FLORIAN MARIN, LIDERUL SINDICATULUI NAVALISTUL:
BURSA 11.01.2018

Adina Ardeleanu
 
mărește imaginea
     * Coreenii de la Daewoo au decis să-și vândă participația de 51% la Daewoo Mangalia către Damen Shipyards
     * Statul român, prin Șantierul Naval "2 Mai", a anunțat că nu își exercită dreptul de preemțiune, dar, ulterior, ar fi notificat Daewoo că vrea să preia șantierul de la Mangalia, deși nu a informat BVB
     *  Guvernul nu a comunicat oficial pe subiect
     * "Compania are datorii consistente și situația comenzilor este una foarte proastă, în acest moment", potrivit lui Florian Marin
       * ACTUALIZARE ORA 00.00 > Premierul Mihai Tudose confirmă că statul vrea să preia Șantierul Naval Mangalia
     Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri seară, la Antena 3, că Guvernul, prin Ministerul Economiei, vrea să răscumpere acțiuni de la Daewoo Mangalia pentru a deschide un șantier naval al statului unde ar putea fi construite fregate pentru Armată.
     Mihai Tudose a declarat că a discutat cu ministrul Economiei, Gheorghe Șimon, despre răscumpărarea pachetului majoritar de acțiuni de la Daewoo Mangalia: "Împreună cu ministrul Economiei, domnul Șimon, am încercat și se pare că reușim să răscumpărăm 51% din acțiunile Daewoo la Mangalia. Am constatat într-o zi, împreună cu alte ministere, specialiști, că statul român nu mai știe decât să vândă. Ne-am descoperit niște deprinderi, cum poate statul român să cumpere, să avem și noi un santier naval. Și vă spun că îl luăm, vom avea un șantier naval al statului".
     Premierul a mai spus că la acest șantier naval s-ar putea construi fregate pentru Armată și chiar s-ar putea face mentenanța acestora: "Poate o să facem niște fregate pentru Armată, să facem și mentenanța la ele tot acolo. Poate facem și noi o bărcuță, acolo. Nu e posibil ca o țară cu atâta Dunăre, cu mare, să nu aibă un șantier care să facă o bărcuță acolo".
     .....
     Procesul de vânzare a șantierului naval Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI) pare să se fi împotmolit, la începutul acestui an, ițele fiind încurcate chiar de statul român.
     După ce, toamna trecută, coreenii de la Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME) au decis să își vândă participația de 51% la Daewoo Mangalia către olandezii de la Damen Shipyards Group (acționarii șantierului Damen Galați), statul român, care are, prin intermediul Șantierului Naval "2 Mai" Mangalia (STNM), o participație de 49% din DMHI, trebuia să se hotărască dacă își exercită dreptul de preemțiune la preluare, conform legii.
     Șantierul Naval "2 Mai" Mangalia (listat sub simbolul STNM) a anunțat, pe 19 decembrie, printr-un raport la Bursa de Valori București, că Adunarea Generală a Acționarilor a decis ca societatea să nu își exercite dreptul de preemțiune, în lipsa unei decizii de la Guvern.
     Însă, ulterior, a apărut informația că statul român a decis să își exercite acest drept. Conform presei, scrisoarea părții române a fost trimisă în Coreea de Sud, la DSME, în numele ministerului român al Economiei, de către Șantierul Naval "2 Mai" Mangalia. Un raport privind această notificare nu a fost transmis și Bursei de Valori București, așa cum ar fi fost normal, având în vedere că Șantierul "2 Mai" este listat pe piața noastră de capital.
     Ministerul Economiei nu a comunicat oficial pe subiect și nu ne-a răs-puns solicitării să clarifice situația. Nici Autoritatea de Supraveghere Financiară nu ne-a transmis, deocamdată, clarificări, deși este vorba despre informații contradictorii legate de un emitent listat. Nici de la Daewoo nu am primit vreun răspuns, deo-camdată.
     Contactat de ziarul BURSA, Ioan Griguță, directorul general al Șantierului Naval "2 Mai" Mangalia, ne-a spus că este în concediu și ne-a îndrumat să ne adresăm Biroului de Presă al Ministerului Economiei.
     În schimb, Florian Marin, liderul Sindicatului Navalistul, spune că lucrurile sunt mult mai complicate, iar o simplă notificare a Guvernului către coreeni nu rezolvă nimic, căci statul ar mai avea de stabilit detaliile tranzacției, printre care ce se întâmplă cu datoriile de aproximativ un miliard de euro ale Șantierului Mangalia.
     Potrivit domniei sale, "nehotărâ-rea Guvernului nu face altceva decât să crească gradul de tensiune cu privire la viitorul companiei".
