BURSA 12.06.2018

RAMONA RADU
 
     *  Prin programul "Smart Start USA", aceștia pot accesa finanțare pentru extindere pe piața nord-americană
     *  Ilan Laufer: "România are nevoie de un program care să sprijine IMM-urile și pătrunderea acestora pe piețele externe, și care să nu mai depindă de niciun guvern ori altă instituție publică"
     
     Proiectul Smart Start USA, inițiat și coordonat de Ilan Laufer, fost ministru al Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, este un program destinat facilitării accesului IMM-urilor din România, și din Europa de Est, pe piața americană, prin crearea unui parteriat extins cu autoritățile locale, camerele de comerț, sindicatele și societatea civilă.
     România are nevoie de un program care să sprijine IMM-urile și pătrunderea acestora pe piețele externe, și care să nu mai depindă de niciun Guvern ori altă instituție publică, a subliniat fostul ministru ieri, la lansarea programului.
     Programul urmărește finanțarea și facilitarea accesului unui număr de cel puțin 10.000 de IMM-uri și antreprenori din România pe piața Statelor Unite ale Americii, anual. Smart Start USA își propune să consolideze parteneriatul strategic dintre România și SUA și mai ales dimensiunea economică a acestuia, dar și cea culturală, socială și educațională.
     Ilan Laufer a declarat: "Lansăm acum un proiect care nu va mai depinde de guvern sau de alte instituții relevante. Este un program educațional, care va oferi finanțare certificată. Platforma face un audit al firmei și va indica și care ar fi suma maximă pe care ar putea s-o obțină un anumit client prin finanțare, oferind un calificativ pe baza căruia este indicat nivelul de finanțare.
     Nu discutăm de un grant, ci de un suport, de o finanțare în termeni și condiții foarte bune. Noi vom face o evaluare pertinentă a fiecăruia dintre aplicanți și, în funcție de asta, îi vom recomanda o sumă maximă pentru care poate aplica".
     Finanțările sunt acordate de către băncile partenere (Banca Transilvania, BCR, Piraeus Bank și Exim Bank), care urmează să creeze programe speciale de finanțare, a mai precizat domnul Laufer, subliniind că acest program își propune să stimuleze productivitatea și competitivitatea companiilor românești prin educație, după care le oferă și finanțare.
     De asemenea, conform afirmațiilor domniei sale, în implementarea proiectului se vor implica și Fondul Român de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), respectiv Fondul Român de Contragarantare (FRC).
     Inițiatorul programului a mai spus că cele mai multe finanțări se vor încadra între 50.000-100.000 de dolari, însă se așteaptă și la finanțări de sute de mii sau milioane de dolari pentru companiile mai mari.
     Ilan Laufer a afirmat că platforma va fi lansată la începutul lunii septembrie, iar spre începutul lunii octombrie va fi pornită și o caravană, care va ajunge în toate orașele mari ale țării noastre, cu scopul de a interacționa cu antreprenorii și companiile interesate.
     "Dorim consolidarea și crearea unui program fără precedent pentru parteneriatul strategic între România și SUA, în dimensiunea economică, unde toată lumea vorbește, dar nimeni nu face nimic concret. Ne dorim să nu mai depindem de absolut nimeni, ca acest program să aibă o continuitate. În plus avem susținere direct din Statele Unite, prin Serviciul Comercial și prin Departamentul de Stat al SUA", a adăugat domnia sa.
     Nu în ultimul rând, fostul ministru își dorește ca românii să nu mai aibă nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite ale Americii, afirmând: "Prin procesul de educație pe care îl vom o-feri, încercăm să le explicăm românilor care vor fi respinși automat, dintr-un motiv sau altul, care sunt pașii pentru a primi viză. În acest fel, numărul de respingeri ar putea să ajungă undeva sub 5%, ca vizele pentru români să poată fi ridicate în viitorul apropiat".
     Beneficiarii direcți ai Smart Start USA sunt IMM-urile și antreprenorii, iar domeniile de activitate pentru care se oferă finanțare sunt: industria auto, cea farmaceutică și medicală, consultanță și dezvoltare, IT&C, turism, agricultură, producție, piața imobiliară, investiții financiare și in-frastructură/construcții.
     Domnia sa a mai subliniat că 85% din exporturile noastre merg către Europa, iar restul de 15% este îndreptat cu precădere spre Statele Unite, China și India, aceste trei state reprezentând priorități importante pentru țara noas-tră, cu atât mai mult cu cât SUA sunt un investitor însemnat pentru România.
     Principalii parteneri ai proiectului sunt: Camera de Comerț și Industrie a României, Departamentul de Comerț din cadrul Ambasadei SUA la București, autorități centrale și locale, diferite instituții financiare. 

     Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), a încurajat, ieri, mediul de afaceri de la noi din țară să acceseze piețele din afara UE, cu atât mai mult cu cât 70% din comerțul exterior al României merge către statele Uniunii Europene, 15% către țările europene care nu sunt state membre UE, iar 15% către restul lumii.
     Conform domniei sale, investițiile americane directe totale în țara noastră se ridică la 1,34 miliarde de euro.
     Domnul Daraban a atras atenția asupra faptului că investitorii străini ne solicită consecvență în continuarea proiectelor, indiferent de schimbarea guvernului, făcând referire la proiectele uitate și/sau amânate odată cu o nouă numire a prim-ministrului.
     Nu în ultimul rând, președintele CCIR a subliniat că deficitul balanței comerciale crește exponențial, iar față de anul 2016, când acesta a fost de zece miliarde de euro, anul trecut deficitul balanței comerciale a crescut la 13 miliarde de euro.

