DUPĂ CE AU APĂRUT ACUZAȚII CĂ STATUL ARE PROBLEME LA PLĂȚILE PENTRU START-UP NATION
BURSA 10.01.2018

RAMONA RADU
 
mărește imaginea
     * Jianu, CNIPMMR: "Poate există disfuncționalități determinate de sfârșitul anului trecut, când MFP probabil că a sistat plățile ca să se încadreze în deficitul bugetar"
     * Ministerul pentru Mediul de Afaceri: "Ministerul a solicitat, pentru anul 2018, credite de angajament și bugetare în valoare de două miliarde de lei"
       Programul Start-Up Nation România are probleme în ceea ce privește comunicarea tehnică din partea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) și, mai ales, din partea actualului ministru Ilan Laufer, consideră Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), fost ministru al Ministerului pentru Mediul de Afaceri și inițiator al programului Start-Up Nation.
     Recent, în presă au apărut informații că acest program ar avea probleme de finanțare, foarte puține dintre proiecte primind banii până la 15 decembrie.
     Florin Jianu ne-a declarat: "Domnul ministru a mers foarte mult în declarații politice lipsite de fundament, înainte ca programul să fie operațional, iar acum, când este nevoie de o comunicare solidă din punct de vedere tehnic, lipsește din spațiul public cu desăvârșire.
     Or, el ar trebui să vină și să explice că nu există blocaj în cadrul programului, că întreprinzătorii care au ales creditul-punte au banii deja virați la bănci și că celor care au mers pe cereri de plată, li se rambursează".
     Președintele CNIPMMR a adăugat că Start-Up Nation se derulează și că nu putem spune că este blocat, în momentul de față, sau că există sincope majore, dar că s-a creat o publicitate negativă în jurul programului, ca urmare a lipsei de comunicări profesioniste din partea ministerului.
     "Programul funcționează, poate există disfuncționalități determinate de sfârșitul anului trecut, în care au fost sincope, în opinia noastră, inclusiv în ceea ce înseamnă încadrarea în deficitul bugetar. Ministerul Finanțelor Publice (MFP) probabil că a sistat, atunci, plățile pentru sfârșitul anului, ca să se încadreze în deficitul bugetar, plăți pe care le-a reluat în ianuarie", a mai spus domnul Jianu.
     În opinia domniei sale, actualul ministru pentru Mediul de Afaceri ar fi trebuit să folosească lecțiile învățate de anul trecut și să elimine unele dintre sincope, de tipul acelor proiecte care au apărut la vânzare pe diverse site-uri, explicând: "Dacă am merge pe procedura veche a programului, de tip SRL-D spre exemplu, în acel caz, firmele respective nu puteau fi cesionate, deoarece părțile sociale ale firmei SRL-D (întreprinzător debutant) nu pot fi cesionate altei părți. În cazul unui SRL normal, poți să vinzi afacerea, iar acesta este un aspect care ar trebui îmbunătățit - să împiedici posibilitatea de a «tranzacționa» proiecte sau firme. Dar, acum, decizia de a îmbunătăți programul ține de cel care este în funcție".
     În plus, domnul Jianu este de părere că mai sunt și alte lucruri care trebuie îmbunătățite, legate de sistemul de evaluare, de rapiditatea în ceea ce privește contractarea, precum și de capacitatea de a monitoriza, pentru că și aici trebuie identificate sincopele.
     "În opinia mea, programul ar fi trebuit să fie transferat cu totul către partenerii de implementare, adică către bănci, de la partea de semnare de contracte, evaluare, monitorizare, implementare și până la închiderea contractelor, să nu mai existe MMACA în chestiunea aceasta, ci să își mențină doar funcția de control și pe bază de eșantion - cum se face și la fonduri europene - să meargă și să controleze proiectul X", a mai precizat domnia sa.
     Președintele CNIPMMR consideră că acest lucru este necesar deoarece oficiile teritoriale dispun de foarte puțini oameni (10-12, în medie) și nu au cum să facă față unui proiect de 10.000 de firme.
     Florin Jianu a mai afirmat, de asemenea, că pe lângă cele 145 de plăți făcute direct către beneficiari, până acum, mai sunt și cele către bănci, în valoare de 600 de milioane de lei, care reprezintă aproximativ 3.000 de beneficiari.
     Domnul Jianu a menționat: "Sunt două modalități pentru beneficiari: pentru cei care nu au ales creditul, se plătește direct de către minister, iar celor care au ales un credit-punte li se plătește de la bancă (li se achită creditul, pentru că banca dă un credit întreprinzătorului, iar Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat plătește băncii și închide creditul pentru întreprinzător. Și acestea trebuie luate în seamă".
     Totodată, președintele CNIPMMR ne-a precizat că, pentru cei 3.000 de beneficiari cu credit, banii au fost virați la bancă, dar în funcție de termenele prin care aceștia închid proiectele, se închid și creditele respective.
     Nu în ultimul rândul, domnul Jianu a afirmat: "Aș sublinia că dorința mea este aceea a unei comunicări tehnice solide din partea ministrului, pentru că iese și se dă în spectacol cu cărți scrise înainte de a vedea rezultatele unui program, dar dincolo de imagine politică goală, trebuie să ai și ceva conținut".
     * Ministerul pentru Mediul de Afaceri: "Până la sfârșitul anului 2017, au fost făcute plăți către 111 beneficiari, iar în cele trei zile lucrătoare ale anului 2018 au mai fost plătiți 34 de beneficiari"
     Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) a efectuat, în cadrul Programului Start-Up Nation, plăți către 111 beneficiari, până la sfârșitul lui 2017 și către alți 34 în cele trei zile lucrătoare din 2018, arată informarea de presă publicată pe site-ul ministerului de resort în data de 8 ianuarie.
     MMACA a solicitat, pentru anul curent, în vederea derulării Programului Start-Up Nation România, credite de angajament și bugetare în valoare de două miliarde de lei, se mai menționează în document.
     Potrivit Ministerului IMM-urilor, prin proiectul de lege a bugetului de stat, s-au alocat 700 milioane de lei credite de angajament, urmând ca diferența, până la două miliarde de lei, să fie solicitată la rectificarea bugetară.
     Documentul citat notează: "Până la sfârșitul anului 2017, au fost făcute plăți către 111 beneficiari, iar în cele trei zile lucrătoare ale anului 2018 au mai fost plătiți 34 de beneficiari. La acest moment toate cererile depuse au fost plătite sau se află în circuitul de avizare. În anul 2017 au fost alocate credite bugetare în valoare de 670 milioane lei, diferența de 963,798 milioane este alocată prin legea bugetului de stat pe anul 2018".
     În informarea de presă se mai specifică: "În funcție de durata de efectuare a cheltuielilor și de data depunerii documentațiilor aferente cererilor de plată/rambursare, banii ajung în contul beneficiarilor între data de 1 decembrie 2017 și 1 noiembrie 2018. Subliniem că aceste etape respectă procedura de Implementare publicată în Monitorul Oficial al României".
     Din informațiile transmise de MMACA, anul trecut au fost aprobate peste 3.500 de credite punte la partenerii de finanțare, beneficiarii urmând să se prezinte pentru decont, începând cu luna ianuarie 2018, la sediile Agenției pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului (AIMMAIPE).
     Potrivit News.ro, datele ministerului de resort arătau că, până la data de 15 decembrie 2017, fuseseră efectuate doar 23 de plăți, a câte 200.000 de lei.
     Președintele Comisiei de Buget din Senat, Eugen Teodorovici, a afirmat, la acea vreme: "Ați promis la începutul anului că vor fi plătite, până la finalul anului, 600 milioane lei beneficiarilor. Ați încărcat artificial deficitul la credite bugetare pentru acest an, în mod voit sau prin neștiință". 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Poate....
    (mesaj trimis de Cititor în data de 10.01.2018, ora 06:48)  
 Poate cineva impartial (oare exista ?!) va analiza si va spune cui si cat foloseste Programul, cat din sumele pe care statul le va da se vor recupera, cate din bunurile pe care firmele beneficiare le achizitioneaza folosesc cu adevarat scopului declarat si cate sunt doar de fite (mobile si laptopuri de ultima generatie), care sunt entitatile care incearca sa-si arate utilitatea in cadrul Programului, posibil doar ca sa-si justifice existenta si care in realitate nu sunt pregatite sa faca fata unui val de cereri ce, in fond, precum orice val va trece. Si ce va ramane in urma ?!


