FLORIAN MARIN, LIDERUL SINDICATULUI NAVALISTUL:
BURSA 11.01.2018

Adina Ardeleanu
 
mărește imaginea
     * Coreenii de la Daewoo au decis să-și vândă participația de 51% la Daewoo Mangalia către Damen Shipyards
     * Statul român, prin Șantierul Naval "2 Mai", a anunțat că nu își exercită dreptul de preemțiune, dar, ulterior, ar fi notificat Daewoo că vrea să preia șantierul de la Mangalia, deși nu a informat BVB
     *  Guvernul nu a comunicat oficial pe subiect
     * "Compania are datorii consistente și situația comenzilor este una foarte proastă, în acest moment", potrivit lui Florian Marin
       * ACTUALIZARE ORA 00.00 > Premierul Mihai Tudose confirmă că statul vrea să preia Șantierul Naval Mangalia
     Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri seară, la Antena 3, că Guvernul, prin Ministerul Economiei, vrea să răscumpere acțiuni de la Daewoo Mangalia pentru a deschide un șantier naval al statului unde ar putea fi construite fregate pentru Armată.
     Mihai Tudose a declarat că a discutat cu ministrul Economiei, Gheorghe Șimon, despre răscumpărarea pachetului majoritar de acțiuni de la Daewoo Mangalia: "Împreună cu ministrul Economiei, domnul Șimon, am încercat și se pare că reușim să răscumpărăm 51% din acțiunile Daewoo la Mangalia. Am constatat într-o zi, împreună cu alte ministere, specialiști, că statul român nu mai știe decât să vândă. Ne-am descoperit niște deprinderi, cum poate statul român să cumpere, să avem și noi un santier naval. Și vă spun că îl luăm, vom avea un șantier naval al statului".
     Premierul a mai spus că la acest șantier naval s-ar putea construi fregate pentru Armată și chiar s-ar putea face mentenanța acestora: "Poate o să facem niște fregate pentru Armată, să facem și mentenanța la ele tot acolo. Poate facem și noi o bărcuță, acolo. Nu e posibil ca o țară cu atâta Dunăre, cu mare, să nu aibă un șantier care să facă o bărcuță acolo".
     .....
     Procesul de vânzare a șantierului naval Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI) pare să se fi împotmolit, la începutul acestui an, ițele fiind încurcate chiar de statul român.
     După ce, toamna trecută, coreenii de la Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) au decis să își vândă participația de 51% la Daewoo Mangalia către olandezii de la Damen Shipyards Group (acționarii șantierului Damen Galați), statul român, care are, prin intermediul Șantierului Naval "2 Mai" Mangalia (STNM), o participație de 49% din DMHI, trebuia să se hotărască dacă își exercită dreptul de preemțiune la preluare, conform legii.
     Șantierul Naval "2 Mai" Mangalia (listat sub simbolul STNM) a anunțat, pe 19 decembrie, printr-un raport la Bursa de Valori București, că Adunarea Generală a Acționarilor a decis ca societatea să nu își exercite dreptul de preemțiune, în lipsa unei decizii de la Guvern.
     Însă, ulterior, a apărut informația că statul român a decis să își exercite acest drept. Conform presei, scrisoarea părții române a fost trimisă în Coreea de Sud, la DSME, în numele ministerului român al Economiei, de către Șantierul Naval "2 Mai" Mangalia. Un raport privind această notificare nu a fost transmis și Bursei de Valori București, așa cum ar fi fost normal, având în vedere că Șantierul "2 Mai" este listat pe piața noastră de capital.
     Ministerul Economiei nu a comunicat oficial pe subiect și nu ne-a răs-puns solicitării să clarifice situația. Nici Autoritatea de Supraveghere Financiară nu ne-a transmis, deocamdată, clarificări, deși este vorba despre informații contradictorii legate de un emitent listat. Nici de la Daewoo nu am primit vreun răspuns, deo-camdată.
     Contactat de ziarul BURSA, Ioan Griguță, directorul general al Șantierului Naval "2 Mai" Mangalia, ne-a spus că este în concediu și ne-a îndrumat să ne adresăm Biroului de Presă al Ministerului Economiei.
     În schimb, Florian Marin, liderul Sindicatului Navalistul, spune că lucrurile sunt mult mai complicate, iar o simplă notificare a Guvernului către coreeni nu rezolvă nimic, căci statul ar mai avea de stabilit detaliile tranzacției, printre care ce se întâmplă cu datoriile de aproximativ un miliard de euro ale Șantierului Mangalia.
     Potrivit domniei sale, "nehotărâ-rea Guvernului nu face altceva decât să crească gradul de tensiune cu privire la viitorul companiei".
