Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
COTA OBLIGATORIE DE ACHIZIȚIE CERTIFICATE VERZI AFERENTĂ PRIMUL TRIMESTRU, REDUSĂ CU 30%
BURSA 13.03.2018

C.P.
 
     Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România - PATRES - se arată surprinsă și îngrijorată, într-un comunicat de presă, de decizia Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei de a stabili o cotă obligatorie de achiziție certificate verzi pentru operatorii economici, aferentă primelor trei luni ale anului 2017, la o valoare de 0,210 certificate verzi/MW.
     Viorel Lefter, Președintele PATRES, a declarat: "Constatăm că ANRE a optat pentru o cotă obligatorie de certificate verzi pentru primul trimestru 2017 de 0,21 CV/MWh, un nivel redus față de cel prevăzut prin Ordinul 119/2016, de 0,32 CV/MWh, cu impact major asupra operatorilor economici. Este o scădere majoră, cu aproape 30%. Consecința: cresc pierderile la producătorii de energie din surse regenerabile. Practic, producătorii nu vor mai putea vinde 1,25 milioane certificate verzi aferente anului 2017, care se adaugă la cele peste 11 milioane care sunt în exces în piață în acest moment".
     PATRES susține că, de la an la an, cota obligatorie de energie din surse regenerabile susținută a fost redusă, astfel încât impactul certificatelor verzi în factura de energie a consumatorului final să nu crească: "Astfel cota pentru anul 2017 a fost stabilită la nivelul de 8,3%, sub nivelul celei din 2016 și mult sub nivelul cotei de 16% prevăzută inițial în Legea 220, lege în baza căreia s-au făcut investițiile în sectorul regenerabilelor".
     PATRES a semnalat că "reducerea succesivă a cotei conduce la un grad foarte mic de absorbție a certificatelor verzi, fapt care va amplifica și mai tare distorsiunile în piață și va provoca pierderi uriașe pentru producători". De altfel, pentru anul 2017 si 2018 din totalul certificatelor verzi aflate în piață, doar jumătate sunt acoperite de cotă și au cumpărători, conform PATRES, care mai precizează: "Dezechilibrul crește puternic în anii ce urmează, se va ajunge la situația în care, din 5 certificate valabile în piață, doar unul va fi achiziționat. Practic, schema de spijin a intrat deja complet în colaps, iar producătorii primesc un ajutor virtual pe care nu îl pot materializa.
     Date fiind aspectele sesizate și situația critică din sectorul regenerabilelor, în special a producătorilor mici și mijlocii, PATRES face un ultim apel către Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților pentru adoptarea amendamentelor la OUG 24 care să asigure echitatea între producătorii de energie din surse regenerabile și care să limiteze distorsiunile din piața de energie și certificate verzi, ca să evite dezastrul generalizat în acest sector: "Ne exprimăm speranța că, prin modificările care vor fi aduse OUG 24, se vor rezolva, alături de alte aspecte nefuncționale, două probleme fundamentale, și anume: lichiditatea și gradul de absorbție al certificatelor în piață și modul în care ajutorul este distribuit, unii producătorii reușind să-și vândă toate certificatele, în timp ce alții nu vând nimic, o situație pe care o catalogăm ca fiind incorectă".
     Viorel Lefter, Președinte PATRES, a mai precizat: "Apelul nostru la autorități este să creeze cadrul de reglementare care să vină în sprijinul tuturor producătorilor de E-SRE. Salutăm, pe această cale, deschiderea și sprijinul ANRE și al Comisiei parlamentare de specialitate, condusă de Iulian Iancu, cu privire la propunerile de îmbunătățire/corectare a OUG24 ce a modificat Legea 220. Este ultima noastră șansă de a salva de la faliment numeroși producători de E-SRE (n.r. surse regenerabile de energie) . România are nevoie de energie regenerabilă, fapt dovedit și în perioadele de criză de anul trecut și în zilele geroase din această iarnă, când aportul regenerabilelor a fost considerabil, cu efecte benefice în prețul energiei".
     PATRES mai aduce un alt aspect important în atenția autorităților: "Potrivit recomandarii adoptate pe 17 ianuarie de către Parlamentul European, țările membre ale Uniunii Europene trebuie să ajungă, până în anul 2030, la o țintă de 35%, energie din surse regenerabile. Decizia finală aparține Comisiei Europene după negocieri cu statele membre. România a atins, în anul 2015, un nivel de 24,7%, însă în contextul în care investițiile în regenerabile au fost distruse sistematic, pentru țara noastră va fi foarte dificil să atingă în viitor o cotă de peste 30% fără restabilirea încrederii investitorilor". 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de stef în data de 13.03.2018, ora 09:10)  
 In conditiile in care persoanele juridice nu platesc 8,3%,procent din valoarea pretului energiei nu e normal sa ceri consumatorului casnic sa plateasca numai el contravaloarea certificatelor verzi. Legea 220 a fost o lege cu dedicatie fara nici o gandire practica pt. sistemul energetic si avantaja asa zisii investitori in regenerabile. Totul fals, s-a ajuns in situatii grave in sistemul energetic in sensul ca se producea de eoliene 2000 Mwh pt. ca dupa 40-50 minute productia lor sa scada la 300-400 Mhw, cu consecinte grave pt. sistemul energetic (costuri mari pe termo, socuri mari in sistem,etc).Nu exista la regenerabile baterii mari de acumulatori care sa fie instalate in regim tampon ( vezi eolienele din Germania ). Investitiile au fost facute doar pt. profit imediat si cu cresterea accentuata preturilor la energie. Sa ii dam drumul la regenerabile pe fotovoltaic ( pana la 100 Kw ) cu evacuare directa in retea acolo e viitorul regenerabilelor. Scopul regererabilelor in system este productia sigura si stabila de energie verde. Apropo de ce la hidro nu se plateste energia electrica la grupurile peste 10 Mw cu certificate verzi, desi ea in scripte se recunoaste ca este energie verde si contorizata ca atare..Eolienele cel putin in Romania nu reprezinta o solutie de viitor. Mai ganditiva nu suntem in nodul Germanei , pe malul marii Baltice unde vantul bate 24 de ore din 24 , cu intensitati diferite.


