Apanova
FLORIAN MARIN, LIDERUL SINDICATULUI NAVALISTUL:
BURSA 11.01.2018

Adina Ardeleanu
 
mărește imaginea
     * Coreenii de la Daewoo au decis să-și vândă participația de 51% la Daewoo Mangalia către Damen Shipyards
     * Statul român, prin Șantierul Naval "2 Mai", a anunțat că nu își exercită dreptul de preemțiune, dar, ulterior, ar fi notificat Daewoo că vrea să preia șantierul de la Mangalia, deși nu a informat BVB
     *  Guvernul nu a comunicat oficial pe subiect
     * "Compania are datorii consistente și situația comenzilor este una foarte proastă, în acest moment", potrivit lui Florian Marin
       * ACTUALIZARE ORA 00.00 > Premierul Mihai Tudose confirmă că statul vrea să preia Șantierul Naval Mangalia
     Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri seară, la Antena 3, că Guvernul, prin Ministerul Economiei, vrea să răscumpere acțiuni de la Daewoo Mangalia pentru a deschide un șantier naval al statului unde ar putea fi construite fregate pentru Armată.
     Mihai Tudose a declarat că a discutat cu ministrul Economiei, Gheorghe Șimon, despre răscumpărarea pachetului majoritar de acțiuni de la Daewoo Mangalia: "Împreună cu ministrul Economiei, domnul Șimon, am încercat și se pare că reușim să răscumpărăm 51% din acțiunile Daewoo la Mangalia. Am constatat într-o zi, împreună cu alte ministere, specialiști, că statul român nu mai știe decât să vândă. Ne-am descoperit niște deprinderi, cum poate statul român să cumpere, să avem și noi un santier naval. Și vă spun că îl luăm, vom avea un șantier naval al statului".
     Premierul a mai spus că la acest șantier naval s-ar putea construi fregate pentru Armată și chiar s-ar putea face mentenanța acestora: "Poate o să facem niște fregate pentru Armată, să facem și mentenanța la ele tot acolo. Poate facem și noi o bărcuță, acolo. Nu e posibil ca o țară cu atâta Dunăre, cu mare, să nu aibă un șantier care să facă o bărcuță acolo".
     .....
     Procesul de vânzare a șantierului naval Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI) pare să se fi împotmolit, la începutul acestui an, ițele fiind încurcate chiar de statul român.
     După ce, toamna trecută, coreenii de la Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) au decis să își vândă participația de 51% la Daewoo Mangalia către olandezii de la Damen Shipyards Group (acționarii șantierului Damen Galați), statul român, care are, prin intermediul Șantierului Naval "2 Mai" Mangalia (STNM), o participație de 49% din DMHI, trebuia să se hotărască dacă își exercită dreptul de preemțiune la preluare, conform legii.
     Șantierul Naval "2 Mai" Mangalia (listat sub simbolul STNM) a anunțat, pe 19 decembrie, printr-un raport la Bursa de Valori București, că Adunarea Generală a Acționarilor a decis ca societatea să nu își exercite dreptul de preemțiune, în lipsa unei decizii de la Guvern.
     Însă, ulterior, a apărut informația că statul român a decis să își exercite acest drept. Conform presei, scrisoarea părții române a fost trimisă în Coreea de Sud, la DSME, în numele ministerului român al Economiei, de către Șantierul Naval "2 Mai" Mangalia. Un raport privind această notificare nu a fost transmis și Bursei de Valori București, așa cum ar fi fost normal, având în vedere că Șantierul "2 Mai" este listat pe piața noastră de capital.
     Ministerul Economiei nu a comunicat oficial pe subiect și nu ne-a răs-puns solicitării să clarifice situația. Nici Autoritatea de Supraveghere Financiară nu ne-a transmis, deocamdată, clarificări, deși este vorba despre informații contradictorii legate de un emitent listat. Nici de la Daewoo nu am primit vreun răspuns, deo-camdată.
     Contactat de ziarul BURSA, Ioan Griguță, directorul general al Șantierului Naval "2 Mai" Mangalia, ne-a spus că este în concediu și ne-a îndrumat să ne adresăm Biroului de Presă al Ministerului Economiei.
     În schimb, Florian Marin, liderul Sindicatului Navalistul, spune că lucrurile sunt mult mai complicate, iar o simplă notificare a Guvernului către coreeni nu rezolvă nimic, căci statul ar mai avea de stabilit detaliile tranzacției, printre care ce se întâmplă cu datoriile de aproximativ un miliard de euro ale Șantierului Mangalia.
     Potrivit domniei sale, "nehotărâ-rea Guvernului nu face altceva decât să crească gradul de tensiune cu privire la viitorul companiei".