     Conform "Monitorul de Galați", timp de peste un an, compania sud-coreeană a negociat cu olandezii de la Damen Shipyards Group, acționarii majoritari ai Șantierului Naval Damen Galați, ajun-gân-du-se, în final, la un acord pentru vânzarea participației de 51% deținută la Daewoo Mangalia Heavy Indus-tries, în schimbul sumei de 26 de milioane de dolari, însă, în cazul exercitării dreptului de preemțiune de către statul român, "partea sud-coreeană se vede nevoită să cedeze ac-țiunile, contra aceleiași sume, probabil, statului român".
     Florian Marin ne-a declarat: "În acest moment, situația Șantierului Mangalia este foarte complicată. Dreptul de preemțiune al statului este o parte a problemei, iar tranzacția efectivă cu privire la schimbarea acționariatului este cu totul altceva. Compania are datorii consistente și situația comenzilor este una foarte proastă, în acest moment. Gradul de încărcare este unul extrem de scăzut, în condițiile în care o serie de rate la niște credite contractate la bănci din Coreea își așteaptă scadența la sfârșitul lunii. Nehotărârea Guvernului nu face altceva decât să crească gradul de tensiune cu privire la viitorul companiei, stare care se transmite, implicit, asupra angajaților. Foarte mulți dintre ei își dau demisia și pleacă din țară, pentru că asta este o industrie globală și este ușor să găsești de muncă în altă parte".
     Sindicalistul apreciază că nesiguranța Guvernului derivă din relațiile "nefericite" avute atât cu olandezii, cât și cu coreenii: "Mă refer la situația Daewoo Craiova, acolo au fost probleme cu plecarea din țară, iar partea română a ieșit ușor șifonată.
     În relația cu Olanda, problemele sunt mai degrabă la nivel de stat. Olanda a fost o țară care tot timpul s-a împotrivit aderării României la Schengen. Pe de o parte, această abordare a Guvernului României poa-te fi considerată de înțeles. Dar, pe de altă parte, este scandalos faptul că, până în acest moment, nu au o strategie, nu știu foarte clar ce vor de la viitorul acestei companii. Da, în acest moment, statul român nu știe dacă vrea să preia majoritatea acțiunilor sau nu".
     Florian Marin consideră că lucrurile nu sunt simple, având în vedere datoriile de aproximativ un miliard de euro ale companiei. Domnia sa a comentat: "Ce se întâmplă cu datoria când preiei pachetul majoritar? Pe ce bani iei pachetul majoritar? Ca să nu mai vorbim despre faptul că Organizația Mondială a Comerțului a sugerat ca Daewoo Coreea să își vândă toate brandurile din alte state, din cauza faptului că statul a subvenționat industria navală prin băncile de stat. Deci, coreenii sunt obligați să vândă oricum. Totuși, de 20 de ani, a fost un jaf perpetuu la Daewoo Mangalia. Eu, însumi, am depus, acum doi ani, o plângere penală împotriva reprezentanților statului român din Consiliul Daewoo Mangalia și nu s-a întâmplat absolut nimic. Până și nisipul pentru sablare era cumpărat din Coreea, nu se cumpăra nimic din România sau din Europa.
     Ministrul Economiei cunoaște situația în ceea ce privește compania.
     Există și o supoziție destul de pertinentă că se urmărește băgarea în faliment a șantierului de către coreeni, deoarece 80% din datorie este către bănci coreene, care ar deveni principalul creditor".
     Sindicalistul spune că pe angajați nu îi "încălzește" niciuna dintre variantele de preluare a șantierului - statul român sau Damen.
     Domnia sa ne-a spus: "Damen a venit cu un portofoliu de comenzi care nu acoperă 100% ocuparea angajaților de la Mangalia și, atunci, cu siguranță vor fi concedieri. Cu siguranță, Damen va trebui să umble la costuri, ca să își amortizeze imediat investiția".
     Florian Marin a mai adăugat: "Nu știu dacă statul este un administrator mai bun sau mai prost, dar știu că, dacă acesta ia pachetul majoritar, atunci datoria companiei de un miliard de euro se transferă către bugetul de stat. Nu este chiar așa de simplu, pentru că există și Comisia Europeană, iar ajutoarele de stat nu le mai poți da decât cu acordul acesteia".
     Presa a mai scris că olandezii de la Damen începuseră, deja, pregătirile pentru preluarea Șantierului Daewoo Mangalia și că urma chiar să se organizeze și o ceremonie festivă, inclusiv cu invitați din străinătate. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  faliment
    (mesaj trimis de George în data de 11.01.2018, ora 00:18)  
 Santierul se va duce in faliment!


