FLORIAN MARIN, LIDERUL SINDICATULUI NAVALISTUL:
BURSA 11.01.2018

Adina Ardeleanu
 
mărește imaginea
     * Coreenii de la Daewoo au decis să-și vândă participația de 51% la Daewoo Mangalia către Damen Shipyards
     * Statul român, prin Șantierul Naval "2 Mai", a anunțat că nu își exercită dreptul de preemțiune, dar, ulterior, ar fi notificat Daewoo că vrea să preia șantierul de la Mangalia, deși nu a informat BVB
     *  Guvernul nu a comunicat oficial pe subiect
     * "Compania are datorii consistente și situația comenzilor este una foarte proastă, în acest moment", potrivit lui Florian Marin
       * ACTUALIZARE ORA 00.00 > Premierul Mihai Tudose confirmă că statul vrea să preia Șantierul Naval Mangalia
     Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri seară, la Antena 3, că Guvernul, prin Ministerul Economiei, vrea să răscumpere acțiuni de la Daewoo Mangalia pentru a deschide un șantier naval al statului unde ar putea fi construite fregate pentru Armată.
     Mihai Tudose a declarat că a discutat cu ministrul Economiei, Gheorghe Șimon, despre răscumpărarea pachetului majoritar de acțiuni de la Daewoo Mangalia: "Împreună cu ministrul Economiei, domnul Șimon, am încercat și se pare că reușim să răscumpărăm 51% din acțiunile Daewoo la Mangalia. Am constatat într-o zi, împreună cu alte ministere, specialiști, că statul român nu mai știe decât să vândă. Ne-am descoperit niște deprinderi, cum poate statul român să cumpere, să avem și noi un santier naval. Și vă spun că îl luăm, vom avea un șantier naval al statului".
     Premierul a mai spus că la acest șantier naval s-ar putea construi fregate pentru Armată și chiar s-ar putea face mentenanța acestora: "Poate o să facem niște fregate pentru Armată, să facem și mentenanța la ele tot acolo. Poate facem și noi o bărcuță, acolo. Nu e posibil ca o țară cu atâta Dunăre, cu mare, să nu aibă un șantier care să facă o bărcuță acolo".
     .....
     Procesul de vânzare a șantierului naval Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI) pare să se fi împotmolit, la începutul acestui an, ițele fiind încurcate chiar de statul român.
     După ce, toamna trecută, coreenii de la Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) au decis să își vândă participația de 51% la Daewoo Mangalia către olandezii de la Damen Shipyards Group (acționarii șantierului Damen Galați), statul român, care are, prin intermediul Șantierului Naval "2 Mai" Mangalia (STNM), o participație de 49% din DMHI, trebuia să se hotărască dacă își exercită dreptul de preemțiune la preluare, conform legii.
     Șantierul Naval "2 Mai" Mangalia (listat sub simbolul STNM) a anunțat, pe 19 decembrie, printr-un raport la Bursa de Valori București, că Adunarea Generală a Acționarilor a decis ca societatea să nu își exercite dreptul de preemțiune, în lipsa unei decizii de la Guvern.
     Însă, ulterior, a apărut informația că statul român a decis să își exercite acest drept. Conform presei, scrisoarea părții române a fost trimisă în Coreea de Sud, la DSME, în numele ministerului român al Economiei, de către Șantierul Naval "2 Mai" Mangalia. Un raport privind această notificare nu a fost transmis și Bursei de Valori București, așa cum ar fi fost normal, având în vedere că Șantierul "2 Mai" este listat pe piața noastră de capital.
     Ministerul Economiei nu a comunicat oficial pe subiect și nu ne-a răs-puns solicitării să clarifice situația. Nici Autoritatea de Supraveghere Financiară nu ne-a transmis, deocamdată, clarificări, deși este vorba despre informații contradictorii legate de un emitent listat. Nici de la Daewoo nu am primit vreun răspuns, deo-camdată.
     Contactat de ziarul BURSA, Ioan Griguță, directorul general al Șantierului Naval "2 Mai" Mangalia, ne-a spus că este în concediu și ne-a îndrumat să ne adresăm Biroului de Presă al Ministerului Economiei.
     În schimb, Florian Marin, liderul Sindicatului Navalistul, spune că lucrurile sunt mult mai complicate, iar o simplă notificare a Guvernului către coreeni nu rezolvă nimic, căci statul ar mai avea de stabilit detaliile tranzacției, printre care ce se întâmplă cu datoriile de aproximativ un miliard de euro ale Șantierului Mangalia.
     Potrivit domniei sale, "nehotărâ-rea Guvernului nu face altceva decât să crească gradul de tensiune cu privire la viitorul companiei".
