Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
CONFERINȚA "ENERGIA ÎN PRIZĂ", EDIȚIA A II-A / RĂZVAN NICOLESCU, MINISTRUL ENERGIEI:
BURSA 17.09.2014

EMILIA OLESCU
 
mărește imaginea
     *  ACTUALIZARE 16:07 Proiectul de modificare a legilor energiei, gazelor și petrolului a fost adoptat
     *  Nicolescu: Calendarul de liberalizare a prețului la gaze este amânat cu cel puțin doi ani
     Camera Deputaților a adoptat, azi, proiectul de modificare a legilor energiei, gazelor naturale, petrolului, ministrul Răzvan Nicolescu arătând că este amânat cu cel puțin doi ani, din 2018 până în 2021, calendarul de liberalizare a prețului la gazele naturale pentru populație, transmit surse din presă.
     Au fost înregistrate 241 voturi "pentru", un vot "împotrivă" și 95 de abțineri.
     Camera Deputaților este for decizional pentru acest proiect.
     ---------
     Prețul gazelor distribuite populației ar putea fi "înghețat" pe termen nedeterminat, dacă proiectul de lege care vizează suspendarea liberalizării prețului gazelor naturale pentru segmentul casnic va fi aprobat de Guvern, a spus, ieri, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.
     Oficialul a menționat că inițiativa a fost întocmită în contextul în care salariul mediu pe economie a scăzut cu 1% în ultimii doi ani, iar prețul gazelor la populație a crescut cu 16% în perioada menționată.
     Un alt proiect al autorităților presupune modificarea Legii energiei electrice și gazelor naturale, prin prelungirea termenului agreat pentru dereglementarea pieței gazelor, cu 2,5 ani.
     Termenul angajat de România în acest sens este 31 decembrie 2018, fiind unul dintre cele mai ambițioase termene din UE, potrivit ministrului de resort.
     Răzvan Nicolescu a declarat: "Problema suportabilității prețului gazelor de către populație devine îngrijorătoare. (...) Suntem în momentul în care trebuie să începem să propunem măsuri (...) Este momentul să compensăm creșterile de prețuri cu o creștere de venituri. Noi am considerat că este nevoie de o perioadă de pauză în scumpirea gazelor pentru ca prețurile să se echilibreze cu veniturile. Avem argumente economice, sociale și juridice și avem hotărârea să facem acest lucru".
     Ministrul de resort a anunțat că va merge, din nou, la Bruxelles să discute pe marginea acestor proiecte. Referitor la prețurile pentru populație, autoritățile au început, la 1 septembrie, o dezbatere publică, finalizată luni.
     Calendarul de liberalizare presupune mai multe creșteri trimestriale ale prețului gazelor din producția internă.
     România consumă anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale și produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferența este importată din Rusia, la prețuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern.
     * Nicolescu nu încurajează pe nimeni să depună ofertă pentru cumpărarea ENEL Dobrogea
     Ministrul Răzvan Nicolescu a anunțat că pleacă astăzi la Roma (Italia), unde va avea discuții cu omologul său italian, dar și cu reprezentanții ENEL.
     În această deplasare, ministrul de resort va fi însoțit și de conducerea Nuclearelectrica și Electrica, respectiv Daniela Lulache și Ioan Roșca.
     Răzvan Nicolescu nu a oferit mai multe detalii referitoare la discuțiile care urmează să aibă loc în capitala Italiei, dar, în contextul în care Enel a anunțat că intenționează să vândă, până la finalul acestui an, operațiunile pe care le deține în România, oficialul a spus că nu încurajează pe nimeni să depună ofertă pentru cumpărarea distribuției de electricitate din Dobrogea (una dintre societățile deținute de ENEL).
     "Nu încurajăm pe nimeni să depună ofertă pentru cumpărarea distribuției din Dobrogea, mai ales că există interes din partea unor companii de stat românești", a spus Nicolescu, arătând că activitatea de distribuție a energiei este considerată strategică de către statul român, mai ales în zona Dobrogea, ținând cont de ceea ce întâmplă în estul țării. ENEL Dobrogea are un tip de activitate foarte strâns legată de securitatea României, a apreciat oficialul.
     ENEL deține o treime din piața distribuției de energie din țara noastră. În ultima vreme, au apărut informații în piață potrivit cărora o companie din China dorește să cumpere toate acțiunile scoase la vânzare de ENEL în România.
     * Nicolescu: "Rușii fac un joc prin care încearcă să transfere o stare de neliniște"
     Rușii fac un joc prin care încearcă să transfere o stare de neliniște, anunțând oscilații în livrările de gaze către țara noastră, este de părere ministrul Răzvan Nicolescu.
     Afirmația vine în contextul în care, luni seara, Gazprom a anunțat că exporturile de gaz dinspre Rusia către România vor reveni la normal, în zilele de marți, miercuri și joi, după ce, în timpul zilei, gigantul rus anunțase că livrările vor scădea cu 10%, până la finalul săptămânii.
     Ultimele informații primite luni seara de la Gazprom fac referire doar la cele trei zile menționate mai sus, pentru vineri, sâmbătă și duminică nefiind făcută nicio referire, potrivit ministrului de resort.
     Domnia sa a subliniat că nu există niciun risc real ca populația din România să fie afectată de evenimentele care ar putea apărea la noi, chiar și în cazul în care vom avea o iarnă foarte aspră: "Va trebui să ne obișnuim, să privim cu detașare și calm, pentru că putem să acoperim aceste reduceri".
     În acest context, Nicolescu a menționat că se așteaptă ca acest joc "uite reducerea, nu e reducerea", prin care se încearcă să se transmită o stare de neliniște în unele țări europene, să continue și în săptămânile următoare.
     "Din fericire pentru noi aceste lucruri nu au efecte. Cei care fac astfel de jocuri vor pierde mult pe termen mediu și lung, pentru că imaginea de furnizor de energie de încredere (...) este discutabilă având în vedere ce se întâmplă în ultimele zile. Credibilitatea lor este discutabilă, acum", a continuat ministrul de resort.
     Ministrul a subliniat că țara noastră are suficiente stocuri de gaze pentru perioada de iarnă și că importurile de gaze rusești sunt nesemnificative.
     "Avem constituite rezerve de gaze cu circa 700 de milioane de metri cubi peste cele 1,8 miliarde mc pe care suntem obligați să îi avem. Sunt convins că vom atinge 2,8 miliarde mc de gaze în depozite până la sfârșitul ciclului de injecție".
     Uniunea Europeană a instituit, vineri, noi sancțiuni la adresa Rusiei, care prevăd, printre altele, măsuri specifice împotriva unor ruși și ucraineni acuzați că sunt implicați în conflictul din Ucraina, dar și blocarea finanțării datoriei pentru trei companii petroliere, și anume Rosneft, Transneft și filiala petrolieră a Gazprom - Gazprom Neft.
     În ultimii zece ani, Rusia a oprit de trei ori furnizarea gazelor către Ucraina, în 2006, 2009 și începând din luna iunie a acestui an, din cauza disputelor cu Kievul referitoare la preț.
     * Nicolescu nu vrea alți "băieți deștepți" în energie
     Corupția, rezistența la schimbare și birocrația reprezintă vulnerabilitățile din sectorul nostru energetic de stat, a mai spus, ieri, Răzvan Nicolescu, precizând: "Sectorul energetic nu este expus unor riscuri din afară, dar trebuie să ne rezolvăm vulnerabilitățile din interior - corupția, rezistența la schimbare și birocrația".
     Ministrul a arătat că, la noi, sunt întreprinzători autohtoni "foarte vocali" referitor la faptul că sunt români, dar care nu își plătesc taxele aici, având offshore-uri înregistrate în diverse state renumite ca fiind paradisuri fiscale.
     "Continuăm programul de creștere a transparenței prin listarea companiilor de stat la bursă și manifestăm toleranță zero la corupție. A trebuit să luăm măsuri în cazul unor companii ca ELCEN, Conpet, Complexul Energetic Hunedoara și nu vom ezita să luăm măsuri administrative oricât de puternică va fi reacția din opoziție", a declarat Nicolescu.
     Oficialul a subliniat, făcând referire la noile reglementări care urmează să fie aprobate în domeniul energetic, că nu dorește să existe riscul apariției unor noi "băieți deștepți" ca cei care au încheiat contracte cu Hidroelectrica.
     Domnia sa și-a arătat speranța că România va avea un capital autohton dezvoltat, în condițiile în care sectorul are nevoie de investiții în valoare de 3,5-5 miliarde euro, în următorii 10-15 ani, iar companiile de stat nu au la dispoziție decât 1,3 miliarde euro, bugetați în acest sens. 