     Conform "Monitorul de Galați", timp de peste un an, compania sud-coreeană a negociat cu olandezii de la Damen Shipyards Group, acționarii majoritari ai Șantierului Naval Damen Galați, ajun-gân-du-se, în final, la un acord pentru vânzarea participației de 51% deținută la Daewoo Mangalia Heavy Indus-tries, în schimbul sumei de 26 de milioane de dolari, însă, în cazul exercitării dreptului de preemțiune de către statul român, "partea sud-coreeană se vede nevoită să cedeze ac-țiunile, contra aceleiași sume, probabil, statului român".
     Florian Marin ne-a declarat: "În acest moment, situația Șantierului Mangalia este foarte complicată. Dreptul de preemțiune al statului este o parte a problemei, iar tranzacția efectivă cu privire la schimbarea acționariatului este cu totul altceva. Compania are datorii consistente și situația comenzilor este una foarte proastă, în acest moment. Gradul de încărcare este unul extrem de scăzut, în condițiile în care o serie de rate la niște credite contractate la bănci din Coreea își așteaptă scadența la sfârșitul lunii. Nehotărârea Guvernului nu face altceva decât să crească gradul de tensiune cu privire la viitorul companiei, stare care se transmite, implicit, asupra angajaților. Foarte mulți dintre ei își dau demisia și pleacă din țară, pentru că asta este o industrie globală și este ușor să găsești de muncă în altă parte".
     Sindicalistul apreciază că nesiguranța Guvernului derivă din relațiile "nefericite" avute atât cu olandezii, cât și cu coreenii: "Mă refer la situația Daewoo Craiova, acolo au fost probleme cu plecarea din țară, iar partea română a ieșit ușor șifonată.
     În relația cu Olanda, problemele sunt mai degrabă la nivel de stat. Olanda a fost o țară care tot timpul s-a împotrivit aderării României la Schengen. Pe de o parte, această abordare a Guvernului României poa-te fi considerată de înțeles. Dar, pe de altă parte, este scandalos faptul că, până în acest moment, nu au o strategie, nu știu foarte clar ce vor de la viitorul acestei companii. Da, în acest moment, statul român nu știe dacă vrea să preia majoritatea acțiunilor sau nu".
     Florian Marin consideră că lucrurile nu sunt simple, având în vedere datoriile de aproximativ un miliard de euro ale companiei. Domnia sa a comentat: "Ce se întâmplă cu datoria când preiei pachetul majoritar? Pe ce bani iei pachetul majoritar? Ca să nu mai vorbim despre faptul că Organizația Mondială a Comerțului a sugerat ca Daewoo Coreea să își vândă toate brandurile din alte state, din cauza faptului că statul a subvenționat industria navală prin băncile de stat. Deci, coreenii sunt obligați să vândă oricum. Totuși, de 20 de ani, a fost un jaf perpetuu la Daewoo Mangalia. Eu, însumi, am depus, acum doi ani, o plângere penală împotriva reprezentanților statului român din Consiliul Daewoo Mangalia și nu s-a întâmplat absolut nimic. Până și nisipul pentru sablare era cumpărat din Coreea, nu se cumpăra nimic din România sau din Europa.
     Ministrul Economiei cunoaște situația în ceea ce privește compania.
     Există și o supoziție destul de pertinentă că se urmărește băgarea în faliment a șantierului de către coreeni, deoarece 80% din datorie este către bănci coreene, care ar deveni principalul creditor".
     Sindicalistul spune că pe angajați nu îi "încălzește" niciuna dintre variantele de preluare a șantierului - statul român sau Damen.
     Domnia sa ne-a spus: "Damen a venit cu un portofoliu de comenzi care nu acoperă 100% ocuparea angajaților de la Mangalia și, atunci, cu siguranță vor fi concedieri. Cu siguranță, Damen va trebui să umble la costuri, ca să își amortizeze imediat investiția".
     Florian Marin a mai adăugat: "Nu știu dacă statul este un administrator mai bun sau mai prost, dar știu că, dacă acesta ia pachetul majoritar, atunci datoria companiei de un miliard de euro se transferă către bugetul de stat. Nu este chiar așa de simplu, pentru că există și Comisia Europeană, iar ajutoarele de stat nu le mai poți da decât cu acordul acesteia".
     Presa a mai scris că olandezii de la Damen începuseră, deja, pregătirile pentru preluarea Șantierului Daewoo Mangalia și că urma chiar să se organizeze și o ceremonie festivă, inclusiv cu invitați din străinătate. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !

