Apanova
DUPĂ CE AU APĂRUT ACUZAȚII CĂ STATUL ARE PROBLEME LA PLĂȚILE PENTRU START-UP NATION
BURSA 10.01.2018

RAMONA RADU
 
mărește imaginea
     * Jianu, CNIPMMR: "Poate există disfuncționalități determinate de sfârșitul anului trecut, când MFP probabil că a sistat plățile ca să se încadreze în deficitul bugetar"
     * Ministerul pentru Mediul de Afaceri: "Ministerul a solicitat, pentru anul 2018, credite de angajament și bugetare în valoare de două miliarde de lei"
       Programul Start-Up Nation România are probleme în ceea ce privește comunicarea tehnică din partea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) și, mai ales, din partea actualului ministru Ilan Laufer, consideră Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), fost ministru al Ministerului pentru Mediul de Afaceri și inițiator al programului Start-Up Nation.
     Recent, în presă au apărut informații că acest program ar avea probleme de finanțare, foarte puține dintre proiecte primind banii până la 15 decembrie.
     Florin Jianu ne-a declarat: "Domnul ministru a mers foarte mult în declarații politice lipsite de fundament, înainte ca programul să fie operațional, iar acum, când este nevoie de o comunicare solidă din punct de vedere tehnic, lipsește din spațiul public cu desăvârșire.
     Or, el ar trebui să vină și să explice că nu există blocaj în cadrul programului, că întreprinzătorii care au ales creditul-punte au banii deja virați la bănci și că celor care au mers pe cereri de plată, li se rambursează".
     Președintele CNIPMMR a adăugat că Start-Up Nation se derulează și că nu putem spune că este blocat, în momentul de față, sau că există sincope majore, dar că s-a creat o publicitate negativă în jurul programului, ca urmare a lipsei de comunicări profesioniste din partea ministerului.
     "Programul funcționează, poate există disfuncționalități determinate de sfârșitul anului trecut, în care au fost sincope, în opinia noastră, inclusiv în ceea ce înseamnă încadrarea în deficitul bugetar. Ministerul Finanțelor Publice (MFP) probabil că a sistat, atunci, plățile pentru sfârșitul anului, ca să se încadreze în deficitul bugetar, plăți pe care le-a reluat în ianuarie", a mai spus domnul Jianu.
     În opinia domniei sale, actualul ministru pentru Mediul de Afaceri ar fi trebuit să folosească lecțiile învățate de anul trecut și să elimine unele dintre sincope, de tipul acelor proiecte care au apărut la vânzare pe diverse site-uri, explicând: "Dacă am merge pe procedura veche a programului, de tip SRL-D spre exemplu, în acel caz, firmele respective nu puteau fi cesionate, deoarece părțile sociale ale firmei SRL-D (întreprinzător debutant) nu pot fi cesionate altei părți. În cazul unui SRL normal, poți să vinzi afacerea, iar acesta este un aspect care ar trebui îmbunătățit - să împiedici posibilitatea de a «tranzacționa» proiecte sau firme. Dar, acum, decizia de a îmbunătăți programul ține de cel care este în funcție".
     În plus, domnul Jianu este de părere că mai sunt și alte lucruri care trebuie îmbunătățite, legate de sistemul de evaluare, de rapiditatea în ceea ce privește contractarea, precum și de capacitatea de a monitoriza, pentru că și aici trebuie identificate sincopele.
     "În opinia mea, programul ar fi trebuit să fie transferat cu totul către partenerii de implementare, adică către bănci, de la partea de semnare de contracte, evaluare, monitorizare, implementare și până la închiderea contractelor, să nu mai existe MMACA în chestiunea aceasta, ci să își mențină doar funcția de control și pe bază de eșantion - cum se face și la fonduri europene - să meargă și să controleze proiectul X", a mai precizat domnia sa.
     Președintele CNIPMMR consideră că acest lucru este necesar deoarece oficiile teritoriale dispun de foarte puțini oameni (10-12, în medie) și nu au cum să facă față unui proiect de 10.000 de firme.
     Florin Jianu a mai afirmat, de asemenea, că pe lângă cele 145 de plăți făcute direct către beneficiari, până acum, mai sunt și cele către bănci, în valoare de 600 de milioane de lei, care reprezintă aproximativ 3.000 de beneficiari.
     Domnul Jianu a menționat: "Sunt două modalități pentru beneficiari: pentru cei care nu au ales creditul, se plătește direct de către minister, iar celor care au ales un credit-punte li se plătește de la bancă (li se achită creditul, pentru că banca dă un credit întreprinzătorului, iar Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat plătește băncii și închide creditul pentru întreprinzător. Și acestea trebuie luate în seamă".