 link: Strategia pentru dezvoltarea economică a României, necesară înaintea celei energetice

 link: "Nu ne vom implica în super-proiecte de centrale electrice"

 link: "Investițiile din energie trebuie reanalizate în contextul scăderii consumului"

 link: "Securitatea energetică prin interdependență trebuie regândită"

 link: "Vom constata că avem o strategie energetică perfectă pentru o industrie moartă"

 link: "Trebuie să avem cerere pentru energia produsă în noile capacități proiectate"

 link: "Este posibil ca anul viitor să nu mai avem nicio termocentrală"

 link: "Cota de energie regenerabilă nu este îndeplinită prin utilizarea electricității verzi"

 link: "Rolul statului, esențial în dezvoltarea marilor proiecte din energie"

 link: "Consumatorii de energie trebuie să beneficieze de programe de educație pentru eficiență energetică"

 link: "Vom licita 25 de perimetre petroliere on-shore și 8 off-shore"

 link: "Bursa regională de energie, gata până la finalul anului"

 link: "Necesarul de import, 9-12% din consumul de gaze în acest an"
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
Piaţa de Capital
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în apreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Internaţional
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 3,14%, de la 3,10%, valoarea înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis ședința de tranzacționare de ieri pozitiv.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8801
2.3806
3.0614
4.1351
0.1822
0.6242
0.2206
4.6559
5.2123
1.4386
3.5050
0.2364
0.4852
1.0851
0.0595
0.4496
0.6306
3.9517
0.2773
0.9692
0.5774
0.0547
0.3541
0.2093
2.6455
0.0394
0.1409
1.0759
0.6269
0.1220
153.4508
5.5550
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.