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 18:14
     Sesizarea PNL și USR asupra modificărilor Legii 317/2004 privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost respinsă de către Curtea Constituțională, scrie News.ro.  click să citești tot articolul
Politică, 18:02
     Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii privind abilitarea Guvernului de a amite ordonanțe pe timpul vacanței parlamentare, conform News.ro.  click să citești tot articolul
Internaţional, 16:54
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital, 16:30
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 19,18 milioane lei (4,12 milioane euro).  click să citești tot articolul
Politică, 15:46
     Presa de stat din Rusia și politicienii au descris discuțiile dintre președintele american, Donald Trump și președintele rus, Vladimir Putin, ca fiind o victorie pentru Putin, deoarece Rusia a fost tratată ca un partener egal, scrie Reuters.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
17.07.2018
BVB
     * Volum de numai 15 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut debut slab de săptămână din punctul de vedere al valorii tranzacționate, rulajul consemnat,...  click să citești tot articolul
17.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs descendent ieri, cu pierderi importante în sectorul minier, după ce publicarea unor date privind economia Chinei a evidențiat efectele războiului comercial global.  click să citești tot articolul
16.07.2018
BVB
     * Avans de 0,27% pentru BET-NG
     
     Ultima ședință de tranzacționare a săptămânii de la Bursa de Valori București (BVB) s-a încheiat în teritoriul pozitiv din punctul de vedere al cotațiilor, opt...  click să citești tot articolul
16.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs pozitiv vineri, în condițiile în care investitorii și-au îndreptat atenția către rezultatele financiare anunțate de băncile din SUA.  click să citești tot articolul
13.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile societăților listate la bursele europene au înregistrat, ieri, o ușoară redresare față de ziua anterioară, când investitorii aveau temeri legate de escaladarea războiului comercial dintre...  click să citești tot articolul
13.07.2018
BVB
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii, a fost de 16,19 milioane de lei, atât sub cel din ședința...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 17 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9464
2.3812
3.0243
3.9935
0.1801
0.6248
0.2218
4.6572
5.2603
1.4421
3.5318
0.2380
0.4909
1.0829
0.0635
0.4519
0.8198
3.9685
0.2994
1.0283
0.5940
0.0581
0.3523
0.2096
2.7109
0.0395
0.1514
1.0804
0.6300
0.1193
158.6692
5.5894
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
.