     Conform "Monitorul de Galați", timp de peste un an, compania sud-coreeană a negociat cu olandezii de la Damen Shipyards Group, acționarii majoritari ai Șantierului Naval Damen Galați, ajun-gân-du-se, în final, la un acord pentru vânzarea participației de 51% deținută la Daewoo Mangalia Heavy Indus-tries, în schimbul sumei de 26 de milioane de dolari, însă, în cazul exercitării dreptului de preemțiune de către statul român, "partea sud-coreeană se vede nevoită să cedeze ac-țiunile, contra aceleiași sume, probabil, statului român".
     Florian Marin ne-a declarat: "În acest moment, situația Șantierului Mangalia este foarte complicată. Dreptul de preemțiune al statului este o parte a problemei, iar tranzacția efectivă cu privire la schimbarea acționariatului este cu totul altceva. Compania are datorii consistente și situația comenzilor este una foarte proastă, în acest moment. Gradul de încărcare este unul extrem de scăzut, în condițiile în care o serie de rate la niște credite contractate la bănci din Coreea își așteaptă scadența la sfârșitul lunii. Nehotărârea Guvernului nu face altceva decât să crească gradul de tensiune cu privire la viitorul companiei, stare care se transmite, implicit, asupra angajaților. Foarte mulți dintre ei își dau demisia și pleacă din țară, pentru că asta este o industrie globală și este ușor să găsești de muncă în altă parte".
     Sindicalistul apreciază că nesiguranța Guvernului derivă din relațiile "nefericite" avute atât cu olandezii, cât și cu coreenii: "Mă refer la situația Daewoo Craiova, acolo au fost probleme cu plecarea din țară, iar partea română a ieșit ușor șifonată.
     În relația cu Olanda, problemele sunt mai degrabă la nivel de stat. Olanda a fost o țară care tot timpul s-a împotrivit aderării României la Schengen. Pe de o parte, această abordare a Guvernului României poa-te fi considerată de înțeles. Dar, pe de altă parte, este scandalos faptul că, până în acest moment, nu au o strategie, nu știu foarte clar ce vor de la viitorul acestei companii. Da, în acest moment, statul român nu știe dacă vrea să preia majoritatea acțiunilor sau nu".
     Florian Marin consideră că lucrurile nu sunt simple, având în vedere datoriile de aproximativ un miliard de euro ale companiei. Domnia sa a comentat: "Ce se întâmplă cu datoria când preiei pachetul majoritar? Pe ce bani iei pachetul majoritar? Ca să nu mai vorbim despre faptul că Organizația Mondială a Comerțului a sugerat ca Daewoo Coreea să își vândă toate brandurile din alte state, din cauza faptului că statul a subvenționat industria navală prin băncile de stat. Deci, coreenii sunt obligați să vândă oricum. Totuși, de 20 de ani, a fost un jaf perpetuu la Daewoo Mangalia. Eu, însumi, am depus, acum doi ani, o plângere penală împotriva reprezentanților statului român din Consiliul Daewoo Mangalia și nu s-a întâmplat absolut nimic. Până și nisipul pentru sablare era cumpărat din Coreea, nu se cumpăra nimic din România sau din Europa.
     Ministrul Economiei cunoaște situația în ceea ce privește compania.
     Există și o supoziție destul de pertinentă că se urmărește băgarea în faliment a șantierului de către coreeni, deoarece 80% din datorie este către bănci coreene, care ar deveni principalul creditor".
     Sindicalistul spune că pe angajați nu îi "încălzește" niciuna dintre variantele de preluare a șantierului - statul român sau Damen.
     Domnia sa ne-a spus: "Damen a venit cu un portofoliu de comenzi care nu acoperă 100% ocuparea angajaților de la Mangalia și, atunci, cu siguranță vor fi concedieri. Cu siguranță, Damen va trebui să umble la costuri, ca să își amortizeze imediat investiția".
     Florian Marin a mai adăugat: "Nu știu dacă statul este un administrator mai bun sau mai prost, dar știu că, dacă acesta ia pachetul majoritar, atunci datoria companiei de un miliard de euro se transferă către bugetul de stat. Nu este chiar așa de simplu, pentru că există și Comisia Europeană, iar ajutoarele de stat nu le mai poți da decât cu acordul acesteia".
     Presa a mai scris că olandezii de la Damen începuseră, deja, pregătirile pentru preluarea Șantierului Daewoo Mangalia și că urma chiar să se organizeze și o ceremonie festivă, inclusiv cu invitați din străinătate. 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
1.  faliment
    (mesaj trimis de George în data de 11.01.2018, ora 00:18)  
 Santierul se va duce in faliment!