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2018, ora 00:19)
 
 .....iar unii se vor duce la beci pentru subminarea economiei nationale.


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Muncitor , in data de 11.01.2018, ora 12:01)
 
 Guvernul vrea sa cumpere santierul naval iar combinatul Oltchim vinde pe bucati. Vor avea acelasi rezultat faliment la amandoua companiile. Speram ca justitia va bloca mizeriiele astea....


 
2.  Guvern corupt si incompetent...
    (mesaj trimis de Dr.WHO în data de 11.01.2018, ora 08:53)  
 Guvernarea P.S.D.+ALDE este un monument de incompetenta si coruptie!Trebuie URGENT DEMIS si facute alegeri anticipate!!!Suntem ingropati in datorii, lipsa de strategice si oportunism de cea mia joasa speta!!!!


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2018, ora 14:43)
 
 Dr.WHO : angajatii multinationaalelor, bancherii si cei din asigurari, cei ce n-au participat la alegeri au tot dreptul SA TACA ! Dumneata, daca nu ai votat meriti sa fii saltat de jndarmerie si bagat la beci ! Alegerile trebuie sa aiba loc LA TERMEN ,nu cand schelalaie liberalii greierului orban sau useristii condusi de cine ??!!!?? Opozitia e de rasul curcilor, opozitie face in Romania doar Victor Ponta ! Chiar daca prin absurd au loc alegeri anticipate TOT PSD CASTIGA CU MINIM 45% ! Asa ca treci la loc ,ai nota 3 ! :)))


 
3.  datoria?
    (mesaj trimis de Gigel în data de 11.01.2018, ora 10:50)  
 Daca preia statul santierul naval, datoriile de cca.1 MILIARD de euro nu trec la buget?


 
4.  nu mai au limite
    (mesaj trimis de doru în data de 11.01.2018, ora 13:19)  
 Se pare ca Damen refuzat sa cotizeze la borfasii cleptocomunisti de la pesede + alde pentru contractul de constructie corvete si atunci s-au gandit ca mai bine fura direct, ca pe vremea lui nastase de la sidex.


 
5.  Cui ii pasă??
    (mesaj trimis de Maxim în data de 11.01.2018, ora 15:04)  
 Intre timp oamenii rămân fara locuri de munca.Cred ca Statul Roman trebuie sa-si vadă in continuare de nepăsarea lui.A intervenit intr-un moment prost din toate punctele de vedere.Se va mai pierde un alt an pentru negocieri si ,probabil inainte ca acestea sa se incheie,se va schimba iar ministrul ,iar următorul nu va mai avea ca optiune achiziționarea santierului.


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Politică, 18:14
     Sesizarea PNL și USR asupra modificărilor Legii 317/2004 privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost respinsă de către Curtea Constituțională, scrie News.ro.  click să citești tot articolul
Politică, 18:02
     Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii privind abilitarea Guvernului de a amite ordonanțe pe timpul vacanței parlamentare, conform News.ro.  click să citești tot articolul
Internaţional, 16:54
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital, 16:30
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 19,18 milioane lei (4,12 milioane euro).  click să citești tot articolul
Politică, 15:46
     Presa de stat din Rusia și politicienii au descris discuțiile dintre președintele american, Donald Trump și președintele rus, Vladimir Putin, ca fiind o victorie pentru Putin, deoarece Rusia a fost tratată ca un partener egal, scrie Reuters.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
17.07.2018
BVB
     * Volum de numai 15 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut debut slab de săptămână din punctul de vedere al valorii tranzacționate, rulajul consemnat,...  click să citești tot articolul
17.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs descendent ieri, cu pierderi importante în sectorul minier, după ce publicarea unor date privind economia Chinei a evidențiat efectele războiului comercial global.  click să citești tot articolul
16.07.2018
BVB
     * Avans de 0,27% pentru BET-NG
     
     Ultima ședință de tranzacționare a săptămânii de la Bursa de Valori București (BVB) s-a încheiat în teritoriul pozitiv din punctul de vedere al cotațiilor, opt...  click să citești tot articolul
16.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Piețele europene au urmat un curs pozitiv vineri, în condițiile în care investitorii și-au îndreptat atenția către rezultatele financiare anunțate de băncile din SUA.  click să citești tot articolul
13.07.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile societăților listate la bursele europene au înregistrat, ieri, o ușoară redresare față de ziua anterioară, când investitorii aveau temeri legate de escaladarea războiului comercial dintre...  click să citești tot articolul
13.07.2018
BVB
     * BET-BK, singurul indice în scădere
     
     Volumul de tranzacționare înregistrat, în penultima ședință de tranzacționare a săptămânii, a fost de 16,19 milioane de lei, atât sub cel din ședința...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 17 iulie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9464
2.3812
3.0243
3.9935
0.1801
0.6248
0.2218
4.6572
5.2603
1.4421
3.5318
0.2380
0.4909
1.0829
0.0635
0.4519
0.8198
3.9685
0.2994
1.0283
0.5940
0.0581
0.3523
0.2096
2.7109
0.0395
0.1514
1.0804
0.6300
0.1193
158.6692
5.5894
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
.