DUPĂ CE AU APĂRUT ACUZAȚII CĂ STATUL ARE PROBLEME LA PLĂȚILE PENTRU START-UP NATION
BURSA 10.01.2018

RAMONA RADU
 
mărește imaginea
     * Jianu, CNIPMMR: "Poate există disfuncționalități determinate de sfârșitul anului trecut, când MFP probabil că a sistat plățile ca să se încadreze în deficitul bugetar"
     * Ministerul pentru Mediul de Afaceri: "Ministerul a solicitat, pentru anul 2018, credite de angajament și bugetare în valoare de două miliarde de lei"
       Programul Start-Up Nation România are probleme în ceea ce privește comunicarea tehnică din partea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) și, mai ales, din partea actualului ministru Ilan Laufer, consideră Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), fost ministru al Ministerului pentru Mediul de Afaceri și inițiator al programului Start-Up Nation.
     Recent, în presă au apărut informații că acest program ar avea probleme de finanțare, foarte puține dintre proiecte primind banii până la 15 decembrie.
     Florin Jianu ne-a declarat: "Domnul ministru a mers foarte mult în declarații politice lipsite de fundament, înainte ca programul să fie operațional, iar acum, când este nevoie de o comunicare solidă din punct de vedere tehnic, lipsește din spațiul public cu desăvârșire.
     Or, el ar trebui să vină și să explice că nu există blocaj în cadrul programului, că întreprinzătorii care au ales creditul-punte au banii deja virați la bănci și că celor care au mers pe cereri de plată, li se rambursează".
     Președintele CNIPMMR a adăugat că Start-Up Nation se derulează și că nu putem spune că este blocat, în momentul de față, sau că există sincope majore, dar că s-a creat o publicitate negativă în jurul programului, ca urmare a lipsei de comunicări profesioniste din partea ministerului.
     "Programul funcționează, poate există disfuncționalități determinate de sfârșitul anului trecut, în care au fost sincope, în opinia noastră, inclusiv în ceea ce înseamnă încadrarea în deficitul bugetar. Ministerul Finanțelor Publice (MFP) probabil că a sistat, atunci, plățile pentru sfârșitul anului, ca să se încadreze în deficitul bugetar, plăți pe care le-a reluat în ianuarie", a mai spus domnul Jianu.
     În opinia domniei sale, actualul ministru pentru Mediul de Afaceri ar fi trebuit să folosească lecțiile învățate de anul trecut și să elimine unele dintre sincope, de tipul acelor proiecte care au apărut la vânzare pe diverse site-uri, explicând: "Dacă am merge pe procedura veche a programului, de tip SRL-D spre exemplu, în acel caz, firmele respective nu puteau fi cesionate, deoarece părțile sociale ale firmei SRL-D (întreprinzător debutant) nu pot fi cesionate altei părți. În cazul unui SRL normal, poți să vinzi afacerea, iar acesta este un aspect care ar trebui îmbunătățit - să împiedici posibilitatea de a «tranzacționa» proiecte sau firme. Dar, acum, decizia de a îmbunătăți programul ține de cel care este în funcție".
     În plus, domnul Jianu este de părere că mai sunt și alte lucruri care trebuie îmbunătățite, legate de sistemul de evaluare, de rapiditatea în ceea ce privește contractarea, precum și de capacitatea de a monitoriza, pentru că și aici trebuie identificate sincopele.
     "În opinia mea, programul ar fi trebuit să fie transferat cu totul către partenerii de implementare, adică către bănci, de la partea de semnare de contracte, evaluare, monitorizare, implementare și până la închiderea contractelor, să nu mai existe MMACA în chestiunea aceasta, ci să își mențină doar funcția de control și pe bază de eșantion - cum se face și la fonduri europene - să meargă și să controleze proiectul X", a mai precizat domnia sa.
     Președintele CNIPMMR consideră că acest lucru este necesar deoarece oficiile teritoriale dispun de foarte puțini oameni (10-12, în medie) și nu au cum să facă față unui proiect de 10.000 de firme.
     Florin Jianu a mai afirmat, de asemenea, că pe lângă cele 145 de plăți făcute direct către beneficiari, până acum, mai sunt și cele către bănci, în valoare de 600 de milioane de lei, care reprezintă aproximativ 3.000 de beneficiari.
     Domnul Jianu a menționat: "Sunt două modalități pentru beneficiari: pentru cei care nu au ales creditul, se plătește direct de către minister, iar celor care au ales un credit-punte li se plătește de la bancă (li se achită creditul, pentru că banca dă un credit întreprinzătorului, iar Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat plătește băncii și închide creditul pentru întreprinzător. Și acestea trebuie luate în seamă".
     Totodată, președintele CNIPMMR ne-a precizat că, pentru cei 3.000 de beneficiari cu credit, banii au fost virați la bancă, dar în funcție de termenele prin care aceștia închid proiectele, se închid și creditele respective.
     Nu în ultimul rândul, domnul Jianu a afirmat: "Aș sublinia că dorința mea este aceea a unei comunicări tehnice solide din partea ministrului, pentru că iese și se dă în spectacol cu cărți scrise înainte de a vedea rezultatele unui program, dar dincolo de imagine politică goală, trebuie să ai și ceva conținut".
     * Ministerul pentru Mediul de Afaceri: "Până la sfârșitul anului 2017, au fost făcute plăți către 111 beneficiari, iar în cele trei zile lucrătoare ale anului 2018 au mai fost plătiți 34 de beneficiari"
     Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) a efectuat, în cadrul Programului Start-Up Nation, plăți către 111 beneficiari, până la sfârșitul lui 2017 și către alți 34 în cele trei zile lucrătoare din 2018, arată informarea de presă publicată pe site-ul ministerului de resort în data de 8 ianuarie.
     MMACA a solicitat, pentru anul curent, în vederea derulării Programului Start-Up Nation România, credite de angajament și bugetare în valoare de două miliarde de lei, se mai menționează în document.
     Potrivit Ministerului IMM-urilor, prin proiectul de lege a bugetului de stat, s-au alocat 700 milioane de lei credite de angajament, urmând ca diferența, până la două miliarde de lei, să fie solicitată la rectificarea bugetară.
     Documentul citat notează: "Până la sfârșitul anului 2017, au fost făcute plăți către 111 beneficiari, iar în cele trei zile lucrătoare ale anului 2018 au mai fost plătiți 34 de beneficiari. La acest moment toate cererile depuse au fost plătite sau se află în circuitul de avizare. În anul 2017 au fost alocate credite bugetare în valoare de 670 milioane lei, diferența de 963,798 milioane este alocată prin legea bugetului de stat pe anul 2018".
     În informarea de presă se mai specifică: "În funcție de durata de efectuare a cheltuielilor și de data depunerii documentațiilor aferente cererilor de plată/rambursare, banii ajung în contul beneficiarilor între data de 1 decembrie 2017 și 1 noiembrie 2018. Subliniem că aceste etape respectă procedura de Implementare publicată în Monitorul Oficial al României".
     Din informațiile transmise de MMACA, anul trecut au fost aprobate peste 3.500 de credite punte la partenerii de finanțare, beneficiarii urmând să se prezinte pentru decont, începând cu luna ianuarie 2018, la sediile Agenției pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului (AIMMAIPE).
     Potrivit News.ro, datele ministerului de resort arătau că, până la data de 15 decembrie 2017, fuseseră efectuate doar 23 de plăți, a câte 200.000 de lei.
     Președintele Comisiei de Buget din Senat, Eugen Teodorovici, a afirmat, la acea vreme: "Ați promis la începutul anului că vor fi plătite, până la finalul anului, 600 milioane lei beneficiarilor. Ați încărcat artificial deficitul la credite bugetare pentru acest an, în mod voit sau prin neștiință". 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Poate....
    (mesaj trimis de Cititor în data de 10.01.2018, ora 06:48)  
 Poate cineva impartial (oare exista ?!) va analiza si va spune cui si cat foloseste Programul, cat din sumele pe care statul le va da se vor recupera, cate din bunurile pe care firmele beneficiare le achizitioneaza folosesc cu adevarat scopului declarat si cate sunt doar de fite (mobile si laptopuri de ultima generatie), care sunt entitatile care incearca sa-si arate utilitatea in cadrul Programului, posibil doar ca sa-si justifice existenta si care in realitate nu sunt pregatite sa faca fata unui val de cereri ce, in fond, precum orice val va trece. Si ce va ramane in urma ?!


