DUPĂ CE AU APĂRUT ACUZAȚII CĂ STATUL ARE PROBLEME LA PLĂȚILE PENTRU START-UP NATION
BURSA 10.01.2018

RAMONA RADU
 
mărește imaginea
     * Jianu, CNIPMMR: "Poate există disfuncționalități determinate de sfârșitul anului trecut, când MFP probabil că a sistat plățile ca să se încadreze în deficitul bugetar"
     * Ministerul pentru Mediul de Afaceri: "Ministerul a solicitat, pentru anul 2018, credite de angajament și bugetare în valoare de două miliarde de lei"
       Programul Start-Up Nation România are probleme în ceea ce privește comunicarea tehnică din partea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) și, mai ales, din partea actualului ministru Ilan Laufer, consideră Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), fost ministru al Ministerului pentru Mediul de Afaceri și inițiator al programului Start-Up Nation.
     Recent, în presă au apărut informații că acest program ar avea probleme de finanțare, foarte puține dintre proiecte primind banii până la 15 decembrie.
     Florin Jianu ne-a declarat: "Domnul ministru a mers foarte mult în declarații politice lipsite de fundament, înainte ca programul să fie operațional, iar acum, când este nevoie de o comunicare solidă din punct de vedere tehnic, lipsește din spațiul public cu desăvârșire.
     Or, el ar trebui să vină și să explice că nu există blocaj în cadrul programului, că întreprinzătorii care au ales creditul-punte au banii deja virați la bănci și că celor care au mers pe cereri de plată, li se rambursează".
     Președintele CNIPMMR a adăugat că Start-Up Nation se derulează și că nu putem spune că este blocat, în momentul de față, sau că există sincope majore, dar că s-a creat o publicitate negativă în jurul programului, ca urmare a lipsei de comunicări profesioniste din partea ministerului.
     "Programul funcționează, poate există disfuncționalități determinate de sfârșitul anului trecut, în care au fost sincope, în opinia noastră, inclusiv în ceea ce înseamnă încadrarea în deficitul bugetar. Ministerul Finanțelor Publice (MFP) probabil că a sistat, atunci, plățile pentru sfârșitul anului, ca să se încadreze în deficitul bugetar, plăți pe care le-a reluat în ianuarie", a mai spus domnul Jianu.
     În opinia domniei sale, actualul ministru pentru Mediul de Afaceri ar fi trebuit să folosească lecțiile învățate de anul trecut și să elimine unele dintre sincope, de tipul acelor proiecte care au apărut la vânzare pe diverse site-uri, explicând: "Dacă am merge pe procedura veche a programului, de tip SRL-D spre exemplu, în acel caz, firmele respective nu puteau fi cesionate, deoarece părțile sociale ale firmei SRL-D (întreprinzător debutant) nu pot fi cesionate altei părți. În cazul unui SRL normal, poți să vinzi afacerea, iar acesta este un aspect care ar trebui îmbunătățit - să împiedici posibilitatea de a «tranzacționa» proiecte sau firme. Dar, acum, decizia de a îmbunătăți programul ține de cel care este în funcție".
     În plus, domnul Jianu este de părere că mai sunt și alte lucruri care trebuie îmbunătățite, legate de sistemul de evaluare, de rapiditatea în ceea ce privește contractarea, precum și de capacitatea de a monitoriza, pentru că și aici trebuie identificate sincopele.
     "În opinia mea, programul ar fi trebuit să fie transferat cu totul către partenerii de implementare, adică către bănci, de la partea de semnare de contracte, evaluare, monitorizare, implementare și până la închiderea contractelor, să nu mai existe MMACA în chestiunea aceasta, ci să își mențină doar funcția de control și pe bază de eșantion - cum se face și la fonduri europene - să meargă și să controleze proiectul X", a mai precizat domnia sa.
     Președintele CNIPMMR consideră că acest lucru este necesar deoarece oficiile teritoriale dispun de foarte puțini oameni (10-12, în medie) și nu au cum să facă față unui proiect de 10.000 de firme.
