Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
CONFERINȚA ANTREPRENORIATUL FEMININ - EDIȚIA A III-A / DEPUTATUL PNL ANDREEA PAUL:
BURSA 08.05.2015

EMILIA OLESCU
 
mărește imaginea
     Faptul că 90% dintre politicienii noștri sunt bărbați nu are nicio legătură cu nivelul de competență al acestora, a spus deputatul PNL Andreea Paul, subliniind că la baza acestui aspect stă doar criteriul politic și barierele care li se pun femeilor în drumul lor către funcții politice.
     "Unei femei îi este de zece ori mai greu decât unui bărbat să ajungă politician", a afirmat domnia sa, menționând, însă, că "se poate".
     Potrivit doamnei Paul, doar 3% din primarii autorităților locale și numai 11% din parlamentari sunt femei, Cipru și Ungaria fiind singurele țări din Europa care stau mai prost ca noi, din acest punct de vedere.
     Deputatul a ținut să precizeze că noi, în ultimii 25 de ani, am avut 21 de miniștri de finanțe și 21 de miniștri ai economiei, în timp ce în Germania, în aceeași perioadă, au fost cinci miniștri de finanțe și zece miniștri ai economiei, cu cancelar femeie.
     Antreprenoriatul feminin reprezintă cea mai bună variantă pentru curățarea și eficientizarea economiei românești, este de părere Andreea Paul, care le-a îndrumat pe femeile antreprenor prezente la conferință să accepte funcții de ministru sau de conducere în cadrul companiilor de stat românești.
     "Este timpul pentru schimbări majore în vederea curățirii clasei politice, pentru rarefierea aerului în jurul celor de bună credință", a afirmat domnia sa, menționând că, la noi, una din trei firme nou înființate au persoane de gen feminin în conducere sau în acționariat.
     Andreea Paul a făcut apel la femeile antreprenor să transmită un mesaj președintelui țării, instituțiilor statului, responsabililor cu stabilitatea și securitatea economică a țării și partidelor politice. Acest mesaj ar trebui să conțină ideea potrivit căreia, în anumite sectoare importante, cum ar fi Ministerul Economiei, Finanțele, Sănătatea și Educația, să existe portofolii stabile, care să nu țină cont de ciclul electoral și de culoarea politică, pentru a garanta stabilitatea și profesionalismul mandatelor.
     Deputatul PNL propune promovarea unor programe bancare de creditare pentru înființarea de creșe și instituții de tip after-school pentru firme, precum și a unui program bancar dedicat întreprinzătorilor din etnia rromă.
     Andreea Paul a anunțat că astăzi este prima dată când România serbează ziua egalității de șanse între femei și bărbați, subliniind, însă, că "nu trebuie să ne rezumăm la festivism".
     Potrivit politicianului, ar trebui să ne exprimăm opinia față de propunerea Directivei Comisiei Europene conform căreia, până în 2020, o pondere de 40% dintre membrii Consiliilor de Administrație (CA) din companiile listate pe piața de capital să fie femei.
     O astfel de cotă de gen există de 12 ani în Norvegia, în timp ce în Germania, de la 1 ianuarie 2016, 30% dintre membrii CA din companiile listate sunt femei. 

 link: THENJIWE ETHEL MTINTSO, AMBASADORUL AFRICII DE SUD ÎN ROMÂNIA: "Unite, femeile au puterea să schimbe sistemul patriarhal"

 link: ANA CERNAT, IDEA::BANK:"Băncile trebuie să înțeleagă mai bine ce se află în spatele business-urilor"

 link: Premii consistente la Conferința BURSA

 link: DIANA BATES, AMBASADA SUA: "Antreprenoriatul - esențial pentru crearea locurilor de muncă"

 link: LAURA MIHAI, CEC BANK: "Femeile antreprenor - numai 37% din totalul întreprinzătorilor din țara noastră"

 link: DANA GRUIA DUFAUT, AVOCAT: "Doamnele trebuie să-și afirme feminitatea"

 link: RUXANDRA GRINZEANU, DIRECTOR EXECUTIV SKYTOWER BUILDING: "În afaceri trebuie să conteze performanța, nu diferența de gen"

 link: SIMINA COSTAN, DIRECTOR GENERAL BEPCO: "Eficientizarea producției de energie termică poate fi o afacere de succes"

 link: DENISA VLAD, PTIR: "57% dintre societățile nou înființate tip SRL-D sunt patronate de femei"
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Comparatie.
    (mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 08.05.2015, ora 10:11)  
 Pai cam 90% din oamenii care au averi, adica dintre ofiterii care au acumulat averi, sunt barbati. Femeile ofiter sunt foarte putine, cu atat mai putine sunt cele carora li s-a permis sa faca acoperiri in afaceri. Cred ca si faptul ca cei care sunt acum pe la judete baroni sunt cei pe care Revolutia i-a prins in functii, sau interpusi de-ai lor. Femeile care se perinda acum prin politica cred ca fac mai degraba note informative si atat, actionand la ordin intr-o directie sau alta. In rest, nu cred ca se prea baga femeile de succes prin politica, decat asa, sa-si faca reclama profesionala, sau pur si simplu sa atraga atentia barbatilor, mai ales daca sunt trecute de 35 de ani. Deci, nu se poate face comparatie intre numarul de politicieni barbati si femei. Se si observa ca sustinerea serviciilor are limita in cazul femeilor, de fapt asa cum are si in cazul barbatilor, numai ca acestia gasesc motive sa se ocupe in continuare de politica odata cu varsta, pe cand femeile cam obosesc de atata lupta impotriva tuturor si e normal sa cedeze mai repede. Oricum, barbatii mint mai usor in conversatie. Sunt si femei care o fac usor, exagereaza, dar sunt destul de usor dibuibile, exagerate si se face misto de ele. Loialitatea femeilor este luata in deradere de barbati, ei se debaraseaza mai usor de femei, in general de fapt. Oricum, in Revolutie si dupa, femeile nu prea au existat in viata sociala si politica si atat timp cat dinozaurii inca traiesc, ele vor fi vazute ca destinate "cratitei", din pacate. Daca ma gandesc putin, nici cei tineri nu prea vad bine femeile politician, pentru ca ei nu vad femeia decat prin prisma satisfacerii sexului salbatic, de aceea. Ce, nu se vede cu ochiul liber, nici acum cand se dezvaluie tot felul de "secrete" cunoscute de toti, privind baronii vechi si noi si dementei lor "sexuale"? Deci, exercitiul de imagine e folositor, dar ... cam atat. D-na Udrea va fi prima care va gusta amarul, din pacate (sau nu?).


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
18.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au avut un curs mixt ieri după-amiază, pe fondul revenirii temerilor legate de escaladarea războiului comercial dintre cele mai mari economii ale lumii: SUA și China.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8832
2.3788
3.0701
4.1141
0.1830
0.6237
0.2216
4.6524
5.2395
1.4389
3.5396
0.2372
0.4873
1.0836
0.0593
0.4477
0.6305
3.9764
0.2698
0.9558
0.5802
0.0546
0.3545
0.2120
2.6285
0.0393
0.1415
1.0826
0.6262
0.1225
153.8126
5.5773
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.