Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
CERCETARE PWC PRIVIND NIVELUL DE DIGITALIZARE:
BURSA 12.10.2018

Ramona Radu
 
mărește imaginea
Sergiu Oprescu, ARB
     *  Sergiu Oprescu, ARB: "Avem nevoie de mai mulți absolvenți în științe, tehnologie, inginerie și matematică ca să creștem gradul digitalizării"
     
     Țara noastră are nevoie de mai mulți absolvenți în științe, tehnologie, inginerie și matematică ca să crească gradul de digitalizare la nivel național, este de părere Sergiu Oprescu, pre­șe­dintele Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor (ARB).
     Potrivit oficialului ARB, studiile realizate la nivel european și mondial, pe tema guvernării digitale, clasează România pe locuri codașe, în ciuda infrastructurii digitale dezvoltate de care dispune, aspect confirmat și de o cercetare a PricewaterhouseCoopers (PwC).
     Domnia sa a declarat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă în care a fost prezentat studiul PwC: "Noi credem că este nevoie de o educație digitală în România. (...) Impactul guvernării digitale, al digitalizării în sine, trebuie să aibă un sens. Când mă gândesc la sens, mă gândesc la abrevierea cuvântului «SENS». Adică trebuie să aibă un impact asupra statului, asupra economiei și vom descoperi în final că are un impact și asupra naturii umane și a societății. Din păcate, Româ­nia se înscrie pe ultimele locuri în oricare dintre studiile de specialitate pe tema digitalizării, dar asta ne dă oportunitatea de a crește, de a avea acea viteză de croazieră pentru a ajunge la aceeași poziție cu celelalte țări".
     Domnul Oprescu a menționat că beneficiile guvernării digitale țin de creșterea economică.
     Președintele Consiliului Director al ARB a adăugat: "Se poate demonstra că o țară care are un nivel de digitalizare ridicat, față de alte țări, își poate crește PIB-ul potențial. Pe lângă creșterea economică mai mare pe care poate să o aibă, poate să colecteze la bugetul statului mai mult decât celelalte țări care au un nivel de digitalizare mai scăzut. Deci, indiferent la ce dimensiune ne uităm, cea economică sau cea a alinierii cu alte state (importantă pentru România), vedem că un nivel de digitalizare ridicat nu face decât să ne pună într-o postură mai bună. (...) Noi, în această zonă, avem «autostrăzile digitale» construite, deja. Mai trebuie să punem mașini și să avem obiective (cum să mergem și cu ce eficiență)".
     Primul pas în direcția e-guvernării este legat de leadership, a mai spus domnia sa, explicând: "Desemnarea unei instituții guvernamentale care să se ocupe de digitalizare este necesară. Este un element pe care nu îl avem și care ar trebui să apară. Este un subiect care trebuie asumat politic. Această instituție trebuie să asigure cooperarea între instituțiile în sarcina cărora intră implementarea mecanismelor necesare e-guvernării și să coordoneze, să supervizeze întreaga activitate".
     Instituții de acest tip există, deja, în mai multe țări care au un nivel de digitalizare ridicat, un exemplu în acest sens fiind Estonia.
     Printre instituțiile care au un rol în implementarea e-guvernării se numără Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Justiției, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.
     Oficialul ARB a mai precizat: "Avem nevoie să creștem numărul de absolvenți de știință, inginerie și matematică. Este un nivel la care stăm relativ bine, fiind aproape de media europeană, dar trebuie să avem un ritm mai mare de «producere» a acestor specialiști, dacă vrem să ne aliniem celorlalte țări. În final, în privința contribuției pe care sistemul bancar o poate aduce la creșterea nivelului de digitalizare, noi, sistemul bancar, putem să fim facilitatori, nu neapărat liderii transformării. Putem, însă, să punem la dispoziție infrastructura tehnologică pentru că sis­temul bancar e foarte bine dezvoltat din acest punct de vedere".
     Capitalul uman din bănci ar putea avea un rol consultativ pentru societate și decidenții politici în momentul în care discutăm despre implementarea unor inițiative precum e-guvernarea, a mai spus domnia sa.
     *  PwC: "Legislația nearmonizată cu reglementările europene, barieră în calea implementării guvernării digitale"
     Conform studiilor realizate, atât la nivel european, cât și la nivel global, țara noastră se clasează între statele codașe în ceea ce privește implementarea guvernării digitale și eficiența acesteia, a precizat, ieri, Bogdan Belciu, Partner, PwC.
     În studiul realizat de Organizația Națiunilor Unite (ONU), care măsoară eficiența guvernării electronice la nivel internațional, România se clasează pe locul 67 din 193, dar este pe ultimul loc în cadrul statelor UE, potrivit PwC.
     Într-un alt studiu, realizat de Comisia Europeană privind performanța digitală a țărilor din UE, țara noastră se clasează pe locul 28 din 28, iar studiul IMD World, privind competitivitatea digitală a 63 de economii, plasează România pe locul 54 din 63, fiind pe penultimul loc la nivelul UE.
     Conform PwC, statele care se situea­ză pe primele locuri din punct de vedere al digitalizării au demarat, încă din anii '90, proiecte care au avut în vedere implementarea strategiei în domeniul digital.
     Din studiul realizat de PwC reiese faptul că în calea implementării guvernării digitale în România stau obstacole precum migrația specialiștilor IT, o legislație nearmonizată cu reglementările europene, lipsa competențelor digitale de bază, atât în rândul cetățenilor, cât și în rândurile angajaților din structurile publice.
     Specialiștii din cadrul PwC susțin că printre beneficiile guvernării digitale se numără reducerea costurilor administrației cu 12%, până în anul 2020; creșterea numărului de locuri de muncă cu 11% și o majorare de 13% a PIB-ului, precum și scăderea evaziunii fiscale. Astfel, creșterea plăților electronice ar putea genera un impact de 10% în PIB pe un orizont de timp de șapte ani, au mai spus aceștia.
     Conform domnului Bogdan Belciu, progresele ar putea să apară, măcar în punctele-cheie, într-un orizont de timp de circa patru ani de zile, dacă ținem cont de bunele practici ale statelor care fac astfel de demersuri de ani de zile, însă parcursul nu se sfârșește acolo, pentru că tehnologia evoluează constant.
     Măsurile care ar trebui luate în sensul implementării guvernării digitale se referă, printre altele, la: desemnarea unei instituții care să aibă ca obiectiv susținerea implementării strategiei digitale a României și care să fie subordonată direct cabinetului primului-ministru; extinderea educației financiare și în domeniul utilizării tehnologiilor digitale; actualizarea acordului între bănci și ANAF, în vederea schimbului de informații și a semnăturii digitale etc., au mai spus reprezentanții PwC.
     "Toate acestea ar contribui la reducerea economiei gri, care în România are o pondere însemnată, prin comparație cu alte state din UE", a spus domnul Belciu.
     Potrivit PwC, numeroase studii dovedesc gradul ridicat de corelare între ponderea tranzacțiilor electronice în economie și dimensiunea economiei gri, plățile în numerar reprezentând un factor care contribuie la stimularea acesteia, traseul banilor fiind mult mai greu de urmărit.
     Implementarea unui set de măsuri pentru stimularea plăților electronice ar putea genera o creștere economică suplimentară de 1-1,5 puncte procentuale, ca procent din PIB, în următorii șapte ani, sunt de părere specialiștii.
     Și Bogdan Belciu susține înființarea unei instituții subordonate liderului Guvernului României, care să coordoneze și să supervizeze activitatea (n.r. de implementare a unei guvernări digitale) tuturor entităților implicate, adăugând că, dincolo de bănci, sau de alți parteneri care să faciliteze acest demers, inițiativa digitalizării trebuie să vină din partea Guvernului.
     Oamenii trebuie să înțeleagă că efectul tehnologiei nu este acela de a des­ființa locuri de muncă, ci de a schimba profilul oamenilor și a-i orienta spre activități cu o valoare adăugată (mai) mare, a conchis domnia sa. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 12.10.2018, ora 17:21)  
 mafia bancara urmareste subjugarea tututor persoaneor?
 iti iau comision si ca tii bani la banca si ca i scoti, fac bani din tastaura si i dau cu camata iar la cei de au depozite le dau multe comisioane, pe urma au dreptul sa i si blocheze sau retina daca sunt pe punctul de a da faliment.
 de cate ori nu li se blocheaza cardurile, platesti de doua ori acelas produs si alte minunatii


