GALA BURSA CONSTRUCTIILOR - 2018
COTA OBLIGATORIE DE ACHIZIȚIE CERTIFICATE VERZI AFERENTĂ PRIMUL TRIMESTRU, REDUSĂ CU 30%
BURSA 13.03.2018

C.P.
 
     Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România - PATRES - se arată surprinsă și îngrijorată, într-un comunicat de presă, de decizia Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei de a stabili o cotă obligatorie de achiziție certificate verzi pentru operatorii economici, aferentă primelor trei luni ale anului 2017, la o valoare de 0,210 certificate verzi/MW.
     Viorel Lefter, Președintele PATRES, a declarat: "Constatăm că ANRE a optat pentru o cotă obligatorie de certificate verzi pentru primul trimestru 2017 de 0,21 CV/MWh, un nivel redus față de cel prevăzut prin Ordinul 119/2016, de 0,32 CV/MWh, cu impact major asupra operatorilor economici. Este o scădere majoră, cu aproape 30%. Consecința: cresc pierderile la producătorii de energie din surse regenerabile. Practic, producătorii nu vor mai putea vinde 1,25 milioane certificate verzi aferente anului 2017, care se adaugă la cele peste 11 milioane care sunt în exces în piață în acest moment".
     PATRES susține că, de la an la an, cota obligatorie de energie din surse regenerabile susținută a fost redusă, astfel încât impactul certificatelor verzi în factura de energie a consumatorului final să nu crească: "Astfel cota pentru anul 2017 a fost stabilită la nivelul de 8,3%, sub nivelul celei din 2016 și mult sub nivelul cotei de 16% prevăzută inițial în Legea 220, lege în baza căreia s-au făcut investițiile în sectorul regenerabilelor".
     PATRES a semnalat că "reducerea succesivă a cotei conduce la un grad foarte mic de absorbție a certificatelor verzi, fapt care va amplifica și mai tare distorsiunile în piață și va provoca pierderi uriașe pentru producători". De altfel, pentru anul 2017 si 2018 din totalul certificatelor verzi aflate în piață, doar jumătate sunt acoperite de cotă și au cumpărători, conform PATRES, care mai precizează: "Dezechilibrul crește puternic în anii ce urmează, se va ajunge la situația în care, din 5 certificate valabile în piață, doar unul va fi achiziționat. Practic, schema de spijin a intrat deja complet în colaps, iar producătorii primesc un ajutor virtual pe care nu îl pot materializa.
     Date fiind aspectele sesizate și situația critică din sectorul regenerabilelor, în special a producătorilor mici și mijlocii, PATRES face un ultim apel către Comisia de Industrii și Servicii din Camera Deputaților pentru adoptarea amendamentelor la OUG 24 care să asigure echitatea între producătorii de energie din surse regenerabile și care să limiteze distorsiunile din piața de energie și certificate verzi, ca să evite dezastrul generalizat în acest sector: "Ne exprimăm speranța că, prin modificările care vor fi aduse OUG 24, se vor rezolva, alături de alte aspecte nefuncționale, două probleme fundamentale, și anume: lichiditatea și gradul de absorbție al certificatelor în piață și modul în care ajutorul este distribuit, unii producătorii reușind să-și vândă toate certificatele, în timp ce alții nu vând nimic, o situație pe care o catalogăm ca fiind incorectă".
     Viorel Lefter, Președinte PATRES, a mai precizat: "Apelul nostru la autorități este să creeze cadrul de reglementare care să vină în sprijinul tuturor producătorilor de E-SRE. Salutăm, pe această cale, deschiderea și sprijinul ANRE și al Comisiei parlamentare de specialitate, condusă de Iulian Iancu, cu privire la propunerile de îmbunătățire/corectare a OUG24 ce a modificat Legea 220. Este ultima noastră șansă de a salva de la faliment numeroși producători de E-SRE (n.r. surse regenerabile de energie) . România are nevoie de energie regenerabilă, fapt dovedit și în perioadele de criză de anul trecut și în zilele geroase din această iarnă, când aportul regenerabilelor a fost considerabil, cu efecte benefice în prețul energiei".
     PATRES mai aduce un alt aspect important în atenția autorităților: "Potrivit recomandarii adoptate pe 17 ianuarie de către Parlamentul European, țările membre ale Uniunii Europene trebuie să ajungă, până în anul 2030, la o țintă de 35%, energie din surse regenerabile. Decizia finală aparține Comisiei Europene după negocieri cu statele membre. România a atins, în anul 2015, un nivel de 24,7%, însă în contextul în care investițiile în regenerabile au fost distruse sistematic, pentru țara noastră va fi foarte dificil să atingă în viitor o cotă de peste 30% fără restabilirea încrederii investitorilor". 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de stef în data de 13.03.2018, ora 09:10)  
 In conditiile in care persoanele juridice nu platesc 8,3%,procent din valoarea pretului energiei nu e normal sa ceri consumatorului casnic sa plateasca numai el contravaloarea certificatelor verzi. Legea 220 a fost o lege cu dedicatie fara nici o gandire practica pt. sistemul energetic si avantaja asa zisii investitori in regenerabile. Totul fals, s-a ajuns in situatii grave in sistemul energetic in sensul ca se producea de eoliene 2000 Mwh pt. ca dupa 40-50 minute productia lor sa scada la 300-400 Mhw, cu consecinte grave pt. sistemul energetic (costuri mari pe termo, socuri mari in sistem,etc).Nu exista la regenerabile baterii mari de acumulatori care sa fie instalate in regim tampon ( vezi eolienele din Germania ). Investitiile au fost facute doar pt. profit imediat si cu cresterea accentuata preturilor la energie. Sa ii dam drumul la regenerabile pe fotovoltaic ( pana la 100 Kw ) cu evacuare directa in retea acolo e viitorul regenerabilelor. Scopul regererabilelor in system este productia sigura si stabila de energie verde. Apropo de ce la hidro nu se plateste energia electrica la grupurile peste 10 Mw cu certificate verzi, desi ea in scripte se recunoaste ca este energie verde si contorizata ca atare..Eolienele cel putin in Romania nu reprezinta o solutie de viitor. Mai ganditiva nu suntem in nodul Germanei , pe malul marii Baltice unde vantul bate 24 de ore din 24 , cu intensitati diferite.


