Conferința BURSA - Dezvoltarea Romaniei 2018
DAN POPOVICI, OTP ASSET MANAGEMENT ROMÂNIA:
BURSA 12.09.2018

A.I.
 
mărește imaginea
     * "În momentul de față, cei care au depozite bancare economisesc la un randament negativ, pentru că rata inflației este mai mare decât cea a dobânzii bancare", a precizat directorul OTP Asset Management
     
     Prețul caselor este, în medie, la minus 40% față de maxime, în condițiile în care, în ultimul an, a crescut cu 10%, iar în ultimii cinci ani cu mai mult de 20%, a declarat, ieri, Dan Popovici, CEO al OTP Asset Management România, în cadrul unei conferințe.
     Oficialul OTP Asset Management a spus: "Nu știu dacă suntem aproape de o criză imobiliară sau nu, dar pot să vă spun că, în medie, prețul caselor este la minus 40% față de maxime, în condițiile în care, în ultimul an, a crescut cu 10%, iar în ultimii cinci ani cu mai mult de 20%. Pe de altă parte, în alte state precum Austria, Irlanda, Suedia prețul caselor a crescut foarte mult în ultimii zece ani".
     Dan Popovici a continuat: "Ideea că faci o investiție imobiliară, cumperi un apartament și începi să câștigi este interesantă dar, în același timp, riscurile sunt poate similare cu o investiție la bursă. Fie cumperi acțiuni la bursă, fie faci o investiție imobiliară, până la urmă riscurile pot fi la fel".
     Potrivit datelor prezentate de directorul OTP Asset Management, randamentul mediu brut al chiriilor din țara noastră se situează la circa 6,1%.
     Dan Popovici a adăugat: "Lumea ar trebui să gândească în termeni de randament net, în care trebuie să țină cont de toate cheltuielile generate de proprietatea respectivă, de perioadele când proprietatea nu este închiriată, de reparații, taxe etc. În aceste condiții, randamentul coboară undeva spre 4 - 4,5%".
     CEO-ului OTP Asset Management a precizat că cea mai mare avere a noastră este dată de activele imobiliare, peste 70% din ceea ce deținem fiind în această zonă, inclusiv casa în care locuim, precum și alte investiții imobiliare, situație total diferită față de ceea ce se întâmplă la nivelul Europei de Vest sau a Statelor Unite, unde ponderea activelor financiare este mult mai mare în averea populației.
     Dan Popovici a declarat: "Românii doresc să inves­tească în imobiliare pentru că senzația lor este că randamentul obținut dintr-o astfel de investiție este mai mare decât cel obținut din alte investiții, în active financiare. Din păcate, cei mai mulți dintre români, când vorbesc despre active financiare, se referă la depozite bancare, este primul gând al românilor în ceea ce privește investiția financiară (...). În momentul de față, rata inflației este net superioară randamentului obținut dintr-un plasament bancar. Asta înseamnă că, în prezent, toți românii care au depozite bancare economisesc la un randament negativ, pentru că rata inflației este mai mare decât cea a dobânzii bancare și, automat, valoarea este erodată de inflație".
     Oficialul OTP a mai spus că, odată cu perioada 2008 - 2009, cetățenii țării noastre au înțeles, pentru prima dată, că prețul unei investiții imobiliare poate să și scadă, ceea ce până atunci era aproape de neconceput.
     "Romanian House Price Index, un indice mediu al prețurilor caselor din țara noastră, a înregistrat scăderi extrem de puternice și abia începând cu anul 2015 prețurile au reînceput să crească", a punctat Dan Popovici, adăugând: "O altă problemă legată de investiția clasică ține de lichiditate, ceea ce înseamnă că este foarte greu să ieși din investiție dacă ai nevoie urgentă de bani. Cu cât vrei să obții mai repede niște bani dintr-o investiție imobiliară cu atât trebuie să vinzi cu un discount mai mare".
     Potrivit domniei sale, durata medie în care se poate lichida o investiție imobiliară este de trei, patru luni de zile.
