Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
DEȘI CONTINUĂM RETROGRADAREA ÎN CLASAMENTUL GLOBAL AL ANTREPRENORIATULUI,
BURSA 15.05.2018

Andreea Paul
 
mărește imaginea
Andreea Paul, președintele think-tank-ului INACO, conf. univ. dr., Facultatea de Relații Economice Internaționale - ASE
     La ușurința de a derula afaceri, știm deja că am căzut 9 locuri în ultimul raport al Băncii Mondiale. Tot 9 poziții am pierdut în clasamentul raportului global al talentelor. 6 locuri am pierdut în raportul global al competitivității, publicat de Forumul Economic Mondial. 2 poziții am pierdut în raportul global al competitivității turismului. Tot 2 locuri am pierdut în raportul de progres social în lume. România pierde un loc și în clasamentul global al antreprenoriatului în raportul GEDI 2018, după căderea cu alte trei poziții în anul anterior. Dar am reușit să performăm la cea mai ridicată dinamică a antreprenoriatului feminin, în raportul Mastercard Index of Women Entrepreneurship 2018, și să urcăm 4 locuri în clasamentul mondial. Asupra ultimelor două rapoarte îmi propun să zăbovesc, scurt și la obiect, întrucât pe celelalte le-am disecat imediat după apariția lor.
     Acum ne aflăm pe locul 46 în lume din 137 de țări analizate în ceea ce privește Indicatorul Global al Antreprenoriatului 2018. În anul 2017, România era pe locul 45 în lume, iar în anul 2016 pe locul 42 din 137 de țări analizate (Global Entrepreneurship INDEX - 2016, 2017, 2018, The Global Entrepreneurship and Development Institute, SUA, thegedi.org/2018-global-entrepreneurship-index/).
     GEDI colectează date privind atitudinile, abilitățile și aspirațiile antreprenoriale ale populației fiecărui stat și apoi le pune în balanță cu infrastructura socială și economică dominantă. Sănătatea ecosistemului antreprenorial este evaluată în funcție de 14 piloni: percepția oportunităților, abilități de start-up, acceptarea riscului, network - abilitatea de a lucra în rețele, suport cultural, oportunități pentru start-upuri, absorbție de tehnologie, capital uman, concurența, inovarea de produs, inovarea de process, creșterea ridicată, internaționalizarea, capitalul de risc. Experții Institutului Global pentru Dezvoltare și Antreprenoriat atrag atenția asupra celor mai problematice trei aspecte ale mediului antreprenorial românesc. Cele mai puține abilități dovedim în dezvoltarea rețelelor - suntem slabi la networking --, acceptarea riscului și percepția oportunităților.
     În topul primelor 10 țări prietenoase cu antreprenoriatul se află Statele Unite ale Americii, Elveția, Canada, Marea Britanie, Australia, Danemarca, Islanda, Irlanda, Suedia și Franța. Cele mai mari salturi calitative ale indicelui mediului antreprenorial îl regăsim în Marea Britanie, iar ca poziționare în clasamentul global GEDI 2018 față de raportul anterior îl regăsim în Bulgaria (urcă cu 13 locuri, dar chiar și așa rămâne mult în urma noastră, fiind pe locul 69 în lume).
     Vestea interesantă vine dinspre antreprenoriatul feminin românesc. Cu aproape o treime din afaceri conduse de către femei în România, saltul cu 5% în ultimul an a ponderii antreprenoarelor în totalul companiilor active ne-a ajutat să urcăm 4 poziții în raportul Mastercard Index of Women Entrepreneurship 2018 - de altfel, cel mai mare salt în clasament în rândul celor 57 de țări analizate (sursa: https://newsroom.mastercard.com/eu/files/2018/03/MIWE-2018-Report.compressed.pdf)
     Ponderea ridicată a femeilor active antreprenorial în România - locul 9 în clasamentul celor 57 de state analizate -, este chiar mai mare decât în țări precum Germania, SUA sau Italia. Nu este surprinzător că unele țări cu nivel de trai mai mic, care nu oferă suficiente locuri de muncă de calitate și bine plătite, determină creșterea activismului antreprenorial în rândul femeilor, dar și al liber-profesioniștilor sau PFA-urilor. Ghana, Rusia, Uganda deschid topul țărilor cu cea mai mare pondere a antreprenoriatului feminin, urmate imediat de Australia, Noua Zeelandă, Vietnam, Polonia (!) și Spania, în fața României. Și asta nu e vina antreprenoarelor care se străduiesc să întreprindă ceva, ci a țării noastre.
     Patru domenii cheie sunt indicate în acest raport ca fiind prielnice antreprenoriatului: accesul la serviciile financiare, ușurința de a derula afaceri, sprijinul acordat întreprinderilor mici și mijlocii și calitatea guvernării. Româncele au reușit să deschidă și să dezvolte afaceri proprii, chiar în condiții mai precare de sprijin și oportunități oferite dezvoltării antreprenoriatului feminin românesc, indicator la care suntem abia pe locul 32 în lume, în același raport.
     În discuțiile directe ale think-tank-ului INACO - Inițiativa pentru Competitivitate cu reprezentanții autohtoni ai mediului privat de afaceri, trei probleme apar repetitiv, indiferent de domeniul de activitate. Lipsa forței de muncă bine calificate este unul dintre cele mai des invocate blocaje actuale reale în mediul privat românesc. Al doilea aspect: diferența de scală a finanțărilor disponibile pentru afacerile românești față de cele din alte țări. Proiectele de afaceri care la noi se dezvoltă pe bugete de avarie... cu 10 mii de euro, în statele dezvoltate au la dispoziție finanțări de 10 milioane de euro. Cam acesta pare a fi raportul între forța antreprenoriatului autohton și cel străin în percepția oamenilor de afaceri. Al treilea aspect și ultimul: calitatea slabă a guvernării în sus-ținerea antreprenoriatului, cu lipsa sa de predictibilitate, de promovare a afacerilor românești, de competență și de haos decizional. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  fără titlu
    (mesaj trimis de anonim în data de 15.05.2018, ora 17:38)  
 duduie ai parasit scena politica nu mai e base?nu mai ai pe cine pupa-n ...?


