Masa Rotundă - România și Rusia în căutare de noi formate de cooperare
BURSA 12.06.2018

RAMONA RADU
 
     *  Prin programul "Smart Start USA", aceștia pot accesa finanțare pentru extindere pe piața nord-americană
     *  Ilan Laufer: "România are nevoie de un program care să sprijine IMM-urile și pătrunderea acestora pe piețele externe, și care să nu mai depindă de niciun guvern ori altă instituție publică"
     
     Proiectul Smart Start USA, inițiat și coordonat de Ilan Laufer, fost ministru al Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, este un program destinat facilitării accesului IMM-urilor din România, și din Europa de Est, pe piața americană, prin crearea unui parteriat extins cu autoritățile locale, camerele de comerț, sindicatele și societatea civilă.
     România are nevoie de un program care să sprijine IMM-urile și pătrunderea acestora pe piețele externe, și care să nu mai depindă de niciun Guvern ori altă instituție publică, a subliniat fostul ministru ieri, la lansarea programului.
     Programul urmărește finanțarea și facilitarea accesului unui număr de cel puțin 10.000 de IMM-uri și antreprenori din România pe piața Statelor Unite ale Americii, anual. Smart Start USA își propune să consolideze parteneriatul strategic dintre România și SUA și mai ales dimensiunea economică a acestuia, dar și cea culturală, socială și educațională.
     Ilan Laufer a declarat: "Lansăm acum un proiect care nu va mai depinde de guvern sau de alte instituții relevante. Este un program educațional, care va oferi finanțare certificată. Platforma face un audit al firmei și va indica și care ar fi suma maximă pe care ar putea s-o obțină un anumit client prin finanțare, oferind un calificativ pe baza căruia este indicat nivelul de finanțare.
     Nu discutăm de un grant, ci de un suport, de o finanțare în termeni și condiții foarte bune. Noi vom face o evaluare pertinentă a fiecăruia dintre aplicanți și, în funcție de asta, îi vom recomanda o sumă maximă pentru care poate aplica".
     Finanțările sunt acordate de către băncile partenere (Banca Transilvania, BCR, Piraeus Bank și Exim Bank), care urmează să creeze programe speciale de finanțare, a mai precizat domnul Laufer, subliniind că acest program își propune să stimuleze productivitatea și competitivitatea companiilor românești prin educație, după care le oferă și finanțare.
     De asemenea, conform afirmațiilor domniei sale, în implementarea proiectului se vor implica și Fondul Român de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), respectiv Fondul Român de Contragarantare (FRC).
     Inițiatorul programului a mai spus că cele mai multe finanțări se vor încadra între 50.000-100.000 de dolari, însă se așteaptă și la finanțări de sute de mii sau milioane de dolari pentru companiile mai mari.
     Ilan Laufer a afirmat că platforma va fi lansată la începutul lunii septembrie, iar spre începutul lunii octombrie va fi pornită și o caravană, care va ajunge în toate orașele mari ale țării noastre, cu scopul de a interacționa cu antreprenorii și companiile interesate.
     "Dorim consolidarea și crearea unui program fără precedent pentru parteneriatul strategic între România și SUA, în dimensiunea economică, unde toată lumea vorbește, dar nimeni nu face nimic concret. Ne dorim să nu mai depindem de absolut nimeni, ca acest program să aibă o continuitate. În plus avem susținere direct din Statele Unite, prin Serviciul Comercial și prin Departamentul de Stat al SUA", a adăugat domnia sa.
     Nu în ultimul rând, fostul ministru își dorește ca românii să nu mai aibă nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite ale Americii, afirmând: "Prin procesul de educație pe care îl vom o-feri, încercăm să le explicăm românilor care vor fi respinși automat, dintr-un motiv sau altul, care sunt pașii pentru a primi viză. În acest fel, numărul de respingeri ar putea să ajungă undeva sub 5%, ca vizele pentru români să poată fi ridicate în viitorul apropiat".
     Beneficiarii direcți ai Smart Start USA sunt IMM-urile și antreprenorii, iar domeniile de activitate pentru care se oferă finanțare sunt: industria auto, cea farmaceutică și medicală, consultanță și dezvoltare, IT&C, turism, agricultură, producție, piața imobiliară, investiții financiare și in-frastructură/construcții.
     Domnia sa a mai subliniat că 85% din exporturile noastre merg către Europa, iar restul de 15% este îndreptat cu precădere spre Statele Unite, China și India, aceste trei state reprezentând priorități importante pentru țara noas-tră, cu atât mai mult cu cât SUA sunt un investitor însemnat pentru România.
     Principalii parteneri ai proiectului sunt: Camera de Comerț și Industrie a României, Departamentul de Comerț din cadrul Ambasadei SUA la București, autorități centrale și locale, diferite instituții financiare. 

     Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), a încurajat, ieri, mediul de afaceri de la noi din țară să acceseze piețele din afara UE, cu atât mai mult cu cât 70% din comerțul exterior al României merge către statele Uniunii Europene, 15% către țările europene care nu sunt state membre UE, iar 15% către restul lumii.
     Conform domniei sale, investițiile americane directe totale în țara noastră se ridică la 1,34 miliarde de euro.
     Domnul Daraban a atras atenția asupra faptului că investitorii străini ne solicită consecvență în continuarea proiectelor, indiferent de schimbarea guvernului, făcând referire la proiectele uitate și/sau amânate odată cu o nouă numire a prim-ministrului.
     Nu în ultimul rând, președintele CCIR a subliniat că deficitul balanței comerciale crește exponențial, iar față de anul 2016, când acesta a fost de zece miliarde de euro, anul trecut deficitul balanței comerciale a crescut la 13 miliarde de euro.

 
 

 
Opinia cititorului   [ scrieți-vă opinia. ] 
Trimite părerea ta.
Nume (maxim 50 caractere)
E-mail (optional)
Titlu (maxim 50 caractere)
Mesaj
 
REGULAMENTUL MESAJELOR
Acord
Prin trimiterea opiniei ne confirmați că ați citit regulamentul de mai sus și că vă asumați prevederile sale !
Aceeasi sectiune (Companii Afaceri)
ALERT - MASA ROTUNDĂ BURSA "ROMÂNIA ȘI RUSIA/INIUSHKIN IGOR, MINISTRU CONSILIER LA AMBASADA RUSĂ:
VASILE ȘECLĂMAN, DIRECTOR ÎN CADRUL CONSILIULUI CONCURENȚEI
Internaţional
     Principalii indici bursieri de pe Wall Street, SUA, au deschis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Piaţa de Capital
LA MIJLOCUL ȘEDINȚEI:
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a înregistrat, în prima parte a ședinței de tranzacționare de astăzi, o lichiditate de 9,44 milioane lei (2,02 milioane de euro).  click să citești tot articolul
Companii-Afaceri
ÎN DOMENIUL ACHIZIȚIILOR:
     Grupul KMG International (Grupul sau KMGI) este prima companie din România care a obținut certificarea "standard" pentru activitatea de achiziții din partea CIPS (Chartered Institute of Procurement and Supply).  click să citești tot articolul
Internaţional
     Principalii indici ai burselor asiatice au închis ședința de tranzacționare de astăzi în depreciere.  click să citești tot articolul
Bănci-Asigurări
     * Dolarul a crescut cu 1,34 bani în fața monedei naționale
     * Francul s-a apreciat la 4,0769
     Banca Națională a României (BNR) a anunțat astăzi un curs de referință de 4,6658 lei pentru moneda europeană, în depreciere cu 0,09 bani comparativ cu ședința anterioară, când euro a fost cotat la 4,6667 lei.  click să citești tot articolul
Ediții precedente
Newsletter Facebook Twitter YouTube LinkedIn RSS
cel mai mare proiect de mediu
Jurnal Bursier
18.10.2018
BVB
     * Rulaj de numai 37 milioane de lei, în condițiile lipsei transferurilor de tip "deal"
       Lichiditatea înregistrată în ședința de tranzacționare de la mijlocul săptămânii a Bursei de Valori București (BVB) a fost de 37,16 milioane de lei, sub valoarea înregistrată în ședința anterioară,...  click să citești tot articolul
18.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele europene s-au înscris pe un curs negativ în a doua parte a zilei de ieri, din cauza evoluțiilor din sectorul auto, generate de apariția informației conform căreia vânzările de mașini s-au...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BVB
     * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
       * Transferuri cu 0,5% din acțiunile Fondul Proprietatea, realizate prin piața "deal"
     
     Ședința de tranzacționare de ieri a fost marcată de aprecieri ale tuturor indicilor bursei, evoluție...  click să citești tot articolul
17.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au crescut ieri, investitorii fiind atenți mai degrabă la raportările financiare ale companiilor, pentru trimestrul al treilea, decât la alte informații.  click să citești tot articolul
16.10.2018
BVB
     * Rulaj de 35,23 milioane de lei
       * Rulaj de 35,23 milioane de lei
     
     Piața principală a Bursei de Valori București (BVB) a avut o evoluție pozitivă în ședința de debut a săptămânii, toți indicii pieței înregistrând aprecieri ale...  click să citești tot articolul
16.10.2018
BURSELE DIN LUME
     Bursele din Europa au revenit pe curs pozitiv în a doua parte a zilei de ieri, în baza evoluțiilor din sectorul telecom și cel energetic.  click să citești tot articolul
Cotații Internaționale