 
  1.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2018, ora 00:19)
 
 .....iar unii se vor duce la beci pentru subminarea economiei nationale.


 
  1.2.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 1 )
    (mesaj trimis de Muncitor , in data de 11.01.2018, ora 12:01)
 
 Guvernul vrea sa cumpere santierul naval iar combinatul Oltchim vinde pe bucati. Vor avea acelasi rezultat faliment la amandoua companiile. Speram ca justitia va bloca mizeriiele astea....


 
2.  Guvern corupt si incompetent...
    (mesaj trimis de Dr.WHO în data de 11.01.2018, ora 08:53)  
 Guvernarea P.S.D.+ALDE este un monument de incompetenta si coruptie!Trebuie URGENT DEMIS si facute alegeri anticipate!!!Suntem ingropati in datorii, lipsa de strategice si oportunism de cea mia joasa speta!!!!


 
  2.1.   fără titlu  (răspuns la opinia nr. 2 )
    (mesaj trimis de anonim , in data de 11.01.2018, ora 14:43)
 
 Dr.WHO : angajatii multinationaalelor, bancherii si cei din asigurari, cei ce n-au participat la alegeri au tot dreptul SA TACA ! Dumneata, daca nu ai votat meriti sa fii saltat de jndarmerie si bagat la beci ! Alegerile trebuie sa aiba loc LA TERMEN ,nu cand schelalaie liberalii greierului orban sau useristii condusi de cine ??!!!?? Opozitia e de rasul curcilor, opozitie face in Romania doar Victor Ponta ! Chiar daca prin absurd au loc alegeri anticipate TOT PSD CASTIGA CU MINIM 45% ! Asa ca treci la loc ,ai nota 3 ! :)))


 
3.  datoria?
    (mesaj trimis de Gigel în data de 11.01.2018, ora 10:50)  
 Daca preia statul santierul naval, datoriile de cca.1 MILIARD de euro nu trec la buget?


 
4.  nu mai au limite
    (mesaj trimis de doru în data de 11.01.2018, ora 13:19)  
 Se pare ca Damen refuzat sa cotizeze la borfasii cleptocomunisti de la pesede + alde pentru contractul de constructie corvete si atunci s-au gandit ca mai bine fura direct, ca pe vremea lui nastase de la sidex.


 
5.  Cui ii pasă??
    (mesaj trimis de Maxim în data de 11.01.2018, ora 15:04)  
 Intre timp oamenii rămân fara locuri de munca.Cred ca Statul Roman trebuie sa-si vadă in continuare de nepăsarea lui.A intervenit intr-un moment prost din toate punctele de vedere.Se va mai pierde un alt an pentru negocieri si ,probabil inainte ca acestea sa se incheie,se va schimba iar ministrul ,iar următorul nu va mai avea ca optiune achiziționarea santierului.