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
LA JUMĂTATE DE SECOL DE VIAȚĂ A PRODUCĂTORULUI AUTO DE LA MIOVENI
REFERITOR LA ORDONANȚA PRIVIND GARANTAREA PACHETELOR TURISTICE:
Piaţa de Capital
     Indicii de pe Bursa de Valori București (BVB) au deschis în apreciere ședința de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
22.08.2018
BVB
     * OMV Petrom a asigurat aproximativ 33% din rulajul total
     
     Rulajul înregistrat în ședința de tranzacționare de ieri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 38,61 milioane de lei (8,31...  click să citești tot articolul
22.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, în așteptarea negocierilor comerciale SUA-China, din această săptămână.  click să citești tot articolul
21.08.2018
BVB
     * Prime Transaction: "Săptămâna se deschide cu creșteri pentru toți indicii bursieri"
     
     Prima ședință de tranzacționare a Bursei de Valori București (BVB) din această săptămână s-a...  click să citești tot articolul
21.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa s-au înscris pe un curs pozitiv ieri, în baza speranțelor legate de rezultatele negocierilor comercicale China - SUA, care vor avea loc săp­tămâna aceasta.
     Titlurile gigantului...  click să citești tot articolul
20.08.2018
BVB
     * Prime Transaction: "Circa jumătate din rulaj, dat de titlurile Banca Transilvania"
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a încheiat în teritoriul pozitiv ultima zi de...  click să citești tot articolul
20.08.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au scăzut ușor vineri, investitorii având temeri cu privire la situația băncilor din Italia. Sectorul bancar din Italia este în atenție din cauza îngrijorărilor ce privesc...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 august 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9655
2.3742
3.0947
4.0809
0.1804
0.6226
0.2250
4.6434
5.1688
1.4366
3.6561
0.2431
0.4782
1.0782
0.0599
0.4419
0.6566
4.0320
0.2801
1.0162
0.5889
0.0577
0.3604
0.2130
2.6875
0.0394
0.1455
1.0977
0.6258
0.1232
154.7773
5.6228
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
27.07.2018
THE DĂNCILĂ GOVERNMENT AFTER SIX MONTHS
     Now we know why prime-minister Dăncilă was in a hurry to announce the activity report for the first six months at the helm of the Romanian government: the nice tale of the hike of pensions and salaries wasn't supposed to be overshadowed by the evolution of budget expenses, whose increase has led the deficit of the consolidated general budget to 1.61% of the GDP, from 0.88% after the first five months of the year.  click here to read the entire article
23.07.2018
BECAUSE AN AGREEMENT ON THE PRICE COULDN'T BE REACHED,
     The public offer started by Vimetco and Conef for a stake of at most 53.77% of the shares of Alro Slatina (Alro) has been unsuccessful, as the issuer announced that due to the unfavorable market conditions, the shareholders, company and underwriters couldn't agree on a price for the volume of 383.79 million shares put up for sale.  click here to read the entire article
23.07.2018
ECONOMIC ANALYST AURELIAN DOCHIA PREDICTS:
     * According to Eurostat, Romania has the biggest governmental deficit in the EU
     The hike of some taxes, in the near future, is unavoidable, according to economic analyst Aurelian Dochia.
     His statement comes as, in the first quarter, the government's deficit has seen an increase over the last quarter of 2017, according to data by the European Statistics Office (Eurostat).  click here to read the entire article
13.07.2018
Russia World Cup
     The final tournament of the World Football Cup will end with a gala representation, the duel between Croatia and France. France, the with the most expensive players in the tournament, has met the expectations, Croatia is the biggest surprise the of the competition.  click here to read the entire article
09.07.2018
FOOTBALL AND MONEY
     Cristiano Ronaldo (33 years old) had several hits over the last few days, even though in the final tournament of the World Championship he failed to exceed expectations, as Portugal was eliminated in the round of eight.  click here to read the entire article
05.07.2018
     The world is intensely preparing for a water crisis, the most important resource for human life. The signs, on a continental and global level, that there is a water problem are increasingly clear.  click here to read the entire article
02.07.2018
     The Bursa Construcțiilor magazine, published by the BURSA press group, has taken the first step in the third decade of existence and has awarded, in this year's Gala, no fewer than 20 awards of excellence, to some of the most important associations in the sector, as well as to companies that have stood out through their activity.  click here to read the entire article
27.06.2018
A VOTE FOR AN UNFORGETTABLE SUMMER
     In the plenum joint meeting of the Chamber of Deputies and the Senate, which will be held today starting at 14:00, will be debated and put up for vote the vote of no-confidence against the government submitted by 152 members of the opposition.
     The document which incriminates the failures of the Dăncilă government has been read in the Parliament on Monday, June 25th.  click here to read the entire article
25.06.2018
     Even without the court ruling rendered in first instance by the High Court of Cassation and Justice in the lawsuit of the fictitious hiring at the Child Protection Department of Teleorman the focus on getting all the institutional levers under the - informal, but all the more important - authority of Liviu Dragnea. But, after his conviction on June 21, this trend will speed up. But only through this kind of concentration of power can the president of the Chamber of Deputies hope to change not only the balance of power - which is already favorable to him, even though nothing is final in politics -, but the legislation based on which he has been sentenced, so that he gets exonerated of any legal responsibility. Or, when the powers of the state are concentrated in the hands of one man, democracy, even though it may be only a façade, moves aside to be replaced by autocracy. And in Romania, the temptation of autocracy, hidden under the veil of illiberalism, is more powerful than it has ever been, after the fall of communism. Could this be just an accident owed to the meteoric apparition of Liviu Dragnea?  click here to read the entire article
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
.