GALA BURSA CONSTRUCTIILOR - 2018
BURSA 12.06.2018

RAMONA RADU
 
     *  Prin programul "Smart Start USA", aceștia pot accesa finanțare pentru extindere pe piața nord-americană
     *  Ilan Laufer: "România are nevoie de un program care să sprijine IMM-urile și pătrunderea acestora pe piețele externe, și care să nu mai depindă de niciun guvern ori altă instituție publică"
     
     Proiectul Smart Start USA, inițiat și coordonat de Ilan Laufer, fost ministru al Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, este un program destinat facilitării accesului IMM-urilor din România, și din Europa de Est, pe piața americană, prin crearea unui parteriat extins cu autoritățile locale, camerele de comerț, sindicatele și societatea civilă.
     România are nevoie de un program care să sprijine IMM-urile și pătrunderea acestora pe piețele externe, și care să nu mai depindă de niciun Guvern ori altă instituție publică, a subliniat fostul ministru ieri, la lansarea programului.
     Programul urmărește finanțarea și facilitarea accesului unui număr de cel puțin 10.000 de IMM-uri și antreprenori din România pe piața Statelor Unite ale Americii, anual. Smart Start USA își propune să consolideze parteneriatul strategic dintre România și SUA și mai ales dimensiunea economică a acestuia, dar și cea culturală, socială și educațională.
     Ilan Laufer a declarat: "Lansăm acum un proiect care nu va mai depinde de guvern sau de alte instituții relevante. Este un program educațional, care va oferi finanțare certificată. Platforma face un audit al firmei și va indica și care ar fi suma maximă pe care ar putea s-o obțină un anumit client prin finanțare, oferind un calificativ pe baza căruia este indicat nivelul de finanțare.
     Nu discutăm de un grant, ci de un suport, de o finanțare în termeni și condiții foarte bune. Noi vom face o evaluare pertinentă a fiecăruia dintre aplicanți și, în funcție de asta, îi vom recomanda o sumă maximă pentru care poate aplica".
     Finanțările sunt acordate de către băncile partenere (Banca Transilvania, BCR, Piraeus Bank și Exim Bank), care urmează să creeze programe speciale de finanțare, a mai precizat domnul Laufer, subliniind că acest program își propune să stimuleze productivitatea și competitivitatea companiilor românești prin educație, după care le oferă și finanțare.
     De asemenea, conform afirmațiilor domniei sale, în implementarea proiectului se vor implica și Fondul Român de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), respectiv Fondul Român de Contragarantare (FRC).
     Inițiatorul programului a mai spus că cele mai multe finanțări se vor încadra între 50.000-100.000 de dolari, însă se așteaptă și la finanțări de sute de mii sau milioane de dolari pentru companiile mai mari.
     Ilan Laufer a afirmat că platforma va fi lansată la începutul lunii septembrie, iar spre începutul lunii octombrie va fi pornită și o caravană, care va ajunge în toate orașele mari ale țării noastre, cu scopul de a interacționa cu antreprenorii și companiile interesate.
     "Dorim consolidarea și crearea unui program fără precedent pentru parteneriatul strategic între România și SUA, în dimensiunea economică, unde toată lumea vorbește, dar nimeni nu face nimic concret. Ne dorim să nu mai depindem de absolut nimeni, ca acest program să aibă o continuitate. În plus avem susținere direct din Statele Unite, prin Serviciul Comercial și prin Departamentul de Stat al SUA", a adăugat domnia sa.
     Nu în ultimul rând, fostul ministru își dorește ca românii să nu mai aibă nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite ale Americii, afirmând: "Prin procesul de educație pe care îl vom o-feri, încercăm să le explicăm românilor care vor fi respinși automat, dintr-un motiv sau altul, care sunt pașii pentru a primi viză. În acest fel, numărul de respingeri ar putea să ajungă undeva sub 5%, ca vizele pentru români să poată fi ridicate în viitorul apropiat".
     Beneficiarii direcți ai Smart Start USA sunt IMM-urile și antreprenorii, iar domeniile de activitate pentru care se oferă finanțare sunt: industria auto, cea farmaceutică și medicală, consultanță și dezvoltare, IT&C, turism, agricultură, producție, piața imobiliară, investiții financiare și in-frastructură/construcții.
     Domnia sa a mai subliniat că 85% din exporturile noastre merg către Europa, iar restul de 15% este îndreptat cu precădere spre Statele Unite, China și India, aceste trei state reprezentând priorități importante pentru țara noas-tră, cu atât mai mult cu cât SUA sunt un investitor însemnat pentru România.
     Principalii parteneri ai proiectului sunt: Camera de Comerț și Industrie a României, Departamentul de Comerț din cadrul Ambasadei SUA la București, autorități centrale și locale, diferite instituții financiare. 

     Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), a încurajat, ieri, mediul de afaceri de la noi din țară să acceseze piețele din afara UE, cu atât mai mult cu cât 70% din comerțul exterior al României merge către statele Uniunii Europene, 15% către țările europene care nu sunt state membre UE, iar 15% către restul lumii.
     Conform domniei sale, investițiile americane directe totale în țara noastră se ridică la 1,34 miliarde de euro.
     Domnul Daraban a atras atenția asupra faptului că investitorii străini ne solicită consecvență în continuarea proiectelor, indiferent de schimbarea guvernului, făcând referire la proiectele uitate și/sau amânate odată cu o nouă numire a prim-ministrului.
     Nu în ultimul rând, președintele CCIR a subliniat că deficitul balanței comerciale crește exponențial, iar față de anul 2016, când acesta a fost de zece miliarde de euro, anul trecut deficitul balanței comerciale a crescut la 13 miliarde de euro.

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
PROIECTUL LUI MAZĂRE, PRELUAT DE DRAGNEA VIA DĂNCILĂ
Actualitate - vezi toate știrile mai jos.
Revista Presei, 08:10
     * ADEVĂRUL
      * Dăncilă, după condamnarea lui Dragnea: Cei care cer demisia președintelui PSD încalcă grav Constituția României  click să citești tot articolul
Internaţional, 07:59
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI,
     Principalii indici bursieri asiatici erau în depreciere la mijlocul ședinței de tranzacționare de astăzi.  click să citești tot articolul
Calendarul BURSA 2018
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
Jurnal Bursier
22.06.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în creștere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut o evoluție preponderent negativă din punctul de vedere al cotațiilor, în ședința de...  click să citești tot articolul
22.06.2018
BURSELE DIN LUME
     Acțiunile de pe piețele din Europa au scăzut ieri, după apariția informației conform căreia cei mai mari producători auto din Germania nu mai susțin eliminarea taxelor de import dintre Uniunea...  click să citești tot articolul
21.06.2018
BVB
     * BET-FI, singurul indice în scădere
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut o evoluție pozitivă din punctul de vedere al cotațiilor, în ședința de tranzacționare de la...  click să citești tot articolul
20.06.2018
BVB
     * Circa jumătate din volum, realizat cu titlurile Banca Transilvania și BRD - Groupe Societe Generale
     
     Acțiunile tranzacționate la Bursa de Valori București (BVB) au înregistrat, în mare parte,...  click să citești tot articolul
19.06.2018
BVB
     * Volum de numai 21,6 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut parte de un început de săptămână negativ, majoritatea cotațiilor suferind deprecieri în ședința...  click să citești tot articolul
18.06.2018
BVB
     * Creșteri pe linie pentru toți indicii bursei
     
     Volumul consemant în ședința de tranzacționare de vineri a Bursei de Valori București (BVB) a fost de numai 17,7 milioane de lei (3,8 milioane de...  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 21 iunie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sărbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.9848
2.3875
3.0417
4.0627
0.1803
0.6267
0.2262
4.6695
5.3144
1.4333
3.6690
0.2392
0.4953
1.0792
0.0635
0.4537
0.8509
4.0518
0.2951
1.0745
0.6233
0.0594
0.3644
0.1980
2.7734
0.0396
0.1541
1.1031
0.6327
0.1229
164.6160
5.6935
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
19.06.2018
     The Romanian Constitution:
     Art. 80 - The role of the president
     (1) The Romanian president represents the Romanian government and is the guarantor of national independence, unity and territorial integrity.
     (2) The Romanian president must watch for the compliance with the Constitution and the good functioning of the public authorities. For that purpose, the president serves as a mediating entity between the powers of the state, as well as between the state and society.  click here to read the entire article
12.06.2018
     The reunion scheduled today between Donald Trump and Kim Jong-un is taking place in Singapore due to the relative neutrality and the security this city-state provides. Singapore is one of the few countries that still hosts a North-Korean embassy, and many of the deals of the Kim regime were conducted here, according to the foreign press.  click here to read the entire article
05.06.2018
     "It is a good thing that the public doesn't understand the functioning of our banking and monetary system, because otherwise I think there would be a revolution in the streets by dawn".
     HENRY FORD, founder of the American automotive industry