     Tot ieri, oficialii OTP Asset Management au anunțat lansarea primului fond deschis de investiții din țara noastră care oferă expunere pe sectorul construcțiilor și al dezvoltării imobiliare la nivel global - OTP Real Estate & Construction (OTP REC).
     Potrivit reprezentanților OTP, fondul se încadrează, conform standardelor EFAMA (European Fund and Asset Management Association), în categoria fondurilor diversificate flexibile. OTP REC urmărește o alocare strategică prin care cel puțin 75% din active sunt investite în acțiuni și obligațiuni emise de companii care activează în domeniul imobiliar și al construcțiilor.
     Fondul se adresează clienților de retail și celor instituționali care sunt dispuși să accepte un grad de risc mediu și care își doresc o investiție lichidă cu expunere pe piața imobiliară, perioada recomandată de investiție fiind de 1 - 3 ani.
     OTP REC este concentrat pe generarea și distribuirea  veniturilor cât mai mari, ceea ce îl transformă într-un instrument de obținere a veniturilor pasive.
     Așa cum o persoană achiziționează o garsonieră/apartament cu scopul de a obține o anumită sumă de bani din chirie, tot la fel un investitor în OTP REC poate încasa trimestrial venituri, generate de dividende și cupoane.
     Față de o investiție imobiliară clasică, care necesită sume semnificative, în OTP REC investiția inițială este contravaloarea unei unități de fond (valoarea nominală fiind de 500 de lei), iar suma pentru investiții ulterioare este de 50 de lei, au spus reprezentanții OTP.
     "Investitorii care dețin unități de fond în prima zi lucrătoare a lunilor aprilie, iulie, octombrie și ianuarie sunt îndreptățiți să primească venitul distribuibil trimestrial", potrivit oficialilor companiei.
     Plata venitului distribuibil este dependentă de veniturile încasate de către fond. În cazul în care această valoare este de sub 1 leu/unitatea de fond, acesta nu se va distribui, urmând să se acumuleze cu venitul din trimestrul/trimestrele următoare și să fie distribuită când depășește valoarea de 1 leu/unitatea de fond.
     Fondul va investi în companii specializate în domeniul imobiliar și al construcțiilor, cum sunt trusturile imobiliare de tipul REIT-urilor (Real Estate Investment Trusts) din Europa de Vest și Statele Unite ale Americii, administrate de profesioniști cu zeci de ani de experiență la nivel internațional.
     Potrivit oficialilor OTP Asset Management, REIT-urile au performat cel mai bine din punct de vedere istoric.
     "Folosind datele Bloomberg pentru o perioadă de 33 de ani (n.r. 1985 - 2018) REIT-urile au avut un radament mediu anual de 10,7% pe an, peste acțiunile sau obligațiunile din Statele Unite, care au avut randamente de 9,1%, respectiv 7,1%, aurul a crescut cu 4,7% etc", au precizat reprezentanții OTP.
     Reprezentanții companiei au mai afirmat: "OTP REC oferă expunere la nivel internațional pe companii imobiliare care operează sau dețin mall-uri, clădiri de birouri, spații logistice, de depozitare și spații comerciale. Din universul investițional al fondului se remarcă companii precum Simon Property Group (US), Vonovia (DE), Unibail-Rodamco-Westfield (FR), NEPI Rockcastle (ZA) Globalworth (RO), Strabag (AT), Astaldi (IT)".
     OTP Asset Management România este prezentă pe piața locală din anul 2008. În prezent, compania deservește peste 8.200 de investitori, din segmentul de retail și clienți persoane juridice, în nouă fonduri deschise de investiții. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  publicitate mascata
    (mesaj trimis de adi în data de 12.09.2018, ora 09:08)  
 so:
 -titlul: "Prețul caselor este, în medie, la minus 40% față de maxime"
 - in articol: "Tot ieri, oficialii OTP Asset Management au anunțat lansarea primului fond deschis de investiții din țara noastră care oferă expunere pe sectorul construcțiilor și al dezvoltării imobiliare la nivel global - OTP Real Estate & Construction (OTP REC). "
 macar puneti pun [P] la titlu'