 
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
DUPĂ SCANDALUL PRIVIND MODIFICAREA REFERINȚEI PENTRU CALCULUL REDEVENȚEI LA GAZE,
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
19.01.2018
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de tranzacționare de ieri, prin volumul mare înregistrat de acțiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), de...  click să citești tot articolul
19.01.2018
BURSELE DIN LUME / DATORITĂ REZULTATELOR COMPANIILOR
     Acțiunile de pe piețele din Europa au crescut ușor ieri, după recordurile consemnate în ziua anterioară pe Wall Street. Sectorul tehnologic a avut cele mai importante câștiguri, în baza...  click să citești tot articolul
18.01.2018
BVB
     * Deal de peste 9 milioane de lei cu titluri "Banca Transilvania"
       Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a ieșit în evidență, în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii, printr-o evoluție pozitivă atât în ceea ce privește cotațiile...  click să citești tot articolul
18.01.2018
BURSELE DIN LUME
     Titlurile societăților listate în Europa au scăzut ieri, după ce companii printre care "Burberry Group" Plc și "Skanska" AB au raportat rezultate financiare dezamăgitoare.  click să citești tot articolul
17.01.2018
BVB
     * Transferuri de 10,5 milioane de lei cu acțiuni "Banca Transilvania"
       Volumul înregistrat în cea de-a doua ședință de tranzacționare a săptămânii a fost de 38,87 de milioane de lei, peste cel din ședința precedentă, de 28,5 milioane de lei, dar sub valoarea medie...  click să citești tot articolul
17.01.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au urmat un curs pozitiv ieri, exportatorii din regiune fiind impulsionați de deprecierea euro.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 19 ianuarie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
3.0446
2.3834
3.0592
3.9727
0.1834
0.6259
0.2144
4.6614
5.2814
1.5077
3.4322
0.2250
0.4843
1.1167
0.0671
0.4742
1.0030
3.7984
0.3121
1.1846
0.5937
0.0596
0.3565
0.2042
2.7707
0.0393
0.1323
1.0341
0.6265
0.1191
163.0820
5.4816
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.01.2018
GIGI DRAGOMIR, REINSTATED AT THE ANRM
     * The dismissal of Gigi Dragomir as chairman of the ANRM, was one of the last decisions made by Mihai Tudose
     * The reinstatement of Gigi Dragomir as head of the ANRM, among the first decisions made by Mihai Fifor
     * Daniel Zamfir, PNL: "I hope that the reinstatement of Dragomir to his own job represent the admission of the mistake made by Tudose, concerning the obstructing of the updating of the reference price for natural gas"
       Former prime-minister Mihai Tudose and the current interim prime-minister Mihai Fifor, seem to have something in common, aside from the position they fill - they seem to be seriously concerned with the natural gas royalties.  click here to read the entire article
18.01.2018
AFTER THE ROW CONCERNING THE AMENDMENT OF THE REFERENCE FOR THE NATURAL GAS ROYALTY
     * Liberal senator Daniel Zamfir accused former prime-minister Mihai Tudose of sacking ANRM president Gigi Dragomir, for issuing an order which updated the methodology for the calculation of the royalty for natural gas, to match the market price
       The Romanian Association for Oil Exploration and Production (ROPEPCA) yesterday denied, in a press release, the "grave and unjustified" accusations made against the Romanian producers of natural gas, "accusations which concern the alleged insufficient payment of natural gas royalties", which it says are "being discussed in public increasingly often".  click here to read the entire article
17.01.2018
     The first hike of the policy rate in the last ten years, by 0.25 percentage points, is too small and has come too late to have a significant effect on inflationary expectations.  click here to read the entire article
17.01.2018
     Unless something happens to cause us to hurry, by this Friday, or by Monday-Tuesday at the latest, we will be able to say: "Now we've seen everything!" For a historic first time, Romania will have a woman as a prime-minister!  click here to read the entire article
10.01.2018
     * Sources: Dan Pazara is leaving together with Mariana Gheorghe
     * Christina Verchere has been appointed for the remaining part of Mariana Gheorghe's term, namely until April 16th, 2019
       The Supervisory Board of OMV Petrom yesterday appointed Christina Verchere as president of the Directorate and CEO of OMV Petrom, replacing Mariana Gheorghe.  click here to read the entire article
20.12.2017
     The red spot on the white paper becomes greenish, but maintains it's shape, when you move your eyes to the empty part.  click here to read the entire article
19.12.2017
     Approximately 700 magistrates from several courts and prosecutor offices in the country have gathered yesterday on the steps of the Bucharest Court of Appeal.  click here to read the entire article