Curs Valutar

Curs valabil din data de 18 octombrie 2018
1 Dolar australian...
1 Leva bulgărească...
1 Dolar canadian....
1 Franc elvețian...
1 Coroană cehă...
1 Coroană daneză...
1 Liră egipteană...
1 Euro...
1 Liră sterlină...
100 Forinți maghiari...
100 Yeni japonezi...
1 Leu moldovenesc...
1 Coroană norvegiană...
1 Zlot polonez...
1 Rublă rusească...
1 Coroană suedeză...
1 Liră turcească...
1 Dolar S.U.A...
1 Rand sud-african...
1 Real brazilian...
1 Renminbi chinezesc...
1 Rupie indiană...
100 Woni sud-coreeni...
1 Peso mexican...
1 Dolar neo-zeelandez...
1 Dinar sârbesc...
1 Hryvna ucraineană...
1 Dirham emirate arabe...
1 Kuna croată...
1 Bahtul thailandez...
1 Gram aur...
1 DST...
AUD
BGN
CAD
CHF
CZK
DKK
EGP
EUR
GBP
HUF
JPY
MDL
NOK
PLN
RUB
SEK
TRY
USD
ZAR
BRL
CNY
INR
KRW
MXN
NZD
RSD
UAH
AED
HRK
THB
XAU
XDR
2.8934
2.3856
3.1071
4.0769
0.1805
0.6254
0.2261
4.6658
5.3102
1.4494
3.5981
0.2380
0.4931
1.0868
0.0618
0.4520
0.7283
4.0493
0.2849
1.0981
0.5837
0.0551
0.3572
0.2144
2.6609
0.0394
0.1445
1.1024
0.6288
0.1242
159.3087
5.6416
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
..Lei
click aici pentru cursurile pieței valutare - istoric
English Section
15.10.2018
     Italian finance minister, Giovanni Tria, recently said that the yield of government bonds is not justified by the fundamental aspects of the budget and it is expecting a drop in them, in order for "the negative effects on the banking system to be avoided".  click here to read the entire article
12.10.2018
     * American president criticized the central bank for raising the interest rates
     * Bloomberg: The richest people in the world have lost 99 billion dollars following the drops in the stock market
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "There is no real danger of us being faced with a stock market crash"
     
     The stock markets of the world saw major drops yesterday, especially those in Asia and Europe, following the Wednesday evolutions of the American markets. Yesterday, on the markets, panic came as a result of American president Donald Trump against the central bank (Federal Reserve - Fed), concerning the interest rate hikes.  click here to read the entire article
01.10.2018
REPORT FROM ROME
     Some people mistake direct democracy with "the popular democracy regime" of communism. No, it is called direct democracy, because the decision is not mediated by representatives.  click here to read the entire article
26.09.2018
THE ROMANIAN DEVELOPMENT CONFERENCE STRATEGY / LÁSZLÓ BORBÉLY, STATE ADVISOR:
     * "We should more seriously concern ourselves with the durable development concept"
     
