CONFERINȚA CODUL INSOLVENȚEI - Ediția a V-a
COTA OBLIGATORIE DE ACHIZIȚIE CERTIFICATE VERZI AFERENTĂ PRIMUL TRIMESTRU, REDUSĂ CU 30%
BURSA 13.03.2018

C.P.
 
     Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România - PATRES - se arată surprinsă și îngrijorată, într-un comunicat de presă, de decizia Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei de a stabili o cotă obligatorie de achiziție certificate verzi pentru operatorii economici, aferentă primelor trei luni ale anului 2017, la o valoare de 0,210 certificate verzi/MW.
     Viorel Lefter, Președintele PATRES, a declarat: "Constatăm că ANRE a optat pentru o cotă obligatorie de certificate verzi pentru primul trimestru 2017 de 0,21 CV/MWh, un nivel redus față de cel prevăzut prin Ordinul 119/2016, de 0,32 CV/MWh, cu impact major asupra operatorilor economici. Este o scădere majoră, cu aproape 30%. Consecința: cresc pierderile la producătorii de energie din surse regenerabile. Practic, producătorii nu vor mai putea vinde 1,25 milioane certificate verzi aferente anului 2017, care se adaugă la cele peste 11 milioane care sunt în exces în piață în acest moment".
     PATRES susține că, de la an la an, cota obligatorie de energie din surse regenerabile susținută a fost redusă, astfel încât impactul certificatelor verzi în factura de energie a consumatorului final să nu crească: "Astfel cota pentru anul 2017 a fost stabilită la nivelul de 8,3%, sub nivelul celei din 2016 și mult sub nivelul cotei de 16% prevăzută inițial în Legea 220, lege în baza căreia s-au făcut investițiile în sectorul regenerabilelor".
     PATRES a semnalat că "reducerea succesivă a cotei conduce la un grad foarte mic de absorbție a certificatelor verzi, fapt care va amplifica și mai tare distorsiunile în piață și va provoca pierderi uriașe pentru producători". De altfel, pentru anul 2017 si 2018 din totalul certificatelor verzi aflate în piață, doar jumătate sunt acoperite de cotă și au cumpărători, conform PATRES, care mai precizează: "Dezechilibrul crește puternic în anii ce urmează, se va ajunge la situația în care, din 5 certificate valabile în piață, doar unul va fi achiziționat. Practic, schema de spijin a intrat deja complet în colaps, iar producătorii primesc un ajutor virtual pe care nu îl pot materializa.
     Date fiind aspectele sesizate și situația critică din sectorul regenerabilelor, în special a producătorilor mici și mijlocii, PATRES face un ultim apel către Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților pentru adoptarea amendamentelor la OUG 24 care să asigure echitatea între producătorii de energie din surse regenerabile și care să limiteze distorsiunile din piața de energie și certificate verzi, ca să evite dezastrul generalizat în acest sector: "Ne exprimăm speranța că, prin modificările care vor fi aduse OUG 24, se vor rezolva, alături de alte aspecte nefuncționale, două probleme fundamentale, și anume: lichiditatea și gradul de absorbție al certificatelor în piață și modul în care ajutorul este distribuit, unii producătorii reușind să-și vândă toate certificatele, în timp ce alții nu vând nimic, o situație pe care o catalogăm ca fiind incorectă".
     Viorel Lefter, Președinte PATRES, a mai precizat: "Apelul nostru la autorități este să creeze cadrul de reglementare care să vină în sprijinul tuturor producătorilor de E-SRE. Salutăm, pe această cale, deschiderea și sprijinul ANRE și al Comisiei parlamentare de specialitate, condusă de Iulian Iancu, cu privire la propunerile de îmbunătățire/corectare a OUG24 ce a modificat Legea 220. Este ultima noastră șansă de a salva de la faliment numeroși producători de E-SRE (n.r. surse regenerabile de energie) . România are nevoie de energie regenerabilă, fapt dovedit și în perioadele de criză de anul trecut și în zilele geroase din această iarnă, când aportul regenerabilelor a fost considerabil, cu efecte benefice în prețul energiei".