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
COMUNICAT DE PRESĂ POWERNET, LA ANIVERSAREA A 19 ANI:
MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ȘI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / INIUSHKIN IGOR, AMBASADA RUSIEI ÎN ROMÂNIA:
MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ȘI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / TUDOR AFANASOV, CAMERA DE COOPERARE ECONOMICĂ ȘI CULTURALĂ ROMÂNO-RUSĂ:
MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ȘI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / STRELTZOV SERGHEY ALEXANDROVICH, ENERCOM:
MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ȘI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / EGIDIU HENTES, BANCA INTERNAȚIONALĂ DE COOPERARE ECONOMICĂ:
MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ȘI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / ÎNCEPÂND DE IERI,
MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ȘI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / MURÂCIOV ALEXANDRU VASILIEVICH, UNIUNEA ÎNTREPRINZĂTORILOR ȘI INDUSTRIAȘILOR DIN RUSIA:
MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ȘI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / OPARIN DIMITRIE ATICOVICH, SINARA TRANSPORT MACHINES:
MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ȘI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / FLORIN LUCA, SECRETAR GENERAL FUNDAȚIA TITULESCU:
MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ȘI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / CĂTĂLIN IVAN, EURODEPUTAT:
MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ȘI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / EGOR IVANKOV, DIRECTOR GENERAL SALUS:
MASĂ ROTUNDĂ ROMÂNIA ȘI RUSIA: ÎN CĂUTARE DE NOI FORMATE DE COOPERARE / MIHAI IONESCU, ANEIR:
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
cel mai mare proiect de mediu
Jurnal Bursier
19.10.2018
BVB
     * BET-NG, singurul indice în creștere
       * BET-NG, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de joi, deprecieri pentru opt dintre cei nouă indici,...  click să citești tot articolul
19.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în baza rezultatelor financiare anunțate de companii.  click să citești tot articolul
18.10.2018
BVB
     * Rulaj de numai 37 milioane de lei, în condițiile lipsei transferurilor de tip "deal"
       Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 37,16 milioane de lei, sub valoarea înregistrată în ședința anterioară,...  click să citești tot articolul
18.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs negativ în a doua parte a zilei de ieri, din cauza evoluțiilor din sectorul auto, generate de apariția informației conform căreia vânzările de mașini s-au...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BVB
     * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
       * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
     
     Ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de aprecieri ale tuturor indicilor bursei, evoluție...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, investitorii fiind atenți mai degrabă la raportările financiare ale companiilor, pentru trimestrul al treilea, decât la alte informații.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9000
2.3862
3.1229
4.0936
0.1803
0.6256
0.2275
4.6669
5.3090
1.4425
3.6267
0.2387
0.4937
1.0844
0.0620
0.4512
0.7209
4.0761
0.2832
1.0953
0.5880
0.0555
0.3598
0.2131
2.6831
0.0394
0.1447
1.1097
0.6282
0.1249
160.9953
5.6653
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.