     Florin Jianu a mai afirmat, de asemenea, că pe lângă cele 145 de plăți făcute direct către beneficiari, până acum, mai sunt și cele către bănci, în valoare de 600 de milioane de lei, care reprezintă aproximativ 3.000 de beneficiari.
     Domnul Jianu a menționat: "Sunt două modalități pentru beneficiari: pentru cei care nu au ales creditul, se plătește direct de către minister, iar celor care au ales un credit-punte li se plătește de la bancă (li se achită creditul, pentru că banca dă un credit întreprinzătorului, iar Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat plătește băncii și închide creditul pentru întreprinzător. Și acestea trebuie luate în seamă".
     Totodată, președintele CNIPMMR ne-a precizat că, pentru cei 3.000 de beneficiari cu credit, banii au fost virați la bancă, dar în funcție de termenele prin care aceștia închid proiectele, se închid și creditele respective.
     Nu în ultimul rândul, domnul Jianu a afirmat: "Aș sublinia că dorința mea este aceea a unei comunicări tehnice solide din partea ministrului, pentru că iese și se dă în spectacol cu cărți scrise înainte de a vedea rezultatele unui program, dar dincolo de imagine politică goală, trebuie să ai și ceva conținut".
     * Ministerul pentru Mediul de Afaceri: "Până la sfârșitul anului 2017, au fost făcute plăți către 111 beneficiari, iar în cele trei zile lucrătoare ale anului 2018 au mai fost plătiți 34 de beneficiari"
     Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) a efectuat, în cadrul Programului Start-Up Nation, plăți către 111 beneficiari, până la sfârșitul lui 2017 și către alți 34 în cele trei zile lucrătoare din 2018, arată informarea de presă publicată pe site-ul ministerului de resort în data de 8 ianuarie.
     MMACA a solicitat, pentru anul curent, în vederea derulării Programului Start-Up Nation România, credite de angajament și bugetare în valoare de două miliarde de lei, se mai menționează în document.
     Potrivit Ministerului IMM-urilor, prin proiectul de lege a bugetului de stat, s-au alocat 700 milioane de lei credite de angajament, urmând ca diferența, până la două miliarde de lei, să fie solicitată la rectificarea bugetară.
     Documentul citat notează: "Până la sfârșitul anului 2017, au fost făcute plăți către 111 beneficiari, iar în cele trei zile lucrătoare ale anului 2018 au mai fost plătiți 34 de beneficiari. La acest moment toate cererile depuse au fost plătite sau se află în circuitul de avizare. În anul 2017 au fost alocate credite bugetare în valoare de 670 milioane lei, diferența de 963,798 milioane este alocată prin legea bugetului de stat pe anul 2018".
     În informarea de presă se mai specifică: "În funcție de durata de efectuare a cheltuielilor și de data depunerii documentațiilor aferente cererilor de plată/rambursare, banii ajung în contul beneficiarilor între data de 1 decembrie 2017 și 1 noiembrie 2018. Subliniem că aceste etape respectă procedura de Implementare publicată în Monitorul Oficial al României".
     Din informațiile transmise de MMACA, anul trecut au fost aprobate peste 3.500 de credite punte la partenerii de finanțare, beneficiarii urmând să se prezinte pentru decont, începând cu luna ianuarie 2018, la sediile Agenției pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului (AIMMAIPE).
     Potrivit News.ro, datele ministerului de resort arătau că, până la data de 15 decembrie 2017, fuseseră efectuate doar 23 de plăți, a câte 200.000 de lei.
     Președintele Comisiei de Buget din Senat, Eugen Teodorovici, a afirmat, la acea vreme: "Ați promis la începutul anului că vor fi plătite, până la finalul anului, 600 milioane lei beneficiarilor. Ați încărcat artificial deficitul la credite bugetare pentru acest an, în mod voit sau prin neștiință". 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  Poate....
