click here to read the entire article
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
02.03.2018
A POSSIBLE CONTRACT FOR THE SPARE PARTS NEEDED BY PATRIOT MISSILES
     * Aurel Cazacu: "The American partners are trying to cooperate, even if they do not have the obligation to offset, and Aerostar is the best plant in Romania"
     * A rise of over 40% for the Aerostar shares over the last year
       Shares of "Aerostar" Bacău (ARS) yesterday rose 6.5%, to 5.24 lei/share, taking the company's valuation to an all time high - 797.93 million lei, after American company Raytheon announced that it has requested a quote from ARS, to get more information about the parts that might be manufactured in Bacău for the Patriot radar, which is part of the Patriot missile system.  click here to read the entire article
.