 
  1.1.   Planul de acasa nu se potriveste cu cel din targ  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Ion Ion , in data de 13.03.2018, ora 13:12)
 
 In general vorbind, la orice tip de centrala cu cit este mai mare, cu atat costul pe MW scade (treaba se invata la facultatea de energetica). Daca faci centrale mici de genul 100-200 kW pe eolian, biomasa, minihidro, costul pe MW instalat este prea mare si nu merita. Atunci in multe tari s-au introdus scheme suport: certificate verzi, pret fix la energia produsa, preluarea energiei cu prioritate in retea etc. Fara sprijin nici Romania si nici alte tari nu aveau energie regenerabila cit au acum. Petrolul, gazele, carbunele se vor termina asa ca vrem nu vrem vom ajunge la 100% energie regenerabila sau stingem lumina. Legea 220 tocmai acest lucru l-a facut: a dezvoltat o piata care nu exista. Rezultatul? Investitii de miliarde de euro in 3000 MW eoliene si peste 1200 MW in solar. Fara CV am fi avut ZERO in eolian si ZERO in solar, adica import de energie. Romania are multe hidrocentrale si poate echilibra mai multe eoliene, nu iti face griji. Exista si potential de dezvoltare de noi hidro. Peste 10 MW nu este nevoie de CV la hidro pentru ca investitia este mai mica per MW si raportul B/C este mai mare ca 1. Un sistem de mix energetic cu resurse diferite se compenseaza reciproc. Adica ai si hidro si eolian si solar si biomasa si baterii in masinile electrice etc. Este an secetos, dar exista soare. Nu mai bate vintul, ai lacuri de acumulare. Daca Portugalia a produs 4 zile nonstop 100% energie verde atunci sa nu spunem ca nu se poate. Alte tari nu mai construiesc termo si nuclear. La noi se vorbeste de grupurile 3 si 4 la Cernavoda si de noi grupuri termo. Ce bine ca doar se vorbeste dar nu exista bani pentru acestea!


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Companii-Afaceri, 13:15
     Cel mai mare retailer online din România, eMAG, și-a planificat investiții de peste 120 milioane euro în acest an, incluzând investiția în noul depozit, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, Iulian Stanciu, directorul general al eMAG, care estimează că grupul va ajunge pe profit în doi ani, relatează News.ro.  click să citești tot articolul
Miscellanea, 12:44
     Coreea de Sud și Statele Unite au decis să suspende exercițiile militare comune Ulchi Freedom Guardian (UFG) programate în luna august, a anunțat Ministerul Apărării de la Seul, potrivit agenției de presă Yonhap  click să citești tot articolul
Politică, 12:32
SENAT:
     
     Senatorul PMP Traian Băsescu pierde președinția Comisiei pentru dezvoltare și strategie economică din Senat ca urmare a desființării grupului PMP din această Cameră, iar funcția va fi preluată de senatorul PSD Aurel Soporan, relatează Agerpres.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări, 11:20
     Indicele ROBOR la 3 luni a crescut, astăzi, la 2,93%, de la 2,92% valoare înregistrată în ședința anterioară, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).  click să citești tot articolul
Comunicate de presă, 11:00
     Prima etapă a construcției a început luna aceasta și va genera două clădiri care vor însuma 190 de locuințțe, deservite de 228 de locuri de parcare supraterană. Prima etapă a construcțției AFI City va fi încheiată, conform estimărilor, în vara anului 2019. Odată finalizate toate etapele, proiectul rezidențțial va include o comunitate privată, înconjurată de zone verzi, facilități pentru activitati sportive și spații de joacă. În plus, AFI City se bucură de avantajul proximității de stația de metrou Laminourului, situat chiar în fața proiectului, conform comunicatului remis redacției.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.06.2018
BVB
     * Volum de numai 21,6 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte de un început de săptămână negativ, majoritatea cotațiilor suferind deprecieri în ședința...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     
     Volumul consemant în ședința de tranzacționare de vineri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de numai 17,7 milioane de lei (3,8 milioane de...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut vineri, oprindu-se din avansul generat joi de anunțul Băncii Centrale Europene (BCE) privind încheierea, anul acesta, a programului de achiziții de obligațiuni. Cele...  click să citești tot articolul
15.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs ascendent ieri, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că va menține dobânzile la un nivel scăzut încă un an.  click să citești tot articolul
14.06.2018
BVB
     * Salt de 12,44% pentru SIF Moldova, ca urmare a aprobării programului de răscumpărare de acțiuni la un preț cu mult peste cel din piață
     
     Volumul consemnat în ședința de tranzacționare de la...  click să citești tot articolul
14.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, investitorii așteptând decizia de după reuniunea de politică monetară a Federal Reserve din SUA (Fed), care a avut loc în zilele de 12-13...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 iunie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9804
2.3859
3.0532
4.0578
0.1806
0.6262
0.2260
4.6663
5.3256
1.4384
3.6793
0.2387
0.4926
1.0813
0.0630
0.4524
0.8469
4.0420
0.2909
1.0785
0.6244
0.0592
0.3629
0.1953
2.7918
0.0395
0.1530
1.1005
0.6320
0.1231
166.2749
5.6898
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
.