Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
CONSILIUL CONCURENȚEI INVESTIGHEAZĂ HIDROELECTRICA
BURSA 11.09.2018

Emilia Olescu
 
mărește imaginea
     *  ACTUALIZARE: Bogdan Badea: "Hidroelectrica este paralizată de controale. Suntem acuzați că vindem ba prea ieftin, ba prea scump!"
     *  Hidroelectrica a fost în ultima perioadă controlată de mai multe instituții, precum Curtea de Conturi, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), Consiliul Concurenței și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), fiind acuzată că prețul de vânzare a energie este ba prea mic, ba prea mare, a declarat astăzi, pentru AGERPRES, Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica.
     Întrebat dacă, în opinia sa, aceste controale arată că Hidroelectrica este ținta unor atacuri, el a spus: "Dați-mi voie să nu răspund, dar poate va veni o zi când vom vorbi despre asta".
     Badea s-a referit și la investigația anunțată luni de Consiliul Concurenței cu privire la activitatea producătorului de energie din perioada 2017-2018, având suspiciunea că Hidroelectrica, prin comportamentul său de ofertare, a limitat cantitatea de energie comercializată pe unele segmente de piață (în principal pe Piața pentru Ziua Următoare - PZU), în scopul realizării unor oferte cu prețuri mai ridicate pe Piața de Echilibrare (PE).
     "Piața de Echilibrare nu este o piață voluntară. Producătorii de energie vând pe această piață la solicitarea Dispeceratului Energetic Național (DEN), atunci când sunt dezechilibre în sistem. Vă aduc aminte că, în perioada ianuarie-februarie-martie 2017, pe piață era un deficit evident de energie, în timp ce exportul era foarte mare. Mai exact, traderii, furnizori, se plângeau de un preț mare, dar pe de altă parte notificau în dezechilibru, adică ei contractaseră energia pe care nu o aveau și acum mergeau să cumpere energie de pe Piața de Echilibrare, la un preț mai mare", a arătat oficialul Hidroelectrica.
     El consideră că acest comportament al traderilor a pus o presiune foarte mare pe producătorii de energie, care au fost nevoiți, la solicitarea DEN, să vândă mai multă energie pe Piața de Echilibrare, acest lucru ducând, la rândul său, la dezechilibrarea propriilor prognoze și portofolii ale producătorilor.
     "Nu am văzut ca ANRE și Consiliul Concurenței să investigheze comportamentul acestor jucători în piață, care au pus în pericol echilibrul sistemului energetic, echilibru care a fost restabilit numai după ce a fost modificată Hotărârea de Guvern privind gradul de umplere a lacurilor, astfel încât Hidroelectrica să poată produce mai mult", a mai spus Badea.
     El a arătat că situația s-a îmbunătățit recent, când ANRE a modificat reglementările, astfel încât prețul pe Piața de Echilibrare este mai mare cu 450 de lei față de prețul de închidere a pieței din PZU, față de diferența de 250 de lei de până atunci, ceea ce va descuraja traderii din piață să utilizeze Piața de Echilibrare.
     Referitor la acuzațiile Consiliului Concurenței privind limitarea cantităților de energie comercializate pe alte piețe, Badea a spus: "Bănuiesc că se referă la rezervele din lacuri, însă nivelul acestora este stabilit lună de lună împreună cu Apele Române".
     De asemenea, Badea a adăugat că Hidroelectrica vinde majoritatea energiei în contracte pe termen lung și, pe baza prognozelor meteo, își face echilibrarea finală pe Piața pentru Ziua Următoare.
     Totodată, întrebat dacă, din punctul său de vedere, Hidroelectrica a avut în această perioadă o poziție dominantă în piață și a abuzat de ea, așa cum suspectează Consiliul Concurenței, Badea a răspuns: "Nu-mi dau seama, nu comentez. Nu știm încă de ce suntem acuzați. Săptămâna trecută am avut control inopinat, am depus toate actele, vom coopera cu dânșii, vom contracta servicii juridice specializate și ne vom apăra cu toate mijloacele legale".
     --------
     * Chirițoiu: "Evident că scopul unei companii este să-și maximizeze profitul, însă până la un punct, când devine ilegal"
     *  Hidroelectrica s-a arătat surprinsă de comunicatul Consiliului Concurenței
     Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind un posibil abuz de poziție dominantă al companiei Hidroelectrica SA pe piața producerii și comercializării de energie electrică din țara noastră, conform unui comunicat de presă. Acesta subliniază: "Consiliul Concurenței are suspiciunea că Hidroelectrica SA, prin comportamentul său de ofertare, a limitat cantitatea de energie comercializată pe unele segmente de piață (în principal pe Piața pentru Ziua Următoare), în scopul realizării unor oferte cu prețuri mai ridicate pe Piața de Echilibrare (PE)".
     Furnizorii de energie electrică au fost cei care, până acum, au avut pierderi ca urmare a comportamentului Hidroelectrica de a vinde mai multă energie pe piața de echilibrare, unde prețul este mai mare, însă și consumatorii ar fi avut de suferit dacă acest lucru ar fi continuat, a spus, ieri, președintele Consiliului Concurenței Bogdan Chirițoiu, citat de Agerpres. Domnia sa a spus: "Consumatorii nu au resimțit deocamdată impactul aces­tui comportament al Hidroelectrica și cei care au avut pierderi au fost furnizorii. Însă, furnizorii nu ar fi putut prelua în continuare aceste pierderi, unii dintre ei chiar au avut probleme, și ar fi început să recupereze aceste pierderi de la consumatori. Evident că scopul unei companii este să-și maximizeze profitul, însă până la un punct, când devine ilegal".
     Investigația se referă la comportamentul Hidroelectrica din perioada 2017-2018 și se poate solda cu recomandări de completare a cadrului de reglementare din piață, a mai precizat domnul Chirițoiu.
     Piața pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieței angro de energie electrică, respectiv principala piață spot de energie electrică din România, și reprezintă cadrul organizat în care au loc tranzacții cu energie electrică pentru fiecare interval orar al zilei următoare (care este și ziua de livrare), arată Consiliul Concurenței. Acesta precizează că prețul de închidere al PZU este folosit în mod curent drept preț de referință în domeniul energiei electrice.
     Comunicatul citat adaugă: "Piața de echilibrare (PE) este, de asemenea, una dintre componentele pieței angro de energie electrică, organizată de Operatorul de Transport și Sistem (OTS), care are rolul de a echilibra balanța producție-consum în timp real, în scopul menținerii siguranței și stabilității în funcționare a SEN.
     Piața de echilibrare satisface în principal nevoia participanților la piață de a-și ajusta cantitatea de energie contractată în funcție de cerere și are o puternică componentă tehnică. Pe piața de echilibrare Operatorul de Trans­port și Sistem cumpără și/sau vinde energie electrică de la/către participanții la piață deținători de unități și/sau consumuri dispecerizabile.
     Prețul pe piața de echilibrare este în general mai mare față de prețul de închidere al pieței înregistrat pe PZU.
     Analiza comportamentului producătorului de energie electrică Hidroelectrica SA se realizează în strânsă colaborare cu ANRE și a avut drept punct de pornire variațiile semnificative de preț".
     În cadrul investigației au fost efectuate inspecții inopinate la sediile societăților Hidroelectrica SA și CNTEE Transelectrica SA, iar documentele ridicate se află în analiza autorității de concurență, în cadrul procedurilor specifice.
     CNTEE Transelectrica SA nu este parte vizată de investigație, inspecția la sediul companiei realizându-se întrucât autoritatea de concurență a considerat că pot fi găsite date și informații relevante pentru analiza efectuatată, dată fiind calitatea sa de adminis­trator al piețelor de servicii de echilibrare.
     Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt jus­tificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate.
     Inspecțiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurențial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor. 