1.  faliment
    (mesaj trimis de George în data de 11.01.2018, ora 00:18)  
 Santierul se va duce in faliment!


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2018, ora 00:19)
 
 .....iar unii se vor duce la beci pentru subminarea economiei nationale.


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Muncitor , in data de 11.01.2018, ora 12:01)
 
 Guvernul vrea sa cumpere santierul naval iar combinatul Oltchim vinde pe bucati. Vor avea acelasi rezultat faliment la amandoua companiile. Speram ca justitia va bloca mizeriiele astea....


 
2.  Guvern corupt si incompetent...
    (mesaj trimis de Dr.WHO în data de 11.01.2018, ora 08:53)  
 Guvernarea P.S.D.+ALDE este un monument de incompetenta si coruptie!Trebuie URGENT DEMIS si facute alegeri anticipate!!!Suntem ingropati in datorii, lipsa de strategice si oportunism de cea mia joasa speta!!!!


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2018, ora 14:43)
 
 Dr.WHO : angajatii multinationaalelor, bancherii si cei din asigurari, cei ce n-au participat la alegeri au tot dreptul SA TACA ! Dumneata, daca nu ai votat meriti sa fii saltat de jndarmerie si bagat la beci ! Alegerile trebuie sa aiba loc LA TERMEN ,nu cand schelalaie liberalii greierului orban sau useristii condusi de cine ??!!!?? Opozitia e de rasul curcilor, opozitie face in Romania doar Victor Ponta ! Chiar daca prin absurd au loc alegeri anticipate TOT PSD CASTIGA CU MINIM 45% ! Asa ca treci la loc ,ai nota 3 ! :)))


 
3.  datoria?
    (mesaj trimis de Gigel în data de 11.01.2018, ora 10:50)  
 Daca preia statul santierul naval, datoriile de cca.1 MILIARD de euro nu trec la buget?


 
4.  nu mai au limite
    (mesaj trimis de doru în data de 11.01.2018, ora 13:19)  
 Se pare ca Damen refuzat sa cotizeze la borfasii cleptocomunisti de la pesede + alde pentru contractul de constructie corvete si atunci s-au gandit ca mai bine fura direct, ca pe vremea lui nastase de la sidex.


 
5.  Cui ii pasă??
    (mesaj trimis de Maxim în data de 11.01.2018, ora 15:04)  
 Intre timp oamenii rămân fara locuri de munca.Cred ca Statul Roman trebuie sa-si vadă in continuare de nepăsarea lui.A intervenit intr-un moment prost din toate punctele de vedere.Se va mai pierde un alt an pentru negocieri si ,probabil inainte ca acestea sa se incheie,se va schimba iar ministrul ,iar următorul nu va mai avea ca optiune achiziționarea santierului.