     The National Strategy for Sustainable Development of Romania will be completed by October 1st, according to Laszlo Borbely, State Counselor, Head of the Department for Sustainable Development of the Government, who states:  click here to read the entire article
14.09.2018
MREPORT BY TRANSPARENCY INTERNATIONAL
     Globalization has also brought with it an unpleasant effect: cross-border corruption. According to the intermediate report Exporting Corruption for the year 2018, a document drawn up by the organization Transparency International, there is a practice among powerful foreign companies of bribing the public servants of another country when they want to enter the local market.  click here to read the entire article
07.09.2018
DEPUTY VIRGIL POPESCU, VICEPRESIDENT OF THE COMMISSION FOR INDUSTRIES AND SERVICES
     The offshore law will once again reach the Commission, in one or two weeks, according to Mr. Virgil Popescu, the vice-president of the Commission for Industries and Services, the Chamber of Deputies.  click here to read the entire article
05.09.2018
MRS. FIREA'S VERBAL BOMBS
     * "There have been attempts for the prefect to be made a scapegoat"
     * "The support from the government wasn't much to talk about, so if it were withdrawn, there wouldn't be much of a difference"
     Bucharest's General Mayor was heard on Tuesday as a witness by the prosecutors of the General Prosecutor's Office in the case concerning the events which happened on August 10th in Victoriei Square. Before going into the Prosecutors' Department building, Gabriela Firea said she stood by her statements made immediately after the meeting of the National Executive Committee of the PSD and said: "I always speak based on facts, not just in this particular case, but in other areas as well, including politics. I will be answering to the questions of the prosecutor who contacted me and told me I was supposed to be heard in the case which is now being investigated concerning the intervention of the gendarmes on August 10th".  click here to read the entire article
31.08.2018
     The particularly hot weather and the conditions of extreme draught in Europe have brought to light terrible warnings from the past.
     Associated Press recently wrote that in the riverbed of the Elba in the Czech Republic have resurfaced the giant stones known as "the hunger stones", which have indicated over time, the coming of hard times.
     "When you see me, weep", is written on one of these stones, which seems to be considered the best hydrological benchmark in Europe. The inscription is in German and dates back to 1616.
     A detailed analysis of the stone inscriptions was published by the Czech researchers in the "Climate of the Past" magazine in 2013 (author's note: "Droughts in the Czech Lands, 1090-2012 AD", April 2013).  click here to read the entire article
29.08.2018
     * Claudiu Cazacu, XTB România: "United States companies have posted results that even exceeded the analysts' expectations, which were already for 2-figure profit increases"
     * Liviu Moldovan, financial analyst: "Currently, investors have a «blind» faith in the stock markets, in general, and in that of the US, in particular"
     For the first time in the history of the American markets, Nasdaq has surpassed the psychological level of 8,000 points.
     In the August 27 session, the Standard & Poor's 500 (S&P 500) index also reached an all time high, ending the trading session at almost 2,897 points.  click here to read the entire article
27.08.2018
     The capital market was marked, last week, by a number of controversial statements tied to the listing of Digi Communications, starting from the statements made recently by Darius Vâlcov, state advisor on the team of the prime-minister, who wrote on his Facebook page that he has asked the Financial Oversight Authority (ASF) if it was true that the book value of the Digi shares was 1 leu and 8 bani, and pointed out that at the time of the IPO, the shares of Digi were listed at 40 lei and are currently priced at 28 lei (30% down) and keep going down.  click here to read the entire article
23.08.2018
     Angela Merkel inaugurated the highway in December 2005, less than a month after she became chancellor of Germany.
     The highway was built on the territory of the former East Germany, connects Lubeck and the Polish border, after the junction with A11, and goes through the electoral precinct of chancellor Merkel.  click here to read the entire article
20.08.2018
THE NATIONAL MINERAL RESOURCES AGENCY, IN A NOTIFICATION TO THE PRIME-MINISTER:
     The Romanian government has lost over 8 billion lei, between 2006-2018, following the failure to update the royalties paid by the oil and gas companies, says Gigi Dragomir, the president of the National Mineral Resources Agency (ANRM), in a report sent to the prime-minister.  click here to read the entire article
15.08.2018
      * (Interview with Radu Grațian Ghețea, President - CEO of CEC Bank)
     In banking there are many risks and that is why banks need to be flexible and have as diverse an exposure as possible, which take the market circumstances at the time into account, says Radu Grațian Ghețea, President and CEO of CEC Bank. He told us, in an interview: "We have to adapt to what is happening in the market and we need to do things in such a way that the economic activity and that of the bank both function properly. If we're going with the idea that we want to eliminate every risk, then we'll just stop doing anything. For instance, we have been and we are a bank which heavily funds agriculture, which also means animal husbandry. A few years ago, our exposure to the aviculture sector was rather significant, and when the avian flu came we had to cover some non-performing loans on that segment. Now that the avian flu is done, we are facing the swine flu. What should we do, stop lending?"
     Reporter: Lately, there have been opinions from some experts who are saying that there is a wave of non-performing loans of the ones taken out by the First Home Program. What is your comment on these statements?  click here to read the entire article
08.08.2018
     * (Interview with Laszlo Diosi, OTP Bank CEO)
     Reporter: How would you describe the banking market, at the present time?
     Laszlo Diosi: Even though there are plenty of challenges, there are also many opportunities for the Romanian banking system. The lessons of the financial-economic crisis have resulted in a better regulated framework, stable, transparent and predictable. The guiding line of the policies developed by the authorities that are qualified, but in particular by those with a regulatory and oversight role has been characterized by a balance between profitability and systemic safety.
     But there is no shortage of challenges. We are talking here about challenges which concern the digitalization of the banking system and the national and international legislation. The entire system needs to align with complex and sometimes confused regulations.
     Recorded by Emilia Olescu  click here to read the entire article
31.07.2018
     * (Interview with Dan Paul, the president of the Association of Brokers)
     The management of the Bucharest Stock Exchange (BVB) needs to find out from brokers whether Romania truly needs a derivatives market, says Dan Paul, the president of the Association of Brokers, who was kind enough to grant BURSA an interview.  click here to read the entire article
.