     Conform "Monitorul de Galați", timp de peste un an, compania sud-coreeană a negociat cu olandezii de la Damen Shipyards Group, acționarii majoritari ai Șantierului Naval Damen Galați, ajun-gân-du-se, în final, la un acord pentru vânzarea participației de 51% deținută la Daewoo Mangalia Heavy Indus-tries, în schimbul sumei de 26 de milioane de dolari, însă, în cazul exercitării dreptului de preemțiune de către statul român, "partea sud-coreeană se vede nevoită să cedeze ac-țiunile, contra aceleiași sume, probabil, statului român".
     Florian Marin ne-a declarat: "În acest moment, situația Șantierului Mangalia este foarte complicată. Dreptul de preemțiune al statului este o parte a problemei, iar tranzacția efectivă cu privire la schimbarea acționariatului este cu totul altceva. Compania are datorii consistente și situația comenzilor este una foarte proastă, în acest moment. Gradul de încărcare este unul extrem de scăzut, în condițiile în care o serie de rate la niște credite contractate la bănci din Coreea își așteaptă scadența la sfârșitul lunii. Nehotărârea Guvernului nu face altceva decât să crească gradul de tensiune cu privire la viitorul companiei, stare care se transmite, implicit, asupra angajaților. Foarte mulți dintre ei își dau demisia și pleacă din țară, pentru că asta este o industrie globală și este ușor să găsești de muncă în altă parte".
     Sindicalistul apreciază că nesiguranța Guvernului derivă din relațiile "nefericite" avute atât cu olandezii, cât și cu coreenii: "Mă refer la situația Daewoo Craiova, acolo au fost probleme cu plecarea din țară, iar partea română a ieșit ușor șifonată.
     În relația cu Olanda, problemele sunt mai degrabă la nivel de stat. Olanda a fost o țară care tot timpul s-a împotrivit aderării României la Schengen. Pe de o parte, această abordare a Guvernului României poa-te fi considerată de înțeles. Dar, pe de altă parte, este scandalos faptul că, până în acest moment, nu au o strategie, nu știu foarte clar ce vor de la viitorul acestei companii. Da, în acest moment, statul român nu știe dacă vrea să preia majoritatea acțiunilor sau nu".
     Florian Marin consideră că lucrurile nu sunt simple, având în vedere datoriile de aproximativ un miliard de euro ale companiei. Domnia sa a comentat: "Ce se întâmplă cu datoria când preiei pachetul majoritar? Pe ce bani iei pachetul majoritar? Ca să nu mai vorbim despre faptul că Organizația Mondială a Comerțului a sugerat ca Daewoo Coreea să își vândă toate brandurile din alte state, din cauza faptului că statul a subvenționat industria navală prin băncile de stat. Deci, coreenii sunt obligați să vândă oricum. Totuși, de 20 de ani, a fost un jaf perpetuu la Daewoo Mangalia. Eu, însumi, am depus, acum doi ani, o plângere penală împotriva reprezentanților statului român din Consiliul Daewoo Mangalia și nu s-a întâmplat absolut nimic. Până și nisipul pentru sablare era cumpărat din Coreea, nu se cumpăra nimic din România sau din Europa.
     Ministrul Economiei cunoaște situația în ceea ce privește compania.
     Există și o supoziție destul de pertinentă că se urmărește băgarea în faliment a șantierului de către coreeni, deoarece 80% din datorie este către bănci coreene, care ar deveni principalul creditor".
     Sindicalistul spune că pe angajați nu îi "încălzește" niciuna dintre variantele de preluare a șantierului - statul român sau Damen.
     Domnia sa ne-a spus: "Damen a venit cu un portofoliu de comenzi care nu acoperă 100% ocuparea angajaților de la Mangalia și, atunci, cu siguranță vor fi concedieri. Cu siguranță, Damen va trebui să umble la costuri, ca să își amortizeze imediat investiția".
     Florian Marin a mai adăugat: "Nu știu dacă statul este un administrator mai bun sau mai prost, dar știu că, dacă acesta ia pachetul majoritar, atunci datoria companiei de un miliard de euro se transferă către bugetul de stat. Nu este chiar așa de simplu, pentru că există și Comisia Europeană, iar ajutoarele de stat nu le mai poți da decât cu acordul acesteia".
     Presa a mai scris că olandezii de la Damen începuseră, deja, pregătirile pentru preluarea Șantierului Daewoo Mangalia și că urma chiar să se organizeze și o ceremonie festivă, inclusiv cu invitați din străinătate. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  faliment
    (mesaj trimis de George în data de 11.01.2018, ora 00:18)  
 Santierul se va duce in faliment!