     Totodată, președintele CNIPMMR ne-a precizat că, pentru cei 3.000 de beneficiari cu credit, banii au fost virați la bancă, dar în funcție de termenele prin care aceștia închid proiectele, se închid și creditele respective.
     Nu în ultimul rândul, domnul Jianu a afirmat: "Aș sublinia că dorința mea este aceea a unei comunicări tehnice solide din partea ministrului, pentru că iese și se dă în spectacol cu cărți scrise înainte de a vedea rezultatele unui program, dar dincolo de imagine politică goală, trebuie să ai și ceva conținut".
     * Ministerul pentru Mediul de Afaceri: "Până la sfârșitul anului 2017, au fost făcute plăți către 111 beneficiari, iar în cele trei zile lucrătoare ale anului 2018 au mai fost plătiți 34 de beneficiari"
     Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) a efectuat, în cadrul Programului Start-Up Nation, plăți către 111 beneficiari, până la sfârșitul lui 2017 și către alți 34 în cele trei zile lucrătoare din 2018, arată informarea de presă publicată pe site-ul ministerului de resort în data de 8 ianuarie.
     MMACA a solicitat, pentru anul curent, în vederea derulării Programului Start-Up Nation România, credite de angajament și bugetare în valoare de două miliarde de lei, se mai menționează în document.
     Potrivit Ministerului IMM-urilor, prin proiectul de lege a bugetului de stat, s-au alocat 700 milioane de lei credite de angajament, urmând ca diferența, până la două miliarde de lei, să fie solicitată la rectificarea bugetară.
     Documentul citat notează: "Până la sfârșitul anului 2017, au fost făcute plăți către 111 beneficiari, iar în cele trei zile lucrătoare ale anului 2018 au mai fost plătiți 34 de beneficiari. La acest moment toate cererile depuse au fost plătite sau se află în circuitul de avizare. În anul 2017 au fost alocate credite bugetare în valoare de 670 milioane lei, diferența de 963,798 milioane este alocată prin legea bugetului de stat pe anul 2018".
     În informarea de presă se mai specifică: "În funcție de durata de efectuare a cheltuielilor și de data depunerii documentațiilor aferente cererilor de plată/rambursare, banii ajung în contul beneficiarilor între data de 1 decembrie 2017 și 1 noiembrie 2018. Subliniem că aceste etape respectă procedura de Implementare publicată în Monitorul Oficial al României".
     Din informațiile transmise de MMACA, anul trecut au fost aprobate peste 3.500 de credite punte la partenerii de finanțare, beneficiarii urmând să se prezinte pentru decont, începând cu luna ianuarie 2018, la sediile Agenției pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului (AIMMAIPE).
     Potrivit News.ro, datele ministerului de resort arătau că, până la data de 15 decembrie 2017, fuseseră efectuate doar 23 de plăți, a câte 200.000 de lei.
     Președintele Comisiei de Buget din Senat, Eugen Teodorovici, a afirmat, la acea vreme: "Ați promis la începutul anului că vor fi plătite, până la finalul anului, 600 milioane lei beneficiarilor. Ați încărcat artificial deficitul la credite bugetare pentru acest an, în mod voit sau prin neștiință". 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  Poate....
    (mesaj trimis de Cititor în data de 10.01.2018, ora 06:48)  
 Poate cineva impartial (oare exista ?!) va analiza si va spune cui si cat foloseste Programul, cat din sumele pe care statul le va da se vor recupera, cate din bunurile pe care firmele beneficiare le achizitioneaza folosesc cu adevarat scopului declarat si cate sunt doar de fite (mobile si laptopuri de ultima generatie), care sunt entitatile care incearca sa-si arate utilitatea in cadrul Programului, posibil doar ca sa-si justifice existenta si care in realitate nu sunt pregatite sa faca fata unui val de cereri ce, in fond, precum orice val va trece. Si ce va ramane in urma ?!