    (mesaj trimis de Cititor în data de 10.01.2018, ora 06:48)  
 Poate cineva impartial (oare exista ?!) va analiza si va spune cui si cat foloseste Programul, cat din sumele pe care statul le va da se vor recupera, cate din bunurile pe care firmele beneficiare le achizitioneaza folosesc cu adevarat scopului declarat si cate sunt doar de fite (mobile si laptopuri de ultima generatie), care sunt entitatile care incearca sa-si arate utilitatea in cadrul Programului, posibil doar ca sa-si justifice existenta si care in realitate nu sunt pregatite sa faca fata unui val de cereri ce, in fond, precum orice val va trece. Si ce va ramane in urma ?!


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
DUPĂ SCANDALUL PRIVIND MODIFICAREA REFERINȚEI PENTRU CALCULUL REDEVENȚEI LA GAZE,
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.01.2018
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de tranzacționare de ieri, prin volumul mare înregistrat de acțiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), de...  click să citești tot articolul
19.01.2018
BURSELE DIN LUME / DATORITĂ REZULTATELOR COMPANIILOR
     Acțiunile de pe piețele din Europa au crescut ușor ieri, după recordurile consemnate în ziua anterioară pe Wall Street. Sectorul tehnologic a avut cele mai importante câștiguri, în baza...  click să citești tot articolul
18.01.2018
BVB
     * Deal de peste 9 milioane de lei cu titluri "Banca Transilvania"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, printr-o evoluție pozitivă atât în ceea ce privește cotațiile...  click să citești tot articolul
18.01.2018
BURSELE DIN LUME
     Titlurile societăților listate în Europa au scăzut ieri, după ce companii printre care "Burberry Group" Plc și "Skanska" AB au raportat rezultate financiare dezamăgitoare.  click să citești tot articolul
17.01.2018
BVB
     * Transferuri de 10,5 milioane de lei cu acțiuni "Banca Transilvania"
       Volumul înregistrat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de 38,87 de milioane de lei, peste cel din ședința precedentă, de 28,5 milioane de lei, dar sub valoarea medie...  click să citești tot articolul
17.01.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, exportatorii din regiune fiind impulsionați de deprecierea euro.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 ianuarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3.0446
2.3834
3.0592
3.9727
0.1834
0.6259
0.2144
4.6614
5.2814
1.5077
3.4322
0.2250
0.4843
1.1167
0.0671
0.4742
1.0030
3.7984
0.3121
1.1846
0.5937
0.0596
0.3565
0.2042
2.7707
0.0393
0.1323
1.0341
0.6265
0.1191
163.0820
5.4816
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.01.2018
GIGI DRAGOMIR, REINSTATED AT THE ANRM
     * The dismissal of Gigi Dragomir as chairman of the ANRM, was one of the last decisions made by Mihai Tudose
     * The reinstatement of Gigi Dragomir as head of the ANRM, among the first decisions made by Mihai Fifor
     * Daniel Zamfir, PNL: "I hope that the reinstatement of Dragomir to his own job represent the admission of the mistake made by Tudose, concerning the obstructing of the updating of the reference price for natural gas"
       Former prime-minister Mihai Tudose and the current interim prime-minister Mihai Fifor, seem to have something in common, aside from the position they fill - they seem to be seriously concerned with the natural gas royalties.  click here to read the entire article
18.01.2018
AFTER THE ROW CONCERNING THE AMENDMENT OF THE REFERENCE FOR THE NATURAL GAS ROYALTY
     * Liberal senator Daniel Zamfir accused former prime-minister Mihai Tudose of sacking ANRM president Gigi Dragomir, for issuing an order which updated the methodology for the calculation of the royalty for natural gas, to match the market price
       The Romanian Association for Oil Exploration and Production (ROPEPCA) yesterday denied, in a press release, the "grave and unjustified" accusations made against the Romanian producers of natural gas, "accusations which concern the alleged insufficient payment of natural gas royalties", which it says are "being discussed in public increasingly often".  click here to read the entire article
17.01.2018
     The first hike of the policy rate in the last ten years, by 0.25 percentage points, is too small and has come too late to have a significant effect on inflationary expectations.  click here to read the entire article