 
2.  cam cu digitalizarea mai au de rezolvat bancile
    (mesaj trimis de Biz în data de 12.10.2018, ora 18:48)  
 ca pe clienti i-au cam rezolvat. Articol lung, frumos, cum ii place arebeului, ce conteaza ca nu are treaba cu realitatea in genul tara arde, baba se piaptana.


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
SCHIMBARE ÎN MANAGEMENTUL KANAL D ROMÂNIA:
COMUNICAT DE PRESĂ POWERNET, LA ANIVERSAREA A 19 ANI:
Internaţional
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în scădere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 9,56 milioane lei (2,04 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Bursele asiatice închid în teritoriu pozitiv prima ședință de tranzacționare a săptămânii curente.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul a scăzut cu 2,04 bani în fața monedei naționale
     * Francul s-a depreciat la 4,0659
     Banca Națională a României (BNR) a anunțat astăzi un curs de referință de 4,6671 lei pentru moneda europeană, în apreciere cu 0,02 bani comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6669 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
      Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 3,30%, de la 3,28%, valoarea înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
175 milioane metrii cubi de apă
Jurnal Bursier
22.10.2018
     * Rulaj de 39,86 milioane de lei
     Șapte dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au terminat ultima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în teritoriul pozitiv, în contextul...  click să citești tot articolul
22.10.2018
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au urmat un curs negativ vineri, din cauza rezultatelor financiare dezamăgitoare raportate de unele companii din sectorul auto și cel al...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BVB
     * BET-NG, singurul indice în creștere
       * BET-NG, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de joi, deprecieri pentru opt dintre cei nouă indici,...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
18.10.2018
BVB
     * Rulaj de numai 37 milioane de lei, în condițiile lipsei transferurilor de tip "deal"
       Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 37,16 milioane de lei, sub valoarea înregistrată în ședința anterioară,...  click să citești tot articolul
18.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs negativ în a doua parte a zilei de ieri, din cauza evoluțiilor din sectorul auto, generate de apariția informației conform căreia vânzările de mașini s-au...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 22 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8814
2.3863
3.0994
4.0659
0.1807
0.6256
0.2259
4.6671
5.2855
1.4444
3.5941
0.2397
0.4927
1.0873
0.0621
0.4516
0.7172
4.0557
0.2831
1.0917
0.5844
0.0552
0.3584
0.2103
2.6694
0.0394
0.1443
1.1042
0.6279
0.1238
159.4364
5.6439
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.