 
  1.1.   Planul de acasa nu se potriveste cu cel din targ  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Ion Ion , in data de 13.03.2018, ora 13:12)
 
 In general vorbind, la orice tip de centrala cu cit este mai mare, cu atat costul pe MW scade (treaba se invata la facultatea de energetica). Daca faci centrale mici de genul 100-200 kW pe eolian, biomasa, minihidro, costul pe MW instalat este prea mare si nu merita. Atunci in multe tari s-au introdus scheme suport: certificate verzi, pret fix la energia produsa, preluarea energiei cu prioritate in retea etc. Fara sprijin nici Romania si nici alte tari nu aveau energie regenerabila cit au acum. Petrolul, gazele, carbunele se vor termina asa ca vrem nu vrem vom ajunge la 100% energie regenerabila sau stingem lumina. Legea 220 tocmai acest lucru l-a facut: a dezvoltat o piata care nu exista. Rezultatul? Investitii de miliarde de euro in 3000 MW eoliene si peste 1200 MW in solar. Fara CV am fi avut ZERO in eolian si ZERO in solar, adica import de energie. Romania are multe hidrocentrale si poate echilibra mai multe eoliene, nu iti face griji. Exista si potential de dezvoltare de noi hidro. Peste 10 MW nu este nevoie de CV la hidro pentru ca investitia este mai mica per MW si raportul B/C este mai mare ca 1. Un sistem de mix energetic cu resurse diferite se compenseaza reciproc. Adica ai si hidro si eolian si solar si biomasa si baterii in masinile electrice etc. Este an secetos, dar exista soare. Nu mai bate vintul, ai lacuri de acumulare. Daca Portugalia a produs 4 zile nonstop 100% energie verde atunci sa nu spunem ca nu se poate. Alte tari nu mai construiesc termo si nuclear. La noi se vorbeste de grupurile 3 si 4 la Cernavoda si de noi grupuri termo. Ce bine ca doar se vorbeste dar nu exista bani pentru acestea!


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
21.09.2018
BVB
     * Rulaj de 47 milioane de lei, peste media anului
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat ședința de tranzacționare de joi preponderent în teritoriul pozitiv, opt dintre...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8801
2.3806
3.0614
4.1351
0.1822
0.6242
0.2206
4.6559
5.2123
1.4386
3.5050
0.2364
0.4852
1.0851
0.0595
0.4496
0.6306
3.9517
0.2773
0.9692
0.5774
0.0547
0.3541
0.2093
2.6455
0.0394
0.1409
1.0759
0.6269
0.1220
153.4508
5.5550
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.