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
175 milioane metrii cubi de apă
Jurnal Bursier
24.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut, ieri, până la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, din cauza tensiunilor diplomatice cu Arabia Saudită, a temerilor legate de bugetul Italiei și de negocierile de...  click să citești tot articolul
24.10.2018
BVB
     * Transferuri cu 8,35% din acțiunile Conpet, realizate prin piața "deal"
       * Transferuri cu 8,35% din acțiunile Conpet, realizate prin piața "deal"
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de ieri, printr-un rulaj de...  click să citești tot articolul
23.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs ușor pozitiv ieri, pe fondul redresării pieței din Italia, generată de faptul că agenția de rating Moody's a informat că nu va retrograda imediat țara...  click să citești tot articolul
23.10.2018
BVB
     * Rulaj de doar 28 milioane de lei
       * Rulaj de doar 28 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat un debut pozitiv de săptămână din punctul de vedere al cotațiilor, șapte dintre cei nouă...  click să citești tot articolul
22.10.2018
     * Rulaj de 39,86 milioane de lei
     Șapte dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au terminat ultima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în teritoriul pozitiv, în contextul...  click să citești tot articolul
22.10.2018
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au urmat un curs negativ vineri, din cauza rezultatelor financiare dezamăgitoare raportate de unele companii din sectorul auto și cel al...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8801
2.3862
3.1040
4.0897
0.1808
0.6256
0.2269
4.6670
5.2812
1.4461
3.6223
0.2382
0.4911
1.0861
0.0622
0.4513
0.7023
4.0662
0.2830
1.1031
0.5862
0.0553
0.3578
0.2099
2.6677
0.0394
0.1447
1.1070
0.6282
0.1238
161.4068
5.6548
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
22.10.2018
THE VENICE COMMISSION CLAIMS:
     * Klaus Iohannis is asking for the resignation of Tudorel Toader as minister of Justice
     * Ludovic Orban: "We are at risk of saying goodbye to Schengen, and goodbye to European funds"
     
     On Friday, the Venice Commission passed the report concerning the amendment of the laws of justice and the criminal legislation by the PSD-ALDE majority parliamentary coalition. In its opinion, the Commission expresses its concern over the fact that many of the changes made to the Criminal Code and the Criminal Procedure Code in Romania seriously weaken the effectiveness of the criminal justice system when it comes to fighting corruption, violent crimes and organized crime.  click here to read the entire article
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
.