17.01.2018
     Unless something happens to cause us to hurry, by this Friday, or by Monday-Tuesday at the latest, we will be able to say: "Now we've seen everything!" For a historic first time, Romania will have a woman as a prime-minister!  click here to read the entire article
10.01.2018
     * Sources: Dan Pazara is leaving together with Mariana Gheorghe
     * Christina Verchere has been appointed for the remaining part of Mariana Gheorghe's term, namely until April 16th, 2019
       The Supervisory Board of OMV Petrom yesterday appointed Christina Verchere as president of the Directorate and CEO of OMV Petrom, replacing Mariana Gheorghe.  click here to read the entire article
20.12.2017
     The red spot on the white paper becomes greenish, but maintains it's shape, when you move your eyes to the empty part.  click here to read the entire article
19.12.2017
     Approximately 700 magistrates from several courts and prosecutor offices in the country have gathered yesterday on the steps of the Bucharest Court of Appeal.  click here to read the entire article
18.12.2017
     * The Secretary General of the European Federation of Journalists has pledged to support with all his strength, the efforts of FAIR-MediaSind to halt the politicians' attacks on the independence of Romanian journalists
       The political assault on the freedom of the press in Romania, through the amendment of the laws of justice by the coalition in power, was one of the main issues today in the meeting of the Social Dialog Commission of the European Commission, which was attended, on behalf of Romania, Leonard Pădureț, president of the FAIR - MediaSind Culture and Mass Media Federation, together with executive president Cristi Godinac.  click here to read the entire article
14.12.2017
EXCLUSIVE:
     * "We need real and rational policy from the international community and not political tricks"
     * (Interview with his Excellency, Mr. Fuad Kokaly, the Ambassador of Palestine in Bucharest)
       The UN stated it was "extremely concerned over the risks of a violent escalation of the situation" after the decision of Donald Trump to unilaterally recognize Jerusalem as the capital of Israel, in a reunion of the Security Council in which the United States have appeared more isolated than ever, according to AFP.  click here to read the entire article
12.12.2017
AFTER BEING INVESTIGATED BY THE TAX ADMINISTRATION AND THE ANPC, BANKS GET INVESTIGATED BY THE COMPETITION COUNCIL
     * Chirițoiu: "We suspect an exchange of sensitive information on the banking market"
     * Dan Suciu, NBR: "The audits of the Competition Council can't be a reason for panic whatsoever"
     * Unannounced audit at Finmedia
     * The investigated institutions are at risk of being fined 10% of their turnover
     * Vasilescu: "The NBR has nothing to do with these investigations"
       The financial banking system seems to be the focus of most of the investigation entities. After being audited by the National Tax Administration Agency (ANAF) and by the National Consumer Protection Authority (ANPC), some of the banks which operate in Romania have also been investigated by the Competition Council (CC).  click here to read the entire article
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  click here to read the entire article
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  click here to read the entire article
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  click here to read the entire article
28.11.2017
AFTER THE TRANSACTION BETWEEN BANCA TRANSILVANIA AND BANCPOST
     * Customers with borrowers in CHF from Bancpost are waiting for a conversion program with a discount
       After moving to second spot last year in the domestic banking system, through the acquisition of Volksbank, Banca Transilvania (BT) ends up on equal footing with BCR, taking over Bancpost, from Greek group Eurobank.  click here to read the entire article
27.11.2017
     * MAKE, BURSA: "I want the new CEO of the BSE to participate in the drafting of a new strategy for the development of capital market"
       On Thursday night, "BURSA" received the Award for the promoting of high standards of corporate governance on the capital market, as part of the 2017 Capital Market Awards Gala, organized by the Association of Brokers.  click here to read the entire article
.