 
  1.1.   nu e publicitate :)  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de un guru , in data de 12.09.2018, ora 11:15)
 
 Daca era publicitate nu ar fi spus ca randamentul net la inchiriere in Romania e 4-5% :) Asta inseamna ca cine ar cumpara cash ar obtine 4-5% din chirie plus sa zicem 5% o crestere anuala de pret deci 10% total anual.Omul trebuia sa vorbeasca de lichiditatea investitiei vs randament si risc.A dat cateva exemple bune dar puse in acelasi text sunt cam antireclama la fond :)


 
  1.2.   Ba e reclama mascata  (răspuns la opinia nr. 1.1 )
    (mesaj trimis de Biz , in data de 12.09.2018, ora 13:22)
 
 E împachetata diferit, dar tot reclama e. Nici nu are importanță că e pozitivă sau negativă, scopul reclamei e să producă impact, lumea sa interacționeze cu subiectul, să fie atenta la mesaj, iar de aici încolo unii o iau pe firul pe care îi așteaptă cei care au lansat mesajul/ reclama.


 
  1.3.   ba are importanta !  (răspuns la opinia nr. 1.2 )
    (mesaj trimis de un guru , in data de 12.09.2018, ora 13:40)
 
 Scopul reclamei e sa vanda ! Cum drak sa spui ca nu are importanta daca e pozitiva sau negativa ? Tu ai cumpara o casa care in reclama se prabuseste ? :)))) Sa mai si gandim :)


 
2.  mda
    (mesaj trimis de un guru în data de 12.09.2018, ora 10:57)  
 Cei cu bani in banci sunt in general 2 categorii.Unii au cativa leuti pt zile negre si cam traiesc de la luna la luna deci nici nu au bani nici profil de risc.Altii au bani seriosi dar nu au profil de risc pt ca ciuciu educatie financiara pt ca daca ai vandut nu stiu ce mostenire o sa ai ceva bani in cont dar capul la fel de gol :) deci fricava domina prin nestiinta :) Categoria care are si bani si stiinta e o nisa si stie cam ce sa faca.In general vorbind diversificarea activelor e buna daca stii cum sa o faci.Altfel, teoretic romanii erau cu 40% mai bogati acum 10 ani pt ca stateau intre ziduri mai scumpe dar practic erau la fel de saraci pt ca zidurile erau tot ce aveau iar activele financiare infime sau deloc.


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 12.09.2018, ora 15:08)
 
 Mai este categoria celor care se pricep, dar au bani de gumă Turbo, 2 piese din colecție.


 
  2.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2.1 )
    (mesaj trimis de un guru , in data de 12.09.2018, ora 20:10)
 
 Vorbeam de cei cu bani in banci.Aia cu turbo au bani in gand :)


 
3.  tarziu, foarte tarziu :)
    (mesaj trimis de un guru în data de 12.09.2018, ora 11:07)  
 Cam tarziu cu fondul asta .Cand era sange pe strazi vorba lui Buffet trebuia facut unul.Cine are curaj :) da se uite de ex la REIT externe de genul celui irlandez si acolo sa vezi crestere de la criza .Randamente de 4-5% daca sunt pe lei nu renteaza la inflatii de 5% chiar cu imo .De fapt multi care iau case pe credit risca sa si-o ia din 2 parti si de la ratele ce tot cresc si de la o posibila noua scadere a pretului pe fondul cresterii dobanzilor in viitor.Deci si cu banii luati si cu garantia mai mica decat imprumutul , fix ca in 2009.


 
  3.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 3 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 12.09.2018, ora 15:15)
 
 Pe atunci bancherii deschideau cu emoție ușa băncii. În anumite zile chiar erau surprinși că încă se mai deschide.


 
4.  usd
    (mesaj trimis de un guru în data de 12.09.2018, ora 11:19)  
 Sa nu calculati randamentul in usd a imo romanesti in ultimii zece ani :) Nu are rost :) Aia cu minus 40% e in euro :)


 
5.  E la minus 40 la suta...
    (mesaj trimis de MA în data de 12.09.2018, ora 20:46)  
 ...fata de maxime, proverbe, dictoane, alegorii si alte fabule!:)) Fata de logica si bun simt e cu plus 1000 la suta!:)) Cind aud ca romanul "investeste" in imobiliare ma ia cu sughituri, adica un nea fara capital isi ia casa luind in calcul o posibila valoare de revinzare, intr-o tara cu 96 % proprietari pe locuinta si un raport cerere/oferta de 1 la 5, cu salariu mediu de 500 de euroi si fara cel mai mic orizont de prognoza!:))


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
20.09.2018
BVB
     * Scădere de 0,53% pentru BET-NG
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat în ședința de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 33,45 milioane de lei, dintre care...  click să citești tot articolul
20.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urcat ieri, pe fondul câștigurilor din sectorul materiilor prime.  click să citești tot articolul
19.09.2018
BVB
     * Toți indicii bursieri au închis în creștere
     * Tranzacții cu aproape 3% din MedLife, efectuate pe piața "deal"
     
     Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de ieri la...  click să citești tot articolul
19.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs mixt ieri, după ce administrația americană a decis să impună taxe vamale de 10% pe importuri chinezești de 200 de miliarde de dolari.  click să citești tot articolul
18.09.2018
BVB
     * Rulaj de 42 milioane de lei, în apropierea mediei acestui an
     
     Cinci dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în...  click să citești tot articolul
18.09.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au avut un curs mixt ieri după-amiază, pe fondul revenirii temerilor legate de escaladarea războiului comercial dintre cele mai mari economii ale lumii: SUA și China.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 septembrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8832
2.3788
3.0701
4.1141
0.1830
0.6237
0.2216
4.6524
5.2395
1.4389
3.5396
0.2372
0.4873
1.0836
0.0593
0.4477
0.6305
3.9764
0.2698
0.9558
0.5802
0.0546
0.3545
0.2120
2.6285
0.0393
0.1415
1.0826
0.6262
0.1225
153.8126
5.5773
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
.