Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
CONFERINȚA "CODUL INSOLVENȚEI" - EDIȚIA A III-A/ FLORIN AUREL MOȚIU, MJ:
BURSA 19.02.2016

EMILIA OLESCU
 
mărește imaginea
     Ministerul Justiției nu va promova, în acest an, niciun proiect de act normativ pentru modificarea Codului Insolvenței, a dat asigurări Florin Aurel Moțiu, secretar de stat în cadrul ministerului.
     Afirmațiile domniei sale vin în contextul în care Agenția Națională pentru Administrare Fiscală (ANAF) a propus schimbarea unor prevederi din Legea Insolvenței.
     Conform domnului Moțiu, care susține că reorganizările ar trebui încurajate pe cât este posibil, organele fiscale au avut și au în continuare o poziție de obstrucționare a procedurilor de reorganizare a companiilor.
     "Anul trecut am avut doar 25 de proceduri de concordat preventiv, ceea ce nu este satisfăcător. Nu am reușit să rezolvăm opoziția organelor fiscale la asemenea proceduri (...). Fiscul propune să se intre direct în faliment. În acest caz, ar trebui să avem o lege a falimentului. Nu cred că abordarea este reglementarea unei legi a falimentului", a precizat reprezentantul Ministerului Justiției.
     Domnia sa a mai spus că, deși s-a încercat reunirea, în Codul Insolvenței, a tuturor prevederilor referitoare la această procedură prezente în alte legi, totuși au fost create unele breșe, existând instituții care au introdus în textele altor reglementări derogări de la Legea insolvenței, cum ar fi cele prezente în Legea rezoluției sau cele din Codul de Procedură Fiscală.
     Conform domnului Moțiu, anul trecut au fost deschise în jur de 9.700 de proceduri de insolvență, de trei ori mai puține față de 2013, când au fost inițiate circa 23.000 de astfel de proceduri. În 2014 au fost înregistrate 19.000 de cazuri de insolvență.
     În ceea ce privește procedurile de reorganizare judiciară, numărul acestora a scăzut de la 1.073 în 2013 la 293 anul trecut.
     Reducerea substanțială a numărului de insolvențe noi a fost determinată și de modificarea legislației, potrivit oficialului.
     * Moțiu: "Legea insolvenței persoanelor fizice va intra în vigoare la momentul stabilit, nici mai târziu, dar nici mai devreme"
     Referitor la Legea insolvenței persoanelor fizice, Aurel Moțiu a precizat că, până acum, a fost realizat un plat de măsuri în vederea îndeplinirii condițiilor necesare funcționării noilor reglementări, după ce intrarea în vigoare a legii a fost amânată pentru un an.
     "Părerea mea este că Legea insolvenței persoanelor fizice va intra în vigoare la termenul estimat, nici mai târziu, dar nici mai devreme", a menționat secretarul de stat, subliniind că aplicarea acestei legi presupune instituții noi, un număr suplimentar de oameni, ore de training, iar acest lucru necesită timp.
     Legea insolvenței persoanelor fizice a fost inițiată de deputatul PSD Ana Birchall, motivul declarat al amânării ei fiind, în principal, lipsa personalului și a bugetului.
     După ce legea a fost prorogată, la finalul anului trecut, hotărârea prin care vor fi constituite comisiile la nivel central și teritorial în vederea derulării procedurii insolvenței personale a fost adoptată la jumătatea lunii ianuarie de Guvern.
     Realizarea acestor comisii reprezintă una dintre etapele necesare implementării Legii falimentului personal, potrivit lui Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
     Printre responsabilitățile principale pe care această comisie le va avea se numără întocmirea și actualizarea listei administratorilor procedurii și lichidatorilor pentru procedura insolvenței persoanelor fizice, precum și a evaluatorilor din corpul propriu, cel puțin bianual; întocmirea criteriilor generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil și propunerea președintelui să publice anual criteriile actualizate.
     De asemenea, comisia va întocmi și va aproba criteriile pentru evaluarea nevoilor de locuit ale debitorilor și ale familiilor lor, formularul tipizat de cerere pentru deschiderea procedurii de insolvență pe bază de plan de rambursare, precum și alte formulare necesare pentru implementarea Legii; va elabora structura și curricula de formare profesională a membrilor comisiilor de insolvență și a aparatului tehnic; va realiza ghiduri, studii și statistici privind aplicarea procedurilor prevăzute de lege și va organiza acțiuni și/sau campanii de informare a publicului.
     La nivel teritorial, vor fi constituite 42 de comisii de insolvență, formate din reprezentanți ai Ministrului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ministerului Finanțelor Publice și Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Membrii comisiilor de insolvență la nivel teritorial vor urma cursuri de specializare în insolvența persoanei fizice și în alte domenii relevante pentru aplicarea acestei proceduri, în trei luni de la desemnare, precum și cursuri de formare continuă.
     Deputatul Ana Birchall este de părere că amânarea intrării în vigoare a Legii insolvenței persoanelor fizice este o mare greșeală și un lucru nedrept la adresa românilor "sufocați de datorii, care așteaptă șansa unei redresări financiare".
     Legea falimentului personal se adresează debitorilor care nu-și mai pot plăti ratele la bănci și prevede o perioadă de derulare de cinci ani.
     Printre altele, prevederile vizează și faptul că persoanele care își declară falimentul personal sunt protejate de executarea silită. Totodată, în lege este prevăzut ca împrumutații, inclusiv cei care deja au fost executați silit, să poată solicita eliberarea de datorii reziduale. 