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
INVESTIȚIE DE 20 DE MILIOANE DE EURO LA TÂRGOVIȘTE
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
24.04.2018
BVB
     Bursa de Valori București (BVB) a avut parte de un debut de săptămână pozitiv din punctul de vedere al cotațiilor, toți indicii încheind ședința de tranzacționare de ieri în creștere.  click să citești tot articolul
24.04.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au urmat un curs pozitiv în a doua parte a zilei de ieri, pe fondul unor date mixte privind economia regiunii.  click să citești tot articolul
23.04.2018
BVB
     * Fondul Proprietatea - pe primul loc în topul lichidității
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte, în ședința de tranzacționare de vineri, de un rulaj de doar 32,23...  click să citești tot articolul
23.04.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ușor vineri, din cauza pierderilor de pe segmentul bunurilor de larg consum, generate de rezultatele anunțate de companiile din domeniu, precum "Reckitt Benckiser...  click să citești tot articolul
19.04.2018
BVB
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, un volum de numai 24,19 milioane de lei (5,2 milioane de euro), în scădere...  click să citești tot articolul
18.04.2018
BVB
     * Acțiunile Transgaz au crescut cu peste 2%
     
     Volumul consemnat în ședința de tranzacționare de ieri, a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 91,16 milioane de lei (19,61 milioane de...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 23 aprilie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9074
2.3808
2.9737
3.8976
0.1833
0.6252
0.2153
4.6563
5.3154
1.4953
3.5179
0.2299
0.4836
1.1122
0.0614
0.4487
0.9292
3.8076
0.3107
1.1157
0.6037
0.0573
0.3528
0.2035
2.7309
0.0394
0.1458
1.0367
0.6280
0.1208
162.5151
5.5082
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
02.04.2018
FOR THE FIRST TIME AFTER THE LOSS OF 2.6 BILLION LEI OF 2014
     The Romanian Commercial Bank (BCR) has proposed to shareholders the distribution of dividends of 228.12 million lei, out of the profit of 570 million lei, for last year, this being the first year with such an item on the agenda of the General Shareholder Meeting, after the huge loss of 2014, of 2.6 billion lei, caused by the high provisions and the sale of non-performing loans.  click here to read the entire article
30.03.2018
     The website of the National Bank of Romania still includes the statement that its monetary policy strategy is the direct targeting of inflation.  click here to read the entire article
28.03.2018
     No investor has expressed interest in the privatization of the "Sanevit 2003" disposable syringes factory of Arad, as part of the last procedure initiated by the Ministry of the Economy, which took over the company in 2012 to save ut from bankruptcy, but since then, several attempts at privatization have failed, and since 2013 the plant hasn't manufactured anything, according to News.ro.  click here to read the entire article
27.03.2018
ALEXANDRU BOTEZ, ELECTRICA SHAREHOLDER:
     * The Ministry of Energy has requested the election of a new Board of Directors, even though the current management was elected in October, for a four-year term
     * The company's directors are entitled to compensation in the event of their unjustified dismissal
     * Challenges in court concerning the prior elections would remain groundless
       The proposal of the Ministry of Energy that the shareholders of Electrica (EL) decide, in the General Shareholder Meeting of April 27th, the election of the members of the Board of Directors, through the cumulative vote method, for a term of four years, even though the current directors were elected in October 2017, also for four years, has caused discontent among some shareholders.  click here to read the entire article
22.03.2018
     "The markets are turning into the markets' greatest enemy", wrote an analyst of Goldman Sachs in a note addressed to its customers, according to an article by Bloomberg, and the jump in the VIX volatility index last month "is a symptom of the financial fragility".  click here to read the entire article
19.03.2018
AS SHAREHOLDER,
     * The president of the Association of Brokers has taken the matter to the County Court of Cluj, to address the capital reduction of 2014 and the subsequent decisions of the company