     Hidroelectrica s-a arătat surprinsă de comunicatul Consiliului Concurenței: "Hidroelectrica ia act cu surprindere de suspiciunile exprimate în spațiul public de Consiliul Concurenței în legătură cu modul de acțiune al societății pe piața producerii și comercializării de energie electrică din România. De asemenea, privim cu îngrijorare faptul că, la nivel declarativ, concluziile unei investigații în derulare, aflată în stadiu incipient, au fost ante-pronunțate.
     Pentru eliminarea acuzațiilor de posibil abuz de poziție dominantă al companiei, Hidroelectrica a pus deja, și este dispusă în continuare să pună la dispoziția oricăror instituții și organisme competente toate documentele necesare pentru clarificarea comportamentului societății. Compania respectă principiul transparenței în relația cu autoritățile și solicită la rândul său un tratament similar și corectitudine.
     Subliniem și cu această ocazie că strategia Hidroelectrica presupune contractarea pe termen lung: peste 80% din energia vândută de societate este destinată îndeplinirii acestui tip de contracte. Mai mult, Hidroelectrica acționează cu prioritate pe piețele cu grad predictibil mare și evită, pe cât posibil, tranzacțiile pe piețele cu volatilitate ridicată. Societatea respectă principiile de comportament de piață consacrate prin Legea 123/2012, a energiei electrice și gazelor naturale: tranzacționare transparentă, concurențială și nediscriminatorie. Astfel, deși Piața pentru Ziua Următoare este considerată "de referință" în accepțiunea Consiliului Concurenței, ea prezintă pentru Hidroelectrica un interes marginal: în anul 2017 societatea a tranzacționat pe PZU 6% din totalul producției de energie, iar în anul 2018 procentul a fost de 8%. Relevant este în acest context și faptul că Hidroelectrica a avut anul trecut o cotă de 3.5% din totalul volumelor tranzacționate pe PZU, și de 5.2% în primul semestru al anului curent. Poziția dominantă presupune, în definiția dată de Comisia Europeană, ca "o întreprindere care deține o cotă importantă dintr-o anumită piață să se comporte în sensul îngrădirii concurenței pe acea piață. De asemenea, poziția dominantă este considerată comportament anticoncurențial atunci când întreprinderea se folosește de poziția sa în mod abuziv pentru a elimina concurența.", ori Hidroelectrica nu se găsește într-o astfel de situație. Fluctuațiile de preț de pe piețe reflectă deficitul sau surplusul de energie electrică dintr-o anumită perioadă.
     Dorim să subliniem faptul că Hidroelectrica își asigură strategic rezervele de apă pentru contractele aflate în derulare și serviciile de sistem licitate, și - mai mult, se află la dispoziția Operatorului Național de Transport Transelectrica, apelările în piața de echilibrare în cazul dezechilibrelor produse de ceilalți participanți la piață făcându-se exclusiv prin DEN".