     PATRES mai aduce un alt aspect important în atenția autorităților: "Potrivit recomandarii adoptate pe 17 ianuarie de către Parlamentul European, țările membre ale Uniunii Europene trebuie să ajungă, până în anul 2030, la o țintă de 35%, energie din surse regenerabile. Decizia finală aparține Comisiei Europene după negocieri cu statele membre. România a atins, în anul 2015, un nivel de 24,7%, însă în contextul în care investițiile în regenerabile au fost distruse sistematic, pentru țara noastră va fi foarte dificil să atingă în viitor o cotă de peste 30% fără restabilirea încrederii investitorilor". 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  fără titlu
    (mesaj trimis de stef în data de 13.03.2018, ora 09:10)  
 In conditiile in care persoanele juridice nu platesc 8,3%,procent din valoarea pretului energiei nu e normal sa ceri consumatorului casnic sa plateasca numai el contravaloarea certificatelor verzi. Legea 220 a fost o lege cu dedicatie fara nici o gandire practica pt. sistemul energetic si avantaja asa zisii investitori in regenerabile. Totul fals, s-a ajuns in situatii grave in sistemul energetic in sensul ca se producea de eoliene 2000 Mwh pt. ca dupa 40-50 minute productia lor sa scada la 300-400 Mhw, cu consecinte grave pt. sistemul energetic (costuri mari pe termo, socuri mari in sistem,etc).Nu exista la regenerabile baterii mari de acumulatori care sa fie instalate in regim tampon ( vezi eolienele din Germania ). Investitiile au fost facute doar pt. profit imediat si cu cresterea accentuata preturilor la energie. Sa ii dam drumul la regenerabile pe fotovoltaic ( pana la 100 Kw ) cu evacuare directa in retea acolo e viitorul regenerabilelor. Scopul regererabilelor in system este productia sigura si stabila de energie verde. Apropo de ce la hidro nu se plateste energia electrica la grupurile peste 10 Mw cu certificate verzi, desi ea in scripte se recunoaste ca este energie verde si contorizata ca atare..Eolienele cel putin in Romania nu reprezinta o solutie de viitor. Mai ganditiva nu suntem in nodul Germanei , pe malul marii Baltice unde vantul bate 24 de ore din 24 , cu intensitati diferite.


 
  1.1.   Planul de acasa nu se potriveste cu cel din targ  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Ion Ion , in data de 13.03.2018, ora 13:12)
 
 In general vorbind, la orice tip de centrala cu cit este mai mare, cu atat costul pe MW scade (treaba se invata la facultatea de energetica). Daca faci centrale mici de genul 100-200 kW pe eolian, biomasa, minihidro, costul pe MW instalat este prea mare si nu merita. Atunci in multe tari s-au introdus scheme suport: certificate verzi, pret fix la energia produsa, preluarea energiei cu prioritate in retea etc. Fara sprijin nici Romania si nici alte tari nu aveau energie regenerabila cit au acum. Petrolul, gazele, carbunele se vor termina asa ca vrem nu vrem vom ajunge la 100% energie regenerabila sau stingem lumina. Legea 220 tocmai acest lucru l-a facut: a dezvoltat o piata care nu exista. Rezultatul? Investitii de miliarde de euro in 3000 MW eoliene si peste 1200 MW in solar. Fara CV am fi avut ZERO in eolian si ZERO in solar, adica import de energie. Romania are multe hidrocentrale si poate echilibra mai multe eoliene, nu iti face griji. Exista si potential de dezvoltare de noi hidro. Peste 10 MW nu este nevoie de CV la hidro pentru ca investitia este mai mica per MW si raportul B/C este mai mare ca 1. Un sistem de mix energetic cu resurse diferite se compenseaza reciproc. Adica ai si hidro si eolian si solar si biomasa si baterii in masinile electrice etc. Este an secetos, dar exista soare. Nu mai bate vintul, ai lacuri de acumulare. Daca Portugalia a produs 4 zile nonstop 100% energie verde atunci sa nu spunem ca nu se poate. Alte tari nu mai construiesc termo si nuclear. La noi se vorbeste de grupurile 3 si 4 la Cernavoda si de noi grupuri termo. Ce bine ca doar se vorbeste dar nu exista bani pentru acestea!


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Miscellanea, 17:58
     Peste 150 de persoane au protestat astăzi în fața Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, cerând demisia ministrului Justiției Tudorel Toader, suspendat din funcția de rector al universității în perioada mandatului de la minister.  click să citești tot articolul
Internaţional, 17:14
     Mii de croați au participat sâmbătă la un protest în capitala Zagreb împotriva Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (cunoscută și sub numele de Convenția de la Istanbul), după ce guvernul a trimis parlamentului spre ratificare acest document, criticat pentru că ar amenința valorile tradiționale prin favorizarea căsătoriilor homosexuale și acceptarea unui așa-numit al treilea gen, relatează agențiile AFP, Reuters și EFE.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 16:35
     Mai multe instituții publice din Capitală, dar și organizații marchează sâmbătă ''Ora Pământului''.