18.12.2017
     * The Secretary General of the European Federation of Journalists has pledged to support with all his strength, the efforts of FAIR-MediaSind to halt the politicians' attacks on the independence of Romanian journalists
       The political assault on the freedom of the press in Romania, through the amendment of the laws of justice by the coalition in power, was one of the main issues today in the meeting of the Social Dialog Commission of the European Commission, which was attended, on behalf of Romania, Leonard Pădureț, president of the FAIR - MediaSind Culture and Mass Media Federation, together with executive president Cristi Godinac.  click here to read the entire article
14.12.2017
EXCLUSIVE:
     * "We need real and rational policy from the international community and not political tricks"
     * (Interview with his Excellency, Mr. Fuad Kokaly, the Ambassador of Palestine in Bucharest)
       The UN stated it was "extremely concerned over the risks of a violent escalation of the situation" after the decision of Donald Trump to unilaterally recognize Jerusalem as the capital of Israel, in a reunion of the Security Council in which the United States have appeared more isolated than ever, according to AFP.  click here to read the entire article
12.12.2017
AFTER BEING INVESTIGATED BY THE TAX ADMINISTRATION AND THE ANPC, BANKS GET INVESTIGATED BY THE COMPETITION COUNCIL
     * Chirițoiu: "We suspect an exchange of sensitive information on the banking market"
     * Dan Suciu, NBR: "The audits of the Competition Council can't be a reason for panic whatsoever"
     * Unannounced audit at Finmedia
     * The investigated institutions are at risk of being fined 10% of their turnover
     * Vasilescu: "The NBR has nothing to do with these investigations"
       The financial banking system seems to be the focus of most of the investigation entities. After being audited by the National Tax Administration Agency (ANAF) and by the National Consumer Protection Authority (ANPC), some of the banks which operate in Romania have also been investigated by the Competition Council (CC).  click here to read the entire article
11.12.2017
THE COURT RULED THAT SOME CONTRACTS CONCLUDED BY CELL PHONE COMPANIES INCLUDE ABUSIVE CLAUSES
     * The Bucharest Court of Appeal Bucharest yesterday ruled that RCS&RDS has abusive clauses in its contracts
     * The ANPC has also won the initial lawsuit against Telekom România
     * Vodafone has lost the case in the court of last instance against the ANPC
       The Courts have decided that some contracts concluded by the telephony companies contain abusive clauses. The Court rulings were rendered last year, as well as in 2016, but the argumentations have been formulated relatively recently.  click here to read the entire article
08.12.2017
     The hope of an accession as quick as possible by Romania to the Eurozone was dealt a heavy blow precisely on the National Day.  click here to read the entire article
06.12.2017
AFTER THE DRAFT HAD BEEN PUBLISHED IN OCTOBER
     * Gheorghe Șimon: "The royalties law will be voted in the Parliament in February next year"
     * Ministry of the Economy: "We will establish royalties which are fair both for the state as well as for the business sector"
     * Daniel Cătălin Zamfir, PNL: "I found out that there are companies that have never, take note, never paid even one leu in royalties to the Romanian state, even though they have been exploiting resources for over 20 years"
     * Last year, the Court of Auditors announced that Romania lost 1.4 billion dollars, because the ANRM established the oil royalties in a flawed manner
       The entire legislative package concerning the regulation of the system for the regulation of the mineral, oil and hydromineral resources will be revised and will be voted in the Parliament in February next year, Economics minister, Gheorghe Șimon, announced yesterday, after the debates of the Economic, Industries and Services Commission of the Senate.  click here to read the entire article
28.11.2017
AFTER THE TRANSACTION BETWEEN BANCA TRANSILVANIA AND BANCPOST
     * Customers with borrowers in CHF from Bancpost are waiting for a conversion program with a discount
       After moving to second spot last year in the domestic banking system, through the acquisition of Volksbank, Banca Transilvania (BT) ends up on equal footing with BCR, taking over Bancpost, from Greek group Eurobank.  click here to read the entire article
27.11.2017
     * MAKE, BURSA: "I want the new CEO of the BSE to participate in the drafting of a new strategy for the development of capital market"
       On Thursday night, "BURSA" received the Award for the promoting of high standards of corporate governance on the capital market, as part of the 2017 Capital Market Awards Gala, organized by the Association of Brokers.  click here to read the entire article
.