     Fed up with subsidizing the commercial banks with their own money, the Swiss, mobilized through the "Sovereign Money" initiative, have proposed the organization of a Referendum which will be held on Sunday, June 10th 2018 - is a historical referendum, revolutionary for the banking industry, of international resonance -, by which the initiators want to amend the Constitution, which would impose to the commercial banks to grant loans only within the limits of the bank's money, forbidding them to issue scrip money and ensuring the monopoly of the Confederation (of the Swiss state) on issuance of money free of debt.  click here to read the entire article
23.05.2018
     The "pension apocalypse is coming"! The more or less qualified keep talking in the written press, TV and on the radio. The uncertainty is being preserved - deliberately by some, by the government members out of pure stupidity!  click here to read the entire article
16.05.2018
GABRIELA MIHAELA VOICILĂ, THE BUSINESS ENVIRONMENT MINISTER:
     Where there are many entrepreneurs there is creation, where there are many women entrepreneurs there is divine creation, says Gabriela Mihaela Voicilă, state secretary in the Ministry for the Business Environment, Trade and Entrepreneurship (MMACA). In her opinion, entrepreneurship means joy, a better situation, but less time for the family: "Taken together, entrepreneurship means achievements (...) Every one of us needs validation, for having built, having created something".  click here to read the entire article
14.05.2018
IN THE LAWSUITS AGAINST THE BANKS
     * Piperea: "In the Andriciuc case, the EU Court of Justice has not limited its argumentation to the CHF, but expanded it to cover any currency for which the debtors weren't hedged"
     The courts in the country have begun ruling in favor of borrowers and freezing the value of the European currency at the exchange rate valid on the date the loans were originated, in the lawsuits brought against the banks.  click here to read the entire article
09.05.2018
IN THE ROMANIAN BANANA REPUBLIC...
     The urge "Mircea, act like you're working!", back in the days of the so-called revolution of December 1989, was brought back recently by a new "director".
     We are talking of course, about the meeting between NBR governor Mugur Isărescu, and a government "delegation" led by chamber of deputies chairman Liviu Dragnea, together with PM Viorica Dăncilă.
     Sources from within the PSD, quoted by ziare.com, have claimed that, "in the meeting with the NBR governor, Liviu Dragnea seemed to be looking for a way out, and he seems confused, as he didn't expect his decisions to lead to such effects in the economy".  click here to read the entire article
08.05.2018
     Liviu Dragnea's insistence in moving the Romanian embassy from Tel Aviv, to Jerusalem, feeds an older, widespread confusion. Much older. Politically, Jerusalem has been divided from the first presence of the Judeans on the lands of the Palestinians, since back in the days of Abraham and Abimelec. "The indivisible Jerusalem" wanted by Benjamin Netanyahu is a spiritual creation.
     Definitely, pilgrims and locals claim that Jerusalem has a geography, meaning that the city would be compatible with the cardinal points and that is why Palestinians, Israelis and people overall, including those of the UN, EU and the US, speak about Eastern Jerusalem and Western Jerusalem, without anybody being surprised that that is happening at the center of the world, where the god of the Judeans began his creation, starting from the very rock from which later Archangel Gabriel raised Mohammed to visit Heaven, the same place of origin where one of the seven angels "and showed me the Holy City, Jerusalem, coming down out of heaven from God." (Apocalypse, 21: 10), where God is one of the same.  click here to read the entire article
03.05.2018
     Financial fair play is a concept that comes from the world of soccer. The notion is simple, don't spend more than you earn in a month, or in a year, regardless of what shareholder, mogul or investor enters the business.  click here to read the entire article
03.05.2018
     President Klaus Iohannis has announced that he has decided to send to the Constitutional Court the laws on the judicial system, but also to the Venice Commission. The president has issued a call to the CCR not to hurry and to work with the European entity, saying that after the Constitutional Court gets to issue an opinion on the new laws, a new analysis of the laws will be conducted and it will be decided then if a new reexamination of the three laws in the Parliament will be needed.  click here to read the entire article
27.04.2018
     The dystopia of 2169 seems to be 151 years away from us, if we were to watch the American sci-fi movie "In Time", in which New Zealand screenwriter, director and producer New Zealand Andrew M. Niccol has imagined a world in which money has been replaced by the lifespan left and each individual over 25 years old (when they stop aging), are wearing a counter on their arm, displaying how much they have left to live; the economic system relies on transactions paid in lifespan - banks, loans, interest rates - the rich are storing billions of years, while the poor only have hours, minutes or seconds left and when their time is up they die suddenly, as if struck by a mace.  click here to read the entire article
25.04.2018
DEPUTY PRIME-MINISTER VIOREL ȘTEFAN:
     * Bogdan Chirițoiu: "The European Commission will force the future buyer of Sidex Galați to increase the output of steel"
     ArcelorMittal may only sell the Galați metallurgic plant with the explicit agreement of the Romanian state, and the European Commission will ensure that the output of the plant will increase after the transaction, deputy prime-minister Viorel Ștefan said yesterday, in a conference on the issue of major industrial energy consumers.  click here to read the entire article
20.04.2018
     * "Iliescu on trial for all the bloodshed!" was one of the powerful slogans of the University Square, as well as "Iliescu - KGB, go back to the USSR!".
     We, who had organized the marathon protest of the century, knew who Ion Iliescu was, as the rest of the Romanian people took a long time to catch on, even Brucan was wrong in his estimate that the much maligned "stupid people" would take two decades to "awake".  click here to read the entire article
16.04.2018
     * - The Syrian gas attack did not exist, the American missiles were brought down, then where are the dead coming from?!
     * - It is enough to tell Syrians that they are attacked and killing each other?
     Friday, Syria was attacked by war attacks, in which a warship of the United Nations which operate in the Red Sea (according to the American officials), American B-1 bombers, four British Royal Tornado GR4 aircraft (which fired Storm Shadow missiles) and French Rafale jets.  click here to read the entire article
12.04.2018
     New Delhi, March 4th, 2017 - I am in the garden of the Royal Plaza hotel, sitting next to the table of a group of Indians, probably Hindus, two women in colorful saris and two men, all of them in their fifties. They are checking me out, I catch them doing it a few times. A Romanian manea, with heavy Indian influences starts playing from the speakers, I am surprised, I start laughing.  click here to read the entire article
.