     Administrația Prezidențială se alătură, pentru al patrulea an consecutiv, campaniei "Earth Hour" - Ora Pământului.  click să citești tot articolul
Internaţional, 16:06
     Anchetatorii francezi încercă astăzi să stabilească circumstanțele atentatului jihadist comis vineri în sud-vestul țării de un atacator care a fost doborât după ce a ucis patru persoane, printre care un jandarm omagiat ca erou, relatează AFP.  click să citești tot articolul
Internaţional, 15:34
     Fostul lider separatist catalan Carles Puigdemont ar putea fi arestat în Finlanda după ce autoritățile finlandeze au primit un mandat internațional pentru reținerea lui, emis de Spania, scrie Reuters.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
23.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs negativ ieri, după publicarea unor date din care rezultă că activitățile de business din zona euro înregistrează cel mai lent ritm de creștere din ultimul...  click să citești tot articolul
23.03.2018
BVB
     * Deal de 12,4% cu titlurile Carbochim
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte de o ședință negativă din punctul de vedere al cotațiilor, toți indicii bursei încheind ziua de tranzacționare în scădere.
     Rulajul...  click să citești tot articolul
22.03.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în scădere
       Volumul înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii de tranzacționare a scăzut la 44,97 milioane de lei (9,64 milioane de euro), sub cel din ședința anterioară, de 46 de milioane de lei....  click să citești tot articolul
22.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ieri, investitorii așteptând decizia de politică monetară a băncii centrale americane (Fed).
     Titlurile conglomeratului german "Bayer" AG s-au depreciat cu...  click să citești tot articolul
21.03.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în creștere
     * Boromir Ind a ajuns la o deținere de 96,25% din Boromir Prod și poate cere retragerea obligatorie a acționarilor și delistarea de la bursă
       Volumul înregistrat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a scăzut la 46,24 milioane de lei (9,91 milioane de euro), sub cel din ședința anterioară, de aproape 55 de milioane de...  click să citești tot articolul
21.03.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au urmat un curs poztiv ieri, pe fondul deprecierii euro, generată de publicarea unor date dezamăgitoare privind încrederea oamenilor de afaceri din Germania....  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 martie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9196
2.3853
2.9273
3.9936
0.1834
0.6263
0.2147
4.6651
5.3315
1.4900
3.6049
0.2286
0.4864
1.1025
0.0662
0.4571
0.9522
3.7841
0.3203
1.1414
0.5984
0.0582
0.3501
0.2029
2.7405
0.0394
0.1439
1.0303
0.6269
0.1212
163.3202
5.5044
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
22.03.2018
     "The markets are turning into the markets' greatest enemy", wrote an analyst of Goldman Sachs in a note addressed to its customers, according to an article by Bloomberg, and the jump in the VIX volatility index last month "is a symptom of the financial fragility".  click here to read the entire article
19.03.2018
AS SHAREHOLDER,
     * The president of the Association of Brokers has taken the matter to the County Court of Cluj, to address the capital reduction of 2014 and the subsequent decisions of the company
     * Liviu Stoleru, CEO of Cemacon, told us on Thursday, that "no notification has been received from the company concerning such a topic"
     * The case was recorded on Friday, with the County Court of Cluj
     * BCR sold to BOF for 2 Euros the non-performing loans of 16.5 million Euros of "Cemacon" and "Ambient"
       * UPDATE 15.45 "Cemacon" confirms the lawsuit brought by Dan Paul
     "Cemacon" today sent the Bucharest Stock Exchange, a report whereby it confirms the existence of the lawsuit brought by Dan Paul, the president of the Association of Brokers. However, the officials of the company wrote that they have no details about the case.