     * Liviu Stoleru, CEO of Cemacon, told us on Thursday, that "no notification has been received from the company concerning such a topic"
     * The case was recorded on Friday, with the County Court of Cluj
     * BCR sold to BOF for 2 Euros the non-performing loans of 16.5 million Euros of "Cemacon" and "Ambient"
       * UPDATE 15.45 "Cemacon" confirms the lawsuit brought by Dan Paul
     "Cemacon" today sent the Bucharest Stock Exchange, a report whereby it confirms the existence of the lawsuit brought by Dan Paul, the president of the Association of Brokers. However, the officials of the company wrote that they have no details about the case.
     -------
     Dan Paul, the president of the Association of Brokers, has sued "Cemacon" (CEON), acting as shareholder, seeking the annulment of the shareholders' decision of March 24th, 2014, concerning the reduction of the share capital and of the subsequent acts, according to a notification seen by "BURSA".  click here to read the entire article
15.03.2018
THE NATIONAL BANK OF ROMANIA ISN'T COMMENTING, EVEN THOUGH BOTH COMMERCIAL BANKS ARE LISTED ON THE STOCK EXCHANGE
     The National Bank of Romania (BNR) has blocked the acquisition of Banca Românească by OTP Bank România, according to information which appeared yesterday in the Romanian press, as well as on some foreign websites. Thus, the NBR hasn't issued an opinion on the transaction, even though the time by which it should have done so expired since back in autumn last year.  click here to read the entire article
14.03.2018
RAINER SEELE, OMV:
     * OMV has a budget of 10 billion Euros for takeovers, until 2025 and it is targeting the markets in the Middle East and Asia Pacific
     * Manfred Leitner: "It is unknown how the BRUA pipeline will be implemented, but I don't think that all the gas volumes of the Black Sea that get exported will only go to the West"
       OMV wants to reduce its dependence on the European market, between 2020-2025, and will focus on acquisitions in the Middle East and Asia Pacific, according to CEO Rainer Seele.  click here to read the entire article
07.03.2018
ACCORDING TO AN EUROPEAN COMMISSION DOCUMENT, SEEN BY BLOOMBERG
     The European Union (EU) intends to apply tariffs for imports of 2.8 billion Euros (3.5 billion dollars) in the US, from T-shirts and bourbon, to motorbikes, if American president Donald Trump continues its plan to impose 25% tariffs for foreign steel acquisitions, according to Bloomberg.  click here to read the entire article
06.03.2018
     * The EU, which is preparing retaliatory tariffs of its own against the US, is carrying out talks with the countries that will be affected by the taxes proposed by the Americans: Japan, Canada, Brazil and Turkey
     * German economy minister: "President Trump wants to play a game that no one can win"
       One of the top advisors to US president Donald Trump has recently announced that the US will not make any exception from the application of tariffs set on imported steel and aluminum, even if the EU is preparing reprisals, according to ft.com.  click here to read the entire article
05.03.2018
LAST WEEK, ROMANIA HAD THE BIGGEST IMPORTS OF NATURAL GAS IN THE LAST FIVE YEARS
     * In Europe, the cold weather has led to a significant rise in the price of natural gas
       Last week, Romania imported about one third of the daily natural gas consumption to get it through the cold winter period, these being the biggest daily imports of natural gas in the last five years, according to some sources from the energy sector, quoted by Agerpres.  click here to read the entire article
02.03.2018
A POSSIBLE CONTRACT FOR THE SPARE PARTS NEEDED BY PATRIOT MISSILES
     * Aurel Cazacu: "The American partners are trying to cooperate, even if they do not have the obligation to offset, and Aerostar is the best plant in Romania"
     * A rise of over 40% for the Aerostar shares over the last year
       Shares of "Aerostar" Bacău (ARS) yesterday rose 6.5%, to 5.24 lei/share, taking the company's valuation to an all time high - 797.93 million lei, after American company Raytheon announced that it has requested a quote from ARS, to get more information about the parts that might be manufactured in Bacău for the Patriot radar, which is part of the Patriot missile system.  click here to read the entire article
.