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
INVESTIȚIE DE 20 DE MILIOANE DE EURO LA TÂRGOVIȘTE
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
24.04.2018
BVB
     Bursa de Valori București (BVB) a avut parte de un debut de săptămână pozitiv din punctul de vedere al cotațiilor, toți indicii încheind ședința de tranzacționare de ieri în creștere.  click să citești tot articolul
24.04.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au urmat un curs pozitiv în a doua parte a zilei de ieri, pe fondul unor date mixte privind economia regiunii.  click să citești tot articolul
23.04.2018
BVB
     * Fondul Proprietatea - pe primul loc în topul lichidității
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte, în ședința de tranzacționare de vineri, de un rulaj de doar 32,23...  click să citești tot articolul
23.04.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ușor vineri, din cauza pierderilor de pe segmentul bunurilor de larg consum, generate de rezultatele anunțate de companiile din domeniu, precum "Reckitt Benckiser...  click să citești tot articolul
19.04.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, un volum de numai 24,19 milioane de lei (5,2 milioane de euro), în scădere...  click să citești tot articolul
18.04.2018
BVB
     * Acțiunile Transgaz au crescut cu peste 2%
     
     Volumul consemnat în ședința de tranzacționare de ieri, a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 91,16 milioane de lei (19,61 milioane de...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 aprilie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9074
2.3808
2.9737
3.8976
0.1833
0.6252
0.2153
4.6563
5.3154
1.4953
3.5179
0.2299
0.4836
1.1122
0.0614
0.4487
0.9292
3.8076
0.3107
1.1157
0.6037
0.0573
0.3528
0.2035
2.7309
0.0394
0.1458
1.0367
0.6280
0.1208
162.5151
5.5082
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
30.03.2018
     The website of the National Bank of Romania still includes the statement that its monetary policy strategy is the direct targeting of inflation.  click here to read the entire article
28.03.2018
     No investor has expressed interest in the privatization of the "Sanevit 2003" disposable syringes factory of Arad, as part of the last procedure initiated by the Ministry of the Economy, which took over the company in 2012 to save ut from bankruptcy, but since then, several attempts at privatization have failed, and since 2013 the plant hasn't manufactured anything, according to News.ro.  click here to read the entire article
27.03.2018
ALEXANDRU BOTEZ, ELECTRICA SHAREHOLDER:
     * The Ministry of Energy has requested the election of a new Board of Directors, even though the current management was elected in October, for a four-year term
     * The company's directors are entitled to compensation in the event of their unjustified dismissal
     * Challenges in court concerning the prior elections would remain groundless
       The proposal of the Ministry of Energy that the shareholders of Electrica (EL) decide, in the General Shareholder Meeting of April 27th, the election of the members of the Board of Directors, through the cumulative vote method, for a term of four years, even though the current directors were elected in October 2017, also for four years, has caused discontent among some shareholders.  click here to read the entire article
22.03.2018
     "The markets are turning into the markets' greatest enemy", wrote an analyst of Goldman Sachs in a note addressed to its customers, according to an article by Bloomberg, and the jump in the VIX volatility index last month "is a symptom of the financial fragility".  click here to read the entire article
19.03.2018
AS SHAREHOLDER,
     * The president of the Association of Brokers has taken the matter to the County Court of Cluj, to address the capital reduction of 2014 and the subsequent decisions of the company
     * Liviu Stoleru, CEO of Cemacon, told us on Thursday, that "no notification has been received from the company concerning such a topic"
     * The case was recorded on Friday, with the County Court of Cluj
     * BCR sold to BOF for 2 Euros the non-performing loans of 16.5 million Euros of "Cemacon" and "Ambient"
       * UPDATE 15.45 "Cemacon" confirms the lawsuit brought by Dan Paul
     "Cemacon" today sent the Bucharest Stock Exchange, a report whereby it confirms the existence of the lawsuit brought by Dan Paul, the president of the Association of Brokers. However, the officials of the company wrote that they have no details about the case.
     -------
     Dan Paul, the president of the Association of Brokers, has sued "Cemacon" (CEON), acting as shareholder, seeking the annulment of the shareholders' decision of March 24th, 2014, concerning the reduction of the share capital and of the subsequent acts, according to a notification seen by "BURSA".  click here to read the entire article
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
02.03.2018
A POSSIBLE CONTRACT FOR THE SPARE PARTS NEEDED BY PATRIOT MISSILES
     * Aurel Cazacu: "The American partners are trying to cooperate, even if they do not have the obligation to offset, and Aerostar is the best plant in Romania"
     * A rise of over 40% for the Aerostar shares over the last year
       Shares of "Aerostar" Bacău (ARS) yesterday rose 6.5%, to 5.24 lei/share, taking the company's valuation to an all time high - 797.93 million lei, after American company Raytheon announced that it has requested a quote from ARS, to get more information about the parts that might be manufactured in Bacău for the Patriot radar, which is part of the Patriot missile system.  click here to read the entire article
.