     -------
     Dan Paul, the president of the Association of Brokers, has sued "Cemacon" (CEON), acting as shareholder, seeking the annulment of the shareholders' decision of March 24th, 2014, concerning the reduction of the share capital and of the subsequent acts, according to a notification seen by "BURSA".  click here to read the entire article
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
02.03.2018
A POSSIBLE CONTRACT FOR THE SPARE PARTS NEEDED BY PATRIOT MISSILES
     * Aurel Cazacu: "The American partners are trying to cooperate, even if they do not have the obligation to offset, and Aerostar is the best plant in Romania"
     * A rise of over 40% for the Aerostar shares over the last year
       Shares of "Aerostar" Bacău (ARS) yesterday rose 6.5%, to 5.24 lei/share, taking the company's valuation to an all time high - 797.93 million lei, after American company Raytheon announced that it has requested a quote from ARS, to get more information about the parts that might be manufactured in Bacău for the Patriot radar, which is part of the Patriot missile system.  click here to read the entire article
28.02.2018
REPORT FROM BRUSSELS / EUROPEAN ENERGY COMMISSION:
     * "We prefer dialogue, but we may resort to the European courts as well, if things don't work out"
       The European Commission is encouraging dialogue with the Romanian authorities concerning Emergency Government Ordinance 64 of 2016 concerning the natural gas sector, but if the issues on this matter cannot be resolved, we may resort to the European Court of Justice, European energy commissioner Miguel Arias Canete, said in a meeting in Brussels with the representatives of the Romanian energy sector.  click here to read the entire article
26.02.2018
     The success of Antena 3 is admirable! Dan Voiculescu has once again proved his usefulness, his television has created the somewhat plausible media context for justice minister Tudorel Toader to dare make his proposal for the revocation of Laura Codruța Kovesi as chief-prosecutor of the DNA, despite the extraordinary support that she gets in the country and abroad.  click here to read the entire article
23.02.2018
     The dismissal of chief DNA (National Anti-corruption Department) prosecutor Laura Codruța Kovesi was announced last night by Justice Minister Tudorel Toader, at the headquarters of the Ministry, after presenting the justification of the decision, presented in the form of twenty bullet points, while also taking the opportunity to mention he had been head of class, which surprised everybody, because no one was interested in his school achievements.  click here to read the entire article
21.02.2018
LIBERAL SENATOR STRIKES AGAIN
     * Senators have voted for the annual effective rate to be at most 2.5% higher than the policy rate when it comes to mortgage
     * The law will go to the Chamber of Deputies - the decision making forum
     * Senator Zamfir: "Today, we have become European as far as the manner in which loans are granted as well"
       PNL senator Daniel Cătălin Zamfir does not disappoint. His draft law concerning the capping of interest rates was the first that appeared on the agenda yesterday, in the common meeting of the specialized commissions and despite the controversies between him and a few other party colleagues, including the president of the Economic Commission Florin Cîțu, the liberal got more than he had made his objective initially - not just the capping of compensatory and penalty interest rates, but also the capping of the annual effective interest rate charged by banks and Non-Financial Banking Institutions (IFNs).  click here to read the entire article
20.02.2018
UPON REQUEST FROM ONE SHAREHOLDER,
     * The investigation concerns the deliberate reporting of inaccurate financial statements or untrue information
     * Sebastian Vlădescu: "An investigation is the only solution which would show where the money went, I know I've done my job"
       The DIICOT prosecutors have begun prosecution in rem of the actions, in the "Romcab" (MCAB) case, according to a response sent by the prosecutors to Valentin Stănescu, a shareholder in the company.  click here to read the entire article
20.02.2018
     Decorated by Traian Băsescu with the Star of Romania, Gunther Krichbaum, the president of the European Affairs Commission of the Bundestag, asks the president of the European Commission, Jean Claude Juncker, through a letter, not to suspend the application of the Cooperation and Verification Mechanism (MCV) concerning the Romanian judicial system and writes that "in the event of new attacks on the independence of the judicial system, should take into consideration initiating the procedure for the activation of article 7 of the EU treaty" (the suspension of Romania's voting rights in the EU council).  click here to read the entire article
16.02.2018
VALERY KUZMIN, AMBASSADOR OF THE RUSSAIAN FEDERATION IN BUCHAREST:
     * Lucian Bode, co-initiator of the BRUA, is asking for clarifications from Teodor Meleșcanu concerning the export of natural gas from Hungary
       We are happy that the perimeters on the continental coast of Romania (ed. note: offshore in the Black Sea) will start being exploited, because there lies inactive a very important resource of the energy industry, his excellency Valery Kuzmin, Ambassador of the Russian Federation told us in Bucharest, during Diplomat's Day.  click here to read the entire article
.