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2018, ora 00:19)
 
 .....iar unii se vor duce la beci pentru subminarea economiei nationale.


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Muncitor , in data de 11.01.2018, ora 12:01)
 
 Guvernul vrea sa cumpere santierul naval iar combinatul Oltchim vinde pe bucati. Vor avea acelasi rezultat faliment la amandoua companiile. Speram ca justitia va bloca mizeriiele astea....


 
2.  Guvern corupt si incompetent...
    (mesaj trimis de Dr.WHO în data de 11.01.2018, ora 08:53)  
 Guvernarea P.S.D.+ALDE este un monument de incompetenta si coruptie!Trebuie URGENT DEMIS si facute alegeri anticipate!!!Suntem ingropati in datorii, lipsa de strategice si oportunism de cea mia joasa speta!!!!


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2018, ora 14:43)
 
 Dr.WHO : angajatii multinationaalelor, bancherii si cei din asigurari, cei ce n-au participat la alegeri au tot dreptul SA TACA ! Dumneata, daca nu ai votat meriti sa fii saltat de jndarmerie si bagat la beci ! Alegerile trebuie sa aiba loc LA TERMEN ,nu cand schelalaie liberalii greierului orban sau useristii condusi de cine ??!!!?? Opozitia e de rasul curcilor, opozitie face in Romania doar Victor Ponta ! Chiar daca prin absurd au loc alegeri anticipate TOT PSD CASTIGA CU MINIM 45% ! Asa ca treci la loc ,ai nota 3 ! :)))


 
3.  datoria?
    (mesaj trimis de Gigel în data de 11.01.2018, ora 10:50)  
 Daca preia statul santierul naval, datoriile de cca.1 MILIARD de euro nu trec la buget?


 
4.  nu mai au limite
    (mesaj trimis de doru în data de 11.01.2018, ora 13:19)  
 Se pare ca Damen refuzat sa cotizeze la borfasii cleptocomunisti de la pesede + alde pentru contractul de constructie corvete si atunci s-au gandit ca mai bine fura direct, ca pe vremea lui nastase de la sidex.


 
5.  Cui ii pasă??
    (mesaj trimis de Maxim în data de 11.01.2018, ora 15:04)  
 Intre timp oamenii rămân fara locuri de munca.Cred ca Statul Roman trebuie sa-si vadă in continuare de nepăsarea lui.A intervenit intr-un moment prost din toate punctele de vedere.Se va mai pierde un alt an pentru negocieri si ,probabil inainte ca acestea sa se incheie,se va schimba iar ministrul ,iar următorul nu va mai avea ca optiune achiziționarea santierului.


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
175 milioane metrii cubi de apă
Jurnal Bursier
24.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut, ieri, până la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, din cauza tensiunilor diplomatice cu Arabia Saudită, a temerilor legate de bugetul Italiei și de negocierile de...  click să citești tot articolul
24.10.2018
BVB
     * Transferuri cu 8,35% din acțiunile Conpet, realizate prin piața "deal"
       * Transferuri cu 8,35% din acțiunile Conpet, realizate prin piața "deal"
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de ieri, printr-un rulaj de...  click să citești tot articolul
23.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs ușor pozitiv ieri, pe fondul redresării pieței din Italia, generată de faptul că agenția de rating Moody's a informat că nu va retrograda imediat țara...  click să citești tot articolul
23.10.2018
BVB
     * Rulaj de doar 28 milioane de lei
       * Rulaj de doar 28 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat un debut pozitiv de săptămână din punctul de vedere al cotațiilor, șapte dintre cei nouă...  click să citești tot articolul
22.10.2018
     * Rulaj de 39,86 milioane de lei
     Șapte dintre cei nouă indici ai Bursei de Valori București (BVB) au terminat ultima ședință de tranzacționare a săptămânii ușor în teritoriul pozitiv, în contextul...  click să citești tot articolul
22.10.2018
     Acțiunile tranzacționate la bursele din Europa au urmat un curs negativ vineri, din cauza rezultatelor financiare dezamăgitoare raportate de unele companii din sectorul auto și cel al...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8801
2.3862
3.1040
4.0897
0.1808
0.6256
0.2269
4.6670
5.2812
1.4461
3.6223
0.2382
0.4911
1.0861
0.0622
0.4513
0.7023
4.0662
0.2830
1.1031
0.5862
0.0553
0.3578
0.2099
2.6677
0.0394
0.1447
1.1070
0.6282
0.1238
161.4068
5.6548
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
22.10.2018
THE VENICE COMMISSION CLAIMS:
     * Klaus Iohannis is asking for the resignation of Tudorel Toader as minister of Justice
     * Ludovic Orban: "We are at risk of saying goodbye to Schengen, and goodbye to European funds"
     
     On Friday, the Venice Commission passed the report concerning the amendment of the laws of justice and the criminal legislation by the PSD-ALDE majority parliamentary coalition. In its opinion, the Commission expresses its concern over the fact that many of the changes made to the Criminal Code and the Criminal Procedure Code in Romania seriously weaken the effectiveness of the criminal justice system when it comes to fighting corruption, violent crimes and organized crime.  click here to read the entire article
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
.