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2018, ora 15:07)  
 Hei, Bursa !!! Mai dati citate din borzoi, idolul vostru de acu' mai ani. Ce s-a intamplat cu toate contractele pe termen lung ??? el a impus pus doar PZU, sa-i iasa borzoilui banul repede... "apres moi, le deluge..."
 Mai puneti avocati sa se ocupe de energie


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
CONFERINȚA STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEI / LÁSZLÓ BORBÉLY, CONSILIER DE STAT:
CONFERINȚA STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEI / LAURENT CHRZANOVSKI, FONDATOR CYBERSECURITY - ROMÂNIA & CYBERSECURITY TRENDS QUARTERLY:
CONFERINȚA STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEI / CONSULTANTUL JURIDIC VALENTIN IONESCU:
CONFERINȚA STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEI / DAN PAUL, ASOCIAȚIA BROKERILOR:
CONFERINȚA STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEI / RADU GRAȚIAN GHEȚEA, CEC BANK:
CONFERINȚA STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEI / ADRIAN TĂNASE, BURSA DE VALORI BUCUREȘTI:
CONFERINȚA STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEI / GHEORGHE IALOMIȚIANU, UNIUNEA PROFESIILOR LIBERALE DIN ROMÂNIA:
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 5,19 milioane lei (1,11 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în apreciere.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     
      * Dolarul s-a depreciat cu 0,01 bani în fața monedei naționale.
      * Francul s-a depreciat la 4,0984 lei.
      Banca Națională a României (BNR) a anunțat, astăzi, un curs de referință de 4,6605 lei pentru moneda europeană, în apreciere cu 0,02 bani, comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6603 lei.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 3,15%, de la 3,14% valoare înregistrată în sedința precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
     
     Indicii bursieri europeni au deschis ședinta de tranzacționare de astăzi în scădere.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
26.09.2018
BVB
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la Bursa de Valori București (BVB) a fost de 41,75 milioane de lei, apropiată de valoarea medie a acestui an, de circa 41,35 milioane...  click să citești tot articolul
26.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, în majoritate, pe fondul avansului cotațiilor petroliere.  click să citești tot articolul
25.09.2018
BVB
     * Șapte din cei nouă indici, în scădere
     Lichiditatea înregistrată în prima ședință de tranzacționare a săptămâ­nii la Bursa de Valori București (BVB) a fost de 37,39 milioane de lei, 60% din...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     Opt dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat ultima zi de tranzacționare a săptămânii în creștere, singurul coș de acțiuni care a...  click să citești tot articolul
24.09.2018
     Piețele din Europa au încheiat săptămâna trecută în ton optimist, investitorii fiind atenți la datele pozitive privind economia SUA (producția industrială și activitatea din sectorul privat)....  click să citești tot articolul
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 26 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8741
2.3829
3.0582
4.0984
0.1821
0.6249
0.2209
4.6605
5.2134
1.4381
3.5082
0.2355
0.4881
1.0875
0.0602
0.4491
0.6459
3.9612
0.2770
0.9719
0.5763
0.0545
0.3549
0.2088
2.6356
0.0394
0.1407
1.0784
0.6274
0.1221
152.5446
5.5616
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.