     "Frământările și procedurile salutare pe care le derulează UNPIR pentru contracararea ieșirilor ANAF în problema insolvenței nu sunt îndeajuns. Cel care trebuie să facă eforturi în acest sens și titularul dreptului de a se lupta democratic cu ANAF în ceea ce privește procedura insolvenței este mediul de afaceri", a menționat Vasile Deleanu, senior partner Rovigo SPRL.

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
CONFERINȚA STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEI / LÁSZLÓ BORBÉLY, CONSILIER DE STAT:
CONFERINȚA STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEI / LAURENT CHRZANOVSKI, FONDATOR CYBERSECURITY - ROMÂNIA & CYBERSECURITY TRENDS QUARTERLY:
CONFERINȚA STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEI / CONSULTANTUL JURIDIC VALENTIN IONESCU:
CONFERINȚA STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEI / DAN PAUL, ASOCIAȚIA BROKERILOR:
CONFERINȚA STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEI / RADU GRAȚIAN GHEȚEA, CEC BANK:
CONFERINȚA STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEI / ADRIAN TĂNASE, BURSA DE VALORI BUCUREȘTI:
CONFERINȚA STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEI / GHEORGHE IALOMIȚIANU, UNIUNEA PROFESIILOR LIBERALE DIN ROMÂNIA:
CONFERINȚA STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEI / CIPRIAN ALEXANDRU CARAGEA, ASOCIAȚIA ROMÂNĂ PENTRU SMART CITY ȘI MOBILITATE:
Piaţa de Capital
     
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street au închis mixt ședința de tranzacționare  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     
     Principalii indici bursieri asiatici erau în apreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
26.09.2018
BVB
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la Bursa de Valori București (BVB) a fost de 41,75 milioane de lei, apropiată de valoarea medie a acestui an, de circa 41,35 milioane...  click să citești tot articolul
26.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, în majoritate, pe fondul avansului cotațiilor petroliere.  click să citești tot articolul
25.09.2018
BVB
     * Șapte din cei nouă indici, în scădere
     Lichiditatea înregistrată în prima ședință de tranzacționare a săptămâ­nii la Bursa de Valori București (BVB) a fost de 37,39 milioane de lei, 60% din...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     Opt dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii în creștere, singurul coș de acțiuni care a...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     Piețele din Europa au încheiat săptămâna trecută în ton optimist, investitorii fiind atenți la datele pozitive privind economia SUA (producția industrială și activitatea din sectorul privat)....  click să citești tot articolul
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 25 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8692
2.3828
3.0570
4.0997
0.1819
0.6248
0.2210
4.6603
5.2120
1.4399
3.5102
0.2353
0.4868
1.0865
0.0602
0.4506
0.6447
3.9613
0.2754
0.9679
0.5762
0.0545
0.3543
0.2088
2.6322
0.0394
0.1414
1.0785
0.6272
0